Sedm tipů na podílové fondy, které nejdou s davem

Aleš Tůma | rubrika: Analýza | 3. 8. 2015 | 4 komentáře
Na českém trhu jsou k mání tisíce podílových fondů. O tom, jak se v nich vyznat, by se dala napsat kniha. Přinášíme vám alespoň pár tipů na fondy, které nejdou s davem a jsou něčím zajímavé.
Sedm tipů na podílové fondy, které nejdou s davem

Každý pes jiná ves. Někdo tlačí akcie, já klientům doporučuji podílové fondy. Pokud nejste odborník, který má chroustání účetních závěrek v popisu práce, může vás čas strávený nad výkazy nakonec přijít dráž než poplatky fondů. O šanci na úspěch nemluvě. Troufám si tvrdit, že naprostá většina běžných investorů by se na burzu na vlastní pěst pouštět neměla.

V tomto článku proto najdete několik zajímavých fondů, které by v dlouhodobém portfoliu neměly udělat ostudu. Nečekejte ale tipy, jak rychle vydělat desítky procent. V investování je adrenalin spíš na škodu. Na dlouhá upozornění tu není místo, proto alespoň nejnutnější: každá investice podléhá rizikům, minulá výkonnost není zárukou budoucí. Vždy je třeba zohlednit vaše individuální okolnosti, rizikovou toleranci a investiční horizont.

Staré dobré jú-es-ej

Když nějaký trh tvoří bezmála polovinu hodnoty světových burz a obchodují se tam největší globální firmy, asi byste jej neměli v portfoliu ignorovat. Kvalitní výběr amerických megakorporací vám poskytne např. Fidelity America Fund, který je od nedávné doby dostupný i v koruně. Že jsou akcie drahé? Možná ano, ale investovat můžete i pravidelně od 500 Kč měsíčně, ostatně jako do většiny fondů zde zmíněných. Zajímavost: fond drží kolem 60 titulů, takže jde o klasické aktivně řízené portfolio. Kdo chce celý S&P 500, koupí si indexový fond.

FF - America Fund A-ACC-CZK (hedged) – Fidelity Investments

Zdroj: peníze.cz

Ne všechno v Evropě je fuj

Ekonomické i politické dění na starém kontinentu je drama. Ale firmy poskytující zboží a služby každodenní potřeby, se silnou značkou s mezinárodním rozmachem, toto drama nejspíš přežijí. Portfolio takových firem si můžete koupit například ve fondu Parvest Equity Best Selection Europe. V koruně potom i Franklin Mutual European. Zajímavost: druhý zmíněný spravuje 3,3 miliardy eur. Co z toho plyne? Nic zvláštního, ale zjevně zítra nezavře krám.

Parvest Equity Best Selection Europe – BNP Paribas Asset Management

Zdroj: peníze.cz

Exotika s rozmyslem

O významu rozvíjejících se trhů se dá debatovat. Ale většinu světové populace asi není radno zcela opomíjet. Ale raději než sázet na momentální módy, nechte to na široce diverzifikovaném fondu. Fidelity Emerging Markets je jeden z takových, které se nedrží stereotypních nálepek typu BRIC a zároveň nekupují bezhlavě kde co. Zajímavost: třetinu portfolia tvoří akcie ze sektoru zboží dlouhodobé spotřeby. Ve srovnávacím indexu naproti tomu dominují banky.

FF - Emerging Markets Fund USD – Fidelity Investments

Zdroj: peníze.cz

Stockpicking po česku

Mírná provokace: fond ISČS Top Stocks má nadprůměrné poplatky, a ještě je velmi aktivně spravovaný. Čím si tento fond s převahou akcií z USA zasloužil zmínku? Nejde s davem. Nemalá část aktivních manažerů stejně víceméně kopíruje index. Ján Hájek z Top Stocks se snaží o poctivý výběr jednotlivých firem, které považuje za zajímavé, index neindex.  Navíc na české poměry nadprůměrně informuje o tom, co vlastně v portfoliu dělá a proč. Zajímavost: manažer vymění ročně asi čtyři z pětadvaceti investic v portfoliu. Zbrklost mu tedy vyčítat nelze.

ISČS Top Stocks – Investiční společnost České spořitelny

Zdroj: peníze.cz

Fixní úrok? Pozor na fixlování

Už vám také nějaká firmička, o které jste nikdy neslyšeli, nabídla dluhopisy s „garancí“ 7, 8, 9 % ročně? Vězte, že každá garance je dobrá, jen dokud takový emitent nezkrachuje. Než podobné loterie, kupte si raději fond. V koruně můžete zvolit např. Pioneer Euro Strategic Bond či J&T Money, nebo lehce opatrnější Conseq Korporátní dluhopisový. První dva jsou pro odvážené, poslední je v průměru ještě na investičním stupni ratingu. Všechny tři jsou ale vysoce diverzifikované. Zajímavost: Je to trochu paradox, ale likvidní fond může držet i poměrně nelikvidní dluhopisy. V době paniky na trhu to může být problém, ale neztrácejte nervy.

Conseq Korporátních dluhopisů – Conseq Investment Management

Zdroj: peníze.cz

Nešetřete!

Rádi byste si něco uspořili? Nespořte, investujte!

Neházejte do žita flintu - investujte tam

Nudí vás akcie a dluhopisy a hledáte alternativy? Český fond půdy skupuje pozemky v Polabí, které poté pronajímá. Scelováním rozdrobeného vlastnictví se snaží dosáhnout lepší vyjednávací pozice s nájemci. Kromě toho sází i na to, že půda je v České repulibce levnější než v okolních zemích. Háček? Minimální investice je 3,5 milionu, což by navíc měla být jen menší část vašeho majetku. Ale pokud se někdy stanete rentiérem (a půjde po vás ČNB), jde o poměrně zajímavou alternativu, kam se schovat před inflací. Zajímavost: zhruba 3/4 půdy si čeští zemědělci pronajímají.

Není vám nic svaté? Investujte do hříchu!

Následující fond si u nás nekoupíte, ale zařadili jsme ho jako hezkou ukázku kreativity. Společenská zodpovědnost frčí. Ale co když jsou „zlé“ firmy tak neoblíbené, že jde vlastně o příležitost?  Touto myšlenkou se řídí americký Barrier Fund zaměřený na alkohol, tabák, hazard a zbraně. Dříve byl znám pod příhodnějším názvem Vice Fund. Jak se fondu povede? To se uvidí u posledního soudu. Zajímavost: po školním masakru v Newtownu fond přikoupil akcie Smith & Wesson coby sázku na to, že se Američané v obavě z vyšší regulace budou houfně zásobit zbraněmi a střelivem. Hyenismus (ale vydělal).

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+14
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Světový den fondů – proti investiční xenofobii!

17. 4. 2015 | Aleš Tůma

Světový den fondů – proti investiční xenofobii!

19. dubna si Česko podruhé připomíná Světový den investičních fondů. Než vyrazíte do průvodu rentiérů s lampiony, přečtěte si jeden paradoxní poznatek.

Velký investiční seriál: Peníze nejsou cíl, říká šéf největšího webu o penězích

13. 1. 2015 | Daniel Tácha | 12 komentářů

Velký investiční seriál: Peníze nejsou cíl, říká šéf největšího webu o penězích

Martin Vlnas je mladý, úspěšný a zatím ještě svobodný muž. Jako jednatel a ředitel serverů Peníze.cz a Finmag se navíc pohybuje ve světě financí. Platí v jeho případě pravidlo o kovářově... celý článek

Velký investiční seriál: Necháte si hypotéku zaplatit investicemi?

23. 12. 2014 | Daniel Tácha | 35 komentářů

Velký investiční seriál: Necháte si hypotéku zaplatit investicemi?

Když si vezmete hypotéku, počítáte s tím, že patnáct, dvacet nebo pětadvacet let musíte každý měsíc zaplatit pár tisícovek. Zvažte, jestli se vám nevyplatí zároveň pravidelně investovat... celý článek

Sedm divů fondového světa: celebrity, průšvihy a investice do pětiletky

30. 10. 2014 | Aleš Tůma | 2 komentáře

Sedm divů fondového světa: celebrity, průšvihy a investice do pětiletky

Věděli jste, že nejstarší fond světa pamatuje královnu Viktorii? Nebo že investovat lze i do čínské pětiletky? Pokud ne, přečtěte si následujících sedm divů fondového světa.

Velký investiční seriál: Dvojí fondy na jednu penzi

1. 10. 2014 | Daniel Tácha | 15 komentářů

Velký investiční seriál: Dvojí fondy na jednu penzi

Jednou z možností, jak se finančně zajistit na stáří, může být i kombinace doplňkového penzijního spoření a pravidelných investic do klasických podílových fondů. Doplňkové spoření je... celý článek

Partners Financial Services