Nechala si v obchodě pomoci od příbuzných. Stát chtěl sto tisíc!

Pokud chce stát drobné živnostníky tvrdě trestat za to, že umožňují nelegální práci, musí jednoznačně dokázat, že u nich lidé skutečně načerno pracují.
Nechala si v obchodě pomoci od příbuzných. Stát chtěl sto tisíc!

Nelze udělit pokutu automaticky jen na základě výsledků jedné kontroly, která v obchodě našla při práci příbuzné majitele.

V důležitém verdiktu o tom rozhodl Nejvyšší správní soud.

Majitelka drogerie a potravin v Praze uspěla v soudním sporu s Ministerstvem práce a sociálních věcí. Cizinka tak nemusí platit stotisícovou pokutu za to, že kontroloři v obchodě objevili dva příbuzné, kteří majitelce v té chvíli pomáhali.

Nezpochybnitelný případ to není

Při kontrole zaměřené na nelegální práci cizinců našli celníci v jednom z pražských obchodů ženu a muže s dlouhodobým pobytem v Česku. Přestože v obchodě dohlíželi na zákazníky a pomáhali přesouvat krabice ve skladu, žádné povolení k práci neměli.

Anketa

Vadí vám práce načerno?

Podle ministerských úředníků šlo o nezpochybnitelný případ nelegální práce cizinců.

Majitelka obchodu však uvedla, že jde o jejího bratrance a sestřenici, v obchodě prý byli vůbec poprvé. „Nemám s nimi uzavřenou smlouvu, jednalo se o výpomoc v rámci příbuzenského vztahu, neplatila jsem jim žádnou mzdu. K tomu není povolení k zaměstnání potřebné,“ uvedla.

Ministerstvo práce a sociálních věcí takovou obranu neuznalo a rozhodlo, že majitelka obchodu má zaplatit sto tisíc korun pokuty. Podle úředníků je nelegální práce nejzávažnějším prohřeškem a nikde v zákonech není stanoveno žádné vymezení co do rozsahu či pravidelnosti práce; ani není určena podmínka prokázání finanční odměny.

To poté potvrdil i Městský soud v Praze. Majitelka obchodu se proto obrátila na Nejvyšší správní soud. „Ojedinělá, krátkodobá, jednorázová a neformální činnost ve formě výpomoci, kterou mohl vykonat i kdokoli jiný, bezúplatně a mezi příbuznými není závislou prací ve smyslu zákoníku práce, a nešlo proto o pracovněprávní vztah. Nemohlo tedy jít ani o nelegální práci,“ uvedla žena v soudní stížnosti.

Projednejte to znovu

Nejvyšší správní soud ženě vyhověl, zrušil všechna rozhodnutí včetně udělené pokuty a nařídil nové projednání celého případu. Podle soudců totiž výsledky kontroly jednoznačně nedokazují, že by příbuzní majitelky obchodu skutečně vystupovali jako pracovníci – obsluha prodejny či pomocník ve skladu. A trest je tak nespravedlivý.

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Skončí švarcsystém v propadlišti dějin, nebo „jen“ v ilegalitě?

6. 12. 2011 | Petra Dlouhá | 32 komentářů

Skončí švarcsystém v propadlišti dějin, nebo „jen“ v ilegalitě?

Jste „zaměstnaní na živnosťák“? Stát vyhlásil válku švarcsystému, připravte se na to, že byste se brzy mohli stát její obětí. Vašemu zaměstnavateli nezaměstnavateli hrozí od ledna pokuta... celý článek

Drábek rozdává: socík pro jedny, kapitalismus pro druhé

17. 6. 2011 | Michal Kašpárek | 10 komentářů

Drábek rozdává: socík pro jedny, kapitalismus pro druhé

Představte si, že by řidiči s poznávačkou končící sudou číslicí mohli jezdit na dálnici sto šedesát, beztrestně si dát před jízdou dvě piva, a ještě by jim stát posílal příspěvky na... celý článek

V Česku pracuje bez povolení až čtvrt milionu cizinců

12. 2. 2008 | Táňa Chadrabová | 6 komentářů

V Česku pracuje bez povolení až čtvrt milionu cizinců

České firmy zaměstnávají načerno podle odhadů až čtvrt milionu cizinců. V celé Evropské unii se toto číslo pohybuje kolem osmi milionů. Česko proto chce po vzoru dalších sedmnácti zemí... celý článek

Lze vymýtit práci načerno?

22. 3. 2007 | Milan K. Osvaag | 2 komentáře

Lze vymýtit práci načerno?

Mnohem přísnější kontroly lidí, kteří pobírají podporu v nezaměstnanosti, i zaměstnavatelů, pomáhají zvyšovat cenu práce v místech, kde je největší nezaměstnanost. Práce načerno je... celý článek

Partners Financial Services