Evidence tržeb je odvárek. Podnikatelé se chystají na kontrolní hlášení DPH

Z elektronické evidence tržeb je mediální superstar. Sami podnikatelé ale s většími obavami čekají zavedení kontrolních měsíčních hlášení DPH. Jednak pro ně můžou mít horší dopady, jednak vědí, že od ledna už se prostě naostro hlásí, bez výmluv. Kdežto evidování tržeb se zatím zas o další kousek odkládá.
Evidence tržeb je odvárek. Podnikatelé se chystají na kontrolní hlášení DPH

Elektronická evidence tržeb má tu výhodu, že jí snadno porozumějí i novináři. Fungování daně z přidané hodnoty a mechanismus jejího vybírání, to je problematika pro laika podstatně hůř uchopitelná. A tak je, pokud jde o povinná měsíční hlášení DPH, mimo podnikatelské kruhy příslovečné ticho po pěšině, zatímco evidence tržeb si užívá mediální slávy.

Povinná hlášení přitom tuzemským podnikatelům dělají hlubší vrásky. Už od ledna jim kvůli ní přibude administrativy a povinností, přibude míst, kde se dá udělat chyba. Přísně sankcionovaná chyba.

Jolana Pražáková

Jolana Pražáková
  • vystudovala VŠE fakultu informatiky, obor aplikovaná statistika
  • celý profesní život se zabývá účetnictvím a daněmi, především na pozicích hlavní účetní či účetního metodika ve velkých korporacích
  • před rokem a půl přišla do společnosti Sečteno, specializuje se na maximální využití nejnovějších technologií pro potřeby klientů účetní kanceláře
  • je členkou výboru Komory certifikovaných účetních

Hodíme to do stroje

Kontrolní hlášení DPH bude muset každý měsíc podávat každý plátce DPH. Bude v něm muset uvést, jaké položky komu fakturuje s DPH, a také to, jaké sazby DPH uplatňuje. Jde prakticky o kompletní rozpis řádků tuzemských plnění z přiznání k dani z přidané hodnoty.

Stát tedy bude mít přehled o veškerém zboží a o každé službě, kterou kdokoli v Česku prodá s daní z přidané hodnoty. Bude to samozřejmě pořádně dlouhý seznam. Není to ale seznam jediný, do druhé ruky si stát nachystá seznam všech jednotlivých částek DPH, jejichž odpočet firmy uplatňují. Oba seznamy pak stát hodí do stroje a porovná, jestli položky, u kterých firmy žádají o odpočet, mají také protějšek na přiznaných fakturách, ze kterých je potřeba DPH odvést. Jinými slovy stát bude párovat platby, u kterých se objevuje nárok na odpočet DPH, s nahlášenými fakturami.

Přísné sankce

Přiznání k dani z přidané hodnoty se podává buď měsíčně, nebo čtvrtletně. Kontrolní hlášení se ale bude muset bez ohledu na termín přiznávání poslat každý měsíc do pětadvacátého; výjimku mají plátci DPH-fyzické osoby, u těch bude frekvence dodržena.

A sankce jsou vysoké. Za pozdní podání dostane podnikatel pokutu tisíc korun. Zapomeňte ovšem na toleranci, jakou znáte u daňového přiznání, kde ještě ani pětidenní zpoždění sankci nedělá. Pokud opožděného plátce k podání hlášení vyzve správce daně, pokuta už je deset tisíc korun. Při neplnění povinností pak hříšníkovi hrozí pokuta až půl milionu.

Jednotlivé položky hlášení nechají kontroloři automaticky srovnat s příslušnými řádky přiznání k DPH. Vzniká tím potřeba kvalifikovaného účetního, aby při pořizování daňového dokladu zároveň správně vyplnil všechny pole vztahující se k evidenci DPH.

Anketa

Myslíte, že až stát vybere víc na daních, vzpomene si pak na podnikatele, kterým kvůli tomu přidělával práci?

Práce navíc

Když jsem o něco výš psala o dvou seznamech, které stát drží pomyslně v rukou, trochu jsem to zjednodušila, pro rychlejší pochopení. Ve skutečnosti je to komplikovanější. Kontrolní hlášení se bude odevzdávat každý měsíc, uplatnění odpočtu DPH ale stát každý měsíc v ruce mít nebude. Firmy totiž můžou o odpočet zažádat kdykoli tři roky od nákupu. Takže se pak taky může stát, že se finanční správa přijde zeptat i na faktury, které jsou tři roky staré. A pak bude potřeba být připravený. To ovšem stojí čas a peníze – zvyšují se tím totiž pochopitelně nároky na pečlivou evidenci a archivaci. 

Dá se předpokládat, že menší firmy, které dosud většinu, nebo dokonce celé účetnictví zvládaly bez specializované účetní síly, budou muset v reakci na nové povinnosti přijmout profesionální účetní nebo najmout účetní firmu. Jsou to samozřejmě náklady navíc – jenže práci navíc musí taky někdo zastat.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+13
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 21 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

15. 10. 2015 10:50, jezevec

účelem je samozřejmě nikoliv výběr daně, ale likvidace drobných podnikatelů. proč bys měl paznehte podnikat, když se může všechno nakupovat od agrofertu.

+135
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

15. 10. 2015 13:46, lajos

ucelem je to, aby si Franta nenarokoval DPH, ktere Pepa nepriznal a neodvedl

taky nechapu co pani Prazakova mele o vyssich narocich na ucetniho - jako ze pred zavedenim kontrolniho hlaseni mohl udaje do systemu zadavat nekvalifikovany delikvent v ramci verejne prospesnych praci?

souhlasim s nazorem, ze se dela z komara velbloud

Zobrazit celé vlákno

-74
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (21 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak na kontrolní hlášení plátců DPH. Praktické rady

25. 11. 2015 | Ondřej Lichnovský | 38 komentářů

Jak na kontrolní hlášení plátců DPH. Praktické rady

Média plní přestřelky na téma elektronické evidence tržeb, jejíž spuštění se prozatím odkládá, a zatím je blíž a blíží první leden. Datum, po kterém budou všichni plátci DPH muset začít... celý článek

Daňová blamáž za 4,5 miliardy

23. 9. 2015 | Ondřej Lichnovský | 7 komentářů

Daňová blamáž za 4,5 miliardy

Počátkem září Finanční správa ČR s pompou hlásí úspěch v boji s karuselovými podvody. Údajná škoda 4,5 miliardy korun pasuje obchodníky s drahými kovy na největší podvodníky v historii... celý článek

Účetní specialistka: Malé podnikatele může EET stát živnost. Nebo je postavit na nohy

27. 8. 2015 | Radim Zelený | 65 komentářů

Účetní specialistka: Malé podnikatele může EET stát živnost. Nebo je postavit na nohy

Drobným podnikatelům přinese elektronická evidence tržeb vyšší náklady. Nejen ty jednorázové na pořízení techniky, ale každoroční. Na druhou stranu z ní ale někteří, zejména podnikající... celý článek

Očima podnikatelů a živnostníků: Jak změní EET vaše podnikání?

31. 7. 2015 | Ondřej Tůma | 27 komentářů

Očima podnikatelů a živnostníků: Jak změní EET vaše podnikání?

Tentokrát se v naší anketě neptáme odborníků na ekonomiku a finance, ale podnikatelů – malých i velkých. Právě jich se zavedení elektronické evidence tržeb dotkne nejvíc. Andrej Babiš... celý článek

Jiří Skuhrovec: Já a Babišův muž? Podívejte se na naše výsledky

18. 7. 2015 | Ondřej Tůma | 1 komentář

Jiří Skuhrovec: Já a Babišův muž? Podívejte se na naše výsledky

Jiří Skuhrovec věří v otevřená data. V to, že dobrá práce s transparentními informacemi pomůže zefektivnit státní správu a šetřit peníze z rozpočtu. Pracuje jako poradce na Ministerstvu... celý článek

Partners Financial Services