Na lepší úrok dosáhne živnostník s dobrou historií

Eva Sovová | rubrika: Jak na to | 23. 4. 2008 | 2 komentáře
Na lepší úrok dosáhne živnostník s dobrou historií
Půjčit si u banky jeden milion korun se dá za úrokovou sazbu zhruba 7 až 12 procent. Na lepší úrok dosáhne živnostník, kterého banky vyhodnotí jako méně rizikového. Snáz půjčku získá klient u vlastní banky.

Podnikatel, který si potřebuje půjčit milion korun na další rozvoj firmy, má u bank poměrně slušnou šanci úvěr získat. Úroková sazba se pohybuje mezi 7 až 12 procenty. Všichni poradci v našem testu doporučovali vzít si střednědobý úvěr se splatností tři až čtyři roky. Zároveň radili, aby si půjčku vzal ten podnikatel, který má u banky již otevřený účet.

S jakým projektem jsme se ucházeli o podnikatelský úvěr ve výši 1 milion korun

Podnikatelka chce spojit síly s partnerem, který podniká ve stejné branži. Oba mají živnostenské listy OSVČ, mají vlastní firmu a jsou úspěšní. Každý má běžný účet u jiné banky.

Podnikají už tři roky. Jejich oborem je marketing, public relations, videoprezentace firem a poradenství. Podnikatelskou agenturní spolupráci zatím chtějí ošetřit smlouvou a v budoucnu založí společnost s ručením omezeným.

Chtějí si půjčit jeden milion korun. Peníze potřebují na nákup nové kamery, lepšího střihového pracoviště, programového vybavení počítačů a na nákup nového profesionálního fotoaparátu. Návratnost investice by podle jejich odhadů měla být tři, maximálně čtyři roky. Podnikatelka dosahuje roční obrat kolem 700 tisíc korun a podnikatel 900 tisíc korun.

To, že některé banky půjčují peníze za nízký úrok, ještě nemusí znamenat, že jde o nejvýhodnější nabídku. K úroku je potřeba připočítat i všechny další poplatky, například za zpracování smlouvy, vedení úvěrového účtu, výpisy z účtu nebo poplatky za předčasné splacení půjčky. Ty mohou půjčku zdražit o dalších 3 až 5 procent. Celkové náklady na úvěr v procentech vyjadřuje ukazatel RPSN. Čím je RPSN vyšší, tím je úvěr méně výhodný. Během prvního kontaktu s bankami nám ovšem sazbu RPSN u nabízeného produktu nesdělil žádný bankovní poradce.

Komerční banka a ČSOB by půjčila podle odhadů poradkyň za úrok kolem 11 procent, ale po posouzení žádosti bychom nejspíš dosáhli i na nižší sazbu. Česká spořitelna by úvěr poskytla za 7,4 procenta. GE Money úrokovou sazbu ve své nabídce neuvádí. V nabídkových letácích má banka přehlednou tabulku, ze které může uchazeč o půjčku okamžitě zjistit, že například u milionového úvěru se splatností na čtyři roky bude měsíčně splácet 25 123 korun (úrok 12 procent). U Raiffeisenbank se úrok pohybuje v rozpětí od 6,7 do 12,5 procenta. Podle všech poradců závisí úroková sazba na tom, zda je žadatel pro banku více či méně rizikový.

Nejrychleji se dá půjčit na podnikání v GE Money Bank. Žádost jsou schopni ověřit během jednoho až dvou dnů. Rozhodnutí o tom, zda banka peníze půjčí, nebo ne se podnikatel dozví nejpozději do tří dnů. Raiffeisenbank klientovi do dvou až tří dnů připraví nabídku a do pěti dnů může padnout rozhodnutí o přidělení úvěru. Komerční banka, ČSOB a Česká spořitelna jsou opatrnější a na prověření bonity žadatele si ponechávají lhůtu jednoho maximálně dvou týdnů.

Jaké jsou na trhu půjčky pro drobné podnikatele

ČSOB: Malý účelový úvěr (do 10 milionů Kč)

Komerční banka: Profi úvěr (do 8 milionů Kč)

Česká spořitelna: Investiční úvěr 5 plus (do 5 milionů Kč)

Raiffeisenbank: Podnikatelský kontokorent, Podnikatelská rychlá půjčka (do 3 milionů Kč)

GE Money Bank: Expres Business (do 1 milionu Kč a do 5 milionů Kč)

 

Zdroj: jednotlivé banky

Prakticky všechny banky se nyní snaží mít v nabídce produkty ušité přímo na míru drobným a středním podnikatelům. Například GE Money Bank nabízí živnostníkům úvěrový produkt Expres Business do jednoho milionu korun, nebo Expres Business od jednoho do pěti milionů korun. Česká spořitelna připravila pro podnikatele Investiční úvěr 5 plus, kterým je možné získat pro další rozvoj podnikání až 5 milionů korun. Produkt je určen i nováčkům, kteří podnikají prvním rokem. Raiffeisenbank poskytuje živnostníkům Podnikatelský kontokorent nebo Podnikatelskou rychlou půjčku do výše 3 milionů korun. Živnostník si může zvolit i kombinaci těchto dvou produktů a banka mu pak neúčtuje poplatek za poskytnutí jednoho z těchto úvěrů.

Větší šanci získat úvěr u Komerční banky a ČSOB mají vždy jejich vlastní klienti. Zpravidla dosáhnou také na lepší úrokové sazby než ti žadatelé, které banky dosud neznají.

ČSOB poskytuje Malý účelový úvěr do 10 milionů korun, a to bez ohledu na velikost firmy. Živnostník ale musí splnit požadovaná kritéria, například dosahovat dostatečný roční obrat, a musí mít za sebou alespoň dvouletou podnikatelskou historii.

Komerční banka má pro drobné podnikatele připravený Profi úvěr až do výše 8 milionů korun. Jde o univerzální půjčku s dobou splatností na pět let.

Banky se snaží přilákat podnikatele i na to, že jim půjčí bez ručení nemovitostí. Například u Raiffeisenbank, České spořitelny nebo GE Money Bank je možné ručit blankosměnkou. Což je podepsaný cenný papír se závazkem podnikatele nebo jeho ručitele uhradit v uvedené době sjednanou částku. S touto formou záruky je ale zpravidla možné dosáhnout na úvěr maximálně do jednoho milionu korun. Vyšší částky půjčují banky již opatrněji a jako záruku vždy požadují ručení nemovitostí, například domem nebo bytem v osobním vlastnictví.

Zítra si přečtete, jak bankovní poradci v testu obstáli.

Vycházejí české banky vstříc drobným podnikatelům? Podělte se o názor.

 

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+16
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Co si přinést do banky při žádosti o podnikatelskou půjčku

22. 4. 2008 | Eva Sovová | 3 komentáře

Co si přinést do banky při žádosti o podnikatelskou půjčku

Kdo chce mít už při první schůzce jasno, jestli mu banka půjčí na nový podnikatelský záměr, měl by si s sebou vzít všechny potřebné podklady. Není jich málo a my vám poradíme, na které... celý článek

S žádostí o milionovou půjčku nás z banky nevyhodili

21. 4. 2008 | Eva Sovová | 5 komentářů

S žádostí o milionovou půjčku nás z banky nevyhodili

Skoro každý podnikatel se dostane do situace, kdy potřebuje peníze na rozšíření firmy. Vyzkoušeli jsme, jak by takový podnikatel uspěl se žádostí o milionovou půjčku u pěti českých... celý článek

OSVČ: Vyúčtování pojistného do konce dubna

9. 4. 2008 | Eva Sovová

OSVČ: Vyúčtování pojistného do konce dubna

Podnikatelé, kteří již letos podali daňové přiznání k dani z příjmu, musí do konce dubna vyúčtovat zálohy na pojistné na sociální zabezpečení. Nedoplatky se hradí do osmi dnů po podání... celý článek

I proti přerušení podnikání se dá pojistit

22. 1. 2008 | Eva Sovová

I proti přerušení podnikání se dá pojistit

Spouštíme novou rubriku, v níž budeme hodnotit produktové novinky na trhu. V první recenzi jsme se zaměřili na produkt pojišťovny Uniqa chránící živnostníky, kteří musí na čas kvůli... celý článek

Partners Financial Services