Malé peníze: Bývalý partner má u mě doma sídlo firmy. A já to nechci!

Jan Müller | rubrika: Jak na to | 18. 7. 2012 | 2 komentáře
„Dobrý den, na portálu rejstrik.penize.cz jsem zjistila, že můj bývalý partner má stále jako adresu podnikání uvedenou adresu mého domu, ačkoli u mě nebydlí již čtyři roky. Co mohu já jako majitel nemovitosti udělat pro to, aby byly chybné údaje vymazány?“ Zeptali jsme se Jana Müllera z webu Malé peníze.
Malé peníze: Bývalý partner má u mě doma sídlo firmy. A já to nechci!

A Jan Müller se zeptal dál. „Jelikož jde o odborný právnický dotaz, požádali jsme o pomoc advokátku JUDr. Alenu Němcovou, PhD,“ píše. Předáváme tedy slovo paní doktorce, jen ji občas přerušíme redakčním mezititulkem:

Nejdřív je potřeba znát odpověď na otázku, jestli byl bývalý partner na adrese nemovitosti, o kterou jde, přihlášený k trvalému pobytu.

Trvalý pobyt? Zrušte jako první...

Pokud je odpověď na tuto otázku kladná, je potřeba nejprve přistoupit ke zrušení trvalého pobytu bývalého přítele na dané adrese. Jako majitelka nemovitosti je tazatelka oprávněna požádat podle § 12 odst. 1) zákona č. 133/2000 Sb., o evidenci obyvatel a rodných číslech, o zrušení údaje o místu trvalého pobytu u svého bývalého partnera, a to z důvodů v tomto ustanovení vymezených (mezi nimi zejména pak v písm. c): „... zaniklo-li užívací právo občana k objektu nebo vymezené části objektu, jehož adresa je v evidenci obyvatel uvedena jako místo trvalého pobytu občana a neužívá-li občan tento objekt nebo jeho vymezenou část.“).

Obchodní rejstřík: aplikace do telefonu

Aplikace Obchodní rejstřík pro chytré telefony a tablety. Vyhledávat je možno buďto vložením názvu společnosti, nebo zadáním identifikačního čísla (IČO). U osob stačí zadat jméno a příjmení. O vše ostatní se již postará náš Obchodní rejstřík.

  • Aplikaci pro iOS si můžete ZDARMA stáhnout na této adrese
  • Aplikaci pro Android si můžete ZDARMA stáhnout zde
  • Aplikaci pro Symbian si můžete ZDARMA stáhnout zde

Kromě Obchodního rejstříku si mohou uživatelé iPhonů a iPadů stáhnout také praktické čtečky článků publikovaných na webech Peníze.cz a Finmag.cz. Aplikace najdete zde:

Žádost tazatelka podá na příslušné ohlašovně, kterou je obecní úřad (resp. úřad městské části či městského obvodu), a to obvykle na předepsaném formuláři a s příslušnými přílohami, kterými zejména doloží své vlastnické právo k nemovitosti a dále zánik užívacího práva k nemovitosti u bývalého partnera (soudním rozhodnutím, čestným prohlášením atp.). Na základě toho příslušný úřad zahájí řízení, na jehož konci by ohlašovna měla rozhodnout o zrušení údaje o místu trvalého pobytu a změny zanést do informačního systému.

... pak můžete „odklonit“ i živnost

Na základě rozhodnutí ohlašovny o zrušení údaje o místu trvalého pobytu pak může tazatelka požádat také další příslušné orgány (živnostenský úřad, respektive příslušný rejstříkový soud), aby bylo dosaženo souladu mezi skutečným stavem a stavem, který tyto orgány evidují jako zapsaný.

U podnikání podle živnostenského zákona platí, že podnikatel je povinen na žádost živnostenského úřadu prokázat vlastnické nebo užívací právo k objektu nebo prostorám, v nichž má na území České republiky zapsané místo podnikání. Prokazovat je ovšem nemusí, pokud je místo podnikání totožné s bydlištěm, tj. s trvalým pobytem. Proto je nejprve nezbytné vyřešit otázku tzv. zrušení trvalého pobytu a posléze živnostenský úřad informovat, že trvalý pobyt zanikl a podnikatel nemá ani jiný titul, na základě kterého by mohl objekt užívat. Živnostenský úřad by měl přikročit k nápravě stavu.

V případě podnikatele zapsaného v obchodním rejstříku pak platí, že se u fyzických osob zapisuje místo podnikání nebo, jde-li o fyzickou osobu, která není podnikatelem, její bydliště. Jak je vidět, proto je i v případě podnětu vzneseného k rejstříkovému soudu nutno nejprve vyřešit zrušení trvalého pobytu bývalého přítele. Pak lze přistoupit k podání podnětu rejstříkovému soudu, aby vyzval podnikatele ke zjednání nápravy, co se jeho nesprávně uváděné adresy (bydliště či místa podnikání) týká.

Autor provozuje web Malé peníze, otázky mu můžete posílat na redakční mail

Tip redakce: A volat jste zkusila?

Paní doktorka má nepochybně pravdu. Ale nebylo by jednodušší zkusit to nejdřív, mailem, dopisem, telefonem? Milý Františku, dlouho jsme se neviděli, ne, ani s tebou moc nechci mluvit, jen jsem tě chtěla poprosit, máš u mě pořád hlášenou firmu, nepřehlásíš si ji jinam? Jo? Tak mi pak dej vědět. A teď teda – jak se máš? V případě nepřekonatelných rozporů a odporů jistě může ten telefonát za vás odbýt někdo jiný... za pokus to vždycky stojí. A pokud chcete jenom šetřit za telefon, máme pro vás lepší nápady:

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Mobilní aplikace Obchodní rejstřík v novém

4. 5. 2012 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Mobilní aplikace Obchodní rejstřík v novém

Před rokem spatřily světlo světa naše první mobilní aplikace: čtečky webů Peníze.cz a Finmag. Za pár měsíců poté jsme spustili úspěšnou aplikaci Obchodní rejstřík. A od té doby jsme... celý článek

Neúspěšný boj o alimenty? Víte, na co máte nárok?

10. 10. 2011 | Petra Dlouhá | 53 komentářů

Neúspěšný boj o alimenty? Víte, na co máte nárok?

Každé druhé manželství končí krachem. Celkem je u nás 560 000 neúplných rodin. Třetina jich balancuje na hraně chudoby. Plánujete rozchod s otcem či matkou svých dětí? Připravte se... celý článek

Předmanželská smlouva. Zabiják romantiky, nebo jisticí lano?

12. 9. 2011 | Petra Dlouhá | 20 komentářů

Předmanželská smlouva. Zabiják romantiky, nebo jisticí lano?

Kostel. Právě si řekli ano. On že si bere ji, ona že jeho. Střih. Soudní síň. On že si bere auto, ona že děti, on bere sedačku a ona taky že bere sedačku. Právě si říkají ne a ne a... celý článek

Miluješ mě? Tak mi půjč milion!

7. 7. 2011 | Petra Dlouhá | 18 komentářů

Miluješ mě? Tak mi půjč milion!

Že půjčky mohou člověka dovést až k osobnímu bankrotu, to víme. Ale pozor, nejen ty, které si bereme! Smutnými oběťmi jsou ti, kteří se až na dno dostali proto, že chtěli pomoct svým... celý článek

Partners Financial Services