Proč se čeští podnikatelé nebouří?

Michal Kašpárek | rubrika: Komentář | 19. 2. 2016 | 25 komentářů
Osamocený odpor zmůže málo a na hromadný tu chybí všeobecně respektované profesní organizace.
Proč se čeští podnikatelé nebouří?

Poslanci minulý týden schválili zavedení elektronické evidence tržeb. Pokladny v hotelích a restauracích by se měly napojit na servery daňové správy už v listopadu, ostatní druhy provozoven je budou do Babišova cloudu postupně následovat.

Podnikatelům to až na naprosté výjimky vadí. Že se vztekají ti, kteří by byli proti jakékoliv snaze zabránit šizení daně z příjmu a DPH, to je jasné. EET ale přinese nové a potenciálně likvidační problémy i těm živnostníkům, kteří se snaží vést účetnictví víceméně poctivě a v zásadě by ocenili opatrnější kroky k narovnání prostředí. Nový systém je technicky komplikovaný, znamená pořízení nové techniky a nutnost být on-line, což je obtíž hlavně pro příležitostné prodejce. Pokuty pro ty, kteří třeba jen z neznalosti nebo technické nešikovnosti poruší nová pravidla, jsou vysoké. V neposlední řadě: prostředí se nenarovná automaticky, budou je totiž hlídat stále ti samí úředníci a poctivost se nemusí začít vyplácet ani po zavedení EET.

Je záhada, že opatření, které bude mít na tolik lidí větší existenční dopad, než jaký by mělo například rušení daňového zvýhodnění stravenek nebo příchod několika stovek žadatelů o azyl, nevyhání lidi do ulic. Abychom byli úplně korektní: EET přivedlo na demonstraci zhruba sto padesát lidí (podle pořadatelů) loni v červnu a několik stovek v říjnu. Možná se někde uskutečnily ještě nějaké další protesty, ale v zemi se skoro milionem živnostníků to je všechno v úhrnu jako nic.

Babiš kontra Kalousek

Miroslav Kalousek
Andrej Babiš

Bohužel nejde o populární zápasy v bahně. Můžeme nabídnout jen argumentační duel nad elektronickou evidencí tržeb:

EET prošla Sněmovnou. Co nás čeká?

Jinde to jde

Než se pustíme do pláče, že podnikatelé a živnostníci na rozdíl od zaměstnanců nemají na takové věci čas, dáme si krátce ze zahraničí:

Šedesát tisíc lidí demonstrovalo před rokem v Římě za snížení daní pro malé a střední podniky v Itálii. Několik týdnů před tím z podobných důvodů protestovaly tisíce podnikatelů ve Francii.

Minulý týden ve Varšavě protestovalo zhruba pět tisíc lidí, které polský Newsweek paušálně označil za obchodníky, proti zvýšení daní plánovaném vládou Práva a spravedlnosti. A výsledek? „Vláda částečně odstupuje od zavedení tzv. daně z obratu.“

Podobné protesty se tedy jinde dějí a někdy mají výsledky. Kombinace plného náměstí a střízlivých a srozumitelných požadavků dovede obměkčit nejfanatičtější ministry; viz zmíněný odpor proti danění stravenek.

Tak ještě jednou: proč se v Česku podnikatelé nebouří?

EET: Nová poradna na Peníze.cz

Čeká vás elektronické evidování tržeb a nejste si jisti, že všechno stoprocentně zvládáte? Odborníci z naší poradny pro EET vám vrátí klid.

Každý sám za sebe a Babiš proti všem

O tom můžeme jen spekulovat.

Je za tím tak často zdůrazňovaný nedostatek času? Stěží, to by se čeští podnikatelé museli ohánět víc než ti američtí. Několik hodin na demonstraci jednou za pár týdnů si najde každý, kdo nešéfuje fabrice a zároveň nepečuje o paterčata.

Je za tím nějaká všeobecná nechuť vynést problémy na náměstí? Taky těžko, to bychom nepozorovali vlnu protiuprchlických demonstrací. (Na kterých ostatně vystupují někteří známí živnostníci.)

Moje hypotéza je, že je mezi českými podnikateli a živnostníky rozšířený odpor ke kolektivnímu řešení existenčních hrozeb. Ostatně touha být sám sobě svým vlastním pánem a jít si svou vlastní cestou právě žene tolik lidí ze zaměstnání na volnou nohu nebo do start-upů. Dokud to ekonomicky funguje, je to super. Jakmile se vynoří první střet s větším protivníkem – zde s ministerstvem financí – jedinec nezmůže nic.

Existuje jedno krátké slovo, které má v tomhle koutu světa vinou dvacátého století ohromně negativní náboj, jenže bohužel zároveň označuje jedinou instituci, která může hrát s tvůrci zákonů a vyhlášek rovnou hru. To slovo je „svaz“. Dokud nebudou profesní organizace natolik silné a všeobecně respektované, aby mohly hrozit občanskou neposlušností, bude pokračovat nerovná hra: každý sám za sebe, Babiš proti všem.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+59
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 25 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

19. 2. 2016 19:38, mumusan

Je potřeba hromadně přestat platit daně aby nebylo ve státní kase z čeho brát,je potřeba sabotovat hromadně všechny nesmyslné nařízení státních úředníků až se tohle v čechách naučíme tak nastanou změny jinak je nám vše ostatní hovno platný.

+26
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

21. 2. 2016 9:03, la_da

Celý tento článek se mně zdál prapodivný a až když jsem dočetl, tak jsem se podíval na autora. Už není prapodivný, napsal ho pan Kašpárek a to vneslo světlo do mého tápání. Příště budu pozornější a nejdříve si přečtu jméno autora, abych se vyhnul zbytečně promarněnému času.

-6
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (25 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Už je to tady! Evidence tržeb prošla Sněmovnou. Co nás čeká?

11. 2. 2016 | Ondřej Tůma | 64 komentářů

Už je to tady! Evidence tržeb prošla Sněmovnou. Co nás čeká?

Podnikatelé by se měli opravdu začít připravovat na povinnost on-line evidování tržeb. Vládní koalici se totiž podařilo v Poslanecké sněmovně protlačit schválení zákona o elektronické... celý článek

Očima expertů: Nižší DPH na pivo v hospodách?

5. 2. 2016 | Ondřej Tůma | 4 komentáře

Očima expertů: Nižší DPH na pivo v hospodách?

Pro sudové pivo a nealkoholické nápoje by měla podle ministra financí Andreje Babiše platit desetiprocentní sazba DPH. Co si o tomto nápadu myslí ekonomové, politici, zástupci podnikatelů... celý článek

Vláda, která zdraží pivo, padne. A vláda, která ho zlevní?

4. 2. 2016 | Gabriel Pleska | 15 komentářů

Vláda, která zdraží pivo, padne. A vláda, která ho zlevní?

Ministr financí přišel minulý čtvrtek s nápadem, že by točené pivo a nealko podávané v restauracích mělo být daněné nejnižší sazbou DPH. Touto sazbou by už se podle dřívějšího návrhu... celý článek

Aleš Michl: Zbytečný rozruch kolem evidence tržeb, Google s Facebookem na nás vědí víc

9. 1. 2016 | Ondřej Tůma | 27 komentářů

Aleš Michl: Zbytečný rozruch kolem evidence tržeb, Google s Facebookem na nás vědí víc

Při tradičním novoročním běžeckém rozhovoru jsme si s ekonomem a poradcem ministra financí Alešem Michlem povídali o letošních vyhlídkách české ekonomiky a také o tom, jak a kde na... celý článek

Lukáš Kovanda: Proč nesouhlasím s elektronickou evidencí tržeb

13. 7. 2015 | Lukáš Kovanda | 23 komentářů

Lukáš Kovanda: Proč nesouhlasím s elektronickou evidencí tržeb

V pátek prošel prvním čtením ve Sněmovně zákon o elektronické evidenci tržeb. Ministr Andrej Babiš je tak svému cíli zas o trochu blíž. Lukáš Kovanda dokládá, že i když ho dosáhne,... celý článek

Partners Financial Services