Očima expertů: Hledáme nového Baťu

Ondřej Tůma | rubrika: Očima expertů | 29. 4. 2016 | 1 komentář
Významných finančníků a podnikatelů máme v Česku spoustu. Jen velkým úspěchem a penězi by to ale nemělo končit. Kdo dnes navazuje na baťovskou tradici, výrazně se angažuje ve svém kraji a dokáže ostatní obohatit i svými nápady, přístupem a filozofií?
Očima expertů: Hledáme nového Baťu

Za vzor podnikatele, který svůj úspěch dokáže přetavit ve prospěch a rozvoj celé společnosti, se v Česku považuje Tomáš Baťa. Kdo dnes na zlínského krále obuvi navazuje? Divoká devadesátá léta umožnila na konci minulého století zbohatnout nejen řadě podnikatelů, ale také pouhých podnikavců. Často můžeme slýchat, že to je na úrovni nejbohatších Čechů dodnes znát.

Skončit takovým konstatováním by ale velká chyba. Podnikatelů, kteří se o svůj úspěch neváhají podělit a jdou ostatním příkladem, je v každém kraji řada. O tom nepochybujte. Stačí se podívat například na jabloneckého patriota Dalibora Dědka, o kterém jsme psali v listopadovém vydání časopisu Finmag.

  • Zpátky do minulosti: Před necelými čtyřmi lety jsme se v rubrice Očima expertů ptali, kterých českých a světových podnikatelů a finančníků si můžeme vážit. Přečtěte si, jaké byly tehdy odpovědi.

A kdo si v podnikatelské oblasti zaslouží uznání dnes? Oslovili jsme podnikatele, zástupce start-upů, ekonomy, vědce a lidi z neziskovek, aby nám pomohli najít novodobého Baťu…

Vladimír Dlouhý

prezident Hospodářské komory ČR

Vladimír Dlouhý
+6
+
-

V České republice v současných podmínkách novodobý Baťa není a podle mě ani být nemůže. Vážím si ale velice všech velkých podnikatelů, a především těch, kteří dokázali úspěšně projít složitým transformačním obdobím po roce 1990, a navíc se stále dokážou rozvíjet. Takové podniky dlouhodobě významně přispívají ke stabilizaci a dalšímu rozvoji země a mají zásluhu i na tom, jak nízká je u nás nezaměstnanost. Velkých zaměstnavatelů není v Česku mnoho a o to víc si zaslouží naše uznání, neboť jejich situace není jednoduchá. Jsou navíc často terčem závisti, jsou nazývaní oligarchy. Znovu připomínám: jde o významné tvůrce hodnot.

Přál bych si, aby v Česku bylo novodobých Baťů co možná nejvíc, aby byl jejich nárůst patrný především v nových oborech, jako jsou IT, telekomunikace a umělá inteligence – a tedy, aby i zde vznikl potenciál dalšího hospodářského růstu.

Eva Syková

lékařka, vědkyně a senátorka

Eva Syková
+1
+
-

Napodobit v dnešních podmínkách příběh Bati, který něco fyzicky vyráběl, je už velmi složité, doba je jiná. Ale snad se dá částečně za novodobého Baťu označit Vlastimil Říha, výrazná osobnost českého podnikatelského světa. Vážím si odvahy, s jakou se z pozice generálního ředitele společnosti Koh-i-noor posunul do role majitele. V době, kdy se řešilo, jestli dřevěné tužky můžou přežít a nevytlačí je umělá hmota, se rozhodl jít cestou, které věřil. A dnes? Koh-i-noor holding obchoduje v osmdesáti zemích světa a zaměstnává tisíce zaměstnanců.

Ivo Toman

podnikatel a motivátor

Ivo Toman
-9
+
-

Pro mě je novodobým Baťou Andrej Babiš. Má jasnou dlouhodobou vizi. Výborných mladých podnikatelů u nás podle mne spíše přibývá. Nová generace nemá špatné návyky nás Husákových dětí. Jsou jazykově i počítačově gramotnější, a taky mají větší sebedůvěru. Srovnávat je ale ošidné, protože hřiště se změnilo a mladá generace dnes vydělává způsobem, jaký jsme my ve svém dospívání neznali. Můžou podnikat s baťůžkem a notebookem kdekoli na zeměkouli. I proto naši budoucnost vidím optimisticky.

Karel Havlíček

předseda Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR

Karel Havlíček
+2
+
-

Baťa je do určité míry neopakovatelný fenomén. Žijeme v jiné době a úspěch českých produktů se posouvá ze spotřebitelských do průmyslově orientovaných trhů. Široká veřejnost tak možná tyto podnikatele ani jejich značky nezná, přesto jsou ve svých odvětvích světové špičky. Mám velkou radost, že je u nás celá řada malých a středních opravdu úspěšných podniků, které mají nejenom výborné výsledky a významné podíly na mezinárodních trzích, ale které velmi nezištně pomáhají svému okolí, budují kolem sebe mnoho let příjemné prostředí, přispívají na dobročinné aktivity, vytvářejí svým zaměstnancům špičkové pracovní podmínky, stávají se hmatatelnými regionálními vzory a mnozí kvůli nim začínají podnikat. Nezaplňují sice titulní stránky křídových magazínů, mnozí o nich ani nevědí, ale jejich přínos pro společnost je mimořádný. Toto jsou pro mě novodobí Baťové.

Lubo Smid

spoluzakladatel a COO vývojářského studia STRV

Lubo Smid
+9
+
-

Otázka mi dala zabrat. Napadlo mě několik jmen, ale nakonec jsem se vrátil hned k tomu prvnímu. A rozhodně nejen kvůli tomu, že pochází ze stejného města jako já. Za novodobého Baťu v českém byznysu považuju Jiřího Hlavatého, majitele společnosti Juta. Vybudoval úspěšnou firmu a je také senátorem, ještě mnohem víc se mi ale líbí a inspiruje mě jeho přístup k zaměstnancům. Líbí se mi například jeho boj proti spotřebitelským půjčkám a lichvářům, kdy zaměstnancům své firmy nabízí bezúročné úvěry. Nevidím sice zcela pod pokličku jeho firmy, ale vnímám to tak, že mu nejde pouze o byznys, ale také o vytváření příjemného pracovního prostředí. A to je skvělé.

David Ondráčka

ředitel české Transparency International

David Ondráčka
+6
+
-

V devadesátých letech se tu kumuloval kapitál, privatizovalo se a stavěly se oligarchické klany. Symboly té doby jsou Kožený, Mrázek, Mach nebo Soudek. Ale to už máme za sebou a trend ke kultivaci je zřejmý. Novodobý Baťa v naší společnosti podle mě sice není, ale je otázka, jestli je dnes ještě možné podobnou cestou jít. Určitě potřebujeme podnikatele, kteří budují firmy strategicky a dlouhodobě, společenská odpovědnost pro ně není laciné PR, platí férové daně, starají se o své zaměstnance i místo, kde podnikají. Napadají mě známá jména Zbyněk Frolík, který z nuly vybudoval světového výrobce zdravotnických lůžek, a Ivo Lukačovič, jeden z mála konkurentů gigantického Googlu na lokální úrovni, ale i několik podnikatelů, kteří prodali své firmy a teď investují do českých start-upů. Pro nás jsou důležité společnosti, které nám aktivně pomáhají omezovat korupci a nebojí se vyslat jasný signál integrity a odpovědnosti ke své vlastní branži.

Michal Šmída

zakladatel a CEO Twisto

Michal Šmída
+4
+
-

Obávám se, že Čechům chybí Richard Branson nebo Elon Musk. Nevidím tu nyní žádnou podnikatelskou personu, která by měla ambice změnit svět a investovat do toho úplně všechno. O Muskovi se říká, že celých 180 milionů dolarů z prodeje PayPalu investoval do Tesly a potom si musel vzít půjčku, aby mohl vůbec platit nájem. Neslyšel jsem o žádném úspěšném podnikateli v Česku, který by postupoval podobným způsobem. Tím ovšem nechci tvrdit, že toto je stěžejní hodnota posuzování podnikatelů a českých „Baťů“. Celkově mám ale pocit, že většina porevolučních podnikatelů se primárně žene jen za ziskem, což je baťovskému odkazu, jak ho vnímám já, dost vzdálené. Pokud bych přece jen měl zmínit nějaká jména, tak asi z oblasti IT/Technologií. Jmenovat můžu třeba Romana Staňka, který s GoodData dělá České republice dobré jméno ve světě. Eduard Kučera zase udělal z Avastu světovou technologickou ikonu.

Lukáš Kovanda

hlavní ekonom finanční skupiny Roklen

Lukáš Kovanda
+24
+
-

Anketa

Od koho se vám líbil tip?

Baťa byl podnikatelský génius, ale zdá se mi, že se to s jeho adorováním už přehání. I obdiv ke géniům má své meze a o kult osobnosti by zřejmě ani sám Baťa nestál.

Ze současných podnikatelů si vážím zejména těch, kteří jsou úspěšní a

  • nečerpají z vazeb a konexí získaných ještě za socialismu,
  • nenastartovali svůj byznys netransparentním způsobem během privatizační éry,
  • nerozvíjeli ho v silné provázanosti se státem, prostřednictvím dotací, nemístného lobbingu a podobně.

Vážím si nejen řady mediálně známých podnikatelských jmen, ba byznysových celebrit, ale také – v nemenší míře – tisíců bezejmenných drobných podnikatelů a živnostníků. Takových, kteří se na titulní stránky nikdy nedostanou, ale přesto odvádějí velice záslužnou a obdivuhodnou činnost. Zvlášť v době, kdy jim stát spíš staví do cesty překážky, kdy jim banky z důvodu přísnější pokrizové regulace vyměřují stále vyšší a vyšší úrokové sazby v porovnání s těmi, jimž čelí korporace a tak dále. 

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

V polovině neotevřených datovek je vzkaz od exekutora či finančního úřadu

22. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

V polovině neotevřených datovek je vzkaz od exekutora či finančního úřadu

V každé druhé dosud neotevřené datové schránce se nachází dopis od finančního úřadu nebo exekutora. Vyplývá to ze statistik odesílatelů zpráv do datovek, které zveřejnila Digitální... celý článek

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

19. 3. 2024 | Petr Kučera

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

Jaké chyby v přiznání k dani z příjmů fyzických osob jsou nejčastější? Připravili jsme přehled podle zkušeností pracovníků finančních úřadů a ohlasů čtenářů.

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

5. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ, Petr Kučera | 1 komentář

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

Kdo musí podat daňové přiznání? Z jakých příjmů se platí daň? Kdy musí vyplnit přiznání i zaměstnanec a kdy se mu to vyplatí, přestože to není jeho povinnost? Tady je přehled.

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

26. 2. 2024 | Petr Kučera

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

Které novinky se týkají už příjmů za rok 2023 a které se naplno projeví až za rok? Jedinou zásadnější změnou v aktuálním daňovém přiznání je zvýšení limitu, od něhož vzniká povinnost... celý článek

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

19. 2. 2024 | Petr Kučera

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

Jaké slevy můžete využít v daňovém přiznání za rok 2023? Kolik dělá základní sleva na poplatníka nebo na dítě? Tady je aktuální návod.

Partners Financial Services