Co si přinést do banky při žádosti o podnikatelskou půjčku

Eva Sovová | rubrika: Jak na to | 22. 4. 2008 | 3 komentáře
Co si přinést do banky při žádosti o podnikatelskou půjčku
Kdo chce mít už při první schůzce jasno, jestli mu banka půjčí na nový podnikatelský záměr, měl by si s sebou vzít všechny potřebné podklady. Není jich málo a my vám poradíme, na které nezapomenout.

Už na první jednání s bankami, u kterých se chce drobný podnikatel ucházet o úvěr na rozvoj firmy, je užitečné se dobře připravit. Před prvním kontaktem s poradcem by měl podnikatel zpracovat podnikatelský záměr. Tedy vyčíslit jakou částku potřebuje, na jaký účel chce peníze využít, jak se investice podle jeho zkušeností projeví v růstu tržeb a tvorbě zisku a jak chce zajistit návratnost půjčky. Rozvážit je třeba také to, jestli se podnikatelská půjčka bude čerpat jednorázově, nebo postupně a od jakého data.

Jaké doklady se zpravidla předkládají k žádosti o úvěr

  • platný občanský průkaz (případně další doklad totožnosti), živnostenský list, koncesi, výpis z obchodního rejstříku či jiné podnikatelské oprávnění
  • jedno až dvě daňová přiznání s razítkem finančního úřadu včetně příloh, jako je výkaz zisku a ztrát a rozvaha
  • několik posledních výpisů z bankovního konta není-li podnikatel klientem banky

Vyhlédnutou pobočku banky je lepší kontaktovat nejprve telefonicky a na schůzku s poradcem se raději objednat. Během prvního jednání s bankovním odborníkem se informujte, jaký úvěr doporučuje a čím musí nebo může být zajištěn. Proberte s ním úrokové sazby a možnou dobu fixace, všechny poplatky i to, zda se dá úvěr splatit předčasně. Uděláte si tak jasnější představu o nabízeném produktu, který banka podnikatelům nabízí.

K žádosti o půjčku budete muset bance předložit platný občanský průkaz, živnostenský list nebo výpis z obchodního rejstříku či jiné podnikatelské oprávnění. Do Raiffeisen Bank musíte přinést i druhý doklad totožnosti, například řidičský průkaz nebo cestovní pas. Doložit je třeba také podnikatelskou historii. Zde zpravidla banky vyžadují jedno až dvě daňová přiznání včetně příloh, jako je výkaz zisku a ztrát a rozvaha. ČSOB, Česká spořitelna, Komerční bankaa GE Money bankj sou opatrnější a chtějí raději znát dvouletou historii podnikatele. Raiffeisen Bank postačí jedno daňové přiznání. Daňové přiznání musí mít ale vždy razítko finančního úřadu.

Jestliže se ucházíte o úvěr u banky, u které nemáte účet, s největší pravděpodobností bude chtít vidět alespoň tři poslední výpisy z bankovního konta. Při sepisování žádosti o půjčku se připravte také na to, že budete vyplňovat několikastránkový formulář. Třeba Raiffeisen Bank má čtyřstránkový tiskopis. U České spořitelny je žádost šestistránková, která navíc obsahuje tabulku, ve které musíte podrobněji rozepsat příjmy, výdaje a poskytnout přehled o majetku a závazcích firmy.

V žádosti se vyplňují často velmi podrobné údaje. Například Česká spořitelna chce znát, zda se podnikatel angažuje v jedné nebo v několika firmách. Potřebuje mít přehled o závazcích žadatele a jeho úvěrové historii a chce uvést alespoň tři odběratele a dodavatele firmy. Raiffeisen Bank má v žádosti dotazy na rodinný stav, dosažené vzdělání, způsob bydlení i získanou praxi v oboru, ve kterém nyní žadatel o úvěr podniká, nebo v němž pracoval dříve jako zaměstnanec.

Živnostník, kterému banka půjčku schválí, si musí u banky zřídit účet. A před samotným podpisem smlouvy se dokládají další listiny. Zpravidla vždy se předkládá potvrzení o bezdlužnosti. Tedy doklad o tom, že podnikatel nedluží na daních finančnímu úřadu a řádně odvádí platby také České správě sociálního zabezpečení. U některých bank se bezdlužnost dokládá i u nízkých půjček, Raiffeisen Bank vyžaduje tento doklad u úvěru, který převyšuje částku 300 tisíc korun.

Další doklady, které je potřeba bance před podpisem schváleného úvěru předat, souvisejí s tím, jak je poskytovaný úvěr zajištěn. Například je-li půjčka zajištěna jiným ručitelem, chce banka od něj mít podepsanou směnku. U ručení nemovitostí se předkládá příslušná dokumentace podle pokynů banky.
Banka si zároveň zkontroluje, zda stále podnikáte. Podnikatel proto musí před podpisem smlouvy přinést opět živnostenský list, koncesní listinu nebo výpis z obchodního rejstříku, který nesmí být starší než 90 dní.

Už jste někdy sjednávali podnikatelskou půjčku? Byli jste úspěšní? Podělte se o zkušenost.

 

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+25
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

S žádostí o milionovou půjčku nás z banky nevyhodili

21. 4. 2008 | Eva Sovová | 5 komentářů

S žádostí o milionovou půjčku nás z banky nevyhodili

Skoro každý podnikatel se dostane do situace, kdy potřebuje peníze na rozšíření firmy. Vyzkoušeli jsme, jak by takový podnikatel uspěl se žádostí o milionovou půjčku u pěti českých... celý článek

OSVČ: Vyúčtování pojistného do konce dubna

9. 4. 2008 | Eva Sovová

OSVČ: Vyúčtování pojistného do konce dubna

Podnikatelé, kteří již letos podali daňové přiznání k dani z příjmu, musí do konce dubna vyúčtovat zálohy na pojistné na sociální zabezpečení. Nedoplatky se hradí do osmi dnů po podání... celý článek

Začínající podnikatelé mají více šancí získat úvěr

24. 1. 2008 | Eva Sovová | 18 komentářů

Začínající podnikatelé mají více šancí získat úvěr

Podnikáte několik měsíců, nebo jste na samém začátku a chcete si na rozjezd firmy půjčit peníze? I začínající podnikatel bez historie má šanci. S žádostí o 3 miliony jsme uspěli u čtyř... celý článek

I proti přerušení podnikání se dá pojistit

22. 1. 2008 | Eva Sovová

I proti přerušení podnikání se dá pojistit

Spouštíme novou rubriku, v níž budeme hodnotit produktové novinky na trhu. V první recenzi jsme se zaměřili na produkt pojišťovny Uniqa chránící živnostníky, kteří musí na čas kvůli... celý článek

Partners Financial Services