Zasloužené ocenění pro české firmy

PR článek | rubrika: PR Článek | 9. 11. 2016
Vysoká úroveň kvality českých výrobků a služeb se v úterý dočkala svého potvrzení. Na Galavečeru s Českou kvalitou získalo 18 českých firem a organizací právo užívat pro své výrobky a služby prestižní značky kvality. Udílení ocenění v Programu Česká kvalita se ujala řada významných hostů z řad představitelů státu, profesních organizací i podnikatelských svazů.
Zasloužené ocenění pro české firmy

Výrobky a služby, které získají právo používat některou ze značek v Programu Česká kvalita, musí v přísných testech akreditovaných zkušeben prokázat, že jsou nadstandardně kvalitní a absolutně bezpečné pro spotřebitele. To je nesmírně důležité v situaci, kdy na evropské trhy míří stále více zdraví a život ohrožujících výrobků. Dokazují to kontroly dozorových orgánů v jednotlivých zemích, jejichž výsledky jsou shromažďovány v evropském systému RAPEX. Z jeho výroční zprávy za rok 2015 vyplývá, že české firmy mají být na co hrdé: jen 0,3% zachycených nebezpečných výrobků na trzích EU bylo vyrobeno v ČR. Jednoznačně tak patříme na stříbrnou příčku mezi zeměmi dodávajícími nejkvalitnější a nejbezpečnější produkty.

„Kvalitní produkce s vysokou přidanou hodnotou je pro naše firmy jedinou cestou, jak si uchovat a zvyšovat exportní výkonnost. V konkurenci asijských ekonomik nemáme šanci konkurovat cenou, musíme sázet především na kvalitu a inovace a využívat talentu a schopností českých zaměstnanců. Proto jsem velmi rád, že i objektivní výsledky RAPEXU ukazují, že si české firmy zachovávají nejvyšší standard kvality a bezpečnosti. Současně je to dobrá zpráva i pro tuzemské spotřebitele, která dokazuje, že se nákup zboží s českým původem skutečně vyplatí,“ řekl Jan Mládek, ministr průmyslu a obchodu.

Přestože jsou výsledky českých firem výborné, v počtu zachycených nebezpečných výrobků v naší obchodní síti evidovaných v systému RAPEX patříme naopak na 8. nejhorší místo. Zboží na našem trhu má velmi rozličnou kvalitu a v řadě případů je i zdraví a životu nebezpečné. Od roku 2011 vzrostl počet zachycených nebezpečných výrobků na více než devítinásobek! Pro spotřebitele je však prakticky nemožné zdraví ohrožující zboží odhalit.

Z galerie oceněných

„Spotřebitel je ve velmi složité situaci. Zorientovat se v široké nabídce a vybrat si kvalitní a bezpečné zboží je prakticky nemožné. Problémy měly v minulosti i výrobky renomovaných firem a ani vyšší cena nemusí být automaticky spojena s vysokou kvalitou. Proto řada zemí pomáhá spotřebitelům s orientací při nákupu systémem nezávislého značení kvality. V naší zemi je to vládou garantovaný Program Česká kvalita,“ vysvětlil Jan Taraba, ředitel Národního střediska podpory kvality.

Česká kvalita sdružuje nezávislé značky kvality, které však musí garantovat zákazníkovi nejen nadstandardní kvalitua bezpečnost, ale i dlouhodobý dozor nad dodržováním kvalitativních parametrů, včetně sledování spokojenosti zákazníků s výrobkem či službou. V případě zjištění problémů či porušení podmínek je značka odebrána. Česká kvalita je tak jedinou zárukou nákupu bezpečného zboží s nezávisle ověřenou kvalitou a současně i nezanedbatelnou konkurenční výhodou pro výrobce či dodavatele služeb. Přes výhody, které spotřebitelům i firmám poskytuje, je ale počet oceněných výrobků a služeb dosud relativně malý.

„Spotřebitelé si zatím neuvědomují vysokou míru rizika spojenou s nákupem spotřebního zboží. Domnívají se, že při nákupu nekvalitního produktu riskují jen nižší funkčnost či životnost a vůbec netuší, že mohou ohrozit zdraví a někdy i životy svých blízkých. Proto ještě nevyvíjejí tlak na producenty, aby o značky kvality usilovali. A na druhé straně české firmy podceňují potenciál, který má Česká kvalita pro zvyšování podílu výrobku na trhu a řada z nich nepochopila, že může být skvělým nástrojem marketingu a v mnoha ohledech nahradit drahou reklamu,“ doplnil Robert Szurman, státní tajemník v Ministerstvu průmyslu a obchodu a předseda Rady kvality ČR.

Zástupci firem a organizací, které si na Galavečeru převezmou některé z 18 udělovaných ocenění, si naopak význam kvality pro úspěšné podnikání jakož i její prezentace zákazníkům uvědomují. Jsou nejlepším důkazem toho, že úsloví o zlatých českých ručičkách dosud neztratilo na významu, a že jsme v naší zemi schopni dodávat výrobky a služby světové úrovně.

O významu udělovaných ocenění svědčí i to, že svoji záštitu Galavečeru s Českou kvalitou udělil prezident České republiky Miloš Zeman, předseda Senátu PČR Milan Štěch, předseda Poslanecké sněmovny PČR Jan Hamáček, předseda vlády Bohuslav Sobotka a ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

Pro spotřebitele znamená letošní galavečer rozšíření možnosti výběru zboží a služeb s nezávisle ověřenou kvalitou a bezpečností. Mohou si jen přát, aby oceněných přibývalo ještě rychleji.

www.ceskakvalita.cz

Oceněné výrobky a firmy

Grafiku zvětšíte kliknutím

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

V polovině neotevřených datovek je vzkaz od exekutora či finančního úřadu

22. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

V polovině neotevřených datovek je vzkaz od exekutora či finančního úřadu

V každé druhé dosud neotevřené datové schránce se nachází dopis od finančního úřadu nebo exekutora. Vyplývá to ze statistik odesílatelů zpráv do datovek, které zveřejnila Digitální... celý článek

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

19. 3. 2024 | Petr Kučera

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

Jaké chyby v přiznání k dani z příjmů fyzických osob jsou nejčastější? Připravili jsme přehled podle zkušeností pracovníků finančních úřadů a ohlasů čtenářů.

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

5. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ, Petr Kučera | 1 komentář

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

Kdo musí podat daňové přiznání? Z jakých příjmů se platí daň? Kdy musí vyplnit přiznání i zaměstnanec a kdy se mu to vyplatí, přestože to není jeho povinnost? Tady je přehled.

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

26. 2. 2024 | Petr Kučera

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

Které novinky se týkají už příjmů za rok 2023 a které se naplno projeví až za rok? Jedinou zásadnější změnou v aktuálním daňovém přiznání je zvýšení limitu, od něhož vzniká povinnost... celý článek

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

19. 2. 2024 | Petr Kučera

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

Jaké slevy můžete využít v daňovém přiznání za rok 2023? Kolik dělá základní sleva na poplatníka nebo na dítě? Tady je aktuální návod.

Partners Financial Services