Finanční správa na svých webových stránkách připravila manuál, který by se měl stát pomůckou pro konkrétní zařazení jednotlivých obchodních modelů do příslušné fáze elektronické evidence tržeb. Spíš než o průzračně jasný systém se ale v případě dokumentu Obchodní modely a situace, při nichž dochází k prodeji potravin, a jejich zatřídění pro účely evidence tržeb o spletitou džungli pravidel.
Přinášíme proto co nejpřehlednější přehledný seznam všech možných situací, které mohou v segmentu veřejného stravování a prodeje potravin nastat. Včetně zařazení do konkrétní fáze zavádění EET. Prodej potravin a stravování mají množství aspektů, které mohou vaši činnost posunout do různých fází při zavádění EET.
Pro lepší orientaci a přehled vám předkládáme konkrétní obchodní modely a situace jednotlivě a odděleně.
Konkrétní obchodní modely z praxe
- Restaurace, hospoda
- Restaurace, hospoda s předzahrádkou
- Restaurace s rozvážkovou službou
- Restaurace, která přeprodává jídlo uvařené jinde
- Restaurace v obchodním centru s pronajatým prostorem
- Fastfood v obchodním centru
- Samoobslužná restaurace s vymezeným prostorem
- Jídelna/bufet s vlastním prostorem
- Jídelna/bufet. Na stojáka
- Řeznictví a uzenářství
- Řeznictví a uzenářství. Na stojáka
- Lahůdky bez výrobny. Na stojáka
- Lahůdky s výrobnou. Na stojáka
- Cukrárna s výrobnou a posezením
- Cukrárna bez výrobny s posezením
- Pekárna s občerstvením
- Stánek s občerstvením
- Stánek s občerstvením. Na stojáka
- Stánek na trhu se společným posezením
- Stánek s přípravou a prodejem
- Stánek s přípravou. Na stojáka
- Pultový prodej s posezením (divadlo, kino apod.)
- Občerstvení a jídlo na plese a kulturních akcích
- Pultový prodej (plesy, kulturní akce apod.)
- Kompletní zajištění cateringu
- Dodání jídla cateringovou firmou
- Jídlo zakoupené u cateringové firmy
- Stánek u hřiště bez posezení
- Stánek u hřiště. Na stojáka
- Stánek v hale se společným posezením
- Vinotéka v budově s posezením
- Vinotéka v pojízdném stánku. Na stojáka
- Pizzerie (typ restaurace v budově)
- Pizzerie, bistro v budově. Na stojáka
- Pizzerie, bistro se společným prostorem
- Pizzerie, bistro s vlastním prostorem
- Pizzerie, bistro (typ stánek na stojáka)
- Pizzerie, bistro, prodej jídla z „okénka“
- Pojízdné prodejny. Na stojáka
- Vlaková přeprava (jídelní vůz)
- Vlaková přeprava (pojízdné vozíčky)
- Prodej v autobusové přepravě
- Fitness s prostorem na jídlo (stoly a židle)
- Fitness s barovým posezením
- Hlídání dětí
1. Restaurace, hospoda | 2. Restaurace, hospoda s předzahrádkou | 3. Restaurace s rozvážkovou službou |
Restaurace v budově, ve které je vymezen prostor ke konzumaci jídla a pití z menu (stoly a židle), s obsluhujícím personálem. V prostoru restaurace jsou toalety a jsou zajištěny úklidové služby. Je umožněn odnos jídla s sebou v menu boxu.
- Zákazník si zakoupí nápoj v uzavřené láhvi a odnese si ji s sebou – 2. fáze, NACE 47
- Zákazník zkonzumuje polévku a guláš s knedlíkem podávaný na talíři, u stolu uvnitř restaurace – 1. fáze, NACE 56 – stravovací služba
- Zákazník vypije rozlévaný nápoj, kávu, čaj – 1. fáze, NACE 56 – stravovací služba
- Zákazník si odnese guláš s knedlíkem v boxu s sebou – 3. fáze, NACE 56, dodání zboží
- Zákazník si odnese čepované pivo ve džbánku – 3. fáze, NACE 56, dodání zboží
Hospoda v budově s vlastní předzahrádkou, ve které je vymezen prostor ke konzumaci jídla a pití z menu (stoly a židle), s obsluhujícím personálem. V prostoru restaurace jsou toalety a jsou zajištěny úklidové služby. Je umožněn odnos jídla s sebou v menu boxu.
- Zákazník si zakoupí nápoj v uzavřené láhvi a odnese si ji s sebou – 2. fáze, NACE 47
- Zákazník zkonzumuje nakládaný hermelín s chlebem podávaný na talíři u stolu v prostoru budovy nebo předzahrádky – 1. fáze, NACE 56 – stravovací služba
- Zákazník vypije rozlévaný nápoj, kávu, čaj – 1. fáze, NACE 56 – stravovací služba
- Zákazník si odnese guláš s knedlíkem v boxu s sebou – 3. fáze, NACE 56, dodání zboží
- Zákazník si odnese čepované pivo ve džbánku – 3. fáze, NACE 56, dodání zboží
Restaurace (vedle poskytování stravování v budově) rozváží v restauraci připravené jídlo ve várnicích do nasmlouvaných firem (jiných restaurací).
- Zákazník (jiná restaurace) si zakoupí jídlo ve várnici k dalšímu prodeji zákazníkům – 3. fáze, NACE 10 a 11
4. Restaurace, která přeprodává jídlo uvařené jinde | 5. Restaurace v obchodním centru s pronajatým prostorem | 6. Fastfood v obchodním centru |
Restaurace, nevaří, ale prodává jídlo, které bylo uvařeno v jiné restauraci a následně přepraveno (např. ve várnici) do místa prodeje.
- Zákazník zkonzumuje jídlo podávané ve formě, v jaké bylo ve várnici přivezeno – 2. fáze, NACE 47
Restaurace má v obchodním centru pronajatý prostor ke konzumaci jídla a nápojů z menu (stoly a židle), s obsluhujícím personálem. V prostoru restaurace není toaleta. Je umožněn odnos jídla s sebou v menu boxu.
- Zákazník si zakoupí nápoj v uzavřené láhvi a odnese si ji s sebou - 2. fáze, NACE 47
- Zákazník zkonzumuje polévku a guláš s knedlíkem podávaný na talíři, u stolu uvnitř restaurace - 1. fáze, NACE 56 - stravovací služba
- Zákazník vypije rozlévaný nápoj, kávu, čaj - 1. fáze, NACE 56 - stravovací služba
- Zákazník si odnese guláš s knedlíkem v boxu s sebou - 1. fáze, NACE 56 - dodání zboží
Fastfood v obchodním centru (OC) nemá pronajatý vlastní prostor ke konzumaci jídla a pití z menu (stoly a židle patří OC, jsou sdíleny i jinými fastfoody), obsluhující personál zajišťuje přípravu a výdej jídla a pití u pultu. Je umožněn odnos jídla s sebou v menu boxu. Úklidové služby a toalety zajišťuje OC.
- Zákazník si zakoupí pití v uzavřené láhvi – 2. fáze, NACE 47
- Zákazník si fastfood podaný buď na talíři, nebo na papírovém či plastovém tácku zkonzumuje v prostoru stravovacího koutu v OC – 3. fáze, NACE 56 – dodání zboží
- Zákazník vypije rozlévaný nápoj, kávu či čaj – 3. fáze, NACE 56 – dodání zboží
- Zákazník si odnese fastfood v boxu s sebou – 3. fáze, NACE 56 – dodání zboží
7. Samoobslužná restaurace s vymezeným prostorem | 8. Jídelna/bufet s vlastním prostorem | 9. Jídelna/bufet. Na stojáka |
Samoobslužná restaurace v budově, ve které je vymezen prostor ke konzumaci jídla a pití z menu (stoly a židle), s obsluhujícím personálem zajišťujícím přípravu a výdej jídla a pití u pultu. V prostoru restaurace je toaleta. Je umožněn odnos jídla s sebou v menu boxu.
- Zákazník si zakoupí pití v uzavřené láhvi, doplňkový sortiment (sušenky, žvýkačky apod.) – 2. fáze, NACE 47
- Zákazník zkonzumuje polévku a guláš s knedlíkem podávaný na talíři, u stolu uvnitř jídelny/ bufetu – 1. fáze, NACE 56 – stravovací služba
- Zákazník vypije rozlévaný nápoj, kávu čaj – 1. fáze, NACE 56 – stravovací služba
- Zákazník si odnese guláš s knedlíkem v boxu s sebou – 3. fáze, NACE 56 – dodání zboží
Jídelna/bufet s vlastním prostorem ke konzumaci jídla a pití z menu (stoly a židle), s obsluhujícím personálem zajišťujícím přípravu a výdej jídla a pití u pultu. V prostoru jídelny/ bufetu není toaleta. Umožňuje odnos jídla s sebou v menu boxu. Obsluhující personál dále zajišťuje úklid nádobí a stolů.
- Zákazník si zakoupí pití v uzavřené láhvi, doplňkový sortiment (sušenky, žvýkačky apod.) – 2. fáze, NACE 47
- Zákazník zkonzumuje polévku a guláš s knedlíkem podávaný na talíři, u stolu uvnitř jídelny/ bufetu – 1. fáze, NACE 56 – stravovací služba
- Zákazník vypije rozlévaný nápoj, kávu čaj – 1. fáze, NACE 56 – stravovací služba
- Zákazník si odnese guláš s knedlíkem v boxu s sebou – 3. fáze, NACE 56 – dodání zboží
Jídelna/bufet, kde v prostoru provozovny jsou k dispozici stoly bez židlí. Na stojáka, s obsluhujícím personálem zajišťujícím přípravu a výdej jídla a pití u pultu. V prostoru jídelny/ bufetu není toaleta. Umožňuje odnos jídla s sebou v menu boxu. Obsluhující personál dále zajišťuje úklid nádobí a stolů.
- Zákazník si zakoupí pití v uzavřené láhvi, vakuově balenou bagetu, doplňkový sortiment (sušenky, žvýkačky apod.) – 2. fáze, NACE 47
- Zákazník zkonzumuje polévku a guláš s knedlíkem podávaný na talíři na stojáka uvnitř jídelny/bufetu – 1. fáze, NACE 56 – stravovací služba
- Zákazník vypije rozlévaný nápoj, kávu, čaj – 1. fáze, NACE 56 – stravovací služba
- Zákazník si odnese guláš s knedlíkem v boxu s sebou – 3. fáze, NACE 56 – dodání zboží
10. Řeznictví a uzenářství | 11. Řeznictví a uzenářství. Na stojáka | 12. Lahůdky bez výrobny. Na stojáka |
Řeznictví a uzenářství nabízí zboží např. maso, uzeniny, dále nabízí sekanou, výpečky s sebou. V prostoru provozovny není k dispozici žádné zázemí ke konzumaci, toalety apod.
- Zákazník si zakoupí uzeniny, pečivo a další doplňkový sortiment, který poplatník nevyrobil – 2. fáze, NACE 47
- Zákazník si zakoupí maso, uzeniny, paštiku a obdobné masné výrobky, které poplatník vyrobil – 3. fáze, NACE 10 a 11
- Zákazník si odnese teplou sekanou zabalenou v papírovém sáčku domů s sebou – 3. fáze, NACE 56 – dodání zboží
Řeznictví a uzenářství nabízí zboží např. maso, uzeniny, nabízí ohřívanou sekanou, výpečky, ohřívané klobásy s pečivem a párky v rohlíku. V prostoru provozovny jsou k dispozici stoly bez židlí. Na stojáka.
- Zákazník si zakoupí uzeniny, které poplatník nevyrobil a pečivo, které odnese domů s sebou – 2. fáze, NACE 47
- Zákazník si zakoupí maso, uzeniny, paštiku a obdobné masné výrobky, které poplatník vyrobil – 3. fáze, NACE 10 a 11
- Zákazník si odnese teplou sekanou zabalenou v papírovém sáčku domů s sebou – 3. fáze, NACE 56 – dodání zboží
- Zákazník zkonzumuje teplou sekanou podávanou na tácku na stojáka uvnitř prodejny, k ní si zakoupí pečivo a hořčici – 3. fáze, NACE 56 – dodání zboží
Lahůdky nabízí zboží např. chlebíčky, saláty, bagety, smažené řízky, pečivo a další doplňkový sortiment jako pití apod., přičemž nic z výše uvedeného nevyrábí. V prostoru provozovny jsou k dispozici stoly bez židlí. Na stojáka.
- Zákazník si zakoupí cukrovinky, žvýkačky pečivo apod., které poplatník nevyrobil, pití v uzavřené láhvi. Zákazník si odnese chlebíčky, saláty zabalené v papírovém sáčku, kelímku domů s sebou – 2. fáze, NACE 47
- Zákazník zkonzumuje chlebíčky na tácku uvnitř prodejny na stojáka – 2. fáze, NACE 47
13. Lahůdky s výrobnou. Na stojáka | 14. Cukrárna s výrobnou a posezením | 15. Cukrárna bez výrobny s posezením |
Lahůdky nabízí zboží např. chlebíčky, saláty, bagety a smažené řízky, dále pečivo a další doplňkový sortiment jako pití apod. V prostoru provozovny je vlastní přípravna lahůdek a jsou zde k dispozici stoly bez židlí – na stojáka.
- Zákazník si zakoupí cukrovinky, žvýkačky, pečivo apod., které poplatník nevyrobil, pití v uzavřené láhvi – 2. fáze, NACE 47
- Zákazník si odnese chlebíčky, saláty, které poplatník vyrobil, zabalené v papírovém sáčku, kelímku domů s sebou – 3. fáze, NACE 10 a 11
- Zákazník zkonzumuje chlebíčky na tácku uvnitř prodejny na stojáka včetně pití do kelímku – 3. fáze, NACE 56 – dodání zboží
Cukrárna nabízí zboží např. zákusky, kávu, nápoje, zmrzlinové poháry. Umožňují odnos zboží s sebou v krabici. V rámci provozovny je vlastní výrobna např. dortů a zákusků. Je vymezen prostor ke konzumaci jídla a pití (stoly a židle). Obsluhující personál zajišťuje úklid nádobí a v prostoru jsou toalety.
- Zákazník si zakoupí pití v uzavřené láhvi, cukrovinky, žvýkačky apod. – 2. fáze, NACE 47
- Zákazník si odnese zákusky, které poplatník vyrobil, zabalené v papírovém sáčku či v krabici domů s sebou – 3. fáze, NACE 10 a 11
- Zákazník zkonzumuje zmrzlinový pohár či zákusek, který poplatník vyrobil, na talíři uvnitř prodejny – 1. fáze, NACE 56 – stravovací služba
- Zákazník vypije rozlévaný nápoj, kávu, čaj, mléčný koktejl – 1. fáze, NACE 56 – stravovací služba
- Zákazník si zakoupí zmrzlinu do kornoutku – 3. fáze, NACE 56 – dodání zboží
Cukrárna nabízí zboží např. zákusky, kávu, pití, zmrzlinové poháry. Umožňují odnos zboží s sebou v krabici. V rámci provozovny je vymezen prostor ke konzumaci jídla a pití (stoly a židle). Obsluhující personál pouze zajišťuje úklid nádobí a v prostoru jsou toalety.
- Zákazník si zakoupí pití v láhvi, cukrovinky, žvýkačky apod. – 2. fáze, NACE 47
- Zákazník si odnese zákusky, které poplatník nevyrobil, zabalené v papírovém sáčku nebo v krabici domů s sebou – 2. fáze, NACE 47
- Zákazník zkonzumuje zákusek, který poplatník nevyrobil, (na talíři nebo na tácku) uvnitř prodejny – 2. fáze, NACE 47
- Zákazník si zakoupí, kávu, rozlévaný nápoj, zmrzlinový pohár, který zkonzumuje uvnitř prodejny – 1. fáze, NACE 56 – stravovací služba
- Zákazník si zakoupí zmrzlinu do kornoutku – 3. fáze, NACE 56 – dodání zboží
16. Pekárna s občerstvením | 17. Stánek s občerstvením | 18. Stánek s občerstvením. Na stojáka |
Pekárna nabízí zboží např. slané a sladké pečivo, v doplňkovém sortimentu nabízí kávu s sebou, párek v rohlíku apod. V prostoru provozovny není k dispozici žádné zázemí ke konzumaci.
- Zákazník si zakoupí pečivo, které poplatník nevyrobil, zabalené v sáčku, cukrovinky, žvýkačky, pití v uzavřené láhvi – 2. fáze, NACE 47
- Zákazník si odnese pečivo (koláče, rohlíky), které poplatník vyrobil, zabalené v papíru či v sáčku s sebou domů – 3. fáze, NACE 10 a 11
- Zákazník si zakoupí kávu v kelímku s sebou, párek v rohlíku – 3. fáze, NACE 56 – dodání zboží
Stánek nabízí zboží např. trdelníky, langoše apod., v doplňkovém sortimentu nabízí pití. Provozovna nemá k dispozici stoly ani židle.
- Zákazník si zakoupí pití s sebou v uzavřené láhvi – 2. fáze, NACE 47
- Zákazník si zakoupí trdelník, langoš zabalený v papírovém ubrousku s sebou – 3. fáze, NACE 56 – dodání zboží
- Zákazník si zakoupí kávu v kelímku s sebou – 3. fáze, NACE 56 – dodání zboží
Stánek nabízí zboží např. trdelníky, langoše apod., v doplňkovém sortimentu nabízí pití. Provozovna má k dispozici stoly bez židlí. Na stojáka.
- Zákazník si zakoupí pití s sebou v uzavřené láhvi – 2. fáze, NACE 47
- Zákazník si zakoupí trdelník, langoš zabalený v papírovém ubrousku s sebou, popř. zkonzumuje na stojáka, dále zakoupí svařák do kelímku – 3. fáze, NACE 56 – dodání zboží
19. Stánek na trhu se společným posezením | 20. Stánek s přípravou a prodejem | 21. Stánek s přípravou. Na stojáka |
Stánky na trhu nabízí zboží např. trdelníky, langoše apod., v doplňkovém sortimentu nabízí pití. Provozovna má k dispozici stoly a židle, které jsou společné pro celý trh (prostor pro konzumaci zajišťuje pořadatel trhu).
- Zákazník si zakoupí pití s sebou v uzavřené láhvi – 2. fáze, NACE 47
- Zákazník si koupí trdelník, langoš zabalený v papírovém ubrousku s sebou, popř. zkonzumuje na místě na stojáka včetně medoviny nebo jiného nápoje do kelímku – 3. fáze, NACE 56 – dodání zboží
Stánek na slavnostech nabízí např. pražené oříšky v cukru, kde obsluha stánku zboží na místě připravuje a balí do papírových kornoutů. Zároveň prodává dopředu připravené a balené oříšky. Provozovna nemá k dispozici stoly ani židle.
- Zákazník si zakoupí pití s sebou v uzavřené láhvi – 2. fáze, NACE 47
- Zákazník si zakoupí oříšky dopředu upražené a balené – 3. fáze, NACE 10 a 11
- Zákazník si zakoupí pražené oříšky v kornoutu s sebou – 3. fáze, NACE 56 – dodání zboží
Stánek např. s grilovanými kuřaty, jídly připravovanými na pánvích apod., kde obsluha stánku zboží připravuje a porcuje, v doplňkovém sortimentu nabízí např. pití, pečivo apod. Umožňuje odnos zabaleného zboží s sebou, ale jsou také k dispozici stoly bez židlí k přímé konzumaci na místě (tácek, plastový příbor, kelímek apod.).
- Zákazník si zakoupí pití s sebou v uzavřené láhvi – 2. fáze, NACE 47
- Zákazník si zakoupí grilované kuře zabalené v papírovém sáčku s sebou – 3. fáze, NACE 56 – dodání zboží
- Zákazník zkonzumuje z tácku na místě na stojáka halušky včetně rozlévaného pití do kelímku – 3. fáze, NACE 56 – dodání zboží
22. Pultový prodej s posezením (divadlo, kino apod. ) | 23. Občerstvení a jídlo na plese a kulturních akcích | 24. Pultový prodej (plesy, kulturní akce apod. ) |
Pultový prodej zboží v místě konání akce např. pivo, víno, chlebíčky, popcorn a další doplňkový sortiment, je zde prostor ke konzumaci jídla a pití (stoly a židle) s obsluhujícím personálem u pultu. V prostoru je toaleta.
- Zákazník si zakoupí chlebíčky, které poplatník nevyrobil, a zkonzumuje je (na talíři nebo na tácku) na místě – 2. fáze, NACE 47
- Zákazník si zakoupí chlebíčky, které poplatník vyrobil, a zkonzumuje je na talíři na místě – 1. fáze, NACE 56 – stravovací služba
- Zákazník si zakoupí víno ke konzumaci na místě – 1. fáze, NACE 56 – stravovací
- Zákazník si koupí popcorn a sní ho v sále při promítání filmu – 3. fáze, NACE 56 – dodání zboží
Na plese nebo obdobné kulturní akci si lze objednat teplá jídla z jídelního lístku, funguje obsluha číšníka. Nabídka pití (pivo, víno, nealko), chlebíčky (nikoli vlastní výroby), slané brambůrky, oříšky apod.
- Zákazník si zakoupí chlebíčky, slané brambůrky, oříšky, číšník je přinese na talířku nebo na tácku – 2. fáze, NACE 47
- Zákazník zkonzumuje teplé jídlo na talíři u stolu v sále, v němž se ples koná, k tomu objedná ke konzumaci na místě víno ve skle nebo v kelímku – 1. fáze, NACE 56 – stravovací služba
Pultový prodej zboží v místě konání akce např. pivo, víno, chlebíčky.
- Zákazník si do sálu donese na talířku chlebíček, který poplatník vyrobil, a u stolu jej zkonzumuje – 1. fáze, NACE 56 – stravovací služba
- Zákazník vypije „panáka“ přímo u pultu ve skle či v kelímku – 1. fáze, NACE 56 – stravovací služba
25. Kompletní zajištění cateringu | 26. Dodání jídla cateringovou firmou | 27. Jídlo zakoupené u cateringové firmy |
Zajištění cateringu na konferenci, s obsluhujícím personálem zajišťujícím přípravu a výdej jídla a pití u pultu. Pořadatel konference zajišťuje prostor ke konzumaci jídla a pití (stolečky).
- Zákazník zkonzumuje teplé jídlo, které si objedná u pultu, na talíři v prostoru určeném ke konzumaci – 1. fáze, NACE 56 – stravovací služba
Cateringová firma jídlo připraví a dodá jej na akci. Výdej jídla bude zajišťovat pořadatel akce.
- Zákazník (pořadatel akce) zakoupí jídlo připravené cateringovou firmou – 3. fáze, NACE 56 – dodání zboží
Pořadatel akce zakoupil jídlo připravené cateringovou firmou a podává jej účastníkům akce.
- Zákazník (účastník akce) zkonzumuje jídlo podávané ve formě, v jaké bylo cateringovou firmou připraveno – 2. fáze, NACE 47
28. Stánek u hřiště bez posezení | 29. Stánek u hřiště. Na stojáka | 30. Stánek v hale se společným posezením |
Stánek u hřiště nabízí zboží, např. pivo, víno, nápoje, grilované klobásy s hořčicí a chlebem na tácku, párky v rohlíku apod. Provozovna nemá k dispozici stoly ani židle. Je umožněn odnos zboží s sebou na tribunu.
- Zákazník si zakoupí pití s sebou v uzavřené láhvi – 2. fáze, NACE 47
- Zákazník si zakoupené klobásy, párky v rohlíku apod. odnese v papírovém ubrousku nebo na tácku s sebou na tribunu – 3. fáze, NACE 56 – dodání zboží
- Zákazník si zakoupí pití v kelímku – 3. fáze, NACE 56 – dodání zboží
Stánek u hřiště nabízí zboží např. pivo, víno, nápoje, grilované klobásy s hořčicí a chlebem na tácku, párky v rohlíku apod. Provozovna má k dispozici stoly bez židlí. Na stojáka.
- Zákazník si zakoupí pití s sebou v uzavřené láhvi – 2. fáze, NACE 47
- Zákazník si zakoupené klobásy podávané na tácku, párky v rohlíku apod. včetně pití v kelímku zkonzumuje na místě na stojáka – 3. fáze, NACE 56 – dodání zboží
Stánek ve víceúčelové sportovní a kulturní hale nabízí zboží např. pivo, víno, nápoje, grilované klobásy na tácku, párky v rohlíku apod. Provozovna má prostorově ohraničené místo ke konzumaci, kde jsou k dispozici stoly a židle, které je společné pro více prodejních stánků (prostor pro konzumaci zajišťuje pořadatel).
- Zákazník si zakoupí pití s sebou v uzavřené láhvi – 2. fáze, NACE 47
- Zákazník si zakoupené klobásy, párky v rohlíku apod. odnese v papírovém ubrousku, tácku včetně rozlévaného pití s sebou – 3. fáze, NACE 56 – dodání zboží
- Zákazník si zakoupené klobásy, párky v rohlíku apod. včetně rozlévaného pití zkonzumuje na místě ve společném prostoru pro konzumaci – 3. fáze, NACE 56 – dodání zboží
31. Vinotéka v budově s posezením | 32. Vinotéka v pojízdném stánku. Na stojáka | 33. Pizzerie (typ restaurace v budově) |
Vinotéka v budově, ve které je vymezen prostor ke konzumaci vína a dalšího doplňkového zboží např. víno v láhvi, oříšky, brambůrky (stoly a židle) s obsluhujícím personálem. V prostoru je toaleta.
- Zákazník si zakoupí víno v láhvi, stáčené víno do PET láhve a odnese s sebou – 2. fáze, NACE 47
- Zákazník zkonzumuje oříšky, brambůrky vysypané do misky na místě uvnitř vinotéky – 2. fáze, NACE 47
- Zákazník konzumuje víno na místě uvnitř vinotéky – 1. fáze, NACE 56 – stravovací služba
- Zákazník si koupí burčák s sebou do kelímku – 3. fáze, NACE 56 – dodání zboží
Vinotéka v pojízdném stánku nabízí stáčená vína s možností ochutnávky na místě a odnosu s sebou. V prostoru stánku jsou k dispozici stoly bez židlí. Na stojáka
- Zákazník si zakoupí víno v láhvi, stáčené víno do PET láhve, a odnese s sebou – 2. fáze, NACE 47
- Zákazník degustuje rozlévané víno na místě na stojáka – 3. fáze, NACE 56 – dodání zboží
Pizzerie (typ restaurace v budově), ve které je vymezen prostor ke konzumaci jídla a pití z menu (stoly a židle) s obsluhujícím personálem. V prostoru pizzerie jsou toalety a mají zajištěny úklidové služby. Umožňuje odnos jídla s sebou v menu boxu např. pizza v krabici.
- Zákazník konzumuje pizzu u stolu uvnitř pizzerie – 1. fáze, NACE 56 – stravovací služba
- Zákazník vypije rozlévaný nápoj – 1. fáze, NACE 56 – stravovací služba
- Zákazník si odnese pizzu v krabici s sebou – 3. fáze, NACE 56 – dodání zboží
34. Pizzerie, bistro v budově. Na stojáka | 35. Pizzerie, bistro se společným prostorem | 36. Pizzerie, bistro s vlastním prostorem |
Pizzerie (typ provozovna v budově), bistro s kebabem nabízí zboží převážně k odnosu s sebou a v doplňkovém sortimentu nabízí pití, ale umožňuje také konzumaci na místě. Provozovna má k dispozici stoly bez židlí. Na stojáka.
- Zákazník si zakoupí pití s sebou v uzavřené láhvi – 2. fáze, NACE 47
- Zákazník si odnese pizzu v krabici, kebab zabalený v papírovém obalu s sebou – 3. fáze, NACE 56 – dodání zboží
- Zákazník si zakoupenou pizzu, kebab zkonzumuje na místě na stojáka – 3. fáze, NACE 56 – dodání zboží
Pizzerie (typ restaurace např. v obchodním centru), která nemá pronajatý vlastní prostor ke konzumaci jídla a pití z menu (stoly a židle patří obchodnímu centru), s obsluhujícím personálem vydávajícím jídlo a pití u pultu. V prostoru provozovny není toaleta. Umožňuje odnos jídla s sebou v menu boxu např. pizza v krabici. Úklidové služby a toalety zajišťuje obchodní centrum.
- Zákazník si zakoupí pití s sebou v uzavřené láhvi – 2. fáze, NACE 47
- Zákazník si zakoupenou pizzu zkonzumuje na místě ve společném prostoru ke konzumaci u stolu – 3. fáze, NACE 56 – dodání zboží
- Zákazník si odnese pizzu v krabici s sebou – 3. fáze, NACE 56 – dodání zboží
Pizzerie (typ samostatná restaurace v obchodním centru), která má pronajatý vlastní prostor ke konzumaci jídla a pití z menu (stoly a židle) s obsluhujícím personálem. V prostoru provozovny není toaleta. Umožňuje odnos jídla s sebou v menu boxu např. pizza v krabici. Toalety zajišťuje Obchodní centrum.
- Zákazník si zakoupí pití s sebou v uzavřené láhvi – 2. fáze, NACE 47
- Zákazník si zakoupenou pizzu zkonzumuje na místě u stolu – 1. fáze, NACE 56 – stravovací služba
- Zákazník vypije rozlévaný nápoj – 1. fáze, NACE 56 – stravovací služba
- Zákazník si odnese pizzu v krabici s sebou – 3. fáze, NACE 56 – dodání zboží
37. Pizzerie, bistro (typ stánek na stojáka) | 38. Pizzerie, bistro, prodej jídla z „okénka“ | 39. Pojízdné prodejny. Na stojáka |
Pizzerie (typ stánek), bistro s kebabem nabízí zboží a v doplňkovém sortimentu nabízí pití. Provozovna má k dispozici stoly bez židlí. Na stojáka. Umožňuje odnos jídla s sebou v menu boxu např. pizza v krabici.
- Zákazník si zakoupí pití s sebou v uzavřené láhvi – 2. fáze, NACE 47
- Zákazník si odnese pizzu v krabici, kebab zabalený v papírovém obalu s sebou – 3. fáze, NACE 56 – dodání zboží
- Zákazník si zakoupenou pizzu, kebab zkonzumuje na místě na stojáka včetně rozlévaného pití v kelímku – 3. fáze, NACE 56 – dodání zboží
Pizzerie, prodejna kebab, prodej jídla z „okénka“ nabízí zboží a v doplňkovém sortimentu nabízí pití. Je umožněn pouze odnos jídla sebou v krabici, do ubrousku apod.
- Zákazník si zakoupí pití s sebou v uzavřené láhvi – 2. fáze, NACE 47
- Zákazník si odnese pizzu v krabici, kebab zabalený v papírovém obalu s sebou – 3. fáze, NACE 56 – dodání zboží
Pojízdné prodejny nabízí zboží např. uzeniny, sýry a další sortiment jako ohřívané klobásy, pečivo. Provozovna má k dispozici stoly bez židlí. Na stojáka. Umožňuje odnos zabaleného zboží s sebou.
- Zákazník si zakoupí např. uzeniny, sýry, které poplatník nevyrobil, zabalené do papíru a odnese je s sebou – 2. fáze, NACE 47
- Zákazník si zakoupí např. uzeniny, sýry, které poplatník vyrobil, zabalené do papíru a odnese je s sebou – 3. fáze, NACE 10 a 11
- Zákazník si zakoupené ohřáté uzeniny a pečivo na tácku zkonzumuje na místě na stojáka – 3. fáze, NACE 56 – dodání zboží
40. Vlaková přeprava (jídelní vůz) | 41. Vlaková přeprava (pojízdné vozíčky) | 42. Prodej v autobusové přepravě |
Jídelní vůz (typ samostatná restaurace), ve které je vymezen prostor (pronajatý poplatníkem) ke konzumaci jídla a pití z menu (stoly a židle) s obsluhujícím personálem. V prostoru jídelního vozu jsou toalety.
- Zákazník si zakoupí pití s sebou v uzavřené láhvi – 2. fáze, NACE 47
- Zákazník zkonzumuje guláš s knedlíkem na talíři, u stolu v prostoru jídelního vozu – 1. fáze, NACE 56 – stravovací služba
- Zákazník vypije rozlévaný nápoj, kávu, čaj – 1. fáze, NACE 56 – stravovací služba
- Zákazník si odnese do svého kupé zakoupené občerstvení v papírovém ubrousku nebo na tácku s sebou, dále zakoupí kávu do kelímku s sebou – 3. fáze, NACE 56 – dodání zboží
Pojízdné vozíčky ve vlacích nabízejí zboží – např. sendviče, sladkosti, pivo, víno, nápoje a další doplňkový sortiment. Donáška zboží do kupé (bez vozíčku).
- Zákazník si zakoupí sladkosti, žvýkačky, pití v uzavřené láhvi – 2. fáze, NACE 47
- Zákazník zkonzumuje zakoupené zboží zabalené (např. vakuově balené sendviče), které poplatník nevyrobil, na místě „v kupé“ – 2. fáze, NACE 47
- Zákazník zkonzumuje zakoupené zboží (např. sendviče) zabalené v papíru, které poplatník vyrobil, na místě „v kupé“, včetně kávy do kelímku – 3. fáze, NACE 56 – dodání zboží
Stevard v autobuse prodává horké nápoje, chlazené nápoje v láhvi, sušenky apod.
- Zákazník si zakoupí chlazený nápoj v láhvi, sušenky, sušené maso – 2. fáze, NACE 47
- Zákazník si zakoupí horký nápoj či polévku v kelímku – 3. fáze, NACE 56 – dodání zboží
43. Fitness s prostorem na jídlo (stoly a židle) | 44. Fitness s barovým posezením | 45. Hlídání dětí |
Fitness nabízí prodej potravinových doplňků (suplementy, vitamíny apod.). Personál připravuje např. proteinové, iontové nápoje. Dále nabízí ovoce. V prostorách fitness je vymezen prostor ke konzumaci (stoly a židle). V prostoru fitness jsou toalety.
- Zákazník si zakoupí pití v uzavřené láhvi – 2. fáze, NACE 47
- Zákazník si zakoupí suplementy, které poplatník nevyrobil, a ovoce s sebou – 2. fáze, NACE 47
- Zákazník si obsluhou připravený a ve skle servírovaný proteinový nápoj zkonzumuje na místě u stolu – 1. fáze, NACE 56 – stravovací služba
- Zákazník si objedná kávu – 1. fáze, NACE 56 – stravovací služba
- Zákazník si obsluhou připravený proteinový nápoj přelitý do láhve odnese s sebou – 3. fáze, NACE 56 – dodání zboží
Fitness nabízí prodej potravinových doplňků (suplementy, vitamíny apod.). Personál připravuje např. proteinové, iontové nápoje. Dále nabízí ovoce. V prostorách fitness je vymezen prostor ke konzumaci (barový pult a barové židle). V prostoru fitness jsou toalety.
- Zákazník si zakoupí pití v uzavřené láhvi – 2. fáze, NACE 47
- Zákazník si zakoupí suplementy, které poplatník nevyrobil, a ovoce s sebou – 2. fáze, NACE 47
- Zákazník si obsluhou připravený a ve skle servírovaný proteinový nápoj zkonzumuje na místě u baru – 1. fáze, NACE 56 – stravovací služba
- Zákazník si objedná kávu – 1. fáze, NACE 56 – stravovací služba
- Zákazník si obsluhou připravený proteinový nápoj přelitý do láhve odnese s sebou – 3. fáze, NACE 56 – dodání zboží
- Zákazník si připravený proteinový nápoj odnese v kelímku – 3. fáze, NACE 56 – dodání zboží
Při vyzvednutí dětí poplatník (chůva) nabídne osobě, která vyzvedává dítě (zákazník) pití, např. kávu, čaj, vodu. V bytě chůvy (provozovna) není vymezen prostor pro konzumaci (je zde sedačka a konferenční stůl).
- Zákazník si zakoupí pití s sebou v uzavřené láhvi – 2. fáze, NACE 47
- Zákazník zkonzumuje rozlévané pití, kávu a čaj na místě – 3. fáze, NACE 56 – dodání zboží
Sdílejte článek, než ho smažem