Dotace na podnikání: na co si dát pozor

Eva Sovová | rubrika: Jak na to | 9. 5. 2008
Dotace na podnikání: na co si dát pozor
Zájem podnikatelů o získání dotace ze strukturálních fondů Evropské unie letos opět nabírá na obrátkách. Jednotlivá ministerstva a kraje začínají vyhlašovat výzvy, v nichž mohou o dotace požádat i malé firmy.

Pro české podnikatele jsou ve strukturálních fondech Evropské unie připraveny až do roku 2013 desítky miliard korun. I když čeští i evropští úředníci při tvorbě pravidel pro podávání žádostí slibovali zjednodušení celého procesu, stále může být zpracování žádosti pro malou firmu či samostatného podnikatele nadlidský úkol. Zkušenosti těch, kteří se celým papírováním úspěšně prokousali, ovšem ukazují, že to stálo za to.

„V podnikání je třeba mít i trochu štěstí. Náš rozvoj je výsledkem toho, že jsme byli úspěšní i v získávání dotací z fondů Evropské unie,“ říká bývalý učitel Vlastimil Sedláček, který začal podnikat v roce 1991 v oboru strojírenství. Jak dodává, mít dobré podnikatelské projekty ale nestačí. „Vždy chybí finanční zdroje. Dotace z evropských fondů je férový doping. Musíte do projektu investovat zpravidla padesát procent financí z vlastních zdrojů,“ poznamenává šéf úspěšné společnosti.

V čem se nejčastěji v žádostech v dotaci chybuje:

  1. Rozpočet projektu je podhodnocený nebo naopak nadhodnocený.
  2. Popis projektu je příliš obecný, není v souladu s vyhlášeným programem.
  3. Chybí některé povinné přílohy k žádosti o dotaci nebo přílohy vykazují formální chyby.
  4. Potřebnost projektu není dostatečně doložena (analýza trhu, očekávaná poptávka po výstupech projektu apod.)
  5. Dostatečně není popsána zvolená technologie nebo udržitelnost projektu.
  6. Realizační tým a kompetence jednotlivých členů týmu nejsou dostatečně popsány.
  7. Nejasný je harmonogram celého projektu i jeho záměr nebo je nesoulad mezi údaji v žádosti.
  8. Marketingová studie je nekvalitní, například popis komunikace s cílovými skupinami, propagace výstupů, cenová politika.
  9. Špatné či nedostatečné jsou ekonomické analýzy projektu, nedostatečný je komentář vypočtených výsledků a tabulek.
  10. Projekt prezentuje nepodložená fakta, statistické údaje, parametry strojů apod.

Zdroj: poradenské firmy

Sedláčkova strojírenská firma Seko Edm vsadila od začátku na vlastní vývoj a v roce 1997 se prosadila poprvé mezi výrobci parních turbin. Postupně navázala spolupráci s americkým výrobcem a s podporou z fondů Evropské unie, které se firmě opakovaně podařilo získat, začala vyrábět komponenty pro letecký průmysl. Dnes zaměstnává Vlastimil Sedláček více než sto lidí, jeho společnost se rozrůstá a expanduje na zahraničí trhy.

Podle odhadu Poštovní spořitelnyby mohlo využít evropské peníze na rozvoj firmy až 35 procent českých podnikatelů. Potíž ale je, že o tom nevědí nebo je podání žádosti o dotaci pro ně příliš složité a časově náročné. Kdo si na žádost o dotaci netroufá sám nebo chce ušetřit čas, obrací se proto nyní raději na specializované poradenské firmy, které mají s grantovým řízením větší zkušenosti.

Poradenské firmy často vznikají i jako dceřiné společnosti bank. Dokážou doporučit vhodný dotační program, vypracovat samotnou žádost a pomoci i s reportingem, kdy je schválený projekt odstartován a firma musí dokládat, zda se jí daří projektový záměr naplňovat. Za tyto poradenské služby se zpravidla platí „success fee“, tedy poplatek, který se účtuje až v případě úspěšného schválení dotace.

Nejčastějším důvodem zamítnutí žádostí o dotace, které se podnikatelé rozhodli podat sami, je nekvalitní projektový záměr. „Není dobře, pokud žadatel vytváří projekt uměle, jen aby peníze z EU získal. Každý projektový záměr musí být životaschopný i bez evropských peněz,“ upozorňuje Marek Roll z Poštovní spořitelny, která podnikatelům poskytuje poradenství v získávání dotací od září loňského roku. V žádostech podnikatelé chybují často i ve formálních náležitostech. Důvodem zamítnutí může být chybějící podpis v příslušné kolonce formuláře, nebo předložení prosté kopie dokladu místo kopie ověřené.

Specialisté na grantová řízení upozorňují i na to, že velkou pozornost je třeba věnovat přílohám. „Žadatel si musí ověřit, jaké přílohy se k žádosti dokládají, v jakém rozsahu a formě. Složitější přílohy je vždy třeba konzultovat s úředníky,“ doporučuje Barbora Hrdinová z brněnské poradenské firmy DRING Consulting. „Přílohy mohou často přinést vyšší bodové hodnocení projektu, a tedy vyšší konkurenceschopnost v boji o dotaci s dalšími projekty,“ říká Hana Trhoňová z České spořitelny, která pomáhá podnikatelům získávat dotace prostřednictvím dceřiné společnosti Raven EU.

Aktuální seznam vyhlášených programů zveřejňuje Ministerstvo průmyslu a obchodu prostřednictvím agentury pro podporu podnikání Czechinvest. Nejprve se podávají registrační žádosti (základní informace o projektu a finanční rating žadatele) a v druhé fázi úplné žádosti (kompletní projektová dokumentace). S žádostí nemůže ale nikdy uspět podnikatelský nováček, protože se dokládá minimálně dvouletá historie firmy.

O dotace se mohou podnikatelé ucházet od dubna například v programu Prosperita. Do 11. července 2008 budou přijímány také plné žádosti otevřeného programu ICT a strategické služby, který podporuje vývoj software či vytváření zákaznických center firem. A od 11. července se začínají přijímat plné žádosti o dotaci v programu Školící střediska.

Další finanční podporu mohou podnikatelé získat i v rámci vyhlášených regionálních operačních programů. Pro kraj Jihomoravský a Vysočinu například na projekty v oblasti cestovního ruchu, ve kterých bude sběr žádostí ukončen v červnu a červenci. „Každý region vyhlašuje operační programy jindy, proto je potřeba sledovat stránky Regionálních rad soudržnosti daného regionu,“ upozorňuje Barbora Hrdinová z DRING Consulting.

Je získávání dotací na rozvoj podnikání zbytečně složité? Podařilo se vám dotaci získat? Podělte se o zkušenosti.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+22
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Podnikatele nejčastěji ohrožují vichřice

2. 5. 2008 | Eva Sovová | 2 komentáře

Podnikatele nejčastěji ohrožují vichřice

Podnikání stále více ohrožují opakující se přírodní katastrofy. Živnostníci často nemají dobré pojistky nebo se na pojistném snaží šetřit. Opomíjejí riziko, že živelní událost může... celý článek

Podívejte se, jak je chráněna nová tisícovka

25. 3. 2008 | Eva Sovová | 4 komentáře

Podívejte se, jak je chráněna nová tisícovka

Ukážeme vám, jak bude vypadat nová tisícikoruna, kterou od 1. dubna 2008 pouští Česká národní banka do oběhu. Ukážeme vám, jaké nové ochranné prvky bude mít a jak ji lze rozpoznat od... celý článek

Rychlejší cesta k podnikání

19. 2. 2008 | Táňa Chadrabová | 13 komentářů

Rychlejší cesta k podnikání

Od dubna letošního roku čeká podnikatele nejspíš malá revoluce. Pokud Senát schválí novelu živnostenského zákona, bude zakládání živností jednodušší. Sníží se i nároky na odbornou způsobilost... celý článek

I proti přerušení podnikání se dá pojistit

22. 1. 2008 | Eva Sovová

I proti přerušení podnikání se dá pojistit

Spouštíme novou rubriku, v níž budeme hodnotit produktové novinky na trhu. V první recenzi jsme se zaměřili na produkt pojišťovny Uniqa chránící živnostníky, kteří musí na čas kvůli... celý článek

Partners Financial Services