Daně 2009: OSVČ mohou za rok 2009 platit nižší daně

Věra Tůmová | rubrika: Jak na to | 2. 3. 2010 | 7 komentářů
Daně 2009: OSVČ mohou za rok 2009 platit nižší daně
Podnikatelé mají až tři způsoby, jak si vypočítat daň z příjmů za loňský rok. Jen dva z nich ale lze uplatnit ještě letos.

Podnikatelé (OSVČ) se podání daňového přiznání za rok 2009 mohou vyhnout jen v několika málo případech. Mezi ty náleží podle specialistek na daňové poradenství ze společnosti KPMG například situace, kdy jste jako OSVČ bez dalších příjmů nevykonávali vloni žádnou činnost nebo jste měli příjem (hrubý) pouze do 15 tisíc korun za celý rok. Jestliže podnikáte jako fyzická osoba a do těchto kategorií nespadáte, daňové přiznání za rok 2009 podat musíte.

Podání daňového přiznání se tak letos nevyhnou ti podnikatelé (OSVČ), kteří třeba vedle hlavního zaměstnání podnikali nebo vykonávali samostatnou výdělečnou činnost či měli ještě jiné zdanitelné příjmy vyšší než 6000 korun za rok. OSVČ bez vedlejších příjmů musí podat daňové přiznání, pokud vykazuje příjem (hrubý) vyšší než 15 000 tisíc korun. Podat přiznání musí i OSVČ, kteří vykázali za loňský rok daňovou ztrátu. (Využijte interaktivní formulář daňového přiznání na peníze.cz)

Daň z příjmů a daňové přiznání za rok 2009

Pro výpočet daně za rok 2009 platí stejně jako loni, že si jako daňový výdaj nelze uplatnit zaplacené pojistné na sociální zabezpečení či zdravotní pojištění.

Kdy OSVČ musí podat daňové přiznání

Pro OSVČ vznikne povinnost přiznání podat i v následujících případech:

  • Jako OSVČ bez dalších příjmů vykazujete příjem vyšší než 15 000 Kč (pozor, jedná se o hrubé příjmy!)
  • Vykazujete daňovou ztrátu
  • Máte souběh příjmů ze závislé činnosti a příjmů z podnikání, případně dalších příjmů, a ty jsou vyšší než 6 000 Kč

Zdroj: KPMG

Podle Ivany Stibůrkové a Ivety Svobodové z KPMG nemusí OSVČ ani letos k daňovému přiznání přikládat žádné doklady prokazující správnost vykázaného zisku či ztráty z podnikání, respektive ze samostatně výdělečné činnosti. Je třeba mít ale tyto doklady k dispozici pro případnou kontrolu finančního úřadu. „S daňovým přiznáním je však nutné podat všechna potvrzení dokládající výši příjmů ze zaměstnání, výkonu funkce jednatele apod., stejně jako doklady prokazující oprávněnost nároku na všechny uplatněné odčitatelné položky (darovací smlouvy, potvrzení o výši zaplaceného pojistného či úroků z hypotéky) a slevu na dani (potvrzení nebo čestné prohlášení prokazující výši zdanitelného příjmu manželky apod.),“ připomínají expertky KMPG.

Daňové přiznání za rok 2009 může být pro OSVČ, které místo skutečně vynaložených výdajů uplatňují pro výpočet základu daně tzv. výdajové paušály,  o něco příznivější než vloni. Pro rok 2009 se zvedly výše paušálních odpočtů. Nejvíce si mohou z příjmů odečíst řemeslníci a lidé podnikající v zemědělské, lesnické či vodohospodářské výrobě (80 % příjmů), ostatní živnosti a svobodná povolání si mohou odečíst 60 procent příjmů. U příjmů z pronájmu si lze uplatnit paušálního odpočet 30 procent. (Více si o výdajových paušálech přečtete v článku Pozor na změny u výdajových paušálů )

Některé typy osob samostatně výdělečně činných (OSVČ) mají až tři způsoby, jak provádět zdaňování příjmů. Vedle využití již zmíněných výdajových paušálů mohou zdaňování provádět pomocí stanovení paušální daně. „Zdanění příjmů z podnikání a jiné samostatné výdělečné činnosti paušální daní v podstatě znamená, že se nezdaňují skutečně dosažené příjmy poplatníka, nýbrž daň z příjmů je stanovena dopředu správcem daně (finanční úřad) na základě žádosti OSVČ,“ vysvětluje Petr Valouch, který je autorem nového rádce pro daňové poplatníky s názvem Daňové tipy pro fyzické osoby 2009. Žádost o stanovení daně ovšem museli OSVČ stihnout podat na finanční úřad do 31. ledna 2009 a daň byla splatná do 15. prosince 2009.

Co si můžete jako OSVČ ve svém daňovém přiznání také odečíst

  • Slevu na poplatníka: 24 840 Kč
  • Slevu na manželku: 24 840 Kč (nesměla ale mít za rok 2009 příjem vyšší než 68 tisíc korun)
  • Slevu za průkaz ZTP/P manželky: 24 840 x 2 (dvojnásobek původní částky)
  • Slevu za vlastní průkaz ZTP/P: 16 140 Kč
  • Slevu na dítě ve společné domácnosti (pokud slevu neuplatňuje někdo jiný): až 10 680 Kč
  • Zaplacené pojistné ze životní pojistky: maximálně 12 000 Kč
  • Zaplacené pojistné z penzijního připojištění: maximálně 12 000 Kč
  • Úroky z hypotéky či úvěru ze stavebního spoření: maximálně 300 tisíc korun ročně
  • Dary: od 1 000 Kč
  • Paušální odpočet činí 30 % u příjmu z pronájmu, resp. 80 % u příjmů OSVČ a podnikání

Paušální daň správce daně určí na základě předpokládané výše příjmů, které podnikatel dosáhne v daném zdaňovacím období. Tento přístup ke zdanění příjmů z podnikání lze podle Valoucha uplatnit pouze u příjmů ze živností, příjmů ze zemědělské výroby, či lesního a vodního hospodářství. Dále ještě i u příjmů z jiného podnikání. Zpravidla se jedná o takové profese, kde k jejich výkonu je třeba oprávnění odborné profesní organizace. Mezi takové spadají například advokáti, daňoví poradci či lékaři. Právě proto, že zdaňování těchto příjmů paušální daní může být podle Valoucha pro některé daňové poplatníky velmi výhodné, jsou podnikatelské činnosti, u nichž lze tento způsob zdaňování uplatňovat, omezeny podmínkami určenými zákonem.

Třetí způsob, jak mohou OSVČ zdaňovat příjmy, je klasicky prostřednictvím uplatňování skutečných daňových výdajů zaevidovaných v daňové evidenci, případně v účetnictví. To se vyplatí těm OSVČ, které mají při podnikání výdaje vyšší než by byl daňový paušál odpovídající jejich podnikání.

V daňovém přiznání pro rok 2009 mají podnikatelé při vykazování výdajů na dopravu možnost využít paušálu za využívání osobních aut k podnikatelským účelům. Tento typ paušálu je zajímavý především pro podnikatele, zpravidla neplátce DPH, kteří počítají základ pro výpočet daně z příjmu právě jako rozdíl příjmů a výdajů, pokud neutratí za pohonné hmoty měsíčně více než 5 tisíc korun. Každý, kdo využije tento typ zdanění a vede podvojné účetnictví, musí spolu s daňovým přiznáním na finanční úřad předat i účetní uzávěrku. To neplatí pro OSVČ, kteří vedou pouze daňovou evidenci.

Podnikatelé (OSVČ) mohou část příjmů stále ještě rozdělit na spolupracující osoby žijící ve společné domácnosti. Pokud splňují tuto podmínku, mohou své příjmy částečně rozdělit nejen na příbuzné (manželku, manžela, či děti nebo rodiče), ale i na ty, kteří s nimi nejsou v příbuzenském vztahu. Spolupracující osoby musela OSVČ nahlásit ale v roce 2009 na finanční úřad, zdravotní pojišťovnu a správu sociálního zabezpečení.

Anketa

Jaký způsob výpočtu daně ve svém podnikání uplatňujete vy?

Převádět část příjmu na spolupracující osoby má smysl především tehdy, když tyto osoby mohou využít některé daňové úlevy, které by živnostník využít nemohl. Typicky třeba v případě, že někdo z rodiny čerpá hypotéku a úroky by si mohl takto efektivněji odečíst. Dále pak v situaci, kdy živnostník nemůže využít slevu na manžela/manželku (24 840 korun), protože má příjem vyšší než 68 tisíc korun.

Více o tom, které dokumenty vám mohou pomoci snížit daň, se dočtete v článku Daně 2009: Chcete si snížit daně, opatřete si patřičné dokumenty  či v článku Daně 2009: Co si můžete odečíst z daní

 

Co vám jako OSVČ nejvíce komplikuje život, když podáváte daňové přiznání? Podělte se o zkušenosti.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

2. 3. 2010 15:32, Dana

Když budu uplatňovat výdaje procentem za r. 2009 musím připočítat vydané neuhrazené faktury ?A také přičíst k výdajům neuhrazené zákazky?Nebo jen u r. 2008?

+1
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

2. 3. 2010 6:18, erpet

Nezlobte se na mne, ale když už se odvoláváte na "specialistky" tak proč hned v první větě takový renonc? Podle zákona o daních z příjmů nemusí podávat přiznání ten podnikatel, jehož PŘÍJMY (a nikoliv zisk!!!!) nepřesáhly částku 15 tis. Kč. Rozdíl mezi "příjmem" a "ziskem" je někdy docela dost podstatný...

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Daně 2009: Jak podávají daňové přiznání důchodci

25. 2. 2010 | Věra Tůmová | 2 komentáře

Daně 2009: Jak podávají daňové přiznání důchodci

Většina tuzemských důchodců daňové přiznání podávat nemusí. Do 288 tisíc korun je jejich důchod osvobozen od daně z příjmu. Penzisté s jinými příjmy, které je třeba sice uvést do daňového... celý článek

Daně 2009: Jak podávají daňové přiznání studenti

23. 2. 2010 | Věra Tůmová | 28 komentářů

Daně 2009: Jak podávají daňové přiznání studenti

Řada studentů, kteří si přivydělávají, nemusí podávat daňové přiznání. Jenže, kdyby to udělali, stát by jim mohl vrátit díky daňovým slevám a odečitatelným položkám slušné částky.

Daně 2009: Jak na elektronické daňové přiznání

18. 2. 2010 | Věra Tůmová | 4 komentáře

Daně 2009: Jak na elektronické daňové přiznání

Vyplnit a odeslat daňové přiznání elektronicky není až tak složité, jak se někomu může zdát. Abychom vám to, co nejvíce usnadnili, připravili jsme pro vás podrobný návod jak na to.... celý článek

Daně 2009: Co si můžete odečíst z daní

16. 2. 2010 | Věra Tůmová | 1 komentář

Daně 2009: Co si můžete odečíst z daní

Slevy na dani si odečtete až z vypočtené daňové povinnosti. Každý daňový poplatník si může minimálně odečíst slevu za sebe. Ta i letos činí 24 840 korun. Přečtěte si, na jaké další... celý článek

Daně 2009: Změna – daň letos zaplaťte dříve než loni

2. 2. 2010 | Věra Tůmová

Daně 2009: Změna – daň letos zaplaťte dříve než loni

Kdo letos podává přiznání k dani z příjmů, neměl by vše nechávat na poslední chvíli. Zejména ne placení daně. Daň je třeba poslat z účtu nejpozději dva dny před koncem lhůty pro podání... celý článek

Partners Financial Services