Nejbohatší ženy světa: Moderátorka, která hýbe světem

Věra Tůmová | rubrika: Seriál | 13. 7. 2009
Ačkoli světu boháčů dominují muži, magazín Forbes dokázal vloni napočítat i 99 miliardářek. Zhruba jen desítka z nich se ale ke svému jmění dopracovala vlastním úsilím. Přinášíme nyní seriál o těch, které by podle expertů Forbes rozhodně stálo za to potkat či se jimi inspirovat. První díl seriálu patří Oprah Winfrey.
Nejbohatší ženy světa: Moderátorka, která hýbe světem

Zdroj: Everett Collection / Shutterstock

Mezi nejbohatšími ženami světa bývají většinou dědičky velkých obchodních impérií nebo ženy, co jmění vyvdaly. Existuje ale i zhruba desítka výjimečných žen, které se ke svému pohádkovému bohatství propracovaly samy. Časopis Forbes, který sestavuje různé žebříčky nejbohatších lidí, jm říká selmadewomen. Patří mez ně třeba mediální hvězda Oprah Winfreyová. Nevlastní sice tolik milionů dolarů jako ty z předních příček miliardářského žebříčku, ale ve svém oboru patří k nejuznávanějším osobnostem. Se jměním kolem miliardy amerických dolarů je opakovaně i nejbohatší ženou showbusinessu. K obrazovkám přitahuje desítky milionů diváků týdně a určitě v tom není jen příběh o tom, jak se z chudé a zneužívané černošské dívky stala hvězda první velikosti. Je to ovšem ten pravý americký příběh.

Začalo to pro ni neuvěřitelně. Psal se rok 1954. Spojené státy, některé zvlášť, měly ke společnosti, kde by měli lidé různé barvy kůže stejné postavení, fakt daleko. Segregace ve veřejných školách byla zrušena teprve nedávno, a to až na základě rozhodnutí nejvyššího soudu. Stěží by se někdo dovedl představit, že nejen z malé Oprah, ale vůbec z jakékoli holčičky narozené do černošské rodiny, se stane jedna z nejvlivnějších žen Spojených států amerických a světová celebrita.

Oprah navíc osud dával od útlého dětství mnoha ranami na vědomí, že na úspěch a slávu nemůže ani pomyslet. Prvních pár let prožila na farmě u babičky, protože se její rodiče rozešli. Když se později přestěhovala zpět k matce do Milwaukee a byla opakovaně zneužívána mužskými příbuznými a „přáteli“ rodiny, matka proti tomu nijak nezasáhla. Oprah proto po několika letech z domova raději utekla, nějakou dobu pobývala i ve vězení pro mladistvé. Později žila na základě rozhodnutí soudu ve Vernonu u otce, který byl holič a podnikatel.

Otcova přísnost i důraz na studium a literaturu prý dalo Oprah velkých základ pro její budoucí profese. Musela tehdy údajně přečíst týdně jednu knihu a napsat o tom pro otce zápis. V devatenácti letech se pak konečně začalo štěstí razantně otáčet jejím směrem. Vyhrála v jedné ze soutěží krásy, kdy volili i černošskou miss. Vzápětí dostala i nabídku na práci v lokálním rozhlasovém a televizním vysílání. V nashvilské rozhlasové stanici WVOL pracovala jako hlasatelka, do televizního studia se odhodlala až o pár let později.

Další body pro Oprah

Podle magazínu Forbes se Oprah stala nejbohatší afroameričankou 20.století a po tři roky i jedinou miliardářkou tmavé pleti v celém světě. Časopis Life ji označil také za nejvlivnější ženu ve své generaci. Časopis Business Week ji označil rovněž za největšího filantropa tmavé pleti v celé americké historii. Její Andělská síť „Angel Network“ rozdala na charitu přes 51 milionů amerických dolarů včetně takových programů jako je vzdělávání dívek v Jižní Africe či na oběti hurikánu Katrin. Od počátku 90.let také silně lobovala za zlepšení situace zneužívaných dětí a vytvoření databáze pedofilů. Také tato její snaha skončila úspěchem, kdy zákon k tomuto podepsal Bill Clinton.

V té době byla nejmladší moderátorkou a první afroameričankou, která hlásila v televizi zprávy. Působila v Baltimore v WJZ-TV v ranních zprávách a později v TV show „People Are Talking“ (Lidé říkají). Po osmi letech dostala lukrativnější nabídku k moderování show od televizního studia Chicago TV. Sledovanost jejích televizních pořadů byla o poznání lepší než jejího konkurenta Phila Donahue a stále stoupala. Relativně záhy získala celonárodní slávu i nabídku do filmu přímo od Stevena Spielbergera. Díky jeho filmu The Color Purple (Purpurová barva) pak byla v roce 1985 Oprah nominována filmovou akademií na cenu za nejlepší herečku ve vedlejší roli.

Vysoká sledovanost TV pořadů s Oprah v dalším roce (1986) přiměla vedení televize k tomu, aby show přejmenovalo na Oprah Winfrey Show. To byl nepochybně skvělý tah. Když se její show začala vysílat po všech státech USA a později i jinde ve světě, počet diváků na 120 kanálech závratně stoupal až k deseti milionům. V prvním roce vysílání pořad vydělal 125 milionů dolarů, což samotné Oprah přineslo 30 milionů. A další miliony, nové filmové role a speciální televizní pořady na sebe nenechaly dlouho čekat. Ještě v tom samém roce byla její show nejlépe hodnoceným pořadem v televizní historii. Dva roky na to si založila vlastní televizní studio Harpo Studios, které následujících 22 sezón její Oprah Winfrey Show produkovalo. Podle statistik z jejích oficiálních internetových stránek sleduje každý týden tuto show přes 44 milionů diváků jen v USA a vysílá se i do dalších 143 zemí světa.

Být televizní celebritou Oprah ale nestačilo a pustila se do podnikání na poli vydavatelském a do boje s vlastními problémy. Stala se stejně slavnou, jak díky svým pořadům a všem dalším projektům, tak i díky dalším kapitolám vlastního amerického příběhu, který je pro statisíce žen obrovsky silnou motivací. Podařilo se jí například neuvěřitelně zhubnout. Ztratila až 90 liber (cca 40 kg). Vzápětí se v roce 1995 zúčastnila washingtonského maratonského běhu, což byl další inspirativní impuls pro tisíce lidí. V současnosti vlastní časopis „O, The Oprah Magazine“, specializované vydavatelství Oxygen Media, internetovou stránku Oxygen, vydává knihy a působí v řadě charitativních projektů. V loňském roce si Oprah naplánovala vytvořit i zbrusu novou multimediální platformu „OWN: The Oprah Winfrey Network,” která má nejen bavit, ale informovat a inspirovat lidi k tomu, aby žili lepší životy. Projekt by se měl rozjet v druhé polovině letošního roku v 70 milionech domácností.

Úspěch všech projektů Oprah Winfrey podle mnohých spočívá nejen v neodolatelném přístupu a vřelosti, s nimiž vede rozhovory ve svých show a sdílí jejich příběhy, ale také v jejím vlastním příběhu a osobnosti Oprah samé.

Znáte i vy nějakou úspěšnou ženu, jejíž příběh stojí za přečtení? Podělte se o svůj tip či její příběh s ostatními čtenáři.

Věra Tůmová

Má ráda dobrodružství, a tak se věnuje ekonomické publicistice, outdoorovým aktivitám, kulinářským specialitám i cestování světem po vlastní ose. V minulosti působila jako zpravodajka domácí redakce ČTK a v redakci americké... Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Před čím vás pojištění storna zájezdu neochrání

11. 6. 2009 | Věra Tůmová | 11 komentářů

Před čím vás pojištění storna zájezdu neochrání

Pojištění stornovacích poplatků zájezdu vám může vynahradit ztrátu kvůli tomu, že před odjezdem onemocníte. Jenže ve výlukách u tohoto pojištění je řada případů, které tuto pojistku... celý článek

Ženám škodí recese jinak než mužům

13. 5. 2009 | Alexandra Jachanová Doleželová | 1 komentář

Ženám škodí recese jinak než mužům

Nynější recese dopadá na ženy hned z několika úhlů. Firmy ruší programy, které ženám mají pomoci sladit kariéru a rodinný život. Oproti mužům však mají jednu „výhodu“. Jsou ochotné... celý článek

Žena a investorka? Asi bude nějaká divná, říkají muži.

11. 5. 2009 | Věra Tůmová | 9 komentářů

Žena a investorka? Asi bude nějaká divná, říkají muži.

Ženy většinou investují s větším rozmyslem než muži a dávají přednost jistotě před vyšším výnosem. Liší se i v dalších ohledech svého investičního chování. Nejen v zahraničí, ale už... celý článek

Návod pro investorky jako Sex ve městě

5. 8. 2008 | Věra Tůmová | 7 komentářů

Návod pro investorky jako Sex ve městě

Mnoho dnešních žen se vůbec nedokáže orientovat ve světě financí. Jsou často při rozhodování závislé nejen na manželovi. Když se pak ocitnou samotné, nedokáží se o sebe a své finance... celý článek

Jaké jsou ženy investorky

1. 4. 2008 | Lucie Tóthová | 6 komentářů

Jaké jsou ženy investorky

Když se řekne investorka, jen málokdo si dokáže představit, jaká taková žena je a jak investuje. Podle některých studií tak činí sama a konzervativně, ale s vyšším výnosem než muži.... celý článek

Partners Financial Services