Až zazvoní exekutor... Podnikat u vás doma může každý. Bez vašeho vědomí!

Petra Dlouhá | rubrika: Co se děje | 10. 4. 2013 | 21 komentářů
Víte, jaké firmy a živnostníci sídlí u vás doma? Nikdo? A jste si jistí? Díra v zákoně umožňuje, aby si na vaší adrese bez vašeho vědomí (!) zřídil sídlo každý, komu se zamane. Včas si ověřte, jestli se to nestalo i vám. Až zazvoní exekutor a začne zabavovat majetek na pokrytí cizích dluhů, může být pozdě.
Až zazvoní exekutor... Podnikat u vás doma může každý. Bez vašeho vědomí!

Jména v následujícím příběhu jsme na přání hlavní aktérky změnili. Klidně si do něj ale můžete dosadit svoje. Jak nám potvrdili pracovníci živnostenských úřadů, nejedná se o výjimečnou zkušenost – potkat může každého z nás.

„Loni na jaře jsem ve schránce našla dopis pro jistého pana Švarce,“ vypráví paní Helena. Jednalo se o bývalého advokáta, který byl vzdáleným známým rodiny. „Ihned jsem mu zatelefonovala a zjišťovala, co to má znamenat – proč mu chodí pošta k nám domů,“ pokračuje Helena. Pan Švarc tvrdil, že mu svolení k zasílání pošty na adresu domu dal její otec, dnes už starý a nemocný pán. „Jenže můj otec mu žádné takové povolení nedal, ani dát nemohl – není vlastníkem nemovitosti. Vyzvala sem proto pana Švarce, ať dá vše do pořádku,“ říká Helena. V té chvíli ještě naivně věřila, že jde pouze o poštu. Jenže nedalo jí to. Začala pátrat na internetu. Z živnostenského rejstříku zjistila, že si pan Švarc její adresu před víc než rokem zapsal jako místo podnikání u pěkné řádky živností. „Na nic jsem nečekala a vydala se na živnostenský úřad,“ líčí Helena.

Nepomohl živnostenský úřad ani policie

Úředníci na živnostenském úřadě jí potvrdili fakta: pan Švarc má její adresu zapsanou jako místo svého podnikání. Stačilo mu k tomu odevzdat na živnostenském úřadě povolení vlastníka nemovitosti se zfalšovaným podpisem – který se podpisu paní Heleny ani vzdáleně nepodobal. „To je přece úplně absurdní, stačí tam přinést obyčejný papír bez ověřeného podpisu. Každý si to může podepsat sám, nikdo to dál neověřuje, nezjišťuje,“ zlobí se Helena.

Následovalo několikaměsíční kolečko – výzvy živnostenského úřadu, aby se dostavil k projednání věci, pan Švarc dlouho ignoroval. Paní Helena na něj podala trestní oznámení. „Policie ale případ převedla jako přestupek na úřad městské části a ten ho zase vrátil živnostenskému úřadu. Všichni byli vstřícní, ale nikdo nám pomoct nedokázal,“ popisuje.

Když se exekutor neptá...

Proč je to vlastně důležité? Když se exekutor neptá...

Živnostník ručí za své závazky a dluhy celým majetkem. Exekutor je poměrně logicky může začít vymáhat na adrese, kterou má živnostník v živnostenském rejstříku zapsanou jako místo podnikání. O tom, že se někdy soudní vykonavatel zjišťováním skutečného stavu věcí nezdržuje, už jste na Peníze.cz četli:

Ministerstvo „nechce zatěžovat podnikatele“

Vypravila se dokonce i na ministerstvo průmyslu a obchodu. „Chtěla jsem po nich vysvětlení, jak je možné, že stát něco takového umožňuje. Bylo mi řečeno, že musí být důvěra v občany a že stát nemůže zatěžovat podnikatele,“ vypráví Helena. Onou nehoráznou zátěží je tedy ověřování podpisu – věc, kterou lze dneska zařídit za pár korun na každé poště; jako by nebyla jiná místa, kde by se dala administrativní zátěž opravdu snižovat. Teprve po několikaměsíčním tlaku se podařilo Heleně docílit toho, že pan Švarc couvnul a z jejího domu se sám odhlásil. „Ten stres a čas, který naše rodina strávila běháním po úřadech, nám ovšem nikdo nenahradí,“ uzavírá.

Jak jsme zjistili na živnostenských úřadech, případ paní Heleny není rozhodně ojedinělý. „Často se na nás obracejí s žádostí o pomoc lidé, kteří zjistili, že jim do poštovní schránky chodí písemnosti či výzvy na jména neznámých fyzických či právnických osob. Pochopitelně znejistí a obávají se nejhoršího. Za nedlouho se za dveřmi může objevit policie nebo exekutor,“ potvrdila nám vedoucí živnostenského odboru na Praze 12 Alena Scholzová. 

Ještě nedávno měli úředníci v případech neoprávněného zřízení sídla či místa podnikání svázané ruce. „Stížnosti tohoto typu jsme do novely živnostenského zákona mohli řešit pouze podáním oznámení na policii, popřípadě na státní zastupitelství, protože však nebylo možné zasílat písemnosti jinam než na adresu úřadu známou, nevedlo toto k žádné nápravě,“ říká Alena Scholzová.

Zkontrolujte, kdo se přihlásil k vám domů

Když do vyhledávacího pole v živnostenském rejstříku zadáte adresu nemovitosti, snadno zjistíte, kteří živnostníci a podnikatelé tu sídlí. Každý z nich by měl mít na živnostenském úřadě ve spise založený souhlas s užíváním objektu jako sídla či místa podnikání (pokud nesídlí v místě svého bydliště nebo ve vlastní nemovitosti).

Pokud jako majitelé nemovitosti nesouhlasíte s tím, aby na vaší adrese někdo měl místo podnikání nebo sídlo, obraťte se na živnostenský úřad. Ten může od loňského roku takovému člověku živnostenské oprávnění odebrat. Ovšem samozřejmě – pokud tam nějaký souhlas s falešným podpisem mají, bude to pravděpodobně ještě jinačí boj...

Úředníci pravost podpisu nekontrolují

Podvodníci nemají těžkou práci. Jakmile předloží požadované doklady (včetně podepsaného povolení od majitele nemovitosti), pracovníci živnostenského úřadu provedou zápis do živnostenského rejstříku. „Pravost dokumentů a podpisů neověřujeme,“ potvrzuje vedoucí živnostenského odboru Scholzová. Zákon to totiž nevyžaduje. Spoustu užitečných informací zjistí živnostník či podnikatel s nekalými úmysly z katastru nemovitostí. „Ten je veřejně přístupný a nevede se žádná evidence osob, které o výpis z katastru žádají. Každý z něj může zjistit informace, na základě kterých si snadno vyhotoví ‚souhlas‘ s místem podnikání,“ vysvětluje Alena Scholzová. Ne vždy se však podle ní jedná o podvod ze strany živnostníka či podnikatele. „V některých případech se ukázalo, že v minulosti někdo z rodiny dal za peníze podnikateli souhlas, aniž další členy rodiny informoval,“ zmiňuje.

Od loňska máte větší šance se bránit

Loni v červenci vstoupila v platnost novela zákona o živnostenském podnikání, která úředníkům v podobných situacích trochu rozvazuje ruce. „Majitel nemovitosti už nemusí čekat, až podnikatel laskavě sám změní adresu. Dříve nemohl provést změnu v živnostenském rejstříku vlastník nemovitosti, ba ani živnostenský úřad z moci úřední. Dnes už může živnostenský úřad ve správním řízení zrušit živnostenské oprávnění v případě, že podnikatel neprokáže právní důvod k užívání prostor podle § 31 odst. 2 živnostenského zákona,“ vysvětluje Alena Scholzová. Doporučuje, aby si lidé čas od času zkontrolovali, zda na jejich adrese nemá neoprávněně zaregistrováno místo podnikání nebo sídlo nějaký neznámý subjekt. Jak na to, se dočtete v boxu.

Ministerstvo: bez komentáře

O vyjádření k celému problému jsme požádali také ministerstvo průmyslu a obchodu. Do uzávěrky bohužel nedorazilo. I když se loni díky zmiňované novele situace trochu zlepšila, ústřední otázka zůstává nezodpovězená. Jestliže živnostenské úřady o problému vědí a ministerstvo na něj (alespoň podle našich informací) upozorňují, proč neexistuje politická vůle ke změně zákona? Celý problém by vyřešila jedna věta. Úplně by stačilo uzákonit, že podpis majitele nemovitosti na povolení, které podnikatele opravňuje ke zřízení místa podnikání, musí být úředně ověřený. 

Pro chytré telefonisty

Obchodní rejstřík: aplikace do telefonu

Aplikace Obchodní rejstřík pro chytré telefony a tablety. Vyhledávat je možno buďto vložením názvu společnosti, nebo zadáním identifikačního čísla (IČO). U osob stačí zadat jméno a příjmení. O vše ostatní se již postará náš Obchodní rejstřík.

  • Aplikaci pro iOS si můžete ZDARMA stáhnout na této adrese
  • Aplikaci pro Android si můžete ZDARMA stáhnout zde
  • Aplikaci pro Symbian si můžete ZDARMA stáhnout zde

Kromě Obchodního rejstříku si mohou uživatelé iPhonů a iPadů stáhnout také praktické čtečky článků publikovaných na webech Peníze.cz a Finmag.cz. Aplikace najdete zde:

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+124
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 21 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

10. 4. 2013 8:11, Jean Laroux

Vypravila se dokonce i na ministerstvo průmyslu a obchodu. „Chtěla jsem po nich vysvětlení, jak je možné, že stát něco takového umožňuje. Bylo mi řečeno, že musí být důvěra v občany a že stát nemůže zatěžovat podnikatele,“ vypráví Helena.

Neskutečná imbecilita našich zastupitelů je stále horší a horší. The Idiocracy is coming

+107
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

10. 4. 2013 19:32

Démoni, vraťe se všichni do edi a nepovídejte si tu mezi sebou. Eďo, zkroť ta svoje ega, my víme, že utáhneš diskusi sám, ale nepotřebuješ na to přece sedum jmen.

-21
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (21 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Exekuce 2013: změny stručně, jasně, přehledně

14. 11. 2012 | Petra Dlouhá | 44 komentářů

Exekuce 2013: změny stručně, jasně, přehledně

O chystaném velkém třesku v exekucích vás Peníze.cz loni informovaly mezi prvními. Po roce je jasno: exekucím letos Ježíšek nadělí nový kabát. Převléknou se do něj už prvního ledna.... celý článek

Manželé dlužníků pozor, od ledna exekutor může k vaší mzdě i účtu!

9. 11. 2012 | Petra Dlouhá | 98 komentářů

Manželé dlužníků pozor, od ledna exekutor může k vaší mzdě i účtu!

Účet manžela či manželky – pro dlužníky oáza klidu a bezpečí. Exekutor na něj nemůže. Zatím. Od příštího roku bude všechno jinak. Zákonodárci sáhli ke kontroverznímu opatření: účet... celý článek

Exekutor přišel brát. Že nic nedlužíte? Koho to zajímá?

13. 7. 2011 | Petra Dlouhá | 47 komentářů

Exekutor přišel brát. Že nic nedlužíte? Koho to zajímá?

Exekuce. Damoklův meč, který se vznáší nad každým, kdo včas nevyrovnal své účty. Někdo před ním kličkuje. Další odevzdaně čeká, až mu setne hlavu. A jiný zatím žije ve sladké nevědomosti.... celý článek

Pojištění právní ochrany může ušetřit spoustu peněz

24. 5. 2011 | Ondřej Tůma | 29 komentářů

Pojištění právní ochrany může ušetřit spoustu peněz

Tak a dost! Tady si z vás snad někdo dělá legraci! Nejradši byste toho šizuňka hnali k soudu! Kdybyste na to ovšem měli. Peníze a žaludek. A kdybyste vůbec věděli, jak se to dělá. Možná... celý článek

Exekuce na důchod. A zbude vám pět tisíc na měsíc

4. 4. 2011 | František Mašek | 31 komentářů

Exekuce na důchod. A zbude vám pět tisíc na měsíc

I důchodci musí platit dluhy. Pokud to nedokážou, správa sociálního zabezpečení jim je bude strhávat z důchodu. Z penze tak snadno zbude jen nezabavitelná částka 5 326 korun na měsíc.... celý článek

Partners Financial Services