Jediné slovo v zákoně bere peníze těm, kdo dají výpověď

Tomáš Fránek | rubrika: Co se děje | 3. 12. 2010 | 9 komentářů
Jediné slovo v zákoně bere peníze těm, kdo dají výpověď
Kdo má dostat od zaměstnavatele odstupné, nemá podle novely zákona o zaměstnanosti určitou dobu nárok na podporu od státu. Malér nastává, když mu zaměstnavatel toto odstupné nezaplatí.

Jedno slovo v novele zákona o zaměstnanosti, který je součástí úsporných kroků vláda Petra Nečase, může vést k tomu, že se lidé, kteří přišli o práci ne vlastní vinou, mohou ocitnout na čas úplně bez peněz.

Podle právníků, kteří pracují pro Sdružení na obranu spotřebitelů, se závažná chyba týká lidí, kteří sice mají dostat od zaměstnavatele odstupné, ale peníze neuvidí.

Podle schváleného zákona tito lidé nemají nárok na podporu v nezaměstnanosti, protože jsou po určitý čas kvůli odstupnému zabezpečeni a další peníze od státu nepotřebují. Ale to, jestli skutečně peníze dostali, nehraje žádnou roli.

Ne vyplaceno, ale přísluší

Nárok na podporu od státu tak nemají ani lidé, kteří by sice měli odstupné dostat, ale nestane se tak. "Text zákona nehovoří o tom, že nárok na podporu v nezaměstnanosti nemá ten, komu bylo odstupné vyplaceno, ale ten, komu odstupné přísluší," uvedl ve svém právní rozboru Tomáš Palla, který je poradcem Sdružení na obranu spotřebitelů.

Bez peněz tak podle něj zůstane člověk, který dá výpověď, protože mu jeho zaměstnavatel neplatí už druhý měsíc výplatu. Má sice podle zákona nárok na odstupné ve výši tříměsíčních platů, ale odstupné od firmy nedostane.

"Zaměstnanec, který ukončil takto pracovní poměr, neboť jeho finanční situace mu již neumožňovala setrvávat v pracovním poměru u nesolventního zaměstnavatele, se dostaví na úřad práce, kde mu je sděleno, že podpora v nezaměstnanosti mu bude poskytnuta až po uplynutí tří měsíců," uvedl na serveru Epravo Palla.

Výpočet podpory v nezaměstnanosti


Celý text si přečtete na Aktuálně.cz

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

3. 12. 2010 10:10, Dodo

Lze vůbec od našich zákonodárců očekávat bezchybné zákony? Dokud nebudou placeni pouze za kvalitně odvedenou práci a zodpovědní za chyby a šlendrián, tak si na nás můžou vymyslet prakticky cokoliv... Taky proč ne, stejně je zase v příštích volbách pošleme ke korytům...

+5
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

3. 12. 2010 11:56, Michal Kára

Velmi podobný článek byl před pár dny na Aktuálně.cz. Tam si autor alespoň dal práci a sehnal si vyjádření druhé strany. To znělo logicky - že pokud se díky nevyplacení příslušejícího odstupného ocitne občan v hmotné nouzi, může požádat o dávky v hmotné nouzi.



A když už jsme u toho, kdyby eventuelně podporu dostával i občan co mu odstupné dostal nebylo vyplaceno, co by se dělo, když by ho nakonec s odstupem několika měsíců (nebo let) dostal? Logicky by musel podporu v nezaměstnanosti vracet, k době, po kterou může pobírat podporu by se zpětně přičetla doba těch třech měsíců (a možná, že mezitím díky vyčerpání té doby podporu nedostával), prostě bordel. Navíc by se muselo nějak kontrolovat, že dotyčný podporu už dostal a že ji má vrátit. A, pokud si vzpomínám, mluvilo se něco o tom, že při nevyplacení odstupného toto vyplatí stát a pak to bude vymáhat, ale možná to spadlo pod stůl.


Šváb: Prima konspirační teorie, teď už jen vymyslet, jak se na tomhle může nějaký "bohatý" obohatit :-)

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nová pomoc nezaměstnaným: Tisíce při startu podnikání

12. 11. 2010 | Petr Kučera | 8 komentářů

Nová pomoc nezaměstnaným: Tisíce při startu podnikání

Stát se rozhodl podpořit osoby samostatně výdělečně činné, které byly dosud nezaměstnané. OSVČ tak mohou získat až desítky tisíc korun. Konkrétní příjemce i výši příspěvku určuje příslušný... celý článek

Podpora v nezaměstnanosti: Kdo si od ledna pohorší

1. 10. 2010 | Petr Kučera | 7 komentářů

Podpora v nezaměstnanosti: Kdo si od ledna pohorší

Výše podpory v nezaměstnanosti a délka jejího čerpání se v zásadě nezmění. Získá ji ale menší počet uchazečů než tomu bylo dosud.

Odškrtáno: Vláda zvyšuje daně. A omezí podpory

24. 9. 2010 | Petr Kučera | 17 komentářů

Odškrtáno: Vláda zvyšuje daně. A omezí podpory

Vláda ve středu večer, respektive ve čtvrtek ráno schválila návrh státního rozpočtu na příští rok. Obsahuje řadu výdajových škrtů. Nejvíce lidí se dotkne snížení základní daňové sazby... celý článek

PŘEHLEDNĚ: Jak se vás dotknou změny podle nové vlády

6. 8. 2010 | Věra Tůmová | 16 komentářů

PŘEHLEDNĚ: Jak se vás dotknou změny podle nové vlády

Nadcházející čtyři roky čeká obyvatele České republiky řada změn, které připravuje podle programového prohlášení nová vláda. Minimálně reformy daní, důchodového, zdravotnického či vzdělávacího... celý článek

Jak se připravit na ztrátu práce. Spočítejte si to.

29. 10. 2009 | Jan Stuchlík | 3 komentáře

Jak se připravit na ztrátu práce. Spočítejte si to.

Počet lidí bez práce by měl podle ekonomů růst ještě příští rok. Ztráta zaměstnání přitom pro rodinu znamená pořádný propad příjmu. S naší kalkulačkou uvidíte, proč má smysl se na... celý článek

Partners Financial Services