Komu se vyplatí ETF

Daniel Tácha | rubrika: Když se řekne | 27. 12. 2016
Investici do burzovně obchodovaných fondů ETF by měl zvážit každý, kdo důvěřuje finančním trhům, spoří si na stáří a nějaké peníze už investuje do klasického podílového fondu. Investice do ETF už od něj ale bude vyžadovat aspoň trochu aktivní přístup.
Komu se vyplatí ETF

Vedle investic do klasických podílových fondů lze investovat i do ETF – Exchange-Traded Funds, tedy fondů obchodovaných na burze. Ty nejčastěji jako klasické podílové fondy nakupují akcie, většinou při tom ale kopírují zastoupení akcií v některém zavedeném akciovém indexu. Jsou ovšem i burzovně obchodované fondy, které index nekopírují slepě, ale vybírají z něj jen některé tituly nebo aktivně řídí objem investic do vybraných titulů z indexu.

„Z pohledu běžného investora je hlavní výhodou ETF diverzifikace rizika díky snadnému rozlišení portfolia ETF. ETF investorům zároveň nabízejí online přímý, nízkonákladový i pružný způsob obchodu na akciovém nebo komoditním trhu,“ říká ředitel české pobočky SaxoBank Pavel Drahotský, který ale i dodává, že pro investice do ETF je nezbytně nutná jistá odbornost. Investor musí vědět, do čeho přesně investuje a jaká rizika jsou s konkrétním ETF spojená.

ETC

Komodity obchodované na burze: Vedle ETF lze na burze obchodovat i s ETC, tedy Exchange Trade Commodities, které jsou podobné ETF. Sledují výkon indexu základní komodity místo indexu akciového trhu. S ETC se obchoduje také stejně jako s akciemi, ale umožňují přístup k různým komoditám a jejich indexům. Včetně energií, zemědělských produktů, kovů a soft komodit.

ETF jsou jako akcie

ETF jsou investiční fondy obchodované veřejně na burzách stejně jako tradiční akcie. Sledují konkrétní indexy akcií, dluhopisů, komodit nebo měn. Některé z nich mají regionální zaměření a jiné sektorové zaměření, proto jsou ideální pro diverzifikaci portfolia. Velmi často pasivně sledují nějaký akciový index, jiné aktivně řídí jejich správci. Podle Financial Times bylo v lednu 2016 na celém světě přes šest tisíc ETF.

„Aktivně řízený fond má obvykle nezanedbatelné náklady na správu, může při tom díky výběru akcií překonat svůj benchmark (nejčastěji se porovnává s některým z indexů), může za ním ale i zaostat. Indexový ETF je pak vhodný pro toho, kdo je smířený s tím, že jeho výnosy budou odpovídat tomu, jak výkonný je index. Pochopitelně budou vždy mírně nižší o náklady, ty jsou ovšem u ETF bez aktivní správy relativně nízké“ říká ředitel obchodu Pioneer Investments ČR Petr Šimčák.

Podle něj se investice ETF vyplatí zejména v případě investorů, kteří si na trzích nakupují aktiva sami a bez placeného finanční poradenství. Burzovně obchodované fondy Šimčák nezatracuje ani jako zástupce podílového fondu. Ostatně do ETF investují i klasické podílové fondy zejména ve svých fondech fondů.

ETF vs. podílové fondy

„Jen menšina aktivně řízených podílových fondů dokáže dlouhodobě překonávat srovnávací index. Může tedy dávat smysl nakoupit ETF, který index replikuje. Ale je také nutné říci, že korunový investor musí u ETF vždy počítat s měnovým rizikem. A měnové riziko je nyní velice aktuální téma vzhledem k devizovým intervencím České národní banky,“ vysvětluje investiční specialista Martin Tománek z Partners.

Investor musí u ETF počítat s měnovým rizikem, protože ETF nejsou k dispozici v koruně s měnovým zajištěním, na rozdíl od podílových fondů. Může se tedy stát, že si český investor koupí dolarový ETF, kde bude mít nízké náklady i lepší výkonnost než v aktivně spravovaném fondu, ale při posílení koruny, což je právě teď snadno představitelné, na tom nakonec může být hůř než ten, který investoval „do aktivně spravovaného fondu v korunách a s měnovým zajištěním. 

V obecném srovnání výkonnosti podílových fondů a ETF dále nelze docela přesně uvést, který z finančních nástrojů je výhodnější. Lze ale říci, že průměrný aktivně řízený podílový fond bude mít nižší výkonnost než indexový fond, právě o rozdíl v nákladech na něj. To může být většinou od půl do jednoho a půl procenta ročně. Záleží na strategii a typu fondu.

Odborníci doporučují ETF spíše jako jednorázové investice. Proti malým a pravidelným investicím hovoří nepříjemné poplatky za nákup, které vše výrazně prodražují. U větších jednorázových investic ovšem bývají poplatky za nákup relativně malé, téměř zanedbatelné.

Komplexní investiční nástroj

Podle Martina Tománka by investoři také měli vědět, že burzovně obchodované fondy se v posledních letech vydaly směrem od jednoduchosti ke komplexnosti. Objevily se tak různé exotické ETF, pákové a inverzní ETF. Spekulanti tak mohou prostřednictvím ETF spekulovat třeba na pokles cen ropy.

„Obecně doporučuji ETF, které sledují nějaký široký akciový index. Naopak doporučuji vyhýbat se úzce zaměřeným ETF, zaměřeným na jeden sektor či jeden trh. Velká většina investorů tyto ETF neumí správně používat, respektive se jejich prostřednictvím ženou za nedávnou vysokou výkonností. Inteligentní investor by tuto hru hrát rozhodně neměl,“ uzavírá Martin Tománek, podle kterého dává v mnoha případech (zejména u velkých portfolií) smysl zařadit jak aktivně spravované fondy, tak ETF.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+39
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

11. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

Poskytovatelé dlouhodobého investičního produktu nemají povinnost oddělovat příspěvky zaměstnance a zaměstnavatele. To může přinést komplikace při ročním potvrzení pro daňové účely.... celý článek

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

8. 3. 2024 | Martin Mašát | 1 komentář

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

Zatímco akciím pomáhá až nekritická víra v budoucnost umělé inteligence, ceny dluhopisů poslalo nahoru rozhodnutí České národní banky.

Výsledky nemovitostních fondů: Inflaci překonalo šest retailových

27. 2. 2024 | Jan Traxler

Výsledky nemovitostních fondů: Inflaci překonalo šest retailových

Většina retailových nemovitostních fondů loni vydělala kolem pěti až sedmi procent. Nejvyšší zhodnocení zaznamenal Mint I. rezidenční fond, ukazuje porovnání.

Češi řekli, proč neinvestují. Na prvním místě je strach

20. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Češi řekli, proč neinvestují. Na prvním místě je strach

Strach z podvodu a ze ztráty peněz jsou nejčastějšími důvody, proč Češi neinvestují. Až za nimi je nedostatek peněz. Ukázal to průzkum agentury Perfect Crowd na reprezentativním vzorku... celý článek

Partners Financial Services