Češi kupují raději jistotu i za cenu nižšího výnosu

Petr Čermák | rubrika: Analýza | 25. 3. 2008 | 3 komentáře
Češi kupují raději jistotu i za cenu nižšího výnosu
V roce 2007 se majetek ve fondech zvětšil o více jak 16 procent. Touha Čechů neztratit vložené peníze a reklama zajistily největší růst fondům fondů a zajištěným. Ačkoli nálada na trzích působí odliv peněz z fondů, jejich budoucnost je prý stále růžová.

Investice do fondů se těší stále větší oblibě. Češi měli v českých a zahraničních podílových fondů na konci roku 2007 uložen majetek v hodnotě přes 315 miliard korun, což je o zhruba 16 procent více než v roce 2006. Přesto je pořád majetek investovaný na jednoho obyvatele podstatně nižší než v západní Evropě.

Nejdříve rostla dlouhodobě oblíbenost fondů peněžního trhu a dluhopisové fondy. Od roku 2004 ovšem fondy peněžního trhu ztrácí podíl na trhu. Stále jsou však mezi investory nejoblíbenější. Vrchol dluhopisových fondů přišel v roce 2003. „Ty vykazovaly až dvouciferné procentní zhodnocení při stále se snižující inflaci v ekonomice. Od roku 2003 v souvislosti s celosvětovým zotavením akciových trhů ale objevili klienti i atraktivitu akciových fondů,“ komentuje Daniel Brož, analytik banky HSBC, postupný pokles podílu dluhopisových fondů na českém trhu.

Oblíbenost českých fondů

Zdroj: AKAT

V posledních letech však kromě růstu oblíbenosti akciových fondů zažívají velký boom hlavně zajištěné fondy a fondy fondů. „Češi tak i nadále potvrzují svoji konzervativnost,“ tvrdí o důvodu vzestupu zajištěných fondů David Urbánek, odborný redaktor časopisu Fondshop, a doplňuje: „U fondů fondů je hlavní zájem způsoben masivním marketingem. Jde víceméně o nahrazení dřívějších smíšených fondů, které se tolik neujaly. Nevýhodou jsou jejich vyšší náklady pro investory.“ U těchto fondů se platí vlastně dvakrát poplatek za správu, i když i mezi těmito fondy se dají najít výjimky, které představují fondy nakupující indexové akcie.

Konzervativnost investorů připouštějí i zaměstnanci bank či investičních společností. „Klienti slyší na slova jako zajištěný či garantovaný. U zajištěných fondů se tak možná jedná i o módní trend založený na naší vrozené obavě z rizika,“ tvrdí Petr Matějíček, manažer ING Podílových fondů. „Klienti neradi vidí propad svých investic v čase,“ říká o růstu zajištěných fondů Jan Kabelka z České spořitelny. Zajištěným fondům lze stejně jako fondům fondů vytknout vyšší náklady a nízkou likviditu. „Banky tak získají investory na dlouhou dobu,“ myslí si Urbánek.

Kolik Češi střádají do fondů

Zdroj: AKAT

Češi se mění pomalu. Podle průzkumu ČSOBa České asociace finančních investorů z roku 2005 patří ke konzervativním investorům, kteří nevyhledávají riziko. Stejný závěr učinil i koncem minulého roku průzkum GfK. „Typický český investor je osobou konzervativní,“ tvrdil tehdy Jaromír Jirsa z GfK.

Zajištěným fondům by, pokud jde o jistotu investice, mohly konkurovat dluhopisové fondy. Jenže jejich obliba už pár let klesá. „Důvodem je pohled na historickou výkonnost, která byla v minulém roce spíše pod očekáváním,“ tvrdí Kabelka. „Stejně tak nevydělávaly fondy peněžního trhu v období nízkých úrokových sazeb,“ říká Urbánek a dodává: „Nyní se ale situace začíná obracet a většina investorů, kteří z dluhopisů utekli, propásne jejich nástup.“

Přesto to neznamená, že by Češi dluhopisům nevěřili. Kupují si je v podstatě ve smíšených fondech, jejich portfolio tvoří akcie, dluhopisy i nástroje, které běžně nakupují fondy peněžního trhu. Obliba smíšených fondů navíc začíná po několikaletém propadu zase růst.

„Od začátku roku klesají investice do fondů, jde tedy o čisté odlivy majetku, drží se jen fondy zajištěné,“ říká Daniel Drahotský. Věří však, že kolísavost trhů může naopak fondům prospět. „S ohledem na aktuální situaci na akciových trzích očekáváme růst zajištěných fondů, z dlouhodobého pohledu pak i vzestup akciových fondů,“ míní Daniel Brož z HSBC. Dle Petra Matějíčka z ING mohou fondy na nejisté situaci na finančních trzích vydělat.

Plánujete investice do nějakého typu fondu? Myslíte, že je ten správný čas?

 

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Zlato je předražené, přesto zájem o něj roste

20. 3. 2008 | Jan Stuchlík | 12 komentářů

Zlato je předražené, přesto zájem o něj roste

Rostoucí cena zlata na světových trzích začíná připomínat bublinu. Ta praskne nejspíš v okamžiku, kdy se zmátoří americký dolar. Jenže kdy to přesně bude, si zatím nikdo netroufne odhadnout.... celý článek

Z čeho a kdy platí daně drobný investor

18. 3. 2008 | Jan Pekař | 19 komentářů

Z čeho a kdy platí daně drobný investor

Investice do cenných papírů jsou v módě. Počty malých investorů prudce stoupají, a to i v nynější bouřlivé době. Roste tak i počet lidí, kteří vyplňují přiznání k dani z příjmu z kapitálového... celý článek

Z piva pupek plný peněz být nemusí

17. 3. 2008 | Petr Čermák | 1 komentář

Z piva pupek plný peněz být nemusí

ČSOB představila na začátku března nový zajištěný „pivní“ fond. Nabízí investici do portfolia akcií předních světových pivovarů. Rizikem je, že výnos se určuje až v posledních 18 měsících.... celý článek

Jaké poplatky ožírají výnosy podílových fondů

12. 3. 2008 | Petr Čermák | 1 komentář

Jaké poplatky ožírají výnosy podílových fondů

Výnosnost investice do podílového fondu nesnižují pouze zaplacené vstupní a manažerské poplatky. Důležité je i to, jak vysoké má fond náklady. Ty mohou celkovou výkonnost fondu výrazně... celý článek

Pro a proti investiční životní pojistky pro děti AXA Medvídek

12. 3. 2008 | Věra Tůmová | 9 komentářů

Pro a proti investiční životní pojistky pro děti AXA Medvídek

Každý rodič se asi zamýšlí nad tím, jak nejlépe zabezpečit své děti. Nyní přišla na trh s novinkou pojišťovna AXA, která nabízí investiční životní pojistku pro děti. V naší recenzi... celý článek

Partners Financial Services