Vstávej semínko, ať je z tebe … výnosný byznys

Vstávej semínko, ať je z tebe … výnosný byznys
Získat finanční prostředky je pro začínající živnostníky a malé firmy skoro nemožné. Pokud nemají podnikatelskou historii, většina bank se s nimi o poskytnutí peněz vůbec nebude bavit. V současné době se ale stále více hovoří o větší otevřenosti finančních ústavů. Kam tedy pokročil český trh?

"Citibank (profil, názory) nabízí úvěry jen těm podnikům, u nichž je možno na základě jejich historie ohodnotit rizika," uvádí mluvčí banky Marek Hlavica. "GE Capital Bank (profil, názorypožaduje minimálně dvě ukončená daňová období," zase říká Jan Hainz z tiskového odboru GE Capital Bank. Přístup většiny bank je obdobný. S podnikateli-zajíci prostě nechtějí mít nic společného.

 

Výjimku mezi obchodními bankami ale tvoří Česká spořitelna (profil, názorya Komerční banka (profil, názory). Komerční banka připravila nový produkt Profi úvěr. "Nabízíme jej jak pro podnikatele, kteří už mají zavedenou firmu, tak i pro začátečníky," uvádí Markéta Dvořáčková, mluvčí Komerční banky. Šanci na úvěr tak má klient, který předloží kvalitní podnikatelský záměr, pozitivní výhled hospodaření a projde scoringem (hodnocením) banky. Schvalovací proces je velmi rychlý. "V případě úvěru do jednoho milionu korun trvá maximálně tři dny, u půjček do čtyř milionů se prodlužuje na pět dní," dodává Dvořáčková.

Více se o úvěrech pro podnikatele dozvíte v naší sekci podnikatelské úvěry.

Česká spořitelna nabízí pro mikrofirmy a živnostníky s ročním obratem do 30 milionu korun produkty z linky Evropské banky pro obnovu a rozvoj. "Tento program je určen i pro začínající podnikatele," vysvětluje mluvčí České spořitelny Věra Čarná. "Jde o provozní a investiční úvěry od sta tisíc do 4,3 milionu korun s maximální splatností pět let. Klienti mohou využít kombinace produktů až do výše 8,6 milónu," dodává Čarná.

Peníze zadarmo

Na trhu ale funguje ještě jeden produkt. Vytvořený přímo pro vstup do podnikání a jeho rozvoj v počáteční fázi. Nabízí jej Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMZRB) (profil, názory), jejímž většinovým vlastníkem je stát. Jde o program Start, v jehož rámci může živnostník získat až půl milionu korun a obchodní společnost (s výjimkou akciové společnosti, která se projektu nemůže účastnit) až milion se splatností do šesti let, a to bezúročně.

Užitečné informace pro živnostníky i společnosti si můžete přečíst v naší sekci Pro podniky.

O úvěr mohou žádat fyzické osoby a obchodní společnosti s méně než 50 zaměstnanci a aktivy nepřesahujícími 180 milionů korun. Je nutné, aby výdělečnou činnost zahájily nejdříve šest měsíců před datem podání žádosti o podporu. Živnostníci nesmí být společníky či zakladateli obchodní společnosti nebo kdykoli v minulosti registrováni jako podnikatelé. To samé platí pro společníky a zakladatele právnických osob.

Ani bezúročná půjčka ale není "zadarmo", a tak na zájemce čeká ještě jeden oříšek. Doložení certifikátu Národní asociace pro rozvoj podnikání vystaveného na jeho jméno. Žadatel je totiž povinen absolvovat vzdělávací program, v jehož rámci zpracuje svůj podnikatelský záměr. Kurz pořádají regionální poradenská a informační centra, jejichž doporučení je třeba získat. Program je podporován ČMZRB, a tak účastník hradí pouze 40 procent ceny.

Kam s poskytnutými prostředky od ČMZRB

Podnikatelský projekt musí mít charakter průmyslové, stavební, řemeslné výroby, služeb nebo obchodu vymezený seznamem odvětvové klasifikace ekonomických činností. Úvěr se poskytuje především na pořízení, rekonstrukci či modernizaci dlouhodobého hmotného a nehmotného majetku. Nejvýše do 50 procent jeho celkového objemu lze prostředky použit i na zásoby, pohledávky do lhůty splatnosti, případně úhradu provozních nákladů.

Program je vyhlášen do roku 2004 a jeho doba trvání je ohraničena objemem disponibilních finančních prostředků. "Pro letošní rok ČMZRB vyčlenila 225 milionů korun. Část peněz teče ze státního rozpočtu a z vlastních prostředků banky a část získáváme z evropského fondu Phare," uvádí Pavel Zich, odborný metodik ČMZRB. "Za první pololetí roku 2003 bylo ze státních peněz poskytnuto 165 úvěrů v objemu 69 milionů a 57 úvěrů za 22 milionů z prostředků Phare," dodává.

ÚVĚROVÉ PRODUKTY PRO ZAČÍNAJÍCÍ PODNIKATELE

Banka

Českomoravská záruční
a rozvojová banka

Česká spořitelna*

Komerční banka*

Produkt

Program START

Mikro a malé úvěry z linky Evropské banky pro obnovu a rozvoj

Profi úvěr

Výše
(v Kč)
až 500 tis. pro FO**, až 1 milion pro PO*** 100 tis. - 4,3 milionu (při kombinaci úvěrů až 8,6 milionu) do 1 milionu včetně, od 1 milionu do 4 milionů
Splatnost až 6 let až 5 let Krátkodobý úvěr - až 1 rok, střednědobý úvěr - až 5 let
Sazba Bezúročná půjčka Individuální sazba - od 6 % p.a.(většinou kolem 8 %) Individuální sazba - od 5,3 % p.a.
Kvalifikační
kritéria
Účast na vzdělávacím programu, doporučení regionálního poradenského a informačního centra. Žadatel předkládá charakteristiku projektu, výdaje na realizaci projektu a jeho financování,
doklad o oprávnění k podnikatelské činnosti, o registraci u finančního úřadu a prohlášení žadatele.
Nutnost prokázat kvalitní
podnikatelský záměr a doložit projekci očekávaných peněžních toků na 2 roky dopředu

U investičních úvěrů min. 15 % spoluúčast klienta na nákladech projektu.
Projít pozitivně scoringem.
Zajištění FO* - bez zajištění,
PO** - biancosměnka podepsaná všemi společníky
nebo členy příjemce podpory jako směnečnými ručiteli.
Posuzuje se individuálně - nejčastěji nemovitost či movitost (na kterou byl úvěr schválen). Krycí biankosměnka. 
U úvěru nad 1 milion dále standardními zajišťovací prostředky, tj. zejména zástavní právo k nemovitosti, zástavní právo k věci movité nebo
zástavní právo k pohledávce
Splácení Rovnoměrné čtvrtletní, první splátka stanovena v době 9-12 měsíců ode dne poskytnutí úvěru. Prodloužení doby splatnosti úvěru formou odkladu splátek je možné max. o 1 rok proti původní dohodnuté době
splatnosti. V případě prodlení s úhradou plné výše 2 po sobě jdoucích splátek je ČMZRB
oprávněna požadovat okamžité splacení celého poskytnutého úvěru.
Možný odklad splátek jistiny na 6 měsíců, pak pravidelné měsíční splátky. Jistina a úroky se splácí postupně měsíčními splátkami.
Jistina se splácí od měsíce následujícího po vyčerpání úvěru.
Úroky se splácí od měsíce následujícího po zahájení čerpání úvěru.
Poplatky
(v Kč)
Uzavření smlouvy i vedení je bez poplatku. Přijetí, posouzení a vyhodnocení žádosti -
0,3 % hodnoty úvěru + 2 000 Kč (cena se vybírá až po schválení úvěru), měsíční správa a vedení - 300 Kč, změna smluvních podmínek ze strany klienta - 0,3 % z aktuálního zůstatku, min. 2 500 Kč.
výše minimálního poplatku za vyřízení žádosti je činí  0,3 % hodnoty úvěru (min. 500 Kč, max. 30 000 Kč). Poplatek za realizaci úvěru činí 0,6 % objemu úvěru (min. 1.000 Kč)

Zdroj: Banky
Vysvětlivky:
* - banka nabízí tento typ úvěrů jak začínajícím tak stávajícím malým a středním podnikům a podnikatelům
** - fyzická osoba, *** - právnická osoba

Kromě uvedených bank ještě jistá šance půjčit si existuje u dalších tří ústavů. "Raiffeisenbank (profil, názory) nabízí úvěry na základě individuálního posouzení, a to i začínajícím podnikatelům. Záleží na bonitě klienta a kvalitě podnikatelského záměru," vysvětluje její mluvčí Romana Kubálková. "Nicméně produkt přímo pro začínající podnikatele nenabízíme," dodává. Obdobně k zájemcům přistupuje i HVB Bank (profil, názory) a eBanka (profil, názory). Bez dobrého managementu, kvalitní záruky a hlavně vynikajícího podnikatelského záměru ale neuspěje nikdo a nikde.

Objemy poskytnutých úvěrů pro živnostníky a malé firmy od roku 1995 neustále klesaly, trend se poprvé obrátil až letos v květnu. Ale přestože se tedy banky znovu o tento segment začínají zajímat, start podnikání je nadále dost těžký...

Je nabídka úvěrů pro začínající podnikatele dostatečná? Už jste pro svoji firmu o úvěr žádali? Úspěšně, či bezúspěšně? Má ČMZRB význam? Podělte se o názory!!!

Další informace si můžete přečíst v naší sekci
Pro podniky. Více se o úvěrech pro podnikatele dozvíte v  sekci podnikatelské úvěry.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

23. 7. 2003 10:27, TGP

Pana Žaludy (v prvním padě se totiž jmenuje Žaluda, nikoliv Žalud), ale to jen na okraj.

Zobrazit celé vlákno

+20
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

22. 7. 2003 12:40, PlischkeS

Každá banka z vás akorát vytáhne velice důvěrné informace, a pak vám dá vědět že pro ni nejste zajímavý!

-5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kde vzít a nekrást

15. 5. 2003 | Simona Ely Plischke | 1 komentář

Kde vzít a nekrást

Na českém trhu aktivně působí 700 tisíc podnikatelů a malých firem. Získat potřebný úvěr je pro ně již v současnosti jednodušší, ale stále ještě ne samozřejmé. Co tedy banky tomuto... celý článek

Parníkem po finančních tocích

13. 12. 2002 | Simona Ely Plischke

Parníkem po finančních tocích

Marek Šťastný (24) si půl roku po maturitě uvázal na krk břímě, které by s obtížemi nesli i podnikatelé starší a zkušenější. Od svých devatenácti let má v nájmu dva pražské parníky... celý článek

Začínající živnostník a úvěr? Zapomeňte!

19. 4. 2001 | Lukáš Půda | 3 komentáře

Začínající živnostník a úvěr? Zapomeňte!

Uvažujete o založení vlastní firmy? Pokud vám vlastní peníze nestačí a chcete ještě zažádat o podnikatelský úvěr, nechte si zajít chuť. Z průzkumu redakce serveru Peníze.CZ totiž vyplývá,... celý článek

Partners Financial Services