Rada podnikatelům: O úvěrech vyjednávejte s víc bankami najednou

Banky se předhánějí, která nabídne lepší půjčku. Klienty loví pochopitelně i mezi podnikateli. V konkurenčním tlaku se oproti předchozím letům zlepšuje dostupnost i podmínky podnikatelských úvěrů.
Rada podnikatelům: O úvěrech vyjednávejte s víc bankami najednou

Stejně jako spotřebitelé jsou nyní i podnikatelé zavaleni nabídkou úvěrů od bank i nebankovních institucí. Úvěr dostane prakticky každý, kdo splní základní kritéria, pokud jde o výkonnost jeho podnikání a záruky. Podmínky čerpání úvěru ale můžou být různé.

„Vše je o podnikatelském záměru, dlouhodobé výkonnosti firmy a zárukách. Vždy ale platí, že půjčit si mohu, vrátit musím. Například u investičních úvěrů není moc vhodné brát si stoprocentní úvěr na celou investici. Jedná se až o příliš velké riziko. U provozního financování je třeba umět dobře pracovat s obrátkou pohledávek nebo skladů. Zásoby i pohledávky musejí odpovídat potřebným tržbám, aby generovaly dostatek peněz na splácení úvěru, vysvětluje, jak ideálně přistupovat k čerpání úvěrů, předseda Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Karel Havlíček.

Pozor na přeúvěrování

Přetlak levných peněz a konkurenční boj a mezi bankami a nebankovními institucemi vede k tomu, že úvěr dnes získají i firmy s průměrnými výsledky, což bylo například ještě před pěti lety nemyslitelné. Nižší jsou i požadavky na zajištění. Konkurence je obrovská a kdo z bankovních domů nejedná pružně, přichází o klienty.

„Úrokové sazby jsou jedny z nejnižších v historii. Například námi poskytovaný nezajištěný Firemní FÉR úvěr nabízí sazbu již od 4,44 procenta ročně bez jakýchkoliv dalších poplatků, platí se pouze sazba. U zajištěných úvěrů se můžou sazby posunout i pod dvě procenta. Výhodné je i refinancování stávajících úvěrů, živnostníci a podnikatelé díky němu mohou významně ušetřit,“ říká segmentový manažer Sberbank Jiří Kubát.

Podnikatel, který si bere půjčku, by měl vždy pečlivě zvážit hodnotu záruk, které za úvěr nabízí, a pracovat s realistickým nebo raději i skeptickým scénářem budoucích tržeb. Odborníci navíc shodně podotýkají, že podnikatel by vždycky měl myslet na to, aby se v době růstu zabezpečil na hubená léta; firmu nesmí prostřednictvím úvěrů přehřát. To platí zejména u dlouhých, investičních úvěrů.

Vyjednávání s bankou

U úvěrů pro podnikatele platí stejně jako u klasických spotřebitelských úvěrů, že úroková sazba není všechno. Je důležité si zjistit, jak vysoké poplatky a za co si banka účtuje. Některé banky si neúčtují poplatky žádné, což může úvěr zlevnit. Neméně podstatný je i servis pro klienta, včetně určité formy poradenství a výběru vhodného finančního produktu, a dlouhodobý vztah mezi bankou a podnikatelem. Ale i v tomto případě se vyplatí mít podle Karla Havlíčka více želízek v ohni. „Je vždycky lepší pracovat alespoň se dvěma bankami, případně je ještě nakombinovat s nebankovním financováním. Jednak z důvodu, že ne každá banka zvládne odfinancovat všechno za výhodných podmínek, a za druhé pro vyjednávání o úvěru je vždy lepší, když banka ví, že má na dvorku ještě konkurenta,“ tvrdí Havlíček. Varuje přitom ale před neprověřenými poskytovateli úvěrů. Na otázku, zda výhodnější nabídku a služby podnikatelé najdou u menších a novějších bank než u tradičních velkých bank, odpovídá, že to nelze jednoznačně říci. „Záleží na typu úvěru. Jestli se jedná o investiční, nebo provozní úvěr, jde i o rozsah záruk, měření výsledků hospodaření firmy, její historii nebo třeba odvětví, na které je zaměřena,“ upřesňuje.

Výše sazeb

Sehnat podnikatelský úvěr lze dnes velice levně. Komerční sazby pro malé a střední podniky se v současnosti, jak vyplývá ze statistik Havlíčkovy asociace, pohybují u zajištěných úvěrů v rozpětí od 1,5 procenta do čtyř procent. Lepší podmínky vždycky dostanou větší a stabilnější podniky. Výši sazby ale určuje mnoho faktorů. Zejména to, jestli se jedná o zajištěný, nebo nezajištěný úvěr. K výhodnější sazbě si ale podnikatel vždycky může pomoci, když nespolehne jen na svou stávající banku nebo obecněji na jednu banku. Současná nabídka je obrovsky pestrá a mění se i několikrát do roka v závislosti na častých marketingových zvýhodněních. Je proto potřeba věnovat čas a úsilí srovnání aktuální nabídky. Dají se tak uspořit nemalé peníze.

Normální je nelhat

Praxe při sjednávání úvěrů živnostníky a podnikateli ukazuje, že je vždycky lepší, když si úvěr podnikatel vyběhá sám. Když nespoléhá na poradce a finanční zprostředkovatele. „S bankou začněte jednat sami, je to rychlejší, efektivnější a zvyšujete tím úspěšnost schválení úvěru. Totiž nikdo jiný tak nerozumí vašemu podnikání a nepostará se o vaše peníze lépe než vy sami. Správná banka by se měla chovat jako váš obchodní partner, jedná se o oboustranný obchod,“ tvrdí Jiří Kubát ze Sberbank.

Upozorňuje ale i na problém, se kterým se v bankách a nebankovních institucích při jednání o podnikatelských půjčkách občas potýkají. Je to snaha přikrášlit čísla, která podnikatel bance o svém podnikání předkládá. Pokud se prokáže, že čísla neodpovídají realitě, zkrachuje na tom nejen žádost o úvěr, ale podnikatel se i vystavuje riziku obvinění z úvěrového podvodu.

Při sjednání úvěrů musejí podnikatelé předkládat daňové přiznání. Pokud přiznání podáváte prostřednictvím datové schránky, myslete také na to, že z ní bude – pokud si neplatíte službu úschovy dokumentů – po třech měsících automaticky smazáno. Pochopitelně je dobré ho archivovat nejen kvůli úvěrům.

„Krátkozraké je i to, pokud podnikatelé neříkají úplnou pravdu o všech svých příjmech a kvůli nižším daním využívají všechny zákonné možnosti snížení zisku. I to jim může  ztížit možnost získat financování. Zaplatí nižší daně, ale zároveň si tím zhorší šanci uspět s žádostí o dostatečný úvěr,“ dodává.

To samé platí i v oblasti tržeb, protože jejich výše je určující pro stanovení možné výše kontokorentu.

Výše úvěru a záruky

Při žádání o úvěr se vyplatí být co nejvíce konkrétní a ukázat, že přesně víte, co chcete a kolik potřebujete půjčit. Důležitá také je správná volba úvěru. Jestli je výhodnější neúčelový, nebo účelový úvěr, který je pro banku méně rizikový, a proto na něj nabízí nižší sazby. U nezajištěných jednoletých úvěrů banky zpravidla půjčí přibližně do 70 procent ročního zisku, který lze využít na splácení úvěru. U víceletých úvěrů se tato částka obvykle násobí počtem let, na které je úvěr poskytován. U kontokorentů banky půjčí většinou do 15 procent ročních tržeb. U účelových úvěrů jsou banky vstřícnější, protože tyto typy úvěrů jsou méně rizikové.

Pokud máte nemovitost, kterou můžete ručit, banka ji jako zajištění úvěru většinou ráda uvítá, výrazně si tím snížíte i sazbu úvěru. Rozhodně to ale neznamená, že banka zajištění úvěru vždy vyžaduje. Existují i jiné možnosti. U nezajištěných úvěrů se běžně používá blankosměnka, u které jsou všechny situace, jak a kdy ji banka může použít, přesně definovány ve směnečné dohodě. 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

7. 6. 2016 16:06, Jiří

Délka fixace za podmínek, jak jsem psal výše, je standard 3 nebo 5 let. To je horizont, kam se dá dohlédnout, fixace na 10 let jsou velkou neznámou a také nejsou zrovna levné, v žádném případě ne za 1,59% p.a.

Situace v ČR, EU nahrává spíše tomu, že v tomto horizontu nelze očekávat žádný významný růst sazeb, ale ani již další pokles s vlivem na cenu hypotéky. Jsme v období, kdy naše sazby "chrání koruna" a právě těch cca 5 let fixace odpovídá délce do doby možného vstupu do eurozóny, kde by potom došlo k výraznějším změnám.

Pokud tedy máte peníze nebo je budete mít, dejte si do smlouvy možnost splatit 20% každý rok bez sankcí formou mimořádné splátky. Změna zákona to brzy umožní, ale zatím není známo finální řešení. Fixujte 3 nebo 5 let a snažte se každý rok něco málo splatit navíc. Pokud bude kapitál ke konci roku 5, potom zde hypotéku ukončete a splaťte zbytek. V případě, že budete mít peníze až za 6 a více let, dejte si do smlouvy i tak podmínku 20% a fixujte na 5 let. Poté refix na 1 až 3 roky s tím, že sazby již mohou být vyšší, ale moc to nepředpokládám. Následně potom splatit zbytek.

+3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Mýty o refinancování úvěrů

27. 4. 2016 | redakce Peníze.CZ | 12 komentářů

Mýty o refinancování úvěrů

Převést půjčku nebo půjčky do nové banky a splácet výhodněji? Možná to jde, ale určitě to bude pekelně složité. A vlastně se to nejspíš ani nevyplatí. Anebo? O refinancování úvěrů koluje... celý článek

Doba úvěrová jen tak neskončí. Banky i nebankovní instituce čekají další žně

7. 4. 2016 | Daniel Tácha | 1 komentář

Doba úvěrová jen tak neskončí. Banky i nebankovní instituce čekají další žně

Bankovní i nebankovní poskytovatelé půjček se do budoucnosti dívají s optimismem. Inflace je minimální a analytici se předhánějí v odhadech, o kolik procent letos lidem stoupnou mzdy.... celý článek

Kdo s koho! Jak se banky perou o klienty

19. 8. 2015 | Ondřej Tůma | 11 komentářů

Kdo s koho! Jak se banky perou o klienty

Hraje se o velké peníze. O vaše peníze. Komu z nich dáte ukousnout. Sledujeme, jak v Česku probíhá boj o bankovní klienty, jaké je skóre a čím vás banky v nejbližší době zkusí dostat... celý článek

Krásná válka: Banky zápasí o to, kdo vám bude smět půjčit

8. 1. 2014 | Ondřej Tůma | 11 komentářů

Krásná válka: Banky zápasí o to, kdo vám bude smět půjčit

Nová zbraň: patnáct stovek jako dárek. Banky svádějí boj o to, kdo vám bude smět půjčit. Radost mají nejen ti, kdo si teprv půjčit chtějí, ale i ti, kteří už zadlužení jsou. Na ty opět... celý článek

Partners Financial Services