Fondy: Najít informace je někdy práce pro detektiva. Udělali jsme ji za vás.

František Mašek | rubrika: Analýza | 8. 6. 2010 | 1 komentář
Fondy: Najít informace je někdy práce pro detektiva. Udělali jsme ji za vás.
Vybrat si dobrý fond není snadné. I proto, že část investičních společností, působících v Česku, nenabízí investorům jeden souhrnný materiál, který shrnuje veškeré hlavní informace. Najít některé z nich na webu tak občas připomíná činnost detektiva.

Na serverech některých správců podílových fondů, třeba IKS Komerční banky, bylo kdysi možné denně sledovat, jak se mění skladba aktiv, do nichž tyto fondy investují. Pak ale IKS i další správci fondů tuto praxi změnili. Údajně proto, že část investorů kopírovala jejich strategii. Portfolia fondůse tak až na výjimky zveřejňují opožděně. To je stejný trend jako v zahraničí.

IKS Komerční banky je typickým příkladem investiční společnosti, která sice investorům poskytuje velký počet informací o fondech,ale najít ty podstatné může být pro investora obtížné. Informace jsou totiž roztroušeny na několika webových stránkách a v několika dokumentech. Vyplývá to z průzkumu serveru peníze.cz mezi investičními společnostmi, které spravovaly koncem minulého roku českým investorům nejvíc peněz.

Výzkum testoval základní dokumenty k fondům, jako jsou infolisty a měsíční, případně jiné reporty manažera fondu.

Vychází z toho, že investora zajímá hlavně typ fondu, tedy do čeho investuje, riziko podobné investice a doporučený minimální investiční horizont. Důležitou roli hrají i velikost fondu (čím větší je o něj zájem, tím by mohl být úspěšnější), minimální velikost investice, vstupní, výstupní a manažerské poplatky, ale i tzv. TER (Total Expense Ratio), které porovnává náklady fondus konkurencí.

Kde vás nejlépe informují o podílových fondech

1. ČP Invest

Hodnocení investiční společnosti 4 hvězdičky

2. Conseq Investment Management

Hodnocení investiční společnosti 4 hvězdičky

3. Pioneer IS

4. IS České spořitelny

5. ING

6. ČSOB Investiční společnost

7. IKS Komerční banky

8. Axa, investiční společnost

9. Raiffeisenbank

K dobrému investování je potřeba dostatek kvalitních informací. Mají jich ale čeští investoři dost? Server www.penize.cz otestoval při hledání odpovědi na tuto otázku kvalitu infolistů, respektive měsíčních či jiných reportů manažerů fondů, devíti investičních společností. Jde o společnosti, které v ČR koncem roku spravovaly investorům největší majetek. Původně jich bylo deset, z výběru vypadla banka HSBC, která nabízí investice asi od sto tisíc korun. Její fondy tedy nejsou určeny pro klasické drobné či menší investory.

Zdroj: Asociace pro kapitálový trh, weby investičních společností


V infolistu či aktuálním reportu by mělo být také datum vzniku fondu, ale i jeho aktuální či historické výnosy včetně průměrného ročního a porovnání s benchmarkem(srovnávacím indexem, pokud fond nějaký využívá). Důležitá je i skladba majetku fondu, včetně vyjmenování alespoň pěti či deseti největších aktiv. Pokud není k dispozici celé portfolio, měl by správce fondu alespoň uvést, kolik titulů je tvoří, aby měl investor představu, zda fond investuje šířeji nebo má užší, tzv. koncentrované portfolio.  A také, zda je či není zajištěn proti měnovému riziku. A to jsou jen základní informace. Sofistikovanější investořihledají i další, například volatilitu fondu.  

Z deseti správců fondů s největším objemem spravovaného majetku ke konci loňského roku, při hodnocení vypadla HSBC, která nabízí fondy pro movitější investory.

Nejhůře v testu dopadly fondy Raiffeisenbank. Zatímco kurzy fondů na webu banky zjistí investor hned, dostat se k aktuálním informacím o těchto fondech není snadné a vyžaduje řadu kliků. Aktuální zpráva portfolio manažera fondu sice obsahuje většinu potřebných dat, údaje jsou však ze 30. září 2009.

Weby Axa investiční společnosti a IKS Komerční banky nabízejí velký počet aktuálních dat, základní údaje však nejsou shrnuta v jednom dokumentu. Kvalita informacív infolistech, v daném případě ve zprávách manažera není optimální. Internetové stránky IKS Komerční banky působí přehledněji a investor je po několika kliknutích informace snadno najde, i když si musí domýšlet, pod jakými názvy má například najít poplatky. Kdyby měl  prohledávat jen základní dokumenty ve formátu pdf, musí jich pročíst několik a stejně kompletní informace nezíská.

Také u investičních společností ING, ČSOB, České spořitelny, nebo Pioneer, se objevují určité prohřešky. Až na výjimku, kterou je Conseq Investment Management (a u některých fondů i Raiffeisenbank) v infolistech či obdobných materiálech chybí ukazatel TER(Total Expense Ratio), vypovídající o výši nákladů fondu. Málokde se objeví benchmark (index, s nímž většina fondů porovnává výkonnost), a pokud ano, chybí obvykle graf, porovnávající výnos fondu s tímto benchmarkem.

Nejlépe vyšly z tohoto hodnocení základních dat (pro méně zkušené investory) Conseq Investment Management a ČP Invest.

Klienty stojí zjišťování informací o fondu, které nenajde na infolistu či v měsíční zprávě manažera fondu (zpravidla za poslední měsíc) čas a tím pádem i peníze. Soustředit tato data přitom sice stojí správce fondůčas a není zadarmo, ke své činnosti je ale obvykle stejně potřebují.

Mluvčí Raiffeisenbank Tomáš Kofroň vysvětluje zastaralé informace o fondech na webu banky tím, že se právě chystá nový web, některé informace tedy prý ještě nefungují, jak mají. Záležitost hodlá prověřit. Marek Zeman z Axa investiční společnosti zase uvedl, že nová podoba českého webu funguje pět měsíců. Ještě tedy běží půlroční lhůta na sbírání připomínek a informací od klientů a zaměstnanců, které budou vyhodnoceny. Na webu je podle Zemana vše, co je třeba zveřejňovat, možné zjednodušení poskytovaných informací nicméně označil za dobrý podnět.

V podobném duchu, tedy že je s růstem množství informací na webu vhodné vytvořit souhrnný dokument, respektive dát novou podobu produktovým listům se standardizovaným rozsahem informací, odpověděl serveru peníze místopředseda představenstva IKS Komerční banky Pavel Hofmann. Nový dokument by měl zahrnovat strukturu portfolia podle typu cenných papírů, původ emitenta, odvětví, výkonnost, náklady fondu aj. Tuto změnu chce IKS spolu s dalšími změnami udělat po letních prázdninách.

Jak jste spokojeni s informacemi, které fondy publikují na svém webu? Podle čeho si vybíráte fondy? Napište nám o tom!

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Šimčák: Drobní investoři dokážou prodělat i na rostoucím trhu

1. 6. 2010 | Michal Šolin

Šimčák: Drobní investoři dokážou prodělat i na rostoucím trhu

I když akciové trhy dlouhodobě rostou, drobní investoři nepřekonají ani inflaci. Důvodem jsou panické výprodeje, říká Petr Šimčák z investiční společnosti Pioneer Investments.

Jak snadno porovnat korunové podílové fondy

8. 2. 2010 | František Mašek

Jak snadno porovnat korunové podílové fondy

Výsledky mnoha korunových podílových fondů je možné navzájem snadno porovnat – když začínají, prodává se jejich podílový list většinou za korunu. Časem tak snadno poznáte, který je... celý článek

Investoři se zase začali bát a více hledí na jistý výnos

15. 1. 2010 | Jan Stuchlík | 2 komentáře

Investoři se zase začali bát a více hledí na jistý výnos

Zajištěné fondy není třeba držet až do splatnosti. Když je dobrá příležitost, vyplatí se je prodat a peníze investovat dál. Tuto aktivní práci s našimi fondy podporujeme, říká Jan Barta,... celý článek

Kam by se měl schovat konzervativní investor

28. 12. 2009 | Roman Stuchlík

Kam by se měl schovat konzervativní investor

Během těch největších tržních poklesů ztratily korunové smíšené defenzivní fondy až na výjimky jen několik procent. Zajímavostí je, že nejlepší výkonnosti dosáhl ten nejdražší.

Jak se rozhodují investoři: Věří, čemu věřit chtějí

16. 10. 2009 | Vladimír Baláž | 1 komentář

Jak se rozhodují investoři: Věří, čemu věřit chtějí

Potvrzování je odchylka od racionality a projevuje se tím, že lidé selektivně vybírají především myšlenky a fakta, které potvrzují jejich názory a vyhýbají se těm opačným.

Partners Financial Services