Kdo by nechtěl jedenáct tisíc pětidolarovek?

Kdo by nechtěl jedenáct tisíc pětidolarovek?
Vydělat si jeden a půl milionu korun rozesíláním emailů za devadesát dní. To je skutečně kulantní nabídka. A už na první pohled podezřelá, mimo jiné i tím, že jen za posledních čtrnáct dní jsem ji z různých zdrojů dostal alespoň dvacetkrát.

Celý slibovaný výdělek prý dosáhnete díky propojení internetu a multi-level marketingu. Internet nabízí levnou možnost kontaktování tisíců lidí (prostřednictvím emailu), multi-level marketing zase možnost velmi rychle zapojit pomocí pyramidové struktury řadu lidí. Účastník tohoto "multi-bilion dolarového byznysu" (doslovná citace z textu, který si můžete stáhnout na konci tohoto článku) si od svých předchůdců objedná čtyři "reporty" – prý návody jak využít možností internetu k získávání dalších dušiček. Za každý report pošle v obálce pět dolarů (může to být i jinak, viz dále) a do seznamu těch, od kterých se reporty objednávají, zařadí sebe, všechny ostatní posune o jednu úroveň dále a posledního vymaže... Pokud si při tomto popisu vzpomenete na různé pyramidové hry typu letadlo, pak nejste daleko od pravdy. Z textu také vyplývá, že hra kolovala na americkém internetu již v roce 1997, pokud je to pravda, pak dnes existuje možná jen díky tomu, že všichni lidé nemluví stejným jazykem. Jinak by totiž musela být rozeslána po světové síti v takovém množství, že už by o ní dávno věděli všichni na internetu připojení.

Chyby a špatná čeština

Text "programu" nezapře svůj americký původ a to nejen obsahem, ale i díky špatnému překladu. Řada výrazů je totiž přeložena hodně špatně či nečesky. Můžete se tak například setkat s instrukcí: "Vytiskněte si to hned pro budoucí referování" nebo "Za každý report pošli 5 USD, šeky se neakceptují!". Jelikož nám tyto "programy" zahlcují redakční poštu již nějakou dobu, můžeme potvrdit, že jsou všechny stejné, prostě to jednou někdo špatně přeložil a ostatní to už přeposílají i s chybami dále. Mimo jiné se také dozvíte, že 11 700 pětidolarových bankovek je 58 tisíc dolarů (správně má být 58 500 dolarů). Můžete si počíst o "As seen on national television" – nějaká televizní stanice (pravděpodobně v USA) udělala o tomto programu show. Autoři se o tom samozřejmě nezapomínají zmínit, protože to, co bylo v televizi, přece nemůže být špatné. O tom, co v té televizi skutečně zaznělo, však v textu není ani slovo. O kus dále se dočtete o zkušenosti nějakého Jerryho Proctora, který si zase legalitu tohoto byznysu ověřoval u U.S.Post Office. Nevím, jestli právě z této části textu se češští účastníci nedomnívají, že celý program je legální... Dalším zajímavým detailem je stále kolující text s tvrzením, že jeden dolar je 40 korun. Dělá to na mne dojem, že ti, kdo email rozesílají, jej snad ani nečetli (nebo spíše o kurzu dolaru nic neví)... Pravdivost všech tvrzení navíc zpochybňuje skutečnost, že existují dvě větve této hry, kde v jedné je požadováno 5 dolarů za každý report, celkem 20 dolarů (tato je nejčastější), a v druhé je za poslední report požadováno 10 dolarů, tedy celkem 25 USD (přitom zbytek textu je naprosto shodný). Všechny zkušenosti spokojených účastníků jsou popsány úplně stejně, liší se jen čísla. Celé to tak svádí k myšlence, že si tyto příběhy někdo prostě vymyslel.

Jasně, že to funguje

Nejsnažší cestou, jak si ověřit realitu celé záležitosti, je kontaktovat jednotlivé účastníky. Jelikož řada z nich rozesílá kompletní programy (jeho dvě verze si můžete stáhnout na konci článku), není problém získat adresy konkrétních účastníků, v telefonním seznamu najít jejich čísla a zavolat jim.

Ota (jeho i jména ostatních byla změněna), první, komu jsme se dovolali, je účastníkem programu už několik týdnů. Nejdříve tvrdí, jak vše skvěle funguje, že jeden z 200 až 500 oslovených projevuje zájem. Pak se ale vysvětlí, že "zájem" je pouhý dotaz, skutečných objednávek je podstatně méně. Prý rozeslal desetitisíce emailů a dostal jedinou objednávku na report číslo 1 (tyto objednávky pocházejí přímo od lidí, které kontaktujete vy). Pak prý strávil nějaký čas v nemocnici a mezitím dostal 15 objednávek na report číslo 2 (tyto a další objednávky už závisí na aktivitě lidí, které jste získali). Celkový výsledek tak je mírný zisk, pokud však k získání jediné objednávky musel rozeslat desetitisíce emailů, pak ke splnění jen základního kamene pyramidy (získat 20 objednávek na report číslo 1 – tak to vyžaduje postup práce popsaný v programu, jinak nemůžete vydělat 50 tisíc dolarů) je třeba rozeslat statisíce, možná i milion emailů. Michal, další účastník, je překvapen, že je o něj stále ještě zájem. Hry se totiž zúčastnil před dvěma lety a od té doby prý stále dostává objednávky (asi i díky svým webovým stránkám). Stejně jako Ota nepřestává celou záležitost vychvalovat, jakýmkoliv číslům se však vyhýbá. Jediným údajem, který prozradil, je to, že na začátku rozeslal pouhých pět tisíc emailů. Další z tohoto řetězce je Marek. Ten je také překvapen, kde jsme vzali jeho jméno, hry se prý účastnil před dvěma lety a tehdy rozeslal statisíce emailů. Tehdejší výdělek prý pro něj byl jako pro studenta velmi zajímavý, dnes si ale podle svých slov vydělá podstatně více svým podnikáním. Účast v programu nám začal rozmlouvat a sám zmiňuje, že byl tenkrát několikrát předvolán na policii a také se jeden z programů s jeho adresou objevil ve zprávách na Nově.

Super job za čtyřicet na hodinu

Zkusili jsme ještě jednu větev. První oslovený, Václav, nám toho moc neřekl, právě totiž začal (email, z kterého jsme vzali jeho adresu, byl starý jen několik hodin). Další účastnice, Věra, se rozpovídala o tom, jak to skvěle funguje. Úspěšnost je prý dva až pět lidí z tisíce oslovených. Ti dostali email rozeslaný pomocí nějakého mailovacího programu, který je dostupný na základě informací z některého reportu. Blíže to nebyla Věra schopna vysvětlit, prý tomu moc nerozumí. Zatím se tím zabývá deset hodin týdně po tři až čtyři měsíce a vydělala si méně než deset tisíc (nemusí se zdaňovat). Předtím nám však řekla, že odeslala desetitisíce emailů. Pokud si dáme dohromady informaci o úspěšnosti a počtu emailů, musela již získat alespoň 20 až 50 objednávek na report 1 (pokud odeslala právě 10 tisíc emailů, pokud odeslala třicet tisíc, pak už musí jít o 60 až 180 objednávek), v tom případě by ale určitě dostala i řadu objednávek na report 2 (kupci reportů se také musí začít snažit) a další. Její výnos by tak musel být tři až sedm a půl tisíce za report jedna (při třiceti tisících emailů by to bylo 9 až 27 tisíc korun) a možná i vyšší částka za report 2 a další. Z přiznání, že výdělek zatím nepřekročil deset tisíc, je tak spíše pravděpodobné, že úspěšnost je podstatně nižší než výše zmiňovaných dvě až pět promile.

Třetím osloveným byl Mojmír, který je v řetězci před Věrou. Ten podle svých slov tento byznys provozuje už rok a za tuto dobu si vydělal pět tisíc korun. Tato částka by mohla trochu svědčit i o tom, kolik si vydělá Věra. Část Mojmírova příjmu totiž pochází od lidí, které získala Věra. Pokud si Mojmír vydělal jen pět tisíc (celkem třicet získaných dušiček), pak Věra musela vydělat stejně nebo ještě méně. Těchto pět tisíc, které si Mojmír vydělal, je relativně hubeným výsledkem, pokud vezmeme v úvahu, že Mojmír ještě prozradil, že jeho kamarád (pravděpodobně ten, kdo ho do toho zapojil) se hry účastní už téměř dva roky a vydělal si padesát tisíc. Narozdíl od většiny ostatních nešířil svou nabídku emailem, ale prostřednictvím inzerátů v rubrice nabídka práce.

Na výsledek jeho práce (a také práce Věry) se ještě můžeme podívat poměrem vynaloženého úsilí a zisku. Pokud Věra pracuje necelých deset hodin týdně (její tvrzení) po tři měsíce (celkem 12 týdnů * 10 hodin), to jest 120 hodin, a vydělala si pět tisíc (spíše ale méně), pak je její hodinová mzda necelých 40 korun za hodinu práce. Navíc je ale třeba vzít v úvahu, že musela investovat 20 dolarů, či pokud se řídila některými českými překlady, 800 korun. O něco lépe na tom bude Mojmír, pokud skutečně pracuje jen hodinu týdně (jeho tvrzení), pak za rok odpracoval 50 hodin, což při celkovém výdělku pět tisíc znamená asi sto korun na hodinu. To už je na menší jihomoravské město, kde bydlí, relativně dobré. Pro reálné posouzení by však bylo třeba jejich údaje ověřit. I z toho, co víme, to však moc lákavě nevypadá, jedenáct tisíc rychlých pětidolarovek tak můžeme zase nechat odejít do říše snů.

Co si o této hře myslíte? Zúčastnili byste se jí? Domníváte se, že po šesti letech existence ve světové síti má ještě nějakou naději na úspěch? Podělte se o své názory a zkušenosti s ostatními.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Byl jsem v televizním Milionáři

21. 5. 2002 | Martin Jaroš

Byl jsem v televizním Milionáři

Můžete dřít v práci do úmoru, můžete se léta lopotit se stavebním spořením, můžete si celý život uždibovat z výplaty a střádat na termínovaných kontech. Anebo také můžete jít do Milionáře... celý článek

Staňte se milionářem

3. 12. 2001 | Eva Hníková | 1 komentář

Staňte se milionářem

Nadprůměrný výdělek, pracovní doba dle vašich potřeb, odměna až 50 000 korun měsíčně… lákají do blíže neurčené práce inzeráty na internetu či v denním tisku. Rozhodla jsem se zjistit,... celý článek

Po měsíci vykazujeme zisk pět až deset procent

29. 11. 2001 | Petr Vykoukal

Po měsíci vykazujeme zisk pět až deset procent

V pokračování rozhovoru s forexovým obchodníkem Ondřejem Náglem si můžete kromě jiného přečíst, jakým způsobem minimalizuje riziko a kolik svým klientům za měsíc vydělá.

Letadlo rychlostí světla

11. 7. 2001 | Jindřich Hlaváč

Letadlo rychlostí světla

Kdo by nechtěl zbohatnout téměř bezpracně během několika měsíců? Mně přišla taková šance e-mailem. Po krátké úvaze jsem ji ale bez obav smazal. Místo o výdělek jsem se připravil spíše... celý článek

Partners Financial Services