Fondy s úzkým portfoliem: věřte ve šťastnou ruku manažera

František Mašek | rubrika: Analýza | 26. 5. 2010
Fondy s úzkým portfoliem: věřte ve šťastnou ruku manažera
Investovat do jediné akcie nebo třeba jen do zlata může být zajímavé, přináší to však nemalé riziko poklesu ceny. Odborníci doporučují rozložit toto riziko investicí do většího počtu aktiv.

Méně znamená více. Z této myšlenky vychází investiční strategie, nazvaná koncentrovaná portfolia. Její podstata vychází z jednoduché myšlenky: k podobnému rozložení rizik, jaké nabízí klasický podílový fond, který investuje do šedesáti a více akcií, dluhopisů, případně obou (nebo i jiných) aktiv, stačí menší počet pečlivě vybraných akciových či jiných titulů. Důkladnější výběr jednotlivých aktiv by měl navíc zvednout výnos podílového fondu.

Majetek fondů, které se zaměřují na koncentrovaná portfolia, zpravidla tvoří 30 až 35 akciových nebo jiných titulů, někdy dokonce i méně. Správce fondu by měl tedy, jak říká analytik Pioneer Asset Management Roman Dvořák, díky pečlivému výběru akcií, na které fond sází, dosáhnout lepších výsledků, než fondys mnohem širší skladbou majetku. Hrozbou je případná chyba při výběru těchto akcií. U podílových fondů, které se řídí strategií koncentrovaných portfolií, podle Dvořáka velmi záleží na šťastné ruce manažera, který je spravuje.

V době výkyvů a nejistoty na trzích bude asi většina investorů preferovat fondy s širším portfoliem, než mají ta koncentrovaná. Rozdíly ve výkonnosti obou typů fondů nejsou ostatně podle Dvořáka velké, řádově jde o procenta za rok. Dokládá to na srovnání dvou fondů finanční skupiny Pioneer.

Výnos fondu s koncentrovaným portfoliem European Top Players, nabízeného i v Česku, a to v eurech, je od prosince 2000 asi o 13 procent vyšší, než u eurového fondu European Equity. V době finanční krizeale European Top Players (ETP) ztratil 61 procent, zatímco fond European Equity spadl o 56 procent. Následný růst kurzu obou fondůje přibližně stejný a činí 55 procent.

Zatímco u klasicky řízených akciových fondůmusí jejich manažer často brát v úvahu složení indexů, jimiž se řídí a tomu podřídit výběr akcií či jiných aktiv, správce fondů s koncentrovaným portfoliem má daleko volnější ruku.

Porovnání vybraných fondů

Název fonduDatum vznikuVýnos 2007Výnos 2008Výnos 2009Výnos za rok Výnos p.a. od založení
Top Stocks IS ČS 28.8.200613,04-58,4985,1858,57 1)4,23 2)
Sporotrend IS ČS31.3.199812,44-68,10156,3540,74 1)5,41 2)
Opportunity J&T AM29.5.200019,47-52,3935,5357,77 3) 8,41
Poznámky: 1) Údaj k 21. květnu 2010, 2) údaj k 30. dubnu 2010, 3) údaj k 24. květnu 2010
Pramen. jednotlivé investiční společnosti, Asociace pro kapitálový trh

Fondy s koncentrovaným portfoliem jsou k dispozici i v ČR a to v korunách. Kromě ETP je jejich typickým příkladem fond Top Stocks, spravovaný Investiční společností České spořitelny. Správce fondu hledá 25 zajímavých investičních nápadů (25 akcií atraktivních firem) z vyspělých zemí, hlavně z USA.

Strategii koncentrovaného portfolia se blíží i způsob správy dalších fondů. Například Sporotrendu České spořitelny, jehož majetek tvoří aktuálně 40 akcií. Největší váhu, kolem osmi procent, mají akcie Erste Bank, maďarská OTP Bank má 7 procent, řecká National Bank of Greece 6,4 procenta, kazachstánská těžební firma Kazmunaigas kolem pěti procent, o málo víc než ruská důlní společnost Raspadskaya. Kolem 60 procent majetku fondu tvoří akcie finančních společností a těžebních firem.

Portfoliomanažer Sporotrendu Jan Lengál totiž považuje negativní postoj k akcím všech finančních společností za chybu. Věří, že banky, zaměřené tradičně na vklady a úvěry, na tom budou lépe než ostatní. Řadí k nim i řeckou National Bank of Greece, jejíž akcie rostly nebo ztrácely obdobně jako akcie evropských bank. NBOG je navíc hodně zaměřena na Bulharsko, Turecko a Rumunsko, nikoliv na řeckou ekonomiku, což jí může pomoci.

Ještě více koncentrované portfolio má podílový fond Opportunity, spravovaný finanční skupinou J&T. Jde o smíšený fond, který může podle situace na trhu investovat až 100 procent majetku do akcií, nebo naopak do dluhopisů. Jak upozorňuje manažer Miloslav Zábojník, jde vlastně o speciální fond, který může vložit až pětinu majetku do jediného titulu. Teoreticky tak může mít majetek pouze v pěti akciích.Aktuálně je jich dvanáct. Asi 70 procent aktiv má ve čtyřech titulech, kolem 20 procent v akciích Unipetrolu, o málo méně v ruské těžební firmě Norilsk Nickel, asi 17 procent tvoří akcie ČEZ a 10 procent Erste Bank.

Fondu se zatím daří realizovat strategii, zaměřenou na správném odhadu titulů, které půjdou nahoru, nebo které při poklesu trhu nebudou tolik ztrácet, uvedl Zábojník. Občasné silné výkyvy jeho kurzu ale ukazují, že jde o strategii, která vyžaduje od investorů pevné nervy.

Jde tedy o zajímavou investiční strategii. Důležité ovšem je, aby investorpřesně věděl, do čeho investuje a co tedy může od podílového fondu, který si vybral, při různé situaci na trhu čekat. Tabulka s jednoduchým srovnáním tří posledně citovaných fondů ukazuje, že jejich výnosy mohou silně kolísat.   

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak si spořit na stáří? Dlouho a pravidelně.

6. 4. 2010 | František Mašek | 39 komentářů

Jak si spořit na stáří? Dlouho a pravidelně.

Na rozdíl od Rakušanů Češi většinou začínají šetřit na důchod až ve středním věku a zdaleka ne všichni. Ani tak nemusí být pozdě. Má to však svá rizika.

Jak snadno porovnat korunové podílové fondy

8. 2. 2010 | František Mašek

Jak snadno porovnat korunové podílové fondy

Výsledky mnoha korunových podílových fondů je možné navzájem snadno porovnat – když začínají, prodává se jejich podílový list většinou za korunu. Časem tak snadno poznáte, který je... celý článek

Kapitálové trhy v roce 2010. Co můžeme očekávat?

6. 1. 2010 | Milan Tomášek | 1 komentář

Kapitálové trhy v roce 2010. Co můžeme očekávat?

Nervy drásající rok 2009 je pryč. Investoři na něj budou nahlížet jako na jeden z nejpodivnějších a zároveň nejvýnosnějších. Rok 2010 by mohl být klidnější, ale méně výnosný.

Kam by se měl schovat konzervativní investor

28. 12. 2009 | Roman Stuchlík

Kam by se měl schovat konzervativní investor

Během těch největších tržních poklesů ztratily korunové smíšené defenzivní fondy až na výjimky jen několik procent. Zajímavostí je, že nejlepší výkonnosti dosáhl ten nejdražší.

Pravidelná investice může snáz odolat propadu trhů

11. 6. 2008 | Petr Syrový | 9 komentářů

Pravidelná investice může snáz odolat propadu trhů

Pro spoření na stáří se často doporučuje pravidelné investování. Má totiž na rozdíl od jednorázové investice řadu výhod. Třeba se umí lépe poprat s nenadálými propady trhů. Musí se... celý článek

Partners Financial Services