Podnikání na volné noze: Víc peněz a svobody?

Je snadné snít o tom, jak se pustíte do práce na vlastní pěst, budete úspěšně žít na volné noze a ponurou kancelář vyměníte za slunečník na pláži. Podobných příběhů jste poslední dobou četli hned několik. Proč by to nemohlo klapnout i vám? Je to možné. Ale nic není zadarmo.
Podnikání na volné noze: Víc peněz a svobody?

Bylo by úžasné pracovat ve dnech a hodinách, kdy se vám chce. Odmítnout zakázku, protože vám zadavatel není sympatický. Vybudovat si síť klientů, kteří se k vám budou vracet, takže nebudete mít o zakázky nouzi. Jednoduše si sbalíte notebook a budete pracovat jednou ve svém bytě, podruhé ve sdílené kanceláři a potřetí z kavárny. Freelancing, tedy práce na volné noze, byl ještě před desetilety podstatně vzácnější než teď. Velkou roli v jeho rozmachu bezesporu hrajou moderní technologie, které umožňují pracovat na dálku.

Zpátky na zem!

„Je to přesně pět let, co jsem byl naposled zaměstnaný. Od té doby píšu, edituju, překládám a výjimečně taky školím nebo konzultuju na volné noze. Před těmi pěti lety jsem byl za exota: nebyla tu žádná coworkingová centra, Čtyřhodinový pracovní týden jste si mohli přečíst jen v originále, sousloví „nezávislý profesionál“ neexistovalo. Stačila chvíle a být nezávislý profesionál je rajc.“

Profíky máme, ale do národa profíků je daleko

K živnostníkům, jako jsou kadeřnice, zedníci, instalatéři nebo jiní řemeslníci, tak přibývají kreativci, projektoví manažeři nebo odborníci na IT. „Celkový počet OSVČ za posledních deset let narostl asi o deset procent. V roce 2006 evidovalo Ministerstvo práce a sociálních věcí 907 tisíc živnostníků, letos je to 970 tisíc,“ říká Matěj Matolín, odborník na HR a lovec hlav. Proměňuje se i přístup lidí k práci na volné noze. „Nyní už je i v Česku vnímaná jako plnohodnotná kariérní volba. Na volnou nohu běžně odcházejí špičkoví odborníci nebo bývalí top manažeři firem,“ podotýká Robert Vlach, podnikatelský poradce a provozovatel portálu Na volné noze.

Prostředí, ve kterém jsou klasické pracovní poměry nahrazovány krátkodobějšími kontrakty a firmy si stále častěji najímají externí odborníky, se říká gig economy (řekněme třeba ekonomika jednorázových zakázek). V posledních letech se rozvíjí nejen ve světě, ale i u nás. A nejde jen o kvantitu, postupně jde nahoru kvalita „V uplynulých deseti letech se hodně profesionalizovali a ti nejlepší se bez problémů dostávají i k větším projektům a tvrdě na sobě dřou,“ říká o českých freelancerech Robert Vlach. Na země s rozvinutější podnikatelskou kulturou ale ještě docela nemáme: „Nespolehlivost, neochota, nepružnost, často i nepoctivost nebo arogance poskytovatelů služeb a celkově slabý důraz na skvělý zákaznický zážitek — to jsou všechno projevy, s nimiž se jinde na Západě prakticky nesetkávám. I u nás se to od 90. let výrazně zlepšilo, ale k úrovni dochvilnosti, preciznosti a péče v zemích, jako je Německo nebo Švýcarsko, máme stále daleko. Důsledkem jsou logicky nižší příjmy, nikdo nebude přeplácet člověka, který tak tak stíhá termíny a běžně nezvedá telefony. Zákazníka to stojí čas a peníze,“ dodává Robert Vlach.

Očima expertů

Naše anketa

Sdílená ekonomika znamená převrat. Mění zavedené poměry a každodenní chování lidí. Společnost Airbnb, která zprostředkovává krátkodobé pronájmy, má větší tržní hodnotu než přední světové hotelové řetězce. Totéž platí o Uberu, který nabízí aplikaci k propojení řidičů s volným autem, s lidmi, kteří chtějí svézt. Hodnotou předčí kdejakou automobilku, o taxislužbách nemluvě.

Co si počít se sdílenou ekonomikou?

Digitalizace přeje volnonožcům

Rozmach freelancingu je úzce spojený s rozvojem moderních technologií a digitalizací. „Plno prací lze řešit na dálku a jediným výrobním nástrojem živnostníka je v takovém případě počítač. S digitalizací souvisí i vznik různých tržišť a sítí, kde freelanceři můžou nabízet svoji práci napřímo, bez nutnosti zprostředkovatele,“ uvádí Matěj Matolín a dodává: „Na rozdíl například od drobných výrobců potravin jsou IT odborníci na volné noze ve výhodě, protože do jejich fungování nezasahuje stát nebo nejrůznější nařízení a směrnice.“

Vedle IT odborníků přecházejí na volnou nohu také například pracovníci v lidských zdrojích, marketingu, překladatelé nebo další poskytovatelé jazykových služeb. „Typicky jde o obory postavené na znalostech a dovednostech a na nepeněžním, osobním kapitálu. Převládají lépe placené odborné činnosti s vyšší kvalifikací, nezřídka vykonávané primárně na počítači a pro menší počet klientů. Oborově jde nejčastěji o všechno kolem webu a IT, designu, multimédií, marketingu a PR, práce s textem, vzdělávání, jazykové služby, obchod, podporu podnikání a řízení. Jde o desítky, ne-li stovky oborů a činností, které lze vykonávat samostatně bez enormních kapitálových nákladů,“ říká Robert Vlach.

Do podnikání na volné noze se podle Matěje Matolína pouští stále víc mladých lidí, kteří už nesní o kariéře v roli zaměstnance, ale chtějí pracovat volně a sami na sebe. Vedle digitalizace jim v plnění snu pomáhají i různé platformy. „Je to například Airbnb, Uber nebo Etsy, které snižují práh pro budování sekundárního příjmu na volné noze – v tomto případě pro hostitele, řidiče nebo výrobce. Současně je znát větší orientace evropských freelancerů na mezinárodní trh. Nastupující generace českých freelancerů budou pravděpodobně mnohem více vnímat jako svůj domovský trh širší Evropskou unii,“ uvádí Robert Vlach.

Začínat zvolna, bokem

Jako novinář, publicista a copywriter na volné noze pracuje už dva roky například Tomáš Chalupa. „Jako freelancerovi je mi nesmírně dobře a už bych to nikdy s ničím jiným neměnil. Sám tomu někdy nemůžu uvěřit, ale pracuju od 8 do 13 hodin a vydělávám zhruba třikrát tolik, co jsem měl na nejlépe placeném zaměstnání. Platím si vlastní kancelář, kde sedím s dalšími dvěma freelancery – grafiky a střídám se s jedním novinářem. Všechno jsou to výborní lidé a kamarádi, takže tam panuje pohoda a vzájemně si pomáháme. Důležité je, že nemám vůbec žádný stres, kterého je běžně v novinách hodně,“ popisuje svoji zkušenost. Zakázky získal Tomáš Chalupa zpoloviny tak, že zareagoval na inzerát, druhá polovina klientů si ho našla sama přes jeho stránky. „Kdyby mi někdo před dvěma lety řekl, že je možné se takto živit, tak bych si ťukal na čelo,“ dodává.

Důležité je začít, říká se. Robert Vlach doporučuje rozjet vlastní freelancing v malém, ideálně bokovkami při studiu nebo při zaměstnání. „Ano, možná bude potřeba na rok obětovat čas na úkor zábavy, sledování seriálů, surfování na webu nebo hraní her, ale pořád je to bezpečnější volba než vsadit všechno na jednu kartu, která nemusí vyjít. Více než polovina prvopodnikatelů na volné noze podle našich zkušeností neuspěje, takže to riziko není úplně zanedbatelné a má smysl mu předcházet,“ upozorňuje.

Kde zjistit víc nebo se registrovat jako freelancer

Všechno chce čas

Než se odborník na IT, marketing nebo tvorbu textu dostane k prestižnějším (a lépe placeným) zakázkám, musí na sobě podle expertů na freelancing tvrdě pracovat – a budovat si jméno. Navíc velké firmy a korporace jsou v zadávání zakázek stále konzervativní a šanci uspět ve výběrovém řízení má tak jen expert na volné noze s dostatečnou reputací. „Přístup korporací se změnil po finanční krizi v letech 2008–2009, kdy dost expertů odešlo z firem na volnou nohu a ty si je začaly najímat externě podle aktuální potřeby, což na nejistém trhu dává smysl. Ale bylo by naivní se domnívat, že freelancer bez referencí, profesní historie a silné odbornosti by se mohl dostat k větším a dobře placeným zakázkám. Velcí klienti jsou konzervativní, protože mají co ztratit,“ říká Robert Vlach. 

Ani ryba, ani rak – švarc

Jistou specialitou Česka je velmi pozvolný přechod mezi volnou nohou a regulérním pracovním poměrem. Mezi prací na volné noze pro jednoho klienta a poměrem zaměstnanec — zaměstnavatel. Tomu přechodnému pásu se říká švarcsystém. Někdo ho oslavuje jako ostrůvek ekonomického zdravého rozumu a svobody, vyvzdorovaný na oceánu regulací, jiní ho vnímají jako systém, kde podřízený nabídne nejen svou práci a doznačné míry i svobodu, nezíská ale žádnou z výhod, které mají zaměstnanci. A spousta lidí v něm žije a pracuje, bez ohledu na rizika počínající zítřejší kontrolou finančáku a neveselým stářím s trapně nízkým důchodem někdy v budoucnosti. 

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+18
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Vytři si živnostníkem

5. 2. 2015 | Gabriel Pleska | 56 komentářů

Vytři si živnostníkem

Novým národním sportem je vyvolávání diskuze. To se plácne nějaká strašná nehoráznost a čeká se, co bude. Hodnotí se velikost kráteru, který slovní bomba zanechá, hodnotí se doba ozvěny,... celý článek

Živnostníci jako terč? Nemá cenu cílit na zajíce, když tu běhají vypasení kanci

31. 1. 2015 | Ondřej Tůma | 34 komentářů

Živnostníci jako terč? Nemá cenu cílit na zajíce, když tu běhají vypasení kanci

„Nízká nezaměstnanost v Česku je daná i tím, že je tady 1,2 milionu podniků a živnostníků. Zajímalo by mě, jak by se politici tvářili, kdyby si třetina OSVČ šla stoupnout na úřad práce,“... celý článek

Drábek se švarcsystémem prohrál KO. Teď ho vyzvou Babiš a Marksová

19. 6. 2014 | Petra Dlouhá | 30 komentářů

Drábek se švarcsystémem prohrál KO. Teď ho vyzvou Babiš a Marksová

Jednou je pro vládu švarcsystém veřejný nepřítel číslo jedna, jindy zanedbatelný problém, kterému není potřeba věnovat větší pozornost. Tyhle dva postoje se střídají (i u téže vlády)... celý článek

Zkušenosti z volné nohy: Pět let v nóbl řetězech

21. 3. 2014 | Michal Kašpárek | 12 komentářů

Zkušenosti z volné nohy: Pět let v nóbl řetězech

Roztěkané poznámky k práci na volné noze za časů diktátu „dělej, co miluješ“, šarlatánů a infopodnikání.

Partners Financial Services