Založení firmy v Česku už nemusí trvat déle než 14 dní

Věra Tůmová | rubrika: Co se děje | 22. 7. 2009 | 7 komentářů
Založení  firmy v Česku už nemusí trvat déle než 14 dní
Kdo si chce v Česku založit společnost s ručením omezeným stráví přípravou potřebných dokumentů a obcházením úřadů desítky dnů. Může se také obrátit na právníka, koupit si již založenou firmu nebo využít novou speciální službu přes internet.

Založit si v Česku firmu je pořád složité. Z hlediska obtížnosti založení firmy se Česko pohybuje na 86. místě ze 181 posuzovaných ekonomik světa. Oproti předchozímu roku 2008 si dokonce o deset míst pohoršilo a v řadě dalších kritérií pro posuzování příznivosti podnikatelského prostředírovněž. Ocitlo se tak v sousedství takových států jako je například Nikaragua, Fidži, Moldavsko, Bangladéš či Nigérie. Vyplývá to ze studie Světové banky „Doing Business 2009“, která hodnotí administrativní, finanční a časovou náročnost při zakládání firmy.

Ve kterých zemích světa se nejsnáze zakládá firma

  1. Nový Zéland
  2. Kanada
  3. Austrálie
  4. Gruzie
  5. Irsko
  6. U.S.A.
  7. Mauricius
  8. Velká Británie
  9. Puerto Rico
  10. Singapur

Zdroj: Doing Business 2009

Než je možné v tuzemsku začít podnikat , trvá to minimálně jeden až jeden a půl měsíce, je k tomu potřeba alespoň 21 dokumentů a návštěva nejméně devíti úřadů, uvádějí experti České spořitelny. Podle nich mohou poplatky spojené se založením firmy vyjít i na 45 tisíc korun. „Průměrná doba na založení firmy je nyní v Česku 30 až 40 dní, což už je daleko lepší než to bylo například v devadesátých letech. Stále je to ale dlouhá doba,“ říká právník Petr Čížek, který má rozsáhlé znalosti právě se zakládáním a správou firem v České republice. Zjednodušení agendy se založením společnosti dlouhodobě požadují po vládě i podnikatelé.

Budoucí podnikatel, který si chce založit v Česku firmu, se při jejím zakládání zpravidla rozhoduje mezi několika málo scénáři. Bude si dokumenty shánět a úřady obíhat sám. Často mu pak ale hrozí, že kvůli neznalosti některých informací či způsobu, jak vyplňovat některé dokumenty, se mu část agendy opakovaně vrátí k přepracování či doplnění. Do určité míry mu může usnadnit jednotlivé kroky placená asistence kvalifikovaného právníka. Kdo chce firmu rychleji a bez časové náročnosti, koupí si nejspíš již založenou, takzvanou „ready-made“ společnost. Za expresně založenou společnost nebo firmu „na klíč“, tedy již existující v obchodním rejstříku, ovšem zaplatí desítky tisíc korun.

Při zakládání společnosti s ručením omezeným se podle Obchodního zákoníku musí všichni společníci složit na základní kapitál a to minimálně ve výši 200 tisíc korun. Peněžitý vklad lze složit za poplatek podle ceníku u notáře, nebo v bance na speciálním účtu. To bývá zpravidla levnější. Takovýto specializovaný účet má navíc v nabídce podnikatelských účtůvětšina tuzemských bank. Například ve Volksbankmají podle produkt managera Pavla Vaňka pro začínající podnikatele„Zvláštní běžný účet za účelem splácení základního kapitálu. „Tento účet je určen zejména společnostem s ručením omezeným a akciovým společnostem, které mají ze zákona povinnost splatit vklady či jejich části v době, kdy společnost ještě neexistuje (byla založena, ale nevznikla, protože není zapsána v obchodním rejstříku), případně společnostem, které v průběhu svého trvání potřebují zvýšit svůj kapitál,“ konstatuje Vaňka.

Pro zřízení speciálního účtuje podle něj nutné předložit jen originál nebo úředně ověřenou kopii společenské smlouvy nebo zakladatelské listiny a ověřit totožnost. „Poté, co jsou na účet připsány prostředky dle předložené dokumentace, banka vystaví klientovi potvrzení o složení prostředků pro příslušný rejstříkový soud,“ konstatuje Vaňka. Prostředky na účtu jsou pak blokované do doby, kdy klient předloží potvrzení o tom, že společnost byla zapsána do Obchodního rejstříku (OR), tedy doloží výpis z OR. „Se složenými vklady před vznikem společnosti je možné disponovat pouze v případě, že je prokázáno, že se jedná o úhradu zřizovacích výdajů společnosti nebo o vrácení vkladů. V jiných případech je disponování vyloučeno,“ dodává Vaňka.

Postup, jak se zakládá firma kompletně přes internet

Založení nové společnosti probíhá prostřednictvím online registračního formuláře na www.zalozfirmu.cz, který umožňuje přizpůsobit vznikající firmu požadavkům uživatele. Po zadání údajů systém automaticky vygeneruje veškeré dokumenty nezbytné k dokončení registrace a zašle je na emailovou adresu uživatele, který je zkompletuje a vrátí zpět. ZalozFirmu.cz zabezpečí veškeré zbývající doklady, obstará živnostenská oprávnění a zajistí komunikaci s úřady. Po dokončení registrace obdrží uživatel kompletní složku s výpisem z obchodního nebo živnostenského rejstříku a související dokumentaci nutnou k dalšímu provozu firmy.

Zdroj:Česká spořitelna a ZalozFirmu.cz

Poplatekza zřízení účtu vyjde podnikatele u Volksbankna 500 korun, měsíční vedení účtu pak na 150 korun. V Citibankpro stejný účel nabízejí kapitálový účet , který zřizují zdarma, za jeho zavření či změnu si ale účtují 800 korun. Česká spořitelnazačínajícím podnikatelům nabízí „Účet pro dosud nevzniklou obchodní společnost“ zdarma, UniCreditBankpoplatek stanovuje podle ceníku na webových stránkách individuálně.

Od loňska je v Česku v rámci projektu ZalozFirmu.cz také možné kompletně založit firmu přes internet. Pokud budoucí podnikatelvyplní on-line všechny požadované informace, dodá potřebné dokumenty, které bez něj nelze zajistit (například podpisový vzor atd.) a zaplatí zákonem požadované poplatky, může mít společnost s ručením omezeným založenou do 14 dnů. Za tuto službu přitom nic neplatí.

Financování projektu je podle jeho iniciátora Petra Čížka zajištěno jinými zdroji, jejichž základem je prodej reklamního prostoru portálu, čerpání dotací na rozvoj podnikání a doplňkové služby jako je poskytování firemního sídla či právní služby. Dodatečné poplatkyse podle Čížka platí nicméně třeba u koncesí či podnikatelů cizinců, u kterých je zajištění potřebné dokumentace ze zahraničí nákladnější. V tuto chvíli lze tímto způsobem založit jen s.r.o. firmy, další právní formyvčetně neziskových organizacíby mělo být možné založit takto přes internet v druhé polovině letošního roku. Službu ZalozFirmu pro začínající podnikatele finančně podporuje jako hlavní partner Česká spořitelna. Doposud bylo tímto způsobem v pilotním provozu založeno přes 200 firem.

Jaké máte zkušenosti se zakládáním firmy v Česku? Podělte se o ně s ostatními čtenáři.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

10. 2. 2017 21:13, Havel

A to už online založili tolik firem? Podle toho co jsem četl na http://www.xn--ivnosti-cxb.eu/zalozfirmu/ tak to je docela hukot. Moc se mi tomu snad ani nechce věřit. Dneska už bych si jinak firmu asi nezakládal, když si vzpomenu co všechno jsem musel absolvovat a platit. Divím se, že jsem narazil jen na nějaké ocenění - http://www.komora.cz/aktualni-zpravodajstvi/aktuality-1/shromazdeni-msp-2015-musime-dat-podnikatelum-druhou-sanci.aspx očekával bych docela víc, ale možná jsem to přehlédl.

+5
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

23. 7. 2009 10:16, comment

Také se mi moc nelíbí, aby byly firmy zakládány jak na běžícím pásu. Jak to bude vypadat, když si každý jouda založí svoji firmu jen tak pro legraci? Vzhledem k tomu, že daňová legislativa se nijak nezjednoduší, budou úředníci na finančním a dalších üřadech zavaleni hromadou "mrtvě narozených" sro, a lhůty vyřizování čehokoliv se ještě prodlouží. Jediní, komu to pomůže, jsou ukrajinci, kteří obcházejí pracovní povolení tím, že si jich 200 založí dohromady sro. Tak teď jim ubyde práce, protože si ho založí snadno jen ve dvou.

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Sedm rad pro zdravé podnikatelské zadlužení

28. 4. 2009 | Eva Sovová

Sedm rad pro zdravé podnikatelské zadlužení

Kvůli krizi stojí nyní řada živnostníků a drobných podnikatelů před rozhodováním, jak přežít recesi. Řešením může být provozní úvěr. Přinášíme sedm rad pro zdravé podnikatelské zadlužení,... celý článek

Na lepší úrok dosáhne živnostník s dobrou historií

23. 4. 2008 | Eva Sovová | 2 komentáře

Na lepší úrok dosáhne živnostník s dobrou historií

Půjčit si u banky jeden milion korun se dá za úrokovou sazbu zhruba 7 až 12 procent. Na lepší úrok dosáhne živnostník, kterého banky vyhodnotí jako méně rizikového. Snáz půjčku získá... celý článek

Co si přinést do banky při žádosti o podnikatelskou půjčku

22. 4. 2008 | Eva Sovová | 3 komentáře

Co si přinést do banky při žádosti o podnikatelskou půjčku

Kdo chce mít už při první schůzce jasno, jestli mu banka půjčí na nový podnikatelský záměr, měl by si s sebou vzít všechny potřebné podklady. Není jich málo a my vám poradíme, na které... celý článek

I proti přerušení podnikání se dá pojistit

22. 1. 2008 | Eva Sovová

I proti přerušení podnikání se dá pojistit

Spouštíme novou rubriku, v níž budeme hodnotit produktové novinky na trhu. V první recenzi jsme se zaměřili na produkt pojišťovny Uniqa chránící živnostníky, kteří musí na čas kvůli... celý článek

Jaké spořící účty nabízí banky firmám a jiným právnickým osobám

17. 1. 2008 | Věra Tůmová | 7 komentářů

Jaké spořící účty nabízí banky firmám a jiným právnickým osobám

Pokud mají podnikatelé, obce či třeba neziskové organizace volné finanční prostředky, které chtějí zhodnocovat, mohou využít i spořící účty některých bank. Tyto účty ale mají svá specifika... celý článek

Partners Financial Services