Fond ČSOB 1-2-3 Invest chce být mostem mezi spořením a investováním

František Mašek | rubrika: Recenze | 4. 2. 2010 | 1 komentář
Fond ČSOB 1-2-3 Invest chce být mostem mezi spořením a investováním
Podílový fond ČSOB 1-2-3 Invest hodlá spojit výhody zajištěného fondu se spořicím účtem. Škoda, že o strategii fondu nemají investoři k dispozici víc informací. Produktu jsme udělili tři hvězdičky.

Hodnocení Peníze.cz

Zobrazit podrobnější hodnocení

Finanční krize a globální recese přiměly investory ke zvýšené opatrnosti. Řada Čechů proto dál drží velký objem peněz na spořicích účtech, což chtějí správci majetku změnit. Na trhu se tak krátce po fondu ING Multifond Aktiv V5 objevil další podílový fond, a to ČSOB 1-2-3 Invest, jehož cílem je přivábit alespoň část peněz ze spořicích účtů. A nebude patrně poslední.

Na rozdíl od fondu ING má fond ČSOB 1-2-3 Invest užší pole působnosti - může investovat „jen“ do akcií a dluhopisů, nikoliv do komodit, nemovitostí, nebo některých typů hedgeových fondů. Investory nepotěší ani poplatky. Zatímco za vstup do fondu ING investor nic neplatí, fond ČSOB 1-2-3 Invest vybírá tříprocentní vstupní poplatek a za předčasný výstup z fondu dalších 0,25 procenta z vybírané částky.

Jde o fond zajištěného typu s minimální velikostí investice pět tisíc korun, který je ale možné za zmiňovaných 0,25 procenta kdykoliv opustit. Investorům, kteří v něm zůstanou tři roky, fond garantuje, že jim při nepříznivém vývoji na trzích vrátí alespoň vložené peníze. Při příznivější situaci vydělají víc, než jim mohou nabídnout spořicí účty. Horní hranice výnosu není omezena.

Strategie zajištěných fondůobvykle vychází z toho, že manažer za většinu získaných peněz nakoupí dluhopisy, jejichž splatnost je stejná jako doba existence fondu. Za zbytek peněz pořídí opce na akcie, případně komodityči jiné investiční instrumenty. Pokud je to nutné, zajistí nakoupená aktiva proti pohybu měn. Při denním aktivním řízení majetku fondu ČSOB, na němž je tento zajištěný produkt založen, je ale třeba postupovat jinak.

Správce fondu musí v případě potřeby denně reagovat na vývoj akciových a dluhopisových trhů. Při negativním vývoji na akciovém trhu bude správce fondu preferovat přesun aktiv do bezpečných krátkodobých dluhopisů, v opačném případě naopak navýší podíl akcií. Část jeho majetku mohou tvořit i depozita.

Fond bude spravovat irské centrum mateřské banky KBC. Zkušenosti s fondy podobného typu, které investují v eurech, naznačují, že počáteční hodnota akciové složky fondu by mohla tvořit čtvrtinu jeho aktiv a zbytek instrumenty s pevným výnosem (dluhopisy, peněžní trh). Jaký bude přesný poměr obou složek, závisí na tržních podmínkách, tedy aktuální výši  úrokových sazeb, volatilitě a dalších ukazatelích v březnu, kdy úpis fondu skončí.

Maximálními limity (až 25 procent akcií) a nejméně 75 procent u instrumentů s pevným výnosem, připomíná tento produkt Fond řízených výnosů, který nabízí Investiční společnost České spořitelny. Ten ale investuje do konkrétních akciových titulů, zatímco portfolio fondu ČSOB 1-2-3 Invest může podle generálního ředitele Investiční společnosti ČSOB Jana Barty teoreticky tvořit až sto akciových a dluhopisových fondů. Jejich skladba se má pružně měnit podle aktuální situace na trhu.

Manažerský poplatekfondu není znám. Protože ale bude investovat do fondů mateřské KBC, neměly by být tyto transakce podle Barty drahé.

Aktivní správa fondu vyžaduje rychlou reakci. Manažer fondu bude mít k dispozici statistické modely, včetně těch, které simulují situaci v hektických letech 2008 a 2009, respektive 2001. I na stabilnějších trzích, než jsou ty nynější, ovšem klade podobná strategie velké nároky na správný odhad situace ze strany manažera fondu. Pružně se měnící podíl akciové a dluhopisové složky by měl fondu umožnit vyrovnat se i s případným růstem inflace.

Fond ČSOB 1-2-3 Invest patří mezi zajištěné tříleté fondy. Po skončení tříletého období ČSOB znovu nabídne tentýž fond investorům jako zajištěný, opět na tříleté období s garancí vrácení vstupní investice při nepříznivém vývoji trhů.

Filosofie fondu není tak složitá. Je proto škoda, že k ní na webových stránkách IS ČSOB investoři nenajdou víc podrobnějších informací. Výnos fondu hodně závisí na správném odhadu manažera, který musí být schopen v obtížné době včas utéci z trhu. Je vhodný jako doplňková část portfolia pro konzervativní investorykteří chtějí větší výnos než spořicí účty, nebo při příznivém vývoji trhů určitý bonus navíc. Zanedbatelný není psychologický aspekt – kdyby se trhům nedařilo, opatrnější investor jistě ocení, že je za tři roky alespoň na svém. Pokud ovšem nezapočítá ztráty, které mu mezitím uštědří inflace.

Co si o tomto fondu myslíte? Podělte se o názor.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Oblíbená témata

investování

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nový konzervativní podílový fond od ING slibuje lepší výnos než spořicí účty

25. 1. 2010 | František Mašek | 4 komentáře

Nový konzervativní podílový fond od ING slibuje lepší výnos než spořicí účty

Podílový fond ING Multifond Aktiv V5 je určen spíše konzervativnějším investorům. Může být i pojistkou proti inflaci. Mnohem víc než u klasických fondů v tomto případě záleží na správných... celý článek

Investoři se zase začali bát a více hledí na jistý výnos

15. 1. 2010 | Jan Stuchlík | 2 komentáře

Investoři se zase začali bát a více hledí na jistý výnos

Zajištěné fondy není třeba držet až do splatnosti. Když je dobrá příležitost, vyplatí se je prodat a peníze investovat dál. Tuto aktivní práci s našimi fondy podporujeme, říká Jan Barta,... celý článek

Nejistota trvá, letos budou hitem zase zajištěné fondy

14. 1. 2010 | František Mašek | 1 komentář

Nejistota trvá, letos budou hitem zase zajištěné fondy

Vydělaná koruna těší české investory méně, než je bolí ta prodělaná. Není proto divu, že mezi novými podílovými fondy pro drobné investory budou zřejmě i letos dominovat ty zajištěné. celý článek

Ztracené biliony aneb proč svět zachvátila finanční krize

7. 9. 2009 | Petr Čermák | 5 komentářů

Ztracené biliony aneb proč svět zachvátila finanční krize

Za finanční krizi může bývalý šéf americké centrální banky Alan Greenspan a touha finančníků po oslnivých ziscích. To ukazuje Charles Morrise v nové knize Ztracené biliony dolarů. Dobrou... celý článek

Na co si dát pozor při výběru zajištěného fondu

17. 8. 2009 | Petr Čermák

Na co si dát pozor při výběru zajištěného fondu

Neochota riskovat podněcuje zájem investorů o zajištěné fondy, které slibují vrátit přinejhorším investovanou částku po odečtení poplatků. Nicméně lákavé nabídky nemusí být vždy tak... celý článek

Partners Financial Services