Začínáme podnikat: Datové schránky

Minule jsme slíbili, že se dnes podíváme na zoubek datovým schránkám, sofistikovanému informačnímu systému, který umožňuje komunikaci s orgány státní správy. Svůj slib dnes pochopitelně splníme.
Začínáme podnikat: Datové schránky

Aktualizováno pro rok 2013

Správcem Informačního systému datových schránek je Ministerstvo vnitra, které od někdejšího Ministerstva informatiky převzalo agendu související s ještě mnohem více komplikovaným a zásadním projektem, totiž elektronizace státní správy. Elektronické vládnutí (e-government, pro zasvěcené jednoznačně Egon) se stalo mantrou někdejších vlád a některé už před časem udělaly první krůčky k odchodu úřednictva do virtuálních krajů – zejména zřízením Portálu veřejné správy a následně zprovozněním služby Czech POINT. Czech POINT vás ostatně coby podnikatele může také zajímat, tak pojďme nejprve udělat krátkou odbočku právě k němu.

Český BOD

Termín, který v překladu z angličtiny znamená „český BOD“, je v podstatě systémem jednotlivých bodů, které jsou dostupné na nejrůznějších státních i samosprávních úřadech a na poštách a mají za cíl umožnit obyčejným smrtelníkům vyřízení několika úředních úkonů na jednom místě. Ona zkratka ve skutečnosti znamená (Český) podací ověřovací informační národní terminál a autorovi tohoto opisu je třeba přičíst značnou kreativitu při vymýšlení tolika adjektiv, kterými se zkratku snažil vysvětlit natolik, až se mu docela dobře podařilo její význam zatemnit.

Myšlenka Czech POINTu vychází z dlouhá léta kritizované praxe, při níž člověk musí obíhat velké množství úřadů, ačkoli potřebuje vyřešit třeba jen jednu věc. Dřív bylo třeba před zakládáním firmy nutné složitě získávat výpis z trestního rejstříku – buď korespondenčně (s ověřením podpisu na žádosti), nebo osobně v pražském sídle rejstříku. Autor této publikace si sám v roce 1998 vystál frontu čítající desítky lidí, když výpis potřeboval jako jeden z dokumentů pro založení s. r. o.

Kontaktní místa Czech POINTu dnes umožňují nejen získat výpis z trestního rejstříku a dalších veřejných databází, například z katastru nemovitostí, obchodního a živnostenského rejstříku, výpis z bodového hodnocení řidiče a výpis z insolvenčního rejstříku, ale také ohlásit živnost či podat žádost o udělení koncese. A na kontaktních místech lze ostatně požádat také o zřízení datové schránky. Takže pojďme zpět k našemu dnešnímu hlavnímu tématu.

Povinnost pro některé, výhoda pro jiné

Zákon o elektronických úkonech a autorizované konverzi dokumentů (ano, i předpisy takových názvů jsou součástí právního řádu České republiky), který datové schránky a jejich používání definuje, zavedl povinnost některých subjektů umožnit při vzájemné komunikaci užití elektronických dokumentů. Aby byl přenos oficiální, vznikl právě Informační systém datových schránek, úložiště vzájemné korespondence. Těmi nejvýznamnějšími institucemi, které musí datové schránky používat, jsou orgány veřejné moci. Ty mají ISDS využívat pro písemný kontakt primárně mezi sebou a pak také pro korespondenci směrem k soukromým subjektům, které mají schránku zřízenou. Povinně ji provozovatel, tedy Česká pošta, zřizuje automaticky právnickým osobám zapsaným v obchodním rejstříku. OSVČ (tedy podnikající fyzické osoby) a fyzické osoby-občané si schránku mohou zřídit dobrovolně.

Pozor! Od roku 2014 datová schránka povinně!

Živnostníci a podnikatelé si musí povinně zřídit datovou schránku. Doba tištěných formulářů definitivně končí – přinejmenším pokud jde o přehledy a další tiskopisy České správy sociálního zabezpečení. Napřesrok už se elektronické komunikaci se sociálkou nevyhnete.

Založení

Fyzická osoba nebo právnická osoba nezapsaná v obchodním rejstříku si musí o zřízení schránky požádat, standardní společnosti s ručením omezeným – konkrétně každý z jejich statutárních zástupců – obdrží jen krátce po svém zápisu do obchodního rejstříku (tedy po svém vzniku) přihlašovací údaje do schránky automaticky. I v tom je jeden významný posun elektronizace – kvůli e-governmentu se musely informační systémy mnoha úřadů v Česku propojit, takže ISDS jednoduše zjistí, že vznikla nová právnická osoba, která je povinna používat datovou schránku, a pošle zainteresovaným vše potřebné. Schránka – její založení i provoz – je zdarma, pokud ji budete využívat výhradně pro komunikaci s úřady. Systém ale umožňuje také vkládání korespondence mezi firmami nebo občany, kteří ji mají (služba se jmenuje Poštovní datová zpráva); v takovém případě je ale využívání zpoplatněno – za prvé měsíčním paušálem 24,20 Kč a za druhé poplatkem 14,13 Kč za každou odeslanou zprávu. (Obě ceny jsou včetně DPH.)

Každá schránka má své jedinečné identifikační číslo (například Úřad vlády ČR má trfaa33) a přístupové údaje k ní nejsou zasílány firmě jako takové, ale konkrétním osobám – v případě s. r. o. jednatelů. Co jednatel, to jiný přístup, ovšem vždy do datové schránky dané společnosti. Pokud je někdo jednatelem více firem, obdrží logicky přístup do více datových schránek. Přístup do datové schránky se ale dá zřídit i dalším oprávněným osobám, u kterých je možné nastavit způsob povolené operace se zprávami.

Používání

Kdo má přístup k internetu, může začít datovou schránku využívat hned po obdržení přístupových údajů. Systém nového uživatele donutí změnit si úvodní jednorázové heslo a nainstalovat některé doplňky, bez nichž není aplikace funkční. Z tohoto důvodu je dobré používat pro práci s datovou schránkou jeden počítač, jinak je doplňky třeba nainstalovat na všech.

Vstoupit lze na adrese www.mojedatovaschranka.cz a přihlášení je možné autorizovat několika způsoby: jménem a heslem, certifikátem, SMS kódem a bezpečnostním kódem. Každý uživatel má standardně k dispozici přihlašování jménem a heslem, ostatní možnosti je možné zpřístupnit na požádání a po instalaci některých softwarových klíčů.

Datové schránky

Užitečnou službou systému je možnost nechat si notifikaci o doručené zprávě zaslat e-mailem. To je zdarma. Zpoplatněnou službou je zasílání notifikace na mobilní telefon – to vás bude u mobilního operátora stát 3 Kč za každou zprávu (včetně DPH).

Uživatelé

Hůř je na tom ten, kdo přístup k internetu nemá, protože i ten je ze zákona – pokud spadá do okruhu povinných osob – nucen schránku používat k vybírání korespondence. Je-li to váš případ, Ministerstvo vnitra radí v manuálu k datovým schránkám pověřit vybíráním došlých zpráv nějakého jiného, vám důvěryhodného uživatele. Tomu je možné přidělit speciální přístup. Toto řešení je vhodné i pro ty statutární zástupce, kteří před vysedáváním u počítače a čtením komisních psaní od úředníků dávají přednost podnikání nebo sportu na čerstvém ovzduší. Mohou přidělit práva některému ze zaměstnanců – ať už interních, či externích.

Pokud se něčím takovým, jako je úřední korespondence, nechcete zabývat vůbec, pak vězte, že si zaděláváte na průšvih – je-li zpráva do datové schránky doručena, od desátého dne začíná běžet takzvaná fikce doručení, na zprávu se zkrátka pohlíží jako na zprávu převzatou.

Anketa

Dopisovali byste si se státní správou radši elektronicky, nebo klasicky na papíře?

Bezpečnější než papamobil

I když je myšlenka ISDS vpravdě skvostná, dají se na systému najít mouchy, které zbytečně obtěžují. Stěžuje si na ně nejeden podnikatel. Ten, kdo aplikaci nepoužívá denně, možná zapomene, jak vlastně celý systém funguje, a pokaždé, když do schránky přijde znovu, bude si muset ovládání připomenout. Nezkušené uživatele internetu (ale často i ty zkušenější) patrně odradí nutnost zadávat při přihlášení jak kód schránky, tak heslo a navíc ještě kód z obrázku (tzv. CAPTCHA).

Při používání datové schránky si občas budete připadat jako papež v papamobilu, tedy často mnohem bezpečněji. Systém je totiž nastavený tak, aby byly jednotlivé stránky maximálně zabezpečené. Standardně vás proto systém každých 90 dní vyzve ke změně uživatelského hesla. To musí obsahovat alespoň jedno velké písmeno a jedno číslo a není možné zvolit to, které už jste jednou vybrali. Jak uznává nejeden uživatel, nutnost pamatovat si několikrát změněné heslo ovlivňuje chuť datovou schránku používat. V nastavení je ale možné automatické obnovování hesla vypnout.

Pokud jakékoli heslo zapomenete, na Czech POINTu vám vygenerují nové. Napoprvé je to bez poplatku, podruhé už to stojí 200 korun.

K používání datové schránky je třeba nainstalovat do počítače doplněk Software602 Form Filler. Bez něho je systém nefunkční a přivítají vás jen chybové hlášky a informace o chybějícím doplňku.

Datové schránky: chybějící doplněk

Po každé aktualizaci doplňku pak budete zas a znovu vyzýváni k nainstalování jeho nové verze. A provozovatelé si dávají záležet, takže aktualizovat a instalovat je třeba velmi často.

Čas od času na uživatele také po zadání internetové adresy portálu do prohlížeče vykoukne obrazovka, která informuje, že „toto připojení není důvěryhodné“. Tomu se dá zabránit instalací certifikátu PostSignum. Portál sice nabízí podrobný návod pro nejběžnější prohlížeče, patrně se ale dostanete do oblastí, ve kterých jste dosud nebádali.

Datové schránky: nedůvěryhodné spojení

Doručené zprávy zůstávají v systému 90 dní, poté jsou smazány. Kdo si je chce uchovat delší dobu, může si u České pošty objednat službu Datový trezor a podle potřebné kapacity zaplatí 360 Kč (50 zpráv), 720 Kč (100 zpráv) nebo až 29 500 Kč ročně (5000 zpráv). Také zde jsou ceny uvedeny včetně DPH.

Datové schránky jsou službou, která, i když s výhradami, může v lecčems ulehčit administrativu. Z uživatelského hlediska to pro vás možná nebude příliš komfortní, ale celkově to bude pořád lepší než běhat na poštu pro doporučený dopis, případně pro dopis do vlastních rukou.

Víte, že...

… počet datových schránek zřízených do začátku června 2013 překročil 520 tisíc?

… každý týden doručí ISDS i více než jeden milion zpráv?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

6. 2. 2012 9:30, Petr

Zajímala by mne jedna věc:
Pokud si zřídím jako OSVČ schránku, tedy dobrovolně, mohu se odvolávat při případném klasickém doručení neplatnosti doručení (respektive si jej nevyzvednu třeba i z důvodu dovolené).
Tedy státní firma pošle klasické psaní poštou, já již budu mít zařízenou datvou schránku, můžu toto psaní ignorovat - je povinnen si zasilatel vždy ověřit, zda-li mám datovou schránku? A mohu při případném nepřevzetí klasického psaní potom v budoucnu argumentovat tím, že mi do datové schránky nic nepřišlo? Jde mi o to, abych, když už si založím datovou schránku stejně nemusel "běhat" na poštu a jestli je tedy někde uzákoněno nutnost přednostně zasílat korespondenci se státních firem a úřadů přes datovou schránku. Díky za info.

+3
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

6. 2. 2012 13:38, benzin

Vas prispevek sem nahlasil, protoze sem presvedcen, ze se nejedna o nic jineho nez o reklamu.

Zobrazit celé vlákno

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Začínáme podnikat: Administrativa

30. 1. 2012 | Michal Chleboun | 4 komentáře

Začínáme podnikat: Administrativa

V předchozích kapitolách jsme se věnovali dvěma nejzákladnějším povinnostem podnikatele vůči státu, a sice placení daní a sociálního a zdravotního pojištění. Řekli jsme si, že samotné... celý článek

Začínáme podnikat: Sociální a zdravotní pojištění

16. 1. 2012 | Michal Chleboun | 6 komentářů

Začínáme podnikat: Sociální a zdravotní pojištění

Nejen daněmi živ je erár. K základním povinnostem podnikatele platí také přispívání na sociální systém a systém veřejného zdravotního pojištění. Podívejme se na to, co všechno je třeba... celý článek

Začínáme podnikat: Daně, zejména z příjmů

9. 1. 2012 | Michal Chleboun

Začínáme podnikat: Daně, zejména z příjmů

V minulé kapitole jsme načali téma daní a řekli jsme si něco o části peněz, které si stát nechá zaplatit za to, že nás nechá směřovat k prvnímu milionu. Daň z přidané hodnoty, spotřební... celý článek

Začínáme podnikat: Daně, z přidané hodnoty zejména

2. 1. 2012 | Michal Chleboun | 5 komentářů

Začínáme podnikat: Daně, z přidané hodnoty zejména

Jakmile máte v kapse povolení podnikat, začíná vám doba volnosti, neboť se stáváte strůjcem svého štěstí. Ale aby ono štěstí nebylo zase až tak dokonalé, začínají také povinnosti. Jednou... celý článek

Začínáme podnikat: Zakládáme společnost s ručením omezeným

12. 12. 2011 | Michal Chleboun | 1 komentář

Začínáme podnikat: Zakládáme společnost s ručením omezeným

Kdo se nechce spolehnout na služby specialisty a nekoupí již existující firmu nebo si ji nenechá založit na míru, může ji založit sám. Ukážeme vám, že to není nic složitého. Stačí jen... celý článek

Partners Financial Services