Nemovitostní fondy v ČR: Když tři dělají totéž, není to totéž

Martin Viktora | rubrika: Jak na to | 23. 8. 2010 | 7 komentářů
Nemovitostní fondy v ČR: Když tři dělají totéž, není to totéž
Nemovitostní fondy jsou České republice pouze tři. Liší se výrazně svou výkonností a především volatilitou (kolísavostí) a doprovodnými službami. Kupodivu v případě nemovitostních fondů neplatí poučka"„vyšší riziko – vyšší výnos".

Vznik nemovitostních fondů v České republice dlouho brzdilo legislativní vakuum. Zákon povolil vznik nemovitostních fondů relativně nedávno a první nemovitostní fond mohl vzniknout teprve v roce 2007. Pionýrem nemovitostních fondů byla investiční společnost REICO, patřící do skupiny České spořitelny. 9. 2. 2007 vznikl ČS REICO nemovitostní fond, 31. 1. 2008 ConseqRealitní a konečně nejmladší Bridge nemovitostní vznikl 27. 4. 2009.

Nemovitostní fondy tak "prošvihly" podstatnou část boomu trhu nemovitostí a byly krátce po svém založení nuceny čelit bezprecedentní krizi na nemovitostním trhu. V současné době tvoří u nás nemovitostní fondy pouhých 0,5% ze všech finančních prostředků vložených do podílových listů.

V sousedním Německu, kde mají nemovitostní fondy podstatně delší historii, je tento podíl 13,1 %. A co víc, nemovitostní fondy jsou v Německu dokonce populárnější než u nás tolik oblíbené zajištěné fondy ("Wertgesicherte Fonds") i než u nás tolik oblíbené fondy peněžního trhu. Teprve kdybychom sečetli objem majetku v německých zajištěných a peněžních fondech, dostaneme se na objem prostředků, které jsou v této zemi uloženy v nemovitostních fondech.

Ovšem německé nemovitostní fondy nejsou pro 99 % českých investorů z pochopitelných důvodů nijak zajímavé. Proč však nejsou pro naše investory zajímavé ani české fondy?

Vývoj cen podílových listůnemovitostních fondů by měl podle investičních pouček vykazovat poměrně nízkou volatilitu. Volatilita označuje míru kolísání hodnoty aktiva nebo jeho výnosu. Proto se investice do nemovitostních fondů doporučují zejména konzervativním investorům.

Bohužel, krize zasáhla sektor českých nemovitostních fondů s plnou razancí. Poklesu hodnoty se dokázal vyhnout jediný: nemovitostní fond BRIDGE. Nejvíce své podílníky negativně překvapil REICO ČS nemovitostní fond, který ze dne na den přecenil hodnotu podílového listu hned o 14,5 %, Conseq realitní fond zaznamenal pokles o 5 %. Konzervativní investory podobná čísla určitě nepotěšila.

Cena podílových listů je daná cenou nemovitostí a výnosem, které nemovitosti tvoří (nájemné). K poklesu ceny podílových listů může dojít tehdy, když dojde k přecenění nakoupené nemovitosti směrem dolů. A k tomu u fondu REICO došlo. Bohužel skokově. Stejným způsobem ale může cena podílových listů skokem i vzrůst.

Parametry českých nemovitostních fondů

REICO ČSConseq realitníBridge nemovitostní
Výnos 6 měsíců1,00 %2,62 %1,96 %
Výnos 12 měsíců2,70 %-3,50 %5,27 %
Datum založení200720082009
Hodnota podílového listu0,9321,0431,048
Maximální pokles ceny-14,50 %-5 %0 %
Předpokládaný výnos4 - 7 %neuvádí8 %
Minimální investice100100 0001000
Vstupní poplatky3 %2,5 - 3,5 %0,4 - 5 %
Manažerský poplatek1,75 %1,5 %2 % + 20 % ze zisku
Frekvence vyhlašování kurzuDenněMěsíčněTýdně
Objem spravovaného majetku1 259 065 325 Kč114 360 568 Kč40 081 304 Kč

I to je však pro podílníka rizikem! Představte si situaci, že nemovitostní fond odprodáte den před jeho skokovým růstem a většinu vašeho zisku tak z administrativních důvodů přenecháte ostatním podílníkům… Nemovitostní fond by měl být ideálně řízen (a účtován) tak, aby ke skokovým změnám kurzu pokud možno nedocházelo. Přeceňování nemovitostí by mělo probíhat průběžné tak, aby nebyla narušena důvěra podílníků. To je ovšem velmi obtížné, protože na rozdíl od cenných papírů nejsou nemovitosti obchodovány v reálném čase na veřejném trhu.

Podívejme na srovnání výkonnosti, kolísavosti a dalších parametrů českých nemovitostních fondů.

REICO ČS nemovitostní fond

Nejstarším a zároveň největším fondem je fond ČS nemovitostní fond společnosti REICO patřící do skupiny České spořitelny, který po jednorázovém poklesu ceny podílových listů v roce 2009 vykazuje zhodnocení mírně vyšší než termínované vklady.

Fond se vzhledem ke svému objemu orientuje zejména na velké nemovitosti s orientační hodnotou více než 10 mil. EUR. REICO odhaduje budoucí výnos svého fondu na 4 – 7 %. Pro vývoj kurzu je typický skokový pohyb způsobený nerovnoměrným oceňováním.

CONSEQ realitní

Conseq realitní je na trhu druhým rokem a přestože si od vzniku připsal výnos cca 4 %, je za posledních šest i dvanáct měsíců stále ve ztrátě způsobené přeceněním nemovitostí.

U tohoto fondu je nejvyšší minimální investice 100 tisíc Kč. Pokud budeme nemovitosti (a tedy i nemovitostní fondy) chápat jako diverzifikační nástroj v rámci širšího portfolia, je požadovaná minimální investice hodně vysoká a brání využití tohoto fondu pro diverzifikaci menších portfolií.

Průměrná výše investice do podílových fondů je v České republice nižší než 200 tisíc Kč.

Jak si vede třetí český nemovitostní fond? Přečtěte si ve zbytku článku na serveru investicniweb.cz.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

25. 8. 2010 17:38, cohen

Jinak ještě jedna poznámka k článku. Srovnávat fondy dle výkonnosti od založení je sice pěkné, ale nicneříkající. Dobré by bylo uvést v článku také datum, kdy který fond pořídil své nemovitosti. Jak Reico, tak Conseq pořídili své portfolio ještě před krizí a tak se následný všeobecný propad nutně odrazil v jejich výkonnosti. Naproti tomu Bridge svou první nemovitost pořídil až v roce 2010, kdy nemovitostní trh opět začíná růst.

+3
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

23. 8. 2010 11:28, klient Reico

Pokud jde o bubliny, tak jsem do fondu vstoupil někdy začátkem r. 2007, tedy mezi prvními. To ta bublina trvala docela dlouho.
Přesvědčil jste mne, že spojení se správcovskou firmou nezakládá žádné možnosti pletichařit. Dík.

Zobrazit celé vlákno

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investoři si stále častěji chtějí spravovat své peníze sami

11. 8. 2010 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Investoři si stále častěji chtějí spravovat své peníze sami

Investoři si musí uvědomit, že finanční trh se chová nepředvídatelně a modely, které platily před krizí, není možné nyní aplikovat. Být konzervativní v současné době znamená spořit... celý článek

Prémiové vklady nabízejí jistotu i šanci na vyšší výnos

9. 8. 2010 | František Mašek

Prémiové vklady nabízejí jistotu i šanci na vyšší výnos

Finanční krize přiměla řadu Čechů k tomu, aby s penězi nakládali ještě opatrněji než dřív. To nahrává prémiovým vkladům, které nabízejí bezpečnou investici a zároveň příležitost, jak... celý článek

Chcete poradit od bankéře? O investicích vám toho musí říct hodně.

30. 7. 2010 | Jan Stuchlík

Chcete poradit od bankéře? O investicích vám toho musí říct hodně.

Povinnosti českých a německých bankovních poradců při prodeji investičních produktů jsou podobné. V rozsáhlém německém testu tamní bankéři selhali. V Česku zatím nikdo tak velký test... celý článek

Centrální depozitář: Změny nahrávají investorům do fondů, dědicům se líbit nebudou

7. 7. 2010 | František Mašek | 4 komentáře

Centrální depozitář: Změny nahrávají investorům do fondů, dědicům se líbit nebudou

Vznik Centrálního depozitáře cenných papírů, který nahradil Středisko cenných papírů, zvýhodní investice do podílových fondů. Kdo obchoduje s cennými papíry přímo, bude za správu účtu... celý článek

Partners Financial Services