Miloslav Zábojník: Mezi investicemi hledám to pravé ořechové

Michal Šolin | rubrika: Rozhovor | 3. 11. 2010
Miloslav Zábojník: Mezi investicemi hledám to pravé ořechové
Vždy jsem se více přikláněl k akciím než k dluhopisům. Na tom je taky založena naše strategie, která je hodně agresivní. Ovšemže je to rizikové, ale o to víc jsou výnosy zajímavé pro naše podílníky, říká Miloslav Zábojník, portfoliomanažer fondu Opportunity z investiční skupiny J&T. Zábojník nepatří mezi vyznavače recese s druhým dnem a akciím předpovídá další růst.

Jaká je základní investiční filozofie fondu?
Miloslav Zábojník (MZ): Základní filosofie fondu je de facto obsažena již v názvu, a to "OPPORTUNITY", tedy příležitosti. V našem fondu nejsou žádné omezující limity při výběru instrumentů. Tím mám na mysli omezení mimo ta zákonem stanovená, která by nám říkala, kolik můžeme mít akcií v portfoliu fondu, z jakých sektorů, druhů měn apod. Investujeme velmi agresivně a koncentrovaně, nedržíme se žádného benchmarku a nekopírujeme žádný index. Máme povoleno investovat až 20 % prostředků fondu do jednoho titulu, čehož běžně využíváme. To všechno s sebou nese vysokou volatilitu, ale také potenciál nadprůměrného výnosu. Formálně je fond smíšený, avšak dluhopisů držíme opravdu jen minimum.

Proč je tedy oficiálně smíšený, když se charakterem jednoznačně více přiklání k akciím?
MZ: Je to jen a pouze z toho důvodu, že pokud by byl založen jako akciový, tak bychom museli držet minimálně 66 % akcií v portfoliu, a to bez ohledu na to, jaká je situace na trhu. A to nám nevyhovuje. Pokud by situace na trhu byla pro akcie značně nepříznivá, máme "volnou ruku" a můžeme kdykoli akciovou část úplně nebo částečně vyprodat a nakoupit dluhopisy, aniž by nám v tom něco bránilo.

Jakým "stylem" vybíráte akcie a dluhopisy do fondu? Podle jakých parametrů nadvažujete, eventuálně podvažujete akcie a dluhopisy?
MZ: Zaměřujeme se z převážné většiny na akcie, dluhopisy zde hrají skutečně malou roli. U akcií zvažuji spolu s celou investiční radou výběr podle aktuálních příležitostí. Kdokoli předkládá své "žhavé favority", které diskutujeme v rámci investiční rady. Podíly jednotlivých titulů v našem portfoliu jsou různé. Například dividendový titul Vimpel Communications kupujeme spíše jako takový doplněk do portfolia a jeho zastoupení nepřekročí 3 %, čili je podstatně nižší než třeba u Erste Bank nebo ČEZ, kde se dle situace podíl pohybuje až okolo 18 %. Bereme v potaz dané tržní podmínky, ve kterých se titul nachází, jeho historický příběh, a podle toho se rozhodujeme, co je pro nás to "pravé ořechové".

Jak často "přeskupujete" portfolio? Jak často ho "otáčíte"?
MZ: Jsou tituly, se kterými operujeme méně, a jiné, se kterými více. Příkladem z první skupiny jsou společnosti Norilsk Nickel a Unipetrol. Oba tituly držíme poměrně dlouho. Pozice v Unipetrolu je víceméně stálá, pouze v případě růstu odprodávám, protože jinak překračuji hranici 20 % v portfoliu. U Norilsku je to obdobné, tomuto titulu věříme hlavně díky návaznosti na Čínu. A s druhou skupinou, do které patří např. Erste Bank, Telefónica O2 a OTP Bank, aktivně pracujeme. U Erste Bank jsme vzhledem k její volatilitě za půl roku otočili třetinu pozice asi 6krát. Když se cena za akcii přibližovala k úrovni 800 Kč, tak jsme prodávali, naopak když se blížila k 700 Kč, tak nakupovali. Třetina pozice je v tomto případě asi 5 % portfolia a tato část nám aktivní správou vydělala více, než kdybychom akcie pasivně drželi.

Kolik držíte v současné době hotovosti?
MZ: V hotovosti držíme necelých 10 %, vše ostatní máme zainvestováno.

Jaké jsou největší pozice a proč se vám tak líbí?
MZ: Největší pozice jsou v titulech Norilsk, Unipetrol, ČEZ, Erste Bank, Telefónica O2 a OTP Bank. Těchto 6 nejdůležitějších titulů tvoří kolem 73 % portfolia fondu. Norilsk je lídr v oblasti produkce niklu, mědi a paládia a pro nás je zajímavá především díky své obchodní blízkosti k Číně. U Unipetrolu je podle mě zřejmé to, že cena je podhodnocena, a vidím zde značný růstový potenciál a vysokou šanci na výplatu dividendy. O ČEZu snad ani není třeba moc hovořit. Hlavními důvody jsou fundamentální stránka, poměrně vysoká dividenda a potenciál do budoucnosti. Věřím, že ČEZ bude mít nálepku hodně ziskové a prosperující společnosti i v následujících letech. U Erste Bank a OTP je jasné, že jsou lídry na bankovním trhu Střední Evropy. Jsou zde sice rizika, jako je bankovní zdanění a různé regulace, ale přesto pro nás jsou tyto společnosti kvalitní a v budoucnu budou přinášet zajímavé výnosy.

Zbytek si přečtete na investicniweb.cz

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Rozvíjející se trhy lákají. Víte ale, do čeho vlastně investujete?

15. 10. 2010 | Jan Traxler | 5 komentářů

Rozvíjející se trhy lákají. Víte ale, do čeho vlastně investujete?

Akcie emerging markets jsou v kurzu. Zatímco americké a evropské akcie jsou v průměru na desetiletém horizontu v mínusu, emerging markets akcie vzrostly za stejné období o 10 % p.a.... celý článek

Přišel čas fondů životního cyklu?

5. 10. 2010 | František Mašek | 13 komentářů

Přišel čas fondů životního cyklu?

Zatímco v zahraničí jsou fondy životního cyklu oblíbeným způsobem, jak investovat na důchod, v Česku nejsou podobné dlouhodobé investice příliš populární. Ztráty během krize jim navíc... celý článek

Investice: Pozor na přílišné riziko, ale i přehnanou hru při zdi

29. 9. 2010 | František Mašek | 2 komentáře

Investice: Pozor na přílišné riziko, ale i přehnanou hru při zdi

Češi obvykle hrají na jistotu – boj o jejich peníze tak často vyhrají finanční instituce s nejlépe úročeným spořicím účtem či termínovaným vkladem. Jejich výnosy jsou ale nízké. Proč... celý článek

Hledáte vhodné investice? Začněte od poplatků.

24. 8. 2010 | Martin Exner | 1 komentář

Hledáte vhodné investice? Začněte od poplatků.

Ve světě financí platí přísloví dvakrát měř, jednou řež, víc než kdekoliv jinde. Týká se to i výběru vhodného podílového fondu. Budoucí vývoj na burze sice uhodnete jen stěží, ale kolik... celý článek

Investoři si stále častěji chtějí spravovat své peníze sami

11. 8. 2010 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Investoři si stále častěji chtějí spravovat své peníze sami

Investoři si musí uvědomit, že finanční trh se chová nepředvídatelně a modely, které platily před krizí, není možné nyní aplikovat. Být konzervativní v současné době znamená spořit... celý článek

Partners Financial Services