I malé mohou být atraktivní

I malé mohou být atraktivní
V České republice aktivně působí 700 tisíc podnikatelů a malých firem. Zatímco pro vládu jsou stále spíše na okraji zájmu, přístup bank se pomalu mění. Získat potřebný úvěr sice ještě není samozřejmostí, i tak je ale situace výrazně lepší. Co tedy banky nabízejí?

Řada bank připravila speciální produkty pro oblast malého a středního podnikání loni, kdy jejich neochotu půjčovat drobným podnikatelům zkritizovala i Evropská komise. Po více než sedmiletém nepřetržitém poklesu tak až letos v květnu poprvé vzrostl objem poskytnutých úvěrů pro živnostníky."Tuzemské banky mají přebytek peněz a hledají příležitosti, jak je dobře investovat," uvedl náměstek ředitele pro marketing Petr Slabý z Komerční banky (profil, názory). A malé a střední podniky (dále MSP) jistě dobrou investicí jsou. Podle odhadů Citibank (profil, názorytotiž tento segment tvoří zhruba 45 procent českého HDP, zatímco evropský průměr přesahuje 60 procent. Lze tedy očekávat, že význam MSP výrazně poroste.

Nárůst půjček MSP dokládají téměř všechny banky. Vzrostl i podíl kladně vyřízených žádostí o úvěr. Například GE Capital Bank (profil, názoryschválila úvěr zhruba 80 % žadatelů. "Firmy, které se rozhodnou požádat o úvěr u GE Capital Bank, přesně ví, za jakých podmínek jej mohou získat," dodává mluvčí Jan Hainz. HVB Bank (profil, názory) a Citibank zase vsadily na předběžné schválení žádosti, které šetří čas bance a peníze klientům. Statistiku ovšem vede eBanka (profil, názory) s 90 procenty.

CO JE MALÉ A STŘEDNÍ PODNIKÁNÍ, VÝVOJ ÚVĚRŮ SME

Banky

Definice malé a střední firmy
(roční obrat v korunách,
počet zaměstnanců)

Podíl kladně vyřízených
žádostí o úvěr

Objem nových úvěrů za
1. pololetí 2003

Miliardy korun

Meziroční nárůst

Citibank

do 150 milionů

nesděluje

nesděluje

55 %

Česká spořitelna

malá do 30 milionů,
střední do 1 miliardy

statistiku nesleduje

9,1

33,8 %

ČSOB

do 300 milionů

statistiku nesleduje

2

34,3 %

eBanka

do 150 milionů nebo
5 až 10 zaměstnanců

90 %

1,13

155 %

GE Capital Bank

do 250 zaměstnanců

80 %

4,8

45 %

HVB Bank

do 50 milionů ročně

nedodala

0,077

163 %

Komerční banka

malá do 25 milionů,
střední do 500 milionu

nesděluje

nesděluje

272 %

Raiffeisenbank


do 200 milionů

70 %

0,365

84 %

Volksbank CZ

do 100 milionů

75 %

*

*

Zdroj: Banky
* Banka dosud nebyla schopna údaje sdělit, budou doplněny později

Scoring a zajištění

Každý žadatel o úvěr musí projít scoringem. Jde o komplex ukazatelů, které společně s ohodnocením zástavy vytvářejí podklady pro přidělení úvěru. Jeho obsah je podle Jiřího Báče, ředitele Odboru podnikatelské klientely HVB Bank, chráněným know-how každého bankovního domu. Přesto se ale požadavky jednotlivých ústavů příliš neliší. Pro příklad uvádíme kvalifikační kritéria Volksbank (profil, názory): zájemce musí doložit výpis z obchodního rejstříku nebo živnostenský list, daňové přiznání alespoň za poslední tři roky včetně příloh (rozvaha a výsledovka), potvrzení finančního a sociálního úřadu o plnění zákonných plateb, výpis z katastru nemovitostí k nemovitému majetku klienta a tržní ocenění nemovitosti.

O úvěrech pro začínající podnikatele se dozvíte v článku Vstávej semínko, ať je z tebe... výnosný byznys.  

Některým bankám stačí dvouletá podnikatelská historie, jiné požadují minimální roční obrat. Vesměs jsou ale podmínky nastaveny podobně. Až na státem kontrolovanou Českomoravskou záruční a rozvojovou banku (profil, názory(dále ČMZRB). Poskytnutí úvěru od ní totiž musí doporučit některé regionální poradenské a informační centrum nebo podnikatelské inovační centrum, jejichž prostřednictvím je nutno žádost o úvěr podat.

Příliš se produkty neliší ani v požadavcích na zajištění. Všude musíte podepsat biankosměnku (výjimkou je jen úvěr ČMZRB, žádá-li o něj fyzická osoba). Často musíte ručit movitým, ale spíš nemovitým majetkem. Například Raiffeisenbank (profil, názorynadto požaduje pojištění pro případ smrti, trvalých následků a pracovní neschopnosti.

To nejlepší, čím český bankovní trh vládne, naleznete v následující tabulce. Za povšimnutí stojí zejména nabídka ČMZRB, která v rámci programu Kredit poskytuje prostředky s roční úrokovou sazbou tří procent. Letos na tento produkt vyčlenila zhruba 200 milionů korun. Během prvního pololetí bylo vyčerpáno již 150 milionů, ale podle slov Lubomíra Rajdla, ředitele úseku podpory a strategie ČMZRB, se v současné době jedná o dalším navýšení zdrojů.

ÚVĚROVÉ PRODUKTY PRO STÁVAJÍCÍ PODNIKATELE

Banka

Českomoravská záruční
a rozvojová banka

CitiBank

Česká spořitelna*

GE Capital Bank

Komerční banka*

Raiffeisenbank

Produkt

program Kredit
(se státní podporou)

Provozní úvěr CitiBussines

Mikroúvěr a Malý úvěr
(s podporou EBRD)

Malá podnikatelská půjčka

Profi úvěr

Mikroúvěr a Malý úvěr
(s podporou EBRD)

Výše (v Kč) do 1 miliónu 400 tis. - 2 milióny 100 tis. - 4,3 milionu (při kombinaci úvěrů až 8,6 milionu) 500 tis. - 3 miliony do 1 milionu včetně, od 1 milionu do 4 milionů Mikroúvěr: 100 - 800 tis.
Malý úvěr: 800 tis. - 3,5 milionu
Splatnost až 48 měsíců 12 měsíců s možností automatického obnovení čerpání na další období. až 5 let až 5 let Krátkodobý úvěr - až 1 rok, střednědobý úvěr - až 5 let 6 - 48 měsíců
Sazba 3 % Individuální ohodnocení - min. 10,9 % Individuální sazba - od 6 % p.a.(většinou kolem 8 %) Individuální ohodnocení - nejčastěni 8 - 9 % Individuální sazba - od 5,3 % p.a. (dobře fungující podnik - pod 10 %) 7,7 % - 9,7 % pro zajištěné úvěry, 10,7 % pro jištění jen biankosměnkou
Rozhodnutí o poskytnutí
úvěru
Minimálně 2 týdny Do 2 pracovních dnů. Do 3 pracovních dnů. Úvěr do 1 miliónu - do 3 pracovních dnů, úvěr do 4 miliónů - do 5 pracovních dnů. Předběžné posouzení mikroúvěru do 5 dnů, malého úvěru do 10 dnů.
Splácení Možný odklad splátek na 6 měsíců, pak čtvrtletní splácení Měsíčně splátky úroků + 1/24 zůstatku úvěru. Možný odklad splátek jistiny na 6 měsíců, pak pravidelné měsíční splátky. Měsíční, splátkový kalendář lze nastavit individuálně. Jistina a úroky se splácí postupně měsíčními splátkami.
Jistina se splácí od měsíce následujícího po vyčerpání úvěru.
Úroky se splácí od měsíce následujícího po zahájení čerpání úvěru.
U úvěrů nad 1 rok možný odklad splátek jistiny na 3 měsíce; možné snížení splátek jistiny na polovinu v době splácení - max. a 3 měsíce.
Poplatky
(v Kč)
Vyřízení žádosti 4 500 + pokud je úvěr schválen ještě 1 % úvěru, měsíční správa - 40-80. Vyřízení žádosti - 4 500, změna struktury úvěrové linky ze strany klienta - 1% z hodnoty; min. 10 000. Přijetí, posouzení a vyhodnocení žádosti -
0,3 % hodnoty úvěru + 2 000 Kč (cena se vybírá až po schválení úvěru), měsíční správa a vedení - 300 Kč, změna smluvních podmínek ze strany klienta - 0,3 % z aktuálního zůstatku, min. 2 500 Kč.
Vyřízení žádosti - 5 000 + při schválení 0,5 %úvěru (min. 5000) Výše minimálního poplatku za vyřízení žádosti je činí  0,3 % hodnoty úvěru (min. 500 Kč, max. 30 000 Kč). Poplatek za realizaci úvěru činí 0,6 % objemu úvěru (min. 1.000 Kč) Posouzení žádosti - 2 000, zpracování - 1 % výše úvěru (min 5 000), měsíční správa - 200.

Zdroj: Banky
Vysvětlivky: * - banka tento podukt nabízí i začínajícím podnikatelům

Česká republika má ze všech transformujících se ekonomik nejnižší podíl špatných úvěrů. Například podíl nesplácených půjček Raiffeisenbank je podle mluvčí Romany Kubálkové nižší než jedno procento celkového objemu úvěrů poskytnutých MSP.

Banky snad konečně začínají chápat, že i to, co je malé, může být atraktivní. Na druhou stranu ale musí i sami podnikatelé pochopit dvojjaký pohled na své podnikání. Budou-li se totiž stále snažit o co největší "zaobalení" daní, nemohou se divit, když banka jejich oficiálně ztrátovému podniku nepůjčí ani korunu.

Je nabídka úvěrů pro malé a střední podnikatele dostatečná? Už jste pro svoji firmu o úvěr žádali? Úspěšně, či bezúspěšně? Má ČMZRB význam? Měl by se stát starat víc? Podělte se o názory!!!

O úvěrech pro začínající podnikatele se dozvíte v článku Vstávej semínko, ať je z tebe ... výnosný byznys

Další informace si můžete přečíst v naší sekci Pro podniky. Více se o úvěrech pro podnikatele dozvíte v  sekci Podnikatelské úvěry.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

30. 7. 2003 9:24, TGP

Jsem rád, že o tomhle píšete, protože v podstatě nikdo nepoukazuje na rozpor mezi tím, jak banky tvrdí, že budou obsluhovat SME a mezi realitou, pokud SME chce něco jiného než běžný účet...

+25
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Vstávej semínko, ať je z tebe … výnosný byznys

22. 7. 2003 | Simona Ely Plischke

Vstávej semínko, ať je z tebe … výnosný byznys

Získat finanční prostředky je pro začínající živnostníky a malé firmy skoro nemožné. Pokud nemají podnikatelskou historii, většina bank se s nimi o poskytnutí peněz vůbec nebude bavit.... celý článek

Kde vzít a nekrást

15. 5. 2003 | Simona Ely Plischke | 1 komentář

Kde vzít a nekrást

Na českém trhu aktivně působí 700 tisíc podnikatelů a malých firem. Získat potřebný úvěr je pro ně již v současnosti jednodušší, ale stále ještě ne samozřejmé. Co tedy banky tomuto... celý článek

Parníkem po finančních tocích

13. 12. 2002 | Simona Ely Plischke

Parníkem po finančních tocích

Marek Šťastný (24) si půl roku po maturitě uvázal na krk břímě, které by s obtížemi nesli i podnikatelé starší a zkušenější. Od svých devatenácti let má v nájmu dva pražské parníky... celý článek

Partners Financial Services