Jak si vybrat nejlepší účet pro svou živnost

Eva Sovová | rubrika: Jak na to | 18. 2. 2009 | 8 komentářů
Jak si vybrat nejlepší účet pro svou živnost
Živnostníci si mohou zdarma založit účet v mBance, Raiffeisenbank a na půl roku v Poštovní spořitelně. Komerční banka účet pro začínající podnikatele letos zlevnila. Banky se snaží lákat na služby zdarma v ceně balíčku i na věrnostní programy.

Bez podnikatelského účtu se neobejde žádný živnostník. Zřízení a vedení běžného účtu je pro všechny, kdo podnikají na živnostenský list povinné. V šesti bankách jsme zjišťovali, které běžné účtysi u nich drobní podnikatelé nejčastěji zřizují a na kolik měsíčně přijdou. V České spořitelně, GE Money Bank, Komerční bance a mBancevyužívají živnostníci nejčastěji hotové balíčky, tedy běžný účet doplněný o bankou vybrané služby, které jsou v ceně balíčku. Ceny těchto balíčků se pohybují od nuly do 234 korun za měsíc. Čím je cena vyšší, tím větší objem služeb bez poplatku může klient čerpat.

Podle vyjádření České spořitelny u ní volí živnostníci nejčastěji podnikatelský balíček Program Profit Light za měsíční cenu 159 korun. V GE Money Bank je nejvyhledávanější konto Genius Business Active za 159 korun měsíčně, při průměrném měsíčním zůstatku ve výši půl milionu korun je vedení účtu zdarma. V Komerční bance si začínající podnikatelé oblíbili Efekt Start, který od ledna zlevnil ze 117 na 99 korun. Rozběhnuté firmy podle Komerční banky volí nejčastěji balíček Efekt za 234 korun měsíčně.
V mBance se vybírat moc nedá, protože má v nabídce jen jeden produkt, a to mBUSINESS KONTO. V mBank je účet nejlevnější, jeho vedení a několik pravidelných bankovních služeb má tato banka jako jediná zcela zdarma bez ohledu na to, jak dlouho je účet založený a kolik na něm zůstává měsíčně peněz. Nevýhodou je, že mBank nemá klasické pobočky. Živnostník, který potřebuje vkládat na účet hotovost, například tržbu, má tedy smůlu.

Větší variabilnosta nastavení účtu podle potřeb drobných živnostníků nabízí Poštovní spořitelna a Raiffeisenbank. Za vedení účtu zde živnostníci platí v rozpětí od nuly do 140 korun měsíčně. Za služby nad rámec paušálu si ale musí každý živnostník připlatit. Vedení nejvyužívanějšího podnikatelského účtu Postkonto Ekonom přijde u Poštovní spořitelny na 50 korun měsíčně, přičemž první půlrok je vedení účtu zdarma.

V Raiffeisenbank přijde živnostníky nejvyhledávanější účet eKonto – Základ na 55 korun měsíčně. Oproti klasickému běžnému účtu, který stojí 140 korun, je ale potřeba si za poplatek sjednat k účtu debetní platební kartu a přímé bankovnictví. Při splnění určitého obratu na účtu se dá dosáhnout také na věrnostní výhody Extra nebo Prémium, u nichž jsou zvýhodněné nebo až nulové poplatky. Na účtu ovšem musí zůstávat alespoň 200 tisíc nebo půl milionu korun.

Anketa

Kolik máte zřízeno u bank běžných účtů?

Při rozhodování, který podnikatelský účet je nejlepší a pro konkrétní živnost nejvhodnější, je potřeba trochu počítat. Především to, zda vybíraný podnikatelský účet pokryje živnostníkovi jak aktuální potřebu bankovních služeb, tak i další služby, které by mohl výhledově potřebovat třeba za půl roku. Případný rozvoj nebo naopak útlum firmy může v následujících několika měsících priority změnit. Zakládat nový účet nebo měnit jeho parametry je pak zbytečná ztráta času i peněz.

Je dobré si předem spočítat, kolik pravidelných plateb bude z běžného účtu odcházet a do kterých bank budou tyto platby směřovat. Všechny odchozí platby zpravidla zadarmo nebývají. Pokud není účet správně nastavený a v ceně jsou třeba jen dvě nebo tři bezplatné odchozí transakce, může se účet zbytečně prodražit. Některé banky, jako třeba Komerční banka má zdarma pět příchozích plateb, za další se již platí. K běžnému účtuse často dají zřídit také spořící konta, zpravidla s pásmovým úročením. Proto je dobré se poptat rovněž na možnosti zhodnocení volných finančních prostředků a aktuální úrokové sazby.

Prodražit se mohou i výběry z bankomatů, zvlášť u cizí banky. Proto i zde je praktické odhadnout, kolik výběrů v hotovostisi podnikání vyžádá a zda zvažovaný účet, ke kterému banka nabízí platební kartu, pokryje tuto potřebu nebo bude nutné platit za výběry navíc. K účtům, které patří v šestici sondovaných bank k nejoblíbenějším, vydávají tyto bankovní domy živnostníkům většinou jen jednu platební kartu nebo dávají na výběr jednu ze dvou variant. Pouze GE money Bank má v ceně balíčku dvě platební karty.

Předem je dobré zvážit také to, zda je výhodnější dát přednost pouze internetové nebo telefonické obsluze účtu, nebo zda bude užitečný i osobní kontakts bankou a využívání pobočkové sítě. Nahlédnout se vyplatí do bankovního sazebníkua zjistit aktuální ceny za telefonní obsluhu, služby na přepážkách a další bankovní služby jako je zasílání bankovních výpisů či změny trvalých příkazů. Tyto podrobnosti zpravidla žádná banka v reklamní nabídce svých produktů neuvádí. Poplatky se přitom pohybují v řádu od 10 do 40 i více korun.

O jaké běžné účty je největší zájem

GE Money Bank – 159 Kč
Komerční banka – 99 Kč
Poštovní spořitelna – 50 Kč
Česká spořitelna – 159 Kč
mBank – 0 Kč
Raiffeisenbank – 55 Kč

Program profit Light: 159 Kč měsíčně
Co je v ceně
Správa a vedení běžného účtu
Vydání/používání platební karty MC Business
Poskytování služby SERVIS 24
Měsíčně 2 výběry hotovosti debetní kartou z bankomatů České spořitelny
Měsíčně 10 plateb (příkazů k úhradě) zadaných prostřednictvím služby SERVIS 24 Internetbanking

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Oblíbená témata

podnikání

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Zlevňují už i účty pro podnikatele

3. 11. 2008 | Eva Sovová | 5 komentářů

Zlevňují už i účty pro podnikatele

Raiffeisenbank a mBank pokračují ve snižování poplatků. Na levné účty se nyní snaží přilákat podnikatele a živnostníky. Ti si mohou k účtu zvolit zdarma i za sníženou cenu služby, které... celý článek

Sedm rad pro sjednání nejlevnějšího běžného účtu

12. 9. 2008 | Eva Sovová, Věra Tůmová | 4 komentáře

Sedm rad pro sjednání nejlevnějšího běžného účtu

Poplatky u bankovních účtů rozčilují nejednoho klienta. Řada z nich kvůli tomu zvažuje změnu účtu. Při výběru nejvhodnějšího účtu se ale vyplatí na některé parametry rovnou v bance... celý článek

Vyznat se v sazebnících některých bank je téměř nemožné

18. 8. 2008 | Patrik Nacher | 7 komentářů

Vyznat se v sazebnících některých bank je téměř nemožné

Běžný klient se v bankovních sazebnících vyzná jen sotva. Těžko si tak může spočítat náklady na účet a porovnat je s konkurencí. Vyplynulo to z průzkumu redakce Peníze.cz a serveru... celý článek

Co si přinést do banky při žádosti o podnikatelskou půjčku

22. 4. 2008 | Eva Sovová | 3 komentáře

Co si přinést do banky při žádosti o podnikatelskou půjčku

Kdo chce mít už při první schůzce jasno, jestli mu banka půjčí na nový podnikatelský záměr, měl by si s sebou vzít všechny potřebné podklady. Není jich málo a my vám poradíme, na které... celý článek

Začínající podnikatelé mají více šancí získat úvěr

24. 1. 2008 | Eva Sovová | 18 komentářů

Začínající podnikatelé mají více šancí získat úvěr

Podnikáte několik měsíců, nebo jste na samém začátku a chcete si na rozjezd firmy půjčit peníze? I začínající podnikatel bez historie má šanci. S žádostí o 3 miliony jsme uspěli u čtyř... celý článek

Partners Financial Services