Jak nejen v Česku umírají firmy

Jan Stuchlík | rubrika: Když se řekne | 17. 9. 2009
Jak nejen v Česku umírají firmy
Rychlý hospodářský růst a zvyšování počtu firem, to zřejmě nejde v Česku úplně dohromady. Ještě v době překotného růstu v Česku ubývaly firmy rychleji, než vznikaly nové. Hůře na tom v Evropě bylo jen Maďarsko.

Ani rychlý hospodářský růst nemusí znamenat, že se daří podnikatelům zakládat nové firmy a udržet se na trhu. Platí to v Česku a dalších čtyřech evropských státech. V roce 2006 vzniklo v tuzemsku méně firem, než kolik jich o rok dříve zaniklo. Měřeno mírou firemní „porodnosti“ a mírou „úmrtnosti“, jak ji zveřejňuje evropský statistický úřad Eurostat, vzniklo 9,26 procenta z firem existujících v roce 2006 a zaniklo 11,25 procenta z firem existujících v roce 2005. Horší poměr těchto dvou ukazatelů vykazuje jen Maďarsko.

Jak se v Evropě rodí a umírají firmy

Poměr vzniklých a zaniklých firem k existujícím firmám
Jak se v Evropě rodí a umírají firmy


V Evropě přitom platilo, že míra vzniku nových firem je větší než míra jejich úmrtnosti. Ve třetině z 21 zkoumaných států dokonce míra vzniku nových firem překročila deset procent. Patří mezi ně i Portugalsko, která má zároveň nejvyšší míru firemní úmrtnosti. Tyto ukazatele jsou jedním z měřítek, nakolik je ekonomický růst v dané zemi udržitelný. Zpravidla platí, že ekonomice se dlouhodobě daří tehdy, když vzniká více firem, než kolik jich zaniká, upozorňuje Eurostat.

Česko patří do skupiny čtrnácti zemí, kde většina z nově vzniklých firem spadala mezi živnosti samostatných podnikatelů. Jen menšina nových firem zaměstnávala více než jednu osobu. Naopak v Portugalsku, na Kypru či ve Velké Británii bylo zdaleka nejvíce firem, které už při vzniku měly jednoho až čtyři zaměstnance. Tento typ firem byl největším zdrojem nových pracovních míst na Slovensku a ve Finsku. V Česku nejvíce zvyšovaly zaměstnanost právě nově registrované samostatně podnikající osoby.

Tato pracovní místa jsou ovšem velmi křehká. Neboť více než osmdesát procent z firem, které v roce 2005 v Česku skončily, byli právě samostatně působící podnikatelé. Takto vysokou míru úmrtnosti samostatně podnikajících osob mělo kromě Česka ještě Švédsko, Itálie a Bulharsko.

Eurostat zkoumal i pravděpodobnost, s jakou firmy přežijí prvních pět let své existence. Zjistil, že v prvních třech letech pravděpodobnost přežití mírně klesá. V prvním roce přežilo 88,4 procenta firem založených v roce 2001. Z nich se roku 2003 dožilo 86,2 procenta. Do roku 2004 došlo dalších 85,6 procenta firem. Ve výsledku to ovšem znamená, že pátých narozenin se dožilo jen 57 procent firem založených v roce 2001. Tato čísla v podstatě platí ve všech zkoumaných sektorech ekonomiky, tedy ve stavebnictví, v průmyslu i ve službách.

Spolu s umírajícími firmami mizí i pracovní místa. Nejvíce se to projevilo v Česku, Španělsku, Maďarsku a Velké Británii. Naopak v zemích jako Itálie, Lucembursko, Lotyšsko, Rumunsko či Švédsko dokázaly firmy, které přežily první pět let, vytvořit dost nových pracovních míst, aby počet zaměstnaných kvůli zániku ostatních firem neklesl.

Zajímavé bude sledovat, jak se tato čísla budou vyvíjet v roce 2009 či 2008. Dá se ale očekávat, že v zemích, kde už v době růstu vznikalo méně firem, než kolik jich zanikalo, recese tento trend ještě prohloubila. Pokud platí vztah mezi udržitelností hospodářského růstu a počty nově zrozených a padlých firem, mělo by se Česko z recese vzpamatovávat hůř než například Estonsko, Rumunsko, Dánsko, či Španělsko.

Proč podle vás v Česku zaniká více firem, než kolik jich vznikne? Podělte se o názor.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

firmy, hospodářský růst, podniky

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Většina firem porušuje zákon, nezveřejňuje své výsledky

16. 9. 2009 | Petr Kučera

Většina firem porušuje zákon, nezveřejňuje své výsledky

Více než tři čtvrtiny českých společností dlouhodobě ignorují platné zákony, když neukládají výsledky svého hospodaření (účetní závěrku a výroční zprávu) do sbírky listin obchodního... celý článek

Jak (ne)snadné je podnikat v Česku?

15. 9. 2009 | Eva Sovová | 1 komentář

Jak (ne)snadné je podnikat v Česku?

Založit firmu a vydělávat si vlastním přičiněním, to je rozhodnutí, které v Česku učinily tisíce lidí. Víte, jak je v Česku v porovnání se 183 zeměmi světa snadné podnikat? Tipněte... celý článek

Vyšší paušální výdaje sníží řemeslníkům daň i o tisíce

20. 8. 2009 | Eva Sovová | 8 komentářů

Vyšší paušální výdaje sníží řemeslníkům daň i o tisíce

Vyšší procentní paušální výdaje ušetří některým živnostníkům na dani z příjmu i tisíce korun. Největší daňovou úlevu pocítí řemeslníci a volné profese. U příjmů z pronájmu zůstávají... celý článek

Zadlužená firma se nesmí před bankami schovávat

15. 5. 2009 | Ladislav Řezníček | 1 komentář

Zadlužená firma se nesmí před bankami schovávat

Recese dostává do finančních problémů řadu firem. Často proto, že její odběratelé neplatí faktury včas nebo vůbec. V nejhorším případě tak může firma skončit v likvidaci. Existují ale... celý článek

Partners Financial Services