Začínáme podnikat: Koupě hotové společnosti

Michal Chleboun | rubrika: Jak na to | 5. 12. 2011 | 9 komentářů
Když už jste se rozhodli podnikat, musíte se jednou provždy smířit s tím, že ne vždy budete mít na růžích ustláno. Některé kroky si ale můžete usnadnit. Nemusíte třeba podstupovat úřední kolečko při zakládání firmy, které vás většinou připraví o nějaký čas spojený nejen se samotným zakládáním, ale zejména se zařizováním všech navazujících záležitostí. Zákon ukládá lhůty, během nichž musí být například po podpisu společenské smlouvy podán návrh na zápis do obchodního rejstříku. A nejste-li zrovna příznivcem obíhání, můžete si všechny starosti s tím spojené ušetřit.
Začínáme podnikat: Koupě hotové společnosti

Aktualizováno pro rok 2013

Na samém startu podnikatelské kariéry se budete muset vyrovnat s nároky, které na vás nakladou úřady. Ke cti českého úřednictva budiž řečeno, že kvalita úřadů, respektive chování jejich osazenstva, se vesměs výrazně změnila – a k lepšímu! Autor, ač není ještě tolik starý, pamatuje doby, kdy bylo třeba přijít na úřad s pokorou, výhradně v rozmezí hodin vymezených styku s veřejností a netrefit se při tom do času oběda. A běda, když se někdo z neznalosti nebo nedostatku jiných možností rozhodl vyrušovat ouřady mimo vyhrazený čas!

Náročnost založení firmy: Česko na 140. místě!

Podle studie Mezinárodní banky pro obnovu a rozvoj Světové banky Doing Business sumarizující data za rok 2013 je Česká republika na 65. místě žebříčku srovnávajícího náročnost podnikání ve 185 ekonomikách světa. Postavení v sedmé desítce sice není nijak oslňující, ale ještě to není nic proti tomu, jak si Česko stojí v porovnání administrativní náročnosti zakládání firem. Zde totiž trůní na 140. místě. V úvahu je v této kategorii brán zejména počet administrativních úkonů, které je třeba na začátku podnikání provést, doba, po kterou je třeba vydržet, než úřady požadavky vyřídí, náklady spojené se založením podniku a výše minimálního požadovaného kapitálu.

Žebříček zemí podle podmínek podnikání (stav k roku 2013)

1. Singapur
2. Hongkong
3. Nový Zéland
4. USA
5. Dánsko
6. Norsko
7. Velká Británie
8. Korejská republika
9. Gruzie
10. Austrálie
20. Německo
28. Švýcarsko
29. Rakousko
31. Nizozemsko
46. Slovensko
54. Maďarsko
55. Polsko
65. Česká republika
Zdroj: www.doingbusiness.org

Žebříček zemí podle náročnosti založení firmy (stav k roku 2013)

1. Nový Zéland
2. Austrálie
3. Kanada
4. Singapur
5. Makedonie
6. Hongkong
7. Gruzie
8. Rwanda
9. Bělorusko
10. Irsko
52. Maďarsko
67. Nizozemsko
83. Slovensko
97. Švýcarsko
106. Německo
124. Polsko
134. Rakousko
140. Česká republika
Zdroj: www.doingbusiness.org

Podnikatelé administrativní bariéry soustavně kritizují, a mnozí se dokonce nutnosti zvednout zadnici z teplé židle zalekli natolik, že nikdy ani podnikat nezačali. Nakolik je to jen jejich výmluva, my zkoumat nebudeme – do svědomí si musí sáhnout sami. Zatímco ještě před několika lety bylo nutné podstupovat mnohá martyria při jednání na úřadech a několik následujících týdnů (v Praze trvá přibližně tři týdny, než firmu do obchodního rejstříku zapíšou) čekat, jak to všechno dopadne, dnes vám se založením s. r. o. (ale i a. s.) pomohou specializované firmy. A co víc, mají v nabídce i instantní společnosti, takže můžete začít pracovat třeba jen hodinu od doby, co některou z nich navštívíte.

Ready-made společnosti

Máte-li podnikatelský plán, dojednané obchody, výrobní linka už čeká na stisk tlačítka start a jediné, co zbývá, je založit společnost, jsou vám k dispozici tzv. ready-made společnosti. Podstatu přídavného jména ready naplňují vskutku do puntíku, protože jsou připravené k tomu, abyste je jako noví vlastníci převzali, dle potřeby upravili jejich uspořádání (zejména předmět podnikání, počet společníků a jednatelů a výši základního kapitálu) a můžete tlačítko směle stlačit.

Tyto společnosti založily právě specializované firmy, které se obchodem se založenými společnostmi zabývají. Mají název, jsou zapsané v obchodním rejstříku, disponují identifikačním číslem a základní kapitál byl splacen. Nemají žádnou historii, a nehrozí tedy kostlivci typu věcných břemen, nesplacených závazků a nesplnitelných očekávání. Stačí vyřídit pár formalit – a ty se dají zvládnout za chodu. Přepsání na nového majitele probíhá formou převodu obchodních podílů.

Zvláštní skupinu firem mezi ready-made společnostmi tvoří ty, které nebyly založeny docela nedávno, ale už před několika lety. Podnikatel tak získává možnost vlastnit firmu, která už několik let existuje. Pro řadu partnerů jsou takové firmy důvěryhodnější než nové společnosti.

Nebývalý boom

Firmy poskytující pomoc, která spočívá v zakládání právnických osob (většinou společností s ručením omezeným a akciových společností), zažívají nebývalý rozkvět. Velikost trhu s ready-made podniky se odhaduje na tři a půl tisíce každoročně zobchodovaných firem. V souvislosti s tím se zvyšuje i počet firem, které se těmito službami zabývají. Ještě před několika lety bylo na trhu asi dvacet společností nabízejících ready-made a dnes se jejich počet pohybuje kolem stovky.

Společnosti na míru

Pokud tolik nespěcháte, vydržíte čekání na založení s. r. o. několik týdnů a nechcete se sami prodírat džunglí paragrafů a formulářů, také v takových případech vám mohou být firmy podnikající na trhu se společnostmi nápomocny. Za náklady dosahující zhruba 50 procent poplatku za ready-made firmu nabízejí variantu v podobě založení firmy na míru (tailor-made). Stačí dodat potřebné dokumenty a ony společnost založí za vás. A dokonce si budete moci vybrat, chcete-li se zakládání osobně účastnit (což vyjde zase o něco levněji), nebo se necháte na základě plné moci zastupovat.

Výhoda specialistů tkví v tom, že zakládání společností zvládají jako běžnou rutinu. Znají (nebo měli by znát) všechny nástrahy poměrně náročného administrativního procesu zakládání, rozumějí obligatorním požadavkům daným zákonem a pochopili zvyklosti rejstříkových soudů. Všechny náležitosti mají v malíčku a vědí, co je třeba vyřídit a co komu dodat tak, aby registrace firmy proběhla bez zádrhele.

Co ještě poskytují?

Specialisté při založení firmy na klíč zajišťují nejen na míru ušité jednání s úřady (co nechcete obíhat sami, zajistí za vás), ohlášení živnosti a zpracování potřebné dokumentace včetně návrhu na zápis do obchodního rejstříku, ale také poskytují potřebný poradenský servis a sídlo společnosti. To je totiž nutnou podmínkou pro zápis do obchodního rejstříku. Pokud máte k dispozici vlastní prostory, lze sídlo společnosti při první změně (v případě ready made společnosti) nebo při zakládání samozřejmě umístit tam. Všechny firmy bez ohledu na předmět podnikání musí i v době internetu mít adresu, na které je mohou zastihnout nejen úřady, ale i kdokoli z řad zákazníků – a právě na tom je založen byznys dalších podnikatelů, kteří na českém internetu nabízejí pronájem virtuálního sídla, na němž se nejen oficiálně usadíte, ale také vám odtud přesměrují korespondenci, případně zajistí i další služby typu asistentky méně virtuální, než je samotná adresa. Sídlo lze pronajmout samostatně, ale takřka všechny firmy pohybující se na trhu se společnostmi nějakou virtuální adresu nabízejí jako součást svého portfolia služeb.

V nabídce ale naleznete také třeba zakládání či prodej tzv. evropských společností (mají přídavek SE), společností, které podléhají právním normám Evropské unie, dosazování osob do statutárních a dozorčích orgánů (nominee služby), svolávání a organizování valných hromad a podobně.

Co si rozmyslet, než kontaktujete specialistu

Než se obrátíte na firmu, která se věnuje zakládání společností pro klienty na míru nebo prodeji ready-made podniků, co byste měli vědět, aby byla úspora času pokud možno co největší?

Jediné, čím si musíte být před oslovením specialisty na obchody s firmami, jistí, je, že chcete podnikat skutečně formou společnosti. Obchodník s vámi bude konzultovat individuální potřeby a doporučí, zda je lepší společnost s ručením omezeným, akciová společnost, nebo evropská společnost. Rozmyšlené byste měli mít i základní parametry nové společnosti: název, sídlo, předmět podnikání a obsazení orgánů společnosti. Z toho vyplyne rozsah změn, které bude potřeba provést u již existujících společností, nebo úkonů, jež musí proběhnout v případě zakládání firmy nové.

Výhody

Nejvýznamnější předností koupě připravené firmy nebo založení nového podniku na klíč je jednoznačně bezstarostnost a úspora času. Typickými zákazníky specialistů proto bývají například již zavedení podnikatelé, kteří rozšiřují nebo restrukturalizují své aktivity, potřebují nějakou novou společnost a jsou si vědomi hodnoty svého času. Společnost mají k dispozici rychle a komfortně.

Část klientů firem obchodujících s ready-made společnostmi jsou prvozakladatelé, kteří si chtějí společnost založit, ale nechtějí tak činit sami s ohledem na časovou a organizační náročnost procesu. Často potřebují pořídit společnost kvůli rozjetému projektu či podnikání rychle a bez jakýchkoli zádrhelů.

Na zelené louce

Pokud chcete mít jistotu, že si vaše firma nenese z minulosti sebemenší poskvrnku, ale samotným se vám nechce podnikat byrokratické kolečko s tím spojené, existuje možnost. Nechte specialisty, aby novou společnost založili za vás. Službu nabízí například firma Ofigo.

Svépomocí

Pokud se rozhodnete pořídit si společnost s ručením omezeným, s níž se dá podnikat okamžitě, bude vás to stát mezi 25 a 40 tisíci. Cenové rozpětí je dáno rozsahem služeb, které jsou součástí balíku, a také lítým konkurenčním bojem, v němž zejména menší firmy nasazují nižší ceny. Akciovka vás vyjde na 70 až 120 tisíc. Starší ready-made firmy, tedy společnosti s historií, jsou dražší. Pokud budete chtít využít asistenčních služeb při zakládání, můžete se někde setkat s cenou kolem deseti tisíc, jinde za servis požadují i trojnásobek.

Budete-li chtít uvedené peníze ušetřit, třeba na pořízení materiálu nebo zaplacení licence na software do dvou počítačů, bez kterých se při práci neobjedete, je tu ještě poslední možnost: obrnit se trpělivostí, vydat se na úřady hezky osobně a po svých a firmu si v jednotlivých krocích založit vlastními silami. Není-li váš čas tolik drahý, můžete se do zakládání pustit na vlastní pěst. Odměnou vám bude několik ušetřených tisícovek až desetitisícovek, které se do začátků mohou hodit. Zaplatíte jen správní poplatky, které u specialistů na firmy máte v ceně.

Projdete si úplně stejnou procedurou, kterou by za vás jinak absolvovali ti, kdo mají zakládání firem jako svůj denní chléb. Jen vaše cesta nebude tak vyšlapaná, jako mají oni. Ale dá se to. Už v následující kapitole si řekneme, co všechno je třeba udělat a jakou posloupnost musíte dodržet.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

7. 12. 2011 12:43, cohen

Kulihášku, někdy je prostě výhodnější využít prostředníka, než si to, co chcete, vytvářet sám. Auto jste si asi také koupil v autosalonu a nemontoval ho doma v kůlně.

Zobrazit celé vlákno

+6
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

7. 12. 2011 17:32, kulihrášek

A ty jsi jasný případ edi, trpícího samomluvou.

Zobrazit celé vlákno

-5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Malé peníze: Mám super nápad na podnikání! Jak na něj sehnat peníze?

30. 11. 2011 | Jan Müller | 2 komentáře

Malé peníze: Mám super nápad na podnikání! Jak na něj sehnat peníze?

Zlaté ruce, skvělé nápady, odhodlání, píle… to vše se hodí, když se rozhodnete být svým pánem a pustit se do podnikání. Pokud jsou však vaše zlaté ruce také holé, tedy – nemáte peníze,... celý článek

Začínáme podnikat: Právní formy podnikání

28. 11. 2011 | Michal Chleboun | 1 komentář

Začínáme podnikat: Právní formy podnikání

Při každém studiu by mělo vedle teorie dojít také na praxi, my ale volíme opačný postup a poté, co jsme prošli docela praktickým startem, odbudeme si dnes teoretickou odbočku, abychom... celý článek

Začínáme podnikat: Fyzická, nebo právnická osoba?

21. 11. 2011 | Michal Chleboun | 2 komentáře

Začínáme podnikat: Fyzická, nebo právnická osoba?

V dnešním díle dojde na lámání chleba. Podnikání je totiž třeba dát nějakou fazonu, takže přijde na řadu rozhodování, zda podnikat jako fyzická osoba, nebo se schovat pod křídla právnické... celý článek

Začínáme podnikat: Podnikatelský záměr

14. 11. 2011 | Michal Chleboun | 10 komentářů

Začínáme podnikat: Podnikatelský záměr

V první kapitole jsme se snažili vysvětlit vám mnohé záludnosti a osobnostní předpoklady pro podnikání a nabídnout vám několik otázek k zamyšlení, jež by vám měly být vodítkem při... celý článek

Začínáme podnikat: Proč vlastně?

7. 11. 2011 | Michal Chleboun | 5 komentářů

Začínáme podnikat: Proč vlastně?

Možná jste se právě teď rozhodli, že se stanete svým pánem. To je jeden z důvodů, proč se lidé vrhají pro podnikání a zejména v začátcích se stávají otroky vlastních snů, představ a... celý článek

Partners Financial Services