Pojistka v nemoci je dražší než státní nemocenská

Eva Sovová | rubrika: Jak na to | 27. 2. 2009 | 9 komentářů
Pojistka v nemoci je dražší než státní nemocenská
Nemocensky se v Česku pojišťuje u státu jen čtvrtina drobných podnikatelů. Tvrzení řady živnostníků, že se státní nemocenské pojištění nevyplácí, je mylné. Komerční pojistka denních dávek pro případ dlouhodobé nemoci je dražší a není pro každého.

Na rozdíl od zaměstnanců, kteří jsou po nástupu do zaměstnání povinně nemocensky pojištěni, drobní živnostnícise mohou pojistit dobrovolně. Většina z nich ale tuto možnost nevyužije a snaží se raději ochránit soukromou pojistkou. Porovnali jsme proto, podmínky a cenu za jakou se dá uzavřít soukromé pojištění denních dávek pro případ nemoci a státní nemocenské pojištění.

Pojištění denních dávek pro případ nemoci se dá sjednat u několika tuzemských pojišťoven. Na rozdíl od státního pojištění je ale potřeba splňovat určité podmínky. Vstup do pojištění je zpravidla omezený věkovou hranicí od 18 do 55 let, u České pojišťovny Zdraví se dá pojistit do 60 let. S dosažením 65 letech ale pojistka končí. Sazba pojistného přitom bývá závislá na věku, zdravotním stavu i na tom, zda se chce pojistit muž nebo žena. S přibývajícím věkem a případným rizikem ochoření je pojistka dražší.

Anketa

Máte sjednanou komerční pojistku denních dávek pro případ nemoci?

Výše denní dávky, kterou z pojistky může pojištěný v případě onemocnění získat, se u pojišťoven většinou odvozuje od čistého měsíčního příjmu nebo od měsíčních životních nákladů klienta. Podle dosahovaného příjmu, který musí klient doložit, si může nastavit denní dávku v určitém rozmezí, které stanoví pojišťovna, například od 400 korun do 6 tisíc korun. Dají se ale také nastavit paušální částky, u nichž se nemusí příjem dokládat. Ty jsou ale podstatně nižší, například u Generali Pojišťovnya České pojišťovny Zdravíje možné zvolit paušální denní dávku do 300 korun.

Cena pojistky se zásadním způsobem odvíjí také od zvolené karenční doby. Dá se třeba pojistit, aby na dávku vzniknul nárok v okamžiku, kdy pracovní neschopnost přesáhne 15, 22 nebo třeba 29 dnů i déle. Pojistky jednotlivých pojišťoven se liší v tom, jaký nárok pojištěnému vznikne v případě, že nemoc přesáhne smluvně stanovený počet dnů. Kooperativanapříklad vyplatí dávky zpětně od prvního dne ochoření. Naproti tomu UNIQA pojišťovnaplní jen za dny, které přesáhly smluvně ujednaný počet dnů. Čím je zvolená karenční doba delší, tím je pojistka levnější.

Kolik stojí ročně soukromá pojistka denních dávek pro případ nemoci (v Kč)

Pojišťovna35letý muž35letá žena
Generali Pojišťovna8 92510 455
UNIQA pojišťovna9 55811 556
Kooperativa13 30315 155
Česká pojišťovna Zdraví14 40015 696
zdroj: jednotlivé pojišťovny

Ceny pojistek denních dávek pro případ pracovní neschopnosti jsou proto velmi rozdílné a cenové srovnání komerčních nabídek je jen orientační. Pokud by se chtěl pojistit 35letý muž, aby mu pojišťovna začala vyplácet od 15. dne pracovní neschopnosti denní dávku ve výši 600 korun za každý kalendářní den, roční cena pojistky by se pohybovala v rozpětí od 8 925 korun (Generali Pojišťovna) až do 14 400 korun (Česká pojišťovna Zdraví). Pro 35letou ženu by vyšla pojistka o něco dráž, v rozpětí od 10 455 korun do 15 696 korun.

V porovnání se státním pojištěním vycházejí komerční pojistky denních dávek pro případ nemoci dráž. Kdo se letos pojistí dobrovolně a na státní nemocenské pojištění bude letos odvádět alespoň 440 korun měsíčně, to je 5280 korun ročně, může si za vcelku levnou cenu pořídit slušné pojistné krytí. Za druhý měsíc nemoci dostane takový podnikatel 16 980 korun a za třetí a každý další měsíc 18 540 korun. (Čtete více OSVČ: kdy stojí za to platit nemocenské pojištění)

Kolik dostane vyplaceno na státních nemocenských dávkách OSVČ

Měsíční odvod na nemocenské pojistné po celý rok 2009: 440 korun
Ročně na pojistném uhrazeno celkem: 440 Kč krát 12 = 5 280 korun

Nemoc trvá 150 dnů (pět kalendářních měsíců)
Vyplaceno na nemocenských dávkách:

  • od 15. dne do 30 dne: 8 240 korun (od 1 do 14. dne dávka není vyplácená)
  • od 31 do 60 dne 16 980 korun
  • od 61 dne za každý kalendářní měsíc 18 540 korun (celkem za tři měsíce)

Celkem za 150 dnů pracovní neschopnosti: 80 840 korun
Za každý den nemoci získá pojištěný 539 korun.

Při dlouhodobé nemoci, která bude trvat například 150 dnů, tak pojištěný živnostník od státu získá za každý den pracovní neschopnosti denní dávku ve výši 539 korun (80 840 děleno 150 dny), a to včetně prvního dne ochoření. Pokud bychom odečetli prvních 14 dnů, po které stoná OSVČ zadarmo, bude od 15. dne pracovní neschopnosti pojištěný podnikatel pobírat od státu denně 594 koruny (80 840 děleno 136 dny) a to za odvody, na kterých zaplatí za rok celkem 5280 korun. V komerční pojišťovně pojistka na 600korunovou denní dávku přijde ročně minimálně na 9 až 15 tisíc korun.

Tvrzení řady živnostníků, že se státní nemocenské pojištění nevyplácí, je mylné. Nevyplácí se jen při minimálních odvodech. Kdo si platí alespoň 440 korun měsíčně, při dlouhodobém onemocnění je státní nemocenské pojištění výhodnější než komerční pojistka denních dávek. Navíc se nepřihlíží k rizikovosti klienta a žádnou roli nehraje ani věk nebo pohlaví pojištěného.

Jaké máte zkušenosti s komerčním pojištěním denních dávek v nemoci? Podělte se o názor.

 

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

28. 2. 2009 12:55, Dalibor Krhovský

Zdravím Vás a reaguji na Váš článek.Možná ,že je výhodnější si platit nem. pojištění v rámci odvodů na sociální,ale jednání organizace,která s vybranými penězi disponuje připomíná Kocourkov.Můj případ:
od roku 1990(počátek podnikání)jsem platil sociální pojištění vč.nemoc. pojištění.V roce 2007 jsem se s platbou opozdil o 5(7)dní(10,11/2007).Bylo se mnou ukončeno nemocenské pojištění pro porušení podmínek splatnosti,aniž bych dostal nějaké upozornění nebo např. penále.Souhlasím ,že jsem porušil nějaká pravidla,ale nedokáži pochopit jednání této organizace(asi socialistické),poněvadž mně na přeplatcích na sociálním vracela kolem 20.000 Kč.Takže já jsem dlužil 5(7) dní,ale oni mně vrátily 20000,-Kč.Momentálně pojištěn nejsem,i když vím,že je to riziko,ale jednání toho spolku ,mně naprosto odradilo.Jedná se o MSSZ Brno,Veveří ul.


S pozdravem

+3
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

27. 2. 2009 13:26, Karel

Dá se někde spočítat, kolik při jaké měsíční platbě je vypočtená nemocenská? Zde je to vždy jen pro 440Kč. Existuje někde nějaká kalkulačka, která by to uměla? Díky všem...

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

OSVČ: kdy stojí za to platit nemocenské pojištění

25. 2. 2009 | Eva Sovová | 22 komentářů

OSVČ: kdy stojí za to platit nemocenské pojištění

Nemocenské pojištění se živnostníkům nevyplatí při minimálních odvodech. Optimální je odvádět alespoň 440 korun měsíčně. Tato částka je optimální i pro podnikatelky, které plánují potomka.... celý článek

Soukromé pojištění v nemoci čeká revoluce

30. 6. 2008 | Eva Sovová | 5 komentářů

Soukromé pojištění v nemoci čeká revoluce

Regulační poplatky ve zdravotnictví mění chování lidí. Až dvojnásobně roste v Česku zájem o soukromé pojistky zdraví. Pojišťovny očekávají, že reforma ve zdravotnictví přinese v prodeji... celý článek

Chcete více peněz na nemocenské? Nejdřív pořádně počítejte.

10. 12. 2007 | Eva Sovová

Chcete více peněz na nemocenské? Nejdřív pořádně počítejte.

Od ledna dostanou nemocní od státu na nemocenských dávkách méně než letos. Navíc budou muset platit nové poplatky u lékaře či v lékárnách. Podle pojišťoven proto už teď roste zájem... celý článek

Kolik stojí pravidelný příjem v nemoci

10. 12. 2007 | Eva Sovová

Kolik stojí pravidelný příjem v nemoci

Nemoc dokáže život pořádně zkomplikovat jak pacientovi, tak i jeho rodině. Vedle nepříjemných či bolestivých projevů často znamená i výraznou finanční újmu. Zvláště když je léčba a... celý článek

Partners Financial Services