Kolik stojí stát se daňovým poradcem?

Kolik stojí stát se daňovým poradcem?
Dva roky říkal mé známé Anně její manžel, ať začne podnikat a nedře už pro toho kapitalistu. Ať prý zkusí daňové poradenství, mohlo by to vynášet. Investice do "razítka" není přehnaně vysoká, při troše podnikavosti se brzy vrátí zpět.

Anna si nevěřila a navíc si myslela, že daňový poradce musí mít vysokoškolský titul. Impulsem pro ni byl den, kdy jí zavolali tři přátelé a všichni potřebovali poradit v daňové oblasti. Uvědomila si, že stále více lidí chce od ní pomoci tu s daňovým přiznáním, tu pojištěním, leasingem. Navíc se dozvěděla, že maturita jí stačí, podle zákona je požadavkem ukončené úplné střední vzdělání.

Kdo může být daňovým poradcem?
fyzická osoba:
 s ukončeným úplným středním vzděláním
 bezúhonná
 s plnou způsobilostí k právním úkonům
 nezabývá se činnostmi, vedle kterých je podnikání zakázáno
 nemá pracovně právní vztah ke státnímu orgánu, který rozhoduje ve věcech daní
 nebyla v posledních pěti letech vyškrtnuta ze seznamu daňových poradců disciplinárním opatřením  

Bifluji, pracuji, bifluji, …

Anna se přihlásila ke kvalifikační zkoušce na daňového poradce v dubnu. Z vypisovaných dvou termínů v roce pro ni byl nejbližší říjnový. Koupila si knihy o daňovém systému v ČR, přehlednou knihu o účetnictví, Sborník testových otázek a řešených příkladů vydaných přímo Komorou daňových poradců. Za každou publikaci zaplatila kolem dvou stovek. Po večerech, když se vrátila z práce, a o víkendech jen četla, přesněji, doslova biflovala. Toto slovo je naprosto na místě. Pochází z německého "Büffel", což je v překladu buvol, a má být přirovnáním k namáhavé dřině tupého zvířete. Tím samozřejmě nechci říci, že by budoucí daňoví poradci neměli dostatečně vyvinuté mozky, jen to, že se musí naučit ohromné množství zákonů a předpisů, které musí přesně interpretovat. K tomu jsou nejlepší úplná znění zákonů. Anna jich napočítala dvanáct, dala za ně přes pět set korun. Kromě toho, že jí žádný důležitý detail neunikne, si je může vzít ke zkoušce. V některých městech povolují jakékoliv materiály, v jiných trvají striktně na zákonech.

Hlava prázdná, zkoušky se blíží

V posledním měsíci před termínem písemné části nabízí Komora, ale i jiné organizace přípravné kursy. Anna vynechala teoretickou výuku, ale tzv. dril příkladů, jak věděla, je v podstatě nutností. Výdaj deseti tisíc za dva třídenní kursy včetně ubytování, je opravdu užitečný.

"Hrozně to uteklo, mám pocit, že nic neumím. Ani nemůžu na zkoušku jít", pomyslí si velká část přihlášených. Hlavně z tohoto důvodu se ve stanovený den dostaví slabá polovina přihlášených. A i z těch, kteří jdou zkusit písemnou část, si jich mnoho netroufne na ústní. Zaplacených pět tisíc korun za zkoušku i tak propadá do kasy Komory daňových poradců.

Co dělá daňový poradce: poskytování právní pomoci a finančně ekonomických rad ve věcech daní, odvodů, poplatků a jiných podobných plateb, jakož i ve věcech, které s daněmi přímo souvisí.  


Poznámka: Seznam daňových poradců, místo jejich podnikání i popis činnosti najdete na www.kdpcr.cz.
Dvakrát v roce, na osmi místech v republice se stresují mladí i starší, aby se jich potom necelá čtvrtina mohla radovat z úspěchu. I když, možná jim tímto okamžikem končí relativně klidné období v pozici zaměstnance a začíná hektická podnikatelská praxe. Každoroční čtyři tisíce korun za povinné pojištění činnosti daňového poradce tolik zatěžující nejsou. Vždyť už za jedno odložení podání daňového přiznání z března na konec června dostanou od klientů minimálně šest tisíc, ve velkých městech ještě o pár tisíc víc. A to ještě není započítaná práce s vypracováním přiznání. Ta hodně souvisí s velikostí firmy – účtuje se například jako určité procento z obratu, podle množství rizikových položek, ale i s ohledem na šikovnost daňového poradce, co se týče snížení zisku. I když, podle zákona se velikost odměny nesmí odvíjet od výše snížení daňové povinnosti. K důležitým příjmům patří také pravidelné měsíční platby od klientů, se kterými mají uzavřenu celoroční smlouvu na poradenskou činnost, podávání přiznání k DPH, silniční dani, apod.

Za co?   Kolik?  
2-3 teoretické knihy o daních, případně 1 účetnictví   400 - 800 Kč  
Sborník testových otázek od KDP   200 Kč  
Sborník příkladů od KDP   200 Kč  
Úplná znění zákonů (ÚZ) - 12 ks   550 Kč  
2-4 přípravné kursy (příklady, teorie) + ubytování   10 000 - 15 000 Kč 
Kvalifikační zkouška   5 000 Kč  
Celkem  

16 350 - 21 750 Kč  

A Anna? Dnes rozdává v březnu razítka podnikatelům, kteří chtějí tři měsíce počkat s podáním daňového přiznání, optimalizuje odvod daní a jako podnikatelka má méně času, více stresu, ale i více peněz.

Jaké máte osobní zkušenost s daňovými poradci? Využíváte jejich služeb? Podělte se s ostatními o své názory.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 18 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

26. 4. 2002 23:04, SYROVY

Pochybovači o snadnosti získání razítka přečtěte si naschvál testy - jsou naprosto nereálné, ale vyzkouší Vás ze všeho. Příklad : manžel, invalidní důchodce, podniká v námořní plavbě, narodí se mu dítě a zemře mu žena, sousedovi nahodí garáž, vyhraje na los v Americe, shoří mu podpojištěná stodola, koupí si hliniště a odepisuje je atd. Vrchol bylo jednou, když dali jako plátce daně banku a nikomu z přítomných se nevešly řády na kalkulačku. A všem těm, kteří budou chtít hodit komoře DP peníze za školení a zkoušky připomínám, že slimáčků je hodně, ale salátečku málo.

+53
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

25. 4. 2002 10:40, david

Myslím si, že být daňový poradce je lukrativní podnikání a proto o zkouškách na daňového poradce uvažuji. Vložená investice se určitě rychle vrátí. Mnoho podnikatelů totiž ocení optimalizaci výši daní.

-31
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (18 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Podvody s falešnými fakturami se množí. Ale projde jich minimum

4. 4. 2024 | Hynek Just

Podvody s falešnými fakturami se množí. Ale projde jich minimum

Jak to funguje? „Dodavatel se většinou pokusí vystavit podvodnou fakturu nebo se cizí člověk vydává za odběratele a pak se obrátí na nás, jestli jsme schopni zakázku financovat,“ popisuje... celý článek

Začněte podnikat s největší sítí školních bister

4. 4. 2024 | PR text

Začněte podnikat s největší sítí školních bister

Spousta lidí by chtěla začít podnikat, nebýt na nikom závislý a pracovat sám na sebe. Málokdo ale přijde s originálním nápadem, který má šanci uspět. Dobrá zpráva je, že takový nápad... celý článek

Nový žebříček nejbohatších lidí světa. Je v něm i 11 Čechů

2. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Nový žebříček nejbohatších lidí světa. Je v něm i 11 Čechů

Nejbohatším člověkem světa zůstává Francouz Bernard Arnault, vlastník podniku s luxusním zbožím LVHM. Časopis Forbes spočítal jeho jmění na 233 miliard dolarů – v přepočtu asi 5,5 bilionu... celý článek

Do kdy podat daňové přiznání a zaplatit. Přehled termínů

1. 4. 2024 | Petr Kučera

Do kdy podat daňové přiznání a zaplatit. Přehled termínů

Jaké jsou termíny pro daňové přiznání, přehledy pojištění OVSČ a oznámení osvobozených příjmů? Máme podrobnosti.

V polovině neotevřených datovek je vzkaz od exekutora či finančního úřadu

22. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

V polovině neotevřených datovek je vzkaz od exekutora či finančního úřadu

V každé druhé dosud neotevřené datové schránce se nachází dopis od finančního úřadu nebo exekutora. Vyplývá to ze statistik odesílatelů zpráv do datovek, které zveřejnila Digitální... celý článek

Partners Financial Services