Kdo půjčí malé firmě 300 tisíc korun

Eva Sovová | rubrika: Jak na to | 29. 4. 2009 | 1 komentář
Kdo půjčí malé firmě 300 tisíc korun
S ochlazením ekonomiky některé banky přitvrdily podmínky pro poskytování podnikatelských úvěrů. Drobní živnostníci se nyní začínají víc obracet na družstevní záložny. Přístup k úvěrům zatím nezpřísnila GE Money Bank.

Družstevní záložny začínají hlásit zvýšený zájem drobných podnikatelů o úvěry. Podle mluvčí záložny FIO Venduly Žaloudíkové je za rostoucím počtem žádostí skutečnost, že některé banky kvůli krizi přitvrzují podmínky pro poskytování podnikatelských úvěrů. „Odmítají financovat určité obory bez ohledu na životaschopnost projektů,“ dodává Kateřina Zachová, marketingová ředitelka spořitelního družstva Moravský Peněžní Ústav.

Kolik podnikatelů s žádostmi o půjčku neuspělo banky nechtějí zveřejňovat. „Určitě jsme obezřetnější a pečlivě prověřujeme, jak zhoršená ekonomická situace ovlivní žadatele o úvěr a jeho schopnost jej splácet,“ potvrzuje Denisa Salátková, mluvčí Poštovní spořitelny. „ Pro nás je důležitá kvalita našeho úvěrového portfolia, nikoliv objem poskytnutých úvěrů,“ říká Irena Zatloukalová, mluvčí ČSOB. „Poskytujeme úvěry na financování projektů s jasně definovanou návratností,“ poznamenává Monika Klucová, mluvčí Komerční banky.

Podle GE Money Bank, která přístup k úvěrům podnikatelům nezpřísnila, potřebují drobné firmy a živnostníci dosáhnout nyní většinou na úvěr ve výši 300 tisíc korun se splatností na dva roky. „Zájem podnikatelů je značný, objem poskytnutých půjček se v prvním čtvrtletí letošního roku meziročně zvýšil o 74 procent,“ přibližuje Milan Kříž, mluvčí GE Money Bank. Pro podnikatele je nyní také velmi důležité, aby se co nejdříve dozvěděli, zda mají vůbec šanci úvěr získat, dodává Kříž.

Jak a za kolik se dá půjčit 300 tisíc korun na provoz drobné firmy

Údaje jsou orientační, každý projekt je posuzován zcela individuálně!
zdroj: jednotlivé banky a záložna

MPÚ
GE Money Bank
Poštovní spořitelna
Raiffeisenbank
KB
ČSOB

Rychlost schválení: do 5 pracovní dnů
Forma půjčky: podnikatelský úvěr
Úroková sazba úvěru: od 10 do 15 procent
Poplatky: poplatek za poskytnutí úvěru individuálně dle náročnosti případu, správa úvěru zdarma
Ručení: nejlépe zástava nemovitostí
Podmínky splácení: plán splátek lze dohodnout individuálně
Podmínky předčasného splacení: bez sankce po třech měsících

Čas, který si banky a záložny berou na ověření žádosti, se značně liší. Zda podnikatel úvěr získá, se nejrychleji dozví v GE Money Bank a Poštovní spořitelně, kde trvá ověření zhruba 15 až 30 minut. V Raiffeisenbank posoudí žádost do dvou dnů. Moravský Peněžní Ústav, ČSOB či Komerční banka jsou opatrnější a rozhodnutí sdělují do pěti pracovních dnů.

Ke každé žádosti přistupují banky i družstevní záložny zcela individuálně. Vyhodnocují finanční kondici žadatele, životaschopnost projektu, ověřují případnou zadluženost i to, jak bude úvěr zajištěný. Úroková sazba, za kterou banka či záložna firmě půjčí, vždy závisí na rizikovosti žadatele i často na tom, zda žádá podnikatel o úvěr domovskou nebo cizí banku, která ho dosud nezná.

Třeba v Raiffeisenbank může drobná firma získat úvěr ve výši 300 tisíc korun se splatností na jeden rok za úrokovou sazbu, která začíná od 7,8 procent. U stejně vysokého úvěru se splatností na dva roky půjčuje Komerční banka podnikatelům za úrokovou sazbu od 10,2 procenta, Moravský Peněžní Ústav od 10 procent a GE Money Bank za úrok od 7,9 procenta. Při rovnoměrném splácení s rozložením na dva roky se měsíční splátky u třísettisícového úvěru pohybují minimálně ve výši 13 tisíc korun, při roční splatnosti okolo 26 tisíc korun

U kontokorentu, kdy lze potřebné finance čerpat podle dohodnutých podmínek přímo z podnikatelského účtu, jsou úrokové sazby vyšší. Kupříkladu pro kontokorent s limitem do 300 tisíc korun má ČSOB aktuální úrokovou sazbu 16,25 procenta a přečerpat podnikatelský účet do stejného limitu může klient Poštovní spořitelny za úrokovou sazbu v rozpětí od 5 do 15 procent.

Úrokové sazby ale nejsou úplně směrodatné. U podnikatelské půjčky je potřeba se zajímat také o veškeré poplatky, aby si podnikatel mohl spočítat, jak je půjčka celkově drahá. Roční procentní sazbu nákladů ( RPSN) totiž banky u úvěrů, které poskytují firmám, nemusejí na rozdíl od spotřebitelských půjček zveřejňovat.

Některé banky, jako třeba Raiffeisenbank, zpoplatňují poskytnutí úvěru pevnou částkou ve výši 5 tisíc korun, Komerční banka si účtuje 0,6 procenta z poskytnuté částky a spořitelní družstvo Moravský Peněžní Ústav stanoví tento poplatek individuálně podle složitosti případu. V GE Money Bank je schválení úvěru zdarma. Vedení úvěrového účtu zpoplatňují prakticky všechny banky částkou od 300 do 350 korun za měsíc. Poměrně vysoký poplatek se platí i za povolení přečerpání účtu, například Poštovní spořitelna si účtuje 4 200 korun.

Jestliže firma předpokládá, že by mohla půjčku splatit i předčasně, je dobré se v bance poptat, zda umožňuje předčasné splacení zdarma nebo za poplatek. Kdykoliv bez sankce lze splatit úvěr například u Poštovní spořitelny, umožňuje to rovněž Komerční banka, ale jen u úvěrů s aktuální úrokovou a nikoliv pevnou sazbou. V GE Money Bank se za předčasné splacení hradí poplatek ve výši 5 procent z nesplacené jistiny a minimálně tisíc korun.

Zvažujete začít podnikat? Jak doléhá krize na živnostníky? Podělte se o názor?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Oblíbená témata

úvěry

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Na lepší úrok dosáhne živnostník s dobrou historií

23. 4. 2008 | Eva Sovová | 2 komentáře

Na lepší úrok dosáhne živnostník s dobrou historií

Půjčit si u banky jeden milion korun se dá za úrokovou sazbu zhruba 7 až 12 procent. Na lepší úrok dosáhne živnostník, kterého banky vyhodnotí jako méně rizikového. Snáz půjčku získá... celý článek

Co si přinést do banky při žádosti o podnikatelskou půjčku

22. 4. 2008 | Eva Sovová | 3 komentáře

Co si přinést do banky při žádosti o podnikatelskou půjčku

Kdo chce mít už při první schůzce jasno, jestli mu banka půjčí na nový podnikatelský záměr, měl by si s sebou vzít všechny potřebné podklady. Není jich málo a my vám poradíme, na které... celý článek

Začínající podnikatelé mají více šancí získat úvěr

24. 1. 2008 | Eva Sovová | 18 komentářů

Začínající podnikatelé mají více šancí získat úvěr

Podnikáte několik měsíců, nebo jste na samém začátku a chcete si na rozjezd firmy půjčit peníze? I začínající podnikatel bez historie má šanci. S žádostí o 3 miliony jsme uspěli u čtyř... celý článek

I proti přerušení podnikání se dá pojistit

22. 1. 2008 | Eva Sovová

I proti přerušení podnikání se dá pojistit

Spouštíme novou rubriku, v níž budeme hodnotit produktové novinky na trhu. V první recenzi jsme se zaměřili na produkt pojišťovny Uniqa chránící živnostníky, kteří musí na čas kvůli... celý článek

Partners Financial Services