Za dluhy na sociálním pojištění nyní nemusí hrozit penále

Eva Sovová | rubrika: Co se děje | 30. 3. 2009 | 2 komentáře
Za dluhy na sociálním pojištění nyní nemusí hrozit penále
Zaměstnavatelé a živnostníci dluží na sociálním pojištění celkem 55,7 miliardy korun. Aby dluhy na pojistném kvůli recesi nerostly a zaměstnavatelé se nedostávali do potíží, mohou nyní požádat o odpuštění penále.

Na důchod a nemocenské pojištění zaměstnanců přispívá do státní rozpočtu přes 266 tisíc zaměstnavatelů a celkově sociální odvody hradí v Česku téměř pět milionů lidí včetně drobných živnostníků. Oproti předchozím letům se platební morálka plátců mírně zlepšuje, přesto dluhy na pojistném včetně penále a pokut činily v roce 2008 více než 55,7 miliardy korun. To je zhruba šestina částky, kterou stát za rok vybere na důchodovém pojištění. Kvůli nynější recesi by ovšem mohly dluhy firem a podnikatelů vůči státu zase začít růst.

Kolik zhruba dluží zaměstnavatelé a živnostníci na sociálním pojištění

CelkemNa pojistnémNa penáleNa pokutách
OSVČ10 miliard6,9 miliardy2,8 miliardy81 milionů
Malé organizace34 miliard14, 9 miliardy19 miliard90 milionů
Organizace11miliard5,9 miliardy5,1 miliardy5 milionů
Celkem55 miliard27,7 miliardy27 miliard176 milionů
Zdroj: ČSSZ

Největší část dluhů na sociálním pojištění mají firmy. Ty loni dlužily na pojistném za své zaměstnance včetně penále a pokut 45,6 miliardy korun. Živnostníci, drobní podnikatelé a další samostatně výdělečné osoby dluží do 10,1 miliardy korun. Z celkové dlužné částky ve výši 55,7 miliardy korun jsou však pohledávky ve výši 33,7 miliardy korun (60,7 procenta) jen těžko vymahatelné. Tento balík peněz dluží zaměstnavatelé a živnostníci, kteří zkrachovali nebo ukončili činnost a jsou již z placení pojistného na sociální zabezpečení odhlášeni. „Využíváme všechny možnosti pro vymáhání pohledávek – exekuce, soudní řízení i uplatnění pohledávek v insolvenčních řízeních a klademe důraz na včasnost a přiměřený způsob vymáhání,“ tvrdí Jana Buraňová, mluvčí České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ).

Vývoj penále na pojistném

Dopad recese na platební morálku plátců pojistného ČSSZ zatím odhadovat nechce. „Budeme to hodnotit po uplynutí 1. čtvrtletí,“ říká Buraňová. Od března však začaly v rámci protikrizového balíčku na přechodnou dobu platit úlevy, které mohou zmírnit dopad hospodářského útlumu a plátcům sociálního pojištění ulehčují problémy s odvodem pojistného.

Plátce, který se vlivem krize dostane do potíží s úhradou sociálních odvodů, neplatí je včas a ve správné výši, může ČSSZ písemně požádat o přepočítání plateb pojistného. Na začátku bude taková firma platit méně, než by měla, a až krize pomine, platby se jí zvýší. V úhrnu tak zaplatí stejně, jako kdyby dál platila řádné pojistné. „Žádosti budeme posuzovat individuálně s ohledem na dopady krize a můžeme povolit rozložení splátek na období až do 36 měsíců,“ upozorňuje Jana Buraňová z ČSSZ.

Protikrizový balíček rovněž umožňuje, aby ČSSZ nebo Ministerstvo práce a sociálních věcí dlužníkům prominuly penále z již existujícího dluhu. „Promíjení se řídí pravidly Evropské unie a penále je možné prominout až do výše 200 tisíc eur (zhruba 5,4 milionů korun). O odpuštění penále do jednoho milionu korun může rozhodnout ČSSZ, je-li penále vyšší, rozhoduje o prominutí komise Ministerstva práce a sociálních věcí. Žádosti je nejlépe podat okresním správám sociálního zabezpečení, které je postoupí dál. Penále vzniklé kvůli nynější recesi se bude zcela promíjet,“ přibližuje mluvčí MPSV Jiří Sezemský.

Anketa

Pociťujete ve vaší firmě dopad krize?

Ministerstvo práce a sociálních věcí rovněž zmírnilo tvrdost postihu pro živnostníky a další OSVČ, kteří jsou dobrovolně nemocensky pojištěni. Od 31. prosince 2008 jim automaticky zaniklo nemocenské pojištění, pokud do konce roku 2008 nestihli uhradit dluh na nemocenském pojištění včetně penále a učinili tak až v lednu. Nově mají tito dlužníci možnost podat si do 31. března 2009 novou přihlášku k nemocenskému pojištění a nárok na nemocenské dávky i mateřskou jim tak nezanikne.

Co by měl stát dělat, aby vymohl dluhy na sociálním pojištění? Podělte se o názor.

 

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Oblíbená témata

Krize

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

OSVČ: Pozdní doplacení sociálního pojištění se slušně prodraží

11. 3. 2009 | Eva Sovová | 2 komentáře

OSVČ: Pozdní doplacení sociálního pojištění se slušně prodraží

Kdo odevzdá přiznání k dani z příjmu do konce března, musí nejpozději do 30. dubna vyplnit a odevzdat České správě sociálního zabezpečení Přehled o příjmech a výdajích a do osmi dnů... celý článek

Pojistka v nemoci je dražší než státní nemocenská

27. 2. 2009 | Eva Sovová | 9 komentářů

Pojistka v nemoci je dražší než státní nemocenská

Nemocensky se v Česku pojišťuje u státu jen čtvrtina drobných podnikatelů. Tvrzení řady živnostníků, že se státní nemocenské pojištění nevyplácí, je mylné. Komerční pojistka denních... celý článek

OSVČ: Kolik a kdy odvést na zdravotní a sociální pojištění

22. 1. 2009 | Eva Sovová | 11 komentářů

OSVČ: Kolik a kdy odvést na zdravotní a sociální pojištění

V platbách na zdravotní pojištění a sociální zabezpečení nastaly od ledna změny. Živnostníci a lidé na volné noze si musejí ohlídat termíny, aby včas odeslali odvody ve správné výši,... celý článek

Důchodové pojištění budou od ledna platit i lidé na volné noze

4. 9. 2008 | Eva Sovová | 10 komentářů

Důchodové pojištění budou od ledna platit i lidé na volné noze

Umělci, novináři a další pracovníci na volné noze budou muset od ledna platit ze svých příjmů důchodové pojištění. Osvobozeny budou jen honoráře do 7 tisíc korun měsíčně. Vyhýbání se... celý článek

Zahrajte si na Kalouska, aneb kolik dokážete vybrat daní

3. 6. 2008 | redakce Peníze.CZ | 4 komentáře

Zahrajte si na Kalouska, aneb kolik dokážete vybrat daní

Připravili jsme pro vás hru, v níž se budete moci poměřit s ministrem financí Miroslavem Kalouskem, kolik dokážete vybrat daní. Budete na to mít ale jen omezený čas, přesněji řečeno... celý článek

Partners Financial Services