Fondy: Setrvalé vlnobití

Petr Fejtek | rubrika: Sloupek | 28. 7. 2008
Fondy: Setrvalé vlnobití
Jako na rozbouřeném moři se trhy vlní nahoru a dolů, takže 110 milionů korun je pro fondy vlastně úspěch. Nepřekvapí, že největší sumu 160 milionů získaly fondy peněžního trhu, ale 110 milionů do akciových jistě tipoval málokdo.

Na záporné straně fondové bilance vyskytuje 160 milionů korun, které odešly z dluhopisových i smíšených fondů, ovšem polínko odkupů přidaly dokonce i zajištěné fondy.

Nálada opět létala od zdi ke zdi, takže asi nejzajímavějším signálem může být onen příliv do akciových fondů, kdy sám ISČS Sporotrendzvládl téměř 100 milionů korun.

To je jistě důsledek začátku týdne, který vypadal skutečně dost nadějně. Po uklidňujícím předchozím americkém týdnu vyrazily hned do útoku asijské burzy, i evropské trhy se snažily po lepších než odhadovaných čtvrtletních výsledcích Bank of America. Ještě větší roli však začíná hrát cena ropy, která propadla až ke 126 dolarům, což byla nejnižší hodnota od začátku června.

Hlavní roli přesto hraje finanční sektor, který ostatně sehrál i další psychodrama s bankouWachovia v hlavní roli: nejprve o 12 % klesala pod tíhou svých horších než očekávaných výsledků, ale po komentáři svého nového šéfa zakončila seanci růstem o 27 %.

Robert Steel je sice v čele bankypouze dva týdny, ale jeho program redukce zaměstnanců, snížení dividendy a prodeje non-core aktiv evidentně „zabral“. A to má banka ještě úvěrů na bydleníve výši 24 miliard dolarů a ceny domů v Kalifornii prý budou klesat o dalších 14 % a na Floridě o 19 %.

Ještě i ve středu se Evropa zazelenala právě díky bankovní rally (i Erste se svezla a přidala 9 %). Čtvrteční ochlazení však spláchlo středeční slávu. Po horších amerických makrodatech i Evropské trhy zavíraly se ztrátami kolem -1,7 %. V Praze vypnul zejména ČEZ 5% a 8% pád NWRsrazil tento nedávný hit pod cenu IPO, tedy 420 korun.

Večer potvrdil horší prodej amerických domů spleen a další pád na všech frontách. Prodeje existujících domů v červnu totiž poklesly o 2,6 % na 4,86 milionů, což je nejnižší hodnota za posledních deset let a propady některých finančních titulů se blížily až ke 20 %.

Pátek se topil v krvi již od rána, když Asie umazala téměř polovinu nastřádaných zisků z předchozích čtyř dnů. Evropa se nenechala zahanbit a Prahapadala jako zralá hruška. Proti 5,5% pádu ruského trhu to ovšem nakonec dopadlo zlatě… Týden nakonec uzavřela Praha se ziskem 0,67 %. A budoucnost: všechno je možné…

Např. analytici společnosti Bloomberg očekávají, že zisky firem, které jsou součástí indexuDJ STOXX 600, poklesnou o 2,4 %. To je o 11 % méně oproti predikci na začátku roku. Je to špatné hodně, anebo jen málo?

Řeč čísel

Co dalšího se ve svete fondu minulý týden stalo? Vše potrebné jako vždy najdete v našich pravidelných souhrnných tabulkách.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: další uklouznutí v údolí

21. 7. 2008 | Petr Fejtek

Fondy: další uklouznutí v údolí

Další strašidelný týden tuzemské investory už zřejmě tolik nevyděsil, protože do fondů přinesli skoro 400 milionů korun. Praha se ale nakonec stejně dotkla dvouletého minima a budoucnost... celý článek

Fondy: Bída na pokračování

14. 7. 2008 | Petr Fejtek

Fondy: Bída na pokračování

Ano prázdniny nepřinesly trhům žádné uklidnění, medvědi se stále prohánějí po parketech. Fondy tak dál ztrácejí nejen na výnosech, ale i na oblibě. Týden jim u nás odnesl sice jen necelých... celý článek

Fondy: Procházka údolím smrti nekončí

30. 6. 2008 | Petr Fejtek | 6 komentářů

Fondy: Procházka údolím smrti nekončí

Horké léto se projevuje v plné medvědí síle. Trhy dostaly sérii tvrdých ran a indexy se dostávají podezřele blízko několikaletých minim. Situace fondů s přílivem 25 milionů korun se... celý článek

Fondy: Stále v chudinské čtvrti

23. 6. 2008 | Petr Fejtek

Fondy: Stále v chudinské čtvrti

Na to, jaká výprodejní vlna v pátek smetla akciové trhy, dopadly fondy se 160 miliony korun ještě celkem dobře. Zvítězily fondy peněžního trhu, které svými 110 miliony opět ovládly... celý článek

Fondy: Medvědi na jarní procházce

16. 6. 2008 | Petr Fejtek | 3 komentáře

Fondy: Medvědi na jarní procházce

Ještě hůř než špatně dopadly týdenní součty fondů, když je tentokrát opustilo 120 milionů korun. Není to ale známkou žádné paniky, to jen končilo období zajištěnému fondu ČSOB Světový... celý článek

Partners Financial Services