Pro dnešní podnikatelský příběh jsme si zajeli do pražských Holešovic, kde úspěšně funguje kavárna a mléčný bar Kumbál. Ovšem za každodenně plným podnikem je podle slov zakladatele a provozovatele Luboše Zamrazila pořádná dřina. Navíc s nástupem současné vlády život drobného podnikatele v gastronomii zhořkl. „Nejdřív kontrolní hlášení, teď EET, vadí mi, že jsme automaticky označováni jako podvodníci,“ stěžuje si kavárník.
Podnikatel není zloděj
Samotná elektronická evidence tržeb ale není tím hlavním, co mu dělá vrásky na čele. „Startu EET se nijak zvlášť neobávám. V podniku už máme profesionální pokladní systém. Nechtěli jsme být v situaci, že 1. prosince nebudeme připraveni. Hardware i software máme vyřešený a věřím, že pokladní systém vše zvládne. Trápí mě spíš přístup vlády k malým podnikatelům. Nelíbí se mi, že současná rétorika je útočná, restriktivní a obzvlášť drobné živnostníky označuje automaticky za podvodníky,“ vysvětluje Luboš Zamrazil, který v gastronomii není žádným nováčkem.
Kumbál otevřel spolu se svou rodinou už před deseti lety a od té doby se podnik vyprofiloval jako kavárna pro každého, přičemž od začátku bylo zásadní, že celý prostor je nekuřácký. To platí dodnes. V Kumbálu tak narazíte na rodiče s dětmi, studenty, pracující nad laptopem, i seniory.
Prostor pro sousedy
„Naše kavárna není nijak zvlášť velká, nikdy jsme se ani nechtěli rozrůstat, líbí se nám model, který držíme od svého vzniku. Na začátku jsme působili hlavně pro lidi z ulice, dnes se okruh zákazníků rozrostl. V okolí je celá řada kaváren a navzájem se podporujeme, necítím konkurenční nevraživost. Naopak tím, že je zde větší koncentrace podobně zaměřených kaváren, láká to do naší čtvrti lidi z širšího okolí,“ nastiňuje kavárník, který má praxi z gastronomie ještě z doby předtím, než Kumbál otevřel. „Při startu podnikání jsme věděli, co práce v kavárenství obnáší, i tak byl ale střet s realitou tvrdý. A to jsme nečekali, že bude ještě hůř,“ vzpomíná Luboš Zamrazil.
Aktuálně ve svém podniku řeší hlavně nástup e-tržeb, o autentizační údaje jde na finanční správu zažádat v průběhu října. Jak sám říká, nechce nic nechat na poslední chvíli. Stejně postupoval i v případě pokladního systému, který je pro on-line evidenci tržeb stěžejní. Za dobu fungování Kumbálu vystřídal dva pokladní systémy, teď má třetí, který pořídil už před půl rokem.
Vzdálená správa pomáhá nejvíc
Jako zásadní benefit vnímá, že tento pokladní systém umožňuje vzdálenou správu. To se mu v každodenním shonu v kavárně, kdy není čas věnovat se soustředěně pokladně, vyplácí nejvíc. „Líbí se mi také, že systém funguje na platformě Android, aktualizace softwaru probíhají naprosto hladce a infolinka spolehlivě funguje. Praktické je také to, že si můžete vyexportovat data do excelu a máte vše připravené pro další práci.
330 dní práce v roce
Luboš Zamrazil má sice za to, že nic nepodcenil a na start EET je připravený, spokojený ale není. A to především kvůli vývoji podnikatelského prostředí. „Povinností, které se na nás hrnou, jako je kontrolní hlášení a e-tržby, je čím dál tím víc. Jsme malá firma, všechno si děláme vlastními silami a vedle toho na nás doléhá obrovská administrativa a byrokracie. Když si uvědomím, o kolik jsem musel v poslední době zvednout výdaje za účetní a kolik tomu všemu věnovat času, je to opravdu v nerovnováze. A do toho všeho pracujeme 330 dní v roce, to nám těžko někdo vynahradí penězi.“
Když připočtu kontrolní hlášení a další změny a úpravy, zdá se mi, že je toho na jedno volební období až příliš. Navíc mám pocit, že podnikatele stát vnímá jako soupeře a to není správné. Proto si myslím, že vláda by nám měla všechny tyto kroky nějak vynahradit, ulehčit nám fungování, a ne jen zvýšit byrokratickou náročnost hlavně malým podnikatelům,“ stěžuje si. Jako velkou výhru proto nehodnotí ani snížení DPH v restauračních provozech z 21 na 15 procent. Tímto krokem chce vláda poskytnout podnikům určitou kompenzaci a motivaci k přijetí systému elektronické evidence tržeb. „Snížení DPH v restauracích měl stát udělat už dávno, nevnímám to jako benefit.
Nevzdáme to
Přesto při pohledu do budoucna Luboš Zamrazil nehází flintu do žita a na příští měsíce se snaží dívat s jistou dávkou optimismu. „Chci věřit, že nejen EET, ale i ostatní opatření a represe státu provozovatele v gastronomii neodradí a oni budou chtít pokračovat dál. A i když mám práce neustále plnou hlavu, velmi by mne potěšilo, kdybychom to zvládli a třeba i díky elektronizaci tržeb měli v dalších letech méně práce a starostí s úřady.“
Sdílejte článek, než ho smažem
Diskuze
Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy
27. 10. 2016 12:57, jarda
Dobrý den, podnikám 22 let, EET je zbytečný opruz, který stejně za dva tři roky zruší, víc daní nevyberou a jen naštvou lidi na vesnicích, až bude chtít hostinský místo 25,- za pivo 39,- Myslím, že je zbytečné kriminalizovat vesnické krámky a hospody. Jen pro štouraly, které hned napadlo, že mám malou hospodu na vsi, ne nemám, podnikám v městě, jsem zavedený a eet mě rozhodně nezničí, jen se myslím, že jsem kvůli tomu zbytečně vyhodil 30000,-
Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy
27. 10. 2016 9:11, Miroslav
Podnikatelé si to zavinili sami. Sám jsem byl několikrát svědkem ,asi před deseti lety na dovolené, jak si mladí/ ožralí / podnikatelé u vedlejšího stolu radili, jak se státem vydrbat a nedát ani korunu. Na konec roku nakoupit auta a všechno co by šlo odepsat z daní. To by chtěl z nás každý který pracuje, aby si mohl také nakoupit zboží které by si odepsal z daní a tím by do státní pokladny nešlo nic a jemu zůstalo všechno. Každý z podnikatelů říká, že ty peníze musel vydělat a vůbec si neuvědomují, že ti jejich podřízení je musí taky vydělat a pak jim to poctivě zdaní. Velice si foukají třeba u lékaře, že jej platí z jeho daní, i když to není pravda, protože si DPH nechali.
V diskuzi je celkem (27 komentářů) příspěvků.