Podílové fondy – je důvod k optimismu?

Jaroslav Bartoš | rubrika: Komentář | 10. 6. 2009
Podílové fondy – je důvod k optimismu?
Úprk investorů z podílových fondů peněžního trhu a z dluhopisových fondů opadá. Fondy tak možná už brzy zase po dlouhé době zažijí příliv peněz i klientů.

Podílové fondy se musejí po celou dobu trvání finanční krize potýkat nejen s poklesem hodnoty aktiv ve svém portfoliu, ale především s úbytkem majetku, který mají ve správě. Obzvláště citliví na výkyvy trhu a velké propady jsou konzervativní investoři. Je tedy zřejmé, že nejvíce peníze stahují investoři z fondů peněžního trhu a následně z dluhopisových fondů. Statistiky Asociace pro kapitálový trh tuto skutečnost jasně potvrzují.

Za prvních pět měsíců letošního roku odteklo z fondů evidovaných ve statistikách AKAT ČR 16,8 miliardy korun, přičemž na peněžní trh připadala více jak polovina těchto odkupů, konkrétně 10,7 miliardy korun. Když k číslům připočítáme také hodnoty z loňského roku, zjistíme, že se manažeři podílových fondů museli smířit se zpětným odkupem podílových listů od svých klientů v úhrnné výši přes 81 miliard korun, z nichž více jak 50 miliard připadá na fondy peněžního trhu.

Vývoj zpětných odkupů v roce 2009

Vývoj zpětných odkupů v roce 2009

Vývoj zpětných odkupů a prodejů podílových fondů peněžního trhu odráží nejen negativní sentiment klientů, ale může naznačit také zpětný obrat k pozitivnímu sentimentu, a tedy zvýšení důvěry investorů v kapitálové trhy. Nejmarkantnější změnu zaznamenávají právě fondy peněžního trhu, u kterých je vidět evidentní trvalý pokles zpětných odkupů až na jednu čtvrtinu v květnu oproti lednovému výsledku (Graf. 1). Pokles odlivu je patrný také u dluhopisových fondů. Jedině u akciových fondů nelze na první pohled vysledovat nějaký trend.

Pokud si zobrazíme vývoj čistých prodejů (Graf 2), je celkový trend trhu patrný na první pohled. U všech druhů podkladových aktiv se čisté prodeje buď rychle zpomalují propad, nebo se postupně zvyšují a je velmi pravděpodobné, že příště již budeme psát o jejich kladných hodnotách. Pouze čisté prodeje akciových fondů se drží trvale v kladných hodnotách a v měsíci květnu překonaly hranici 100 milionů korun.

Vývoj čistých prodejů v roce 2009

Vývoj čistých prodejů v roce 2009

Je evidentní, že podílové fondy se dostávají z nejhoršího. Důvodů ke změně nálady investorů je mnoho. Tím hlavním motorem jsou vysoké nárůsty indexů, kdy některé akciové podílové fondyvykázaly růst i několik desítek procent. Například můžeme jmenovat ISČS Sporotrend a jeho výnos téměř 75 % za poslední tři měsíce, ISČS Top Stocks 57,5 % za stejné období či Raiffeisen Český akciový fond více jak 48 %. Některá média hovoří již o náznacích oživení ekonomiky, přičemž tyto pozitivní hlasy přicházejí především ze Spojených států. Tato prohlášení ještě více povzbuzují investory, kteří si doposud jen lízali rány a touží po návratu svých minulých zisků. Ekonomové a analytici jsou však ostražití a nedávají průchod předčasnému optimismu.

Zatím se totiž ještě zdaleka nedá mluvit o definitivním oživení ekonomiky. K oživení ekonomiky a kapitálových trhů dojde teprve tehdy, až se stabilizuje nemovitostní trh a u firem budou první náznaky růstu výnosů. A přestože býk na čas ovládl trhy, je pravděpodobné, že medvěd se opět vzpamatuje.

Autor pracuje jako analytik ve společnosti Broker Consulting, a.s.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investoři do fondů nakupují, až když začíná být draho

13. 5. 2009 | Petr Čermák

Investoři do fondů nakupují, až když začíná být draho

Po vlnách výprodejů se investoři začínají vracet k ukládání peněz do podílových fondů. Velké investice ale fondy zatím nečekají. Drobní investoři podle nich začínají ve větším investovat... celý článek

Fondy přišly o deset miliard, obrat táhnou akcie

12. 5. 2009 | Jaroslav Bartoš

Fondy přišly o deset miliard, obrat táhnou akcie

Podílové fondy investory na začátku roku nelákaly. Za první tři měsíce z nich odteklo deset miliard korun. Nicméně minimálně u akciových fondů se začíná nálada investorů zlepšovat.

Kreditní krize rozdělila peněžní fondy

26. 1. 2009 | Aleš Vocílka

Kreditní krize rozdělila peněžní fondy

Kreditní krize dopadla na korunové peněžní fondy velmi rozdílně. Propady vyvolaly dluhopisy od rizikových korporátních emitentů. Poslední dobou se však výkonnost většiny fondů obrací... celý článek

Kvůli krizi fondy poplatky nezvednou. Spíše naopak.

19. 1. 2009 | Petr Čermák

Kvůli krizi fondy poplatky nezvednou. Spíše naopak.

Finanční krize nepotěšila investiční společnosti, pro něž úbytek aktiv znamená menší zisk. Kompenzovat si to vyššími poplatky ale prý nehodlají. Klienty chtějí tento rok lákat hlavně... celý článek

Beneš: Letos by se mohlo dařit dluhopisovým fondům

8. 1. 2009 | Petr Čermák, Jan Stuchlík | 2 komentáře

Beneš: Letos by se mohlo dařit dluhopisovým fondům

Krize české investory naučila, že trhy nerostou donekonečna a že má smysl hodnotit výkonnost fondů v doporučených investičních horizontech. Jejich důvěra ve fondy by se mohla vrátit... celý článek

Partners Financial Services