Světový den fondů – proti investiční xenofobii!

Aleš Tůma | rubrika: Co se děje | 17. 4. 2015
19. dubna si Česko podruhé připomíná Světový den investičních fondů. Než vyrazíte do průvodu rentiérů s lampiony, přečtěte si jeden paradoxní poznatek.
Světový den fondů – proti investiční xenofobii!

Společnost Partners při příležitosti dne fondů nechala provést malý průzkum agenturou Ipsos. Závěry jsou z části nudné a z části šokující.

Asi příliš nepřekvapí, že když měli zvolit investici, které by svěřili ochranu svých úspor proti inflaci a zajištění na stáří, většina dotázaných zaškrtla nemovitost. Fondům obecně věří jen zhruba sedm procent dotázaných, kteří zatím nemají zkušenosti s investováním.

Mezi těmi, kteří nějakou (jakoukoli) zkušenost mají, je ale podíl daleko větší – 30 procent. Co z toho plyne? Do jisté míry jsme investiční xenofobové. Nevěříme tomu, co neznáme. Jakmile to poznáme, přestaneme se bát.

Nešetřete!

Rádi byste si něco uspořili? Nespořte, investujte!

Strach i nemístný optimismus

Nedůvěra, pramenící z nepřesných informací, je vidět i na odpovědích na další otázku. Ta směřovala na to, jestli se z fondů nemohou peníze nějak vypařit. Jen zhruba desetina dotázaných si myslí, že fondy jsou u nás vysoce regulované a bezpečné. Třetina se stále bojí krachů a tunelů. Další téměř polovina tápe. Proč fond nemůže zbankrotovat, jsme si nedávno vysvětlili v investičním seriálu, takže to nemusíme sáhodlouze rozebírat.

Pokud jste ale četli mimořádně pozorně, v předchozím odstavci vám chyběla zhruba desetina respondentů. Ti se totiž ukázali naopak být nemístnými optimisty. Zvolili odpověď, že fondy podléhají zákonnému pojištění vkladů.

Budiž, to byla od nás taková trochu schválnost, přidat do možností tuhle odpověď. Jenže v podskupině těch, kteří mají nějakou zkušenost s investováním, tomu věřilo ještě víc lidí! To je poněkud šokující závěr. Jde o nějakou anomálii, nebo to něco vypovídá o kvalitě finančního poradenství v Česku?

Inu, fondy jako takové v Česku fungují na evropské úrovni a zájmy podílníků jsou chráněny dobře. Ale i kvalitní a bezpečný nástroj jako je investiční fond se dá „zprasit“. Ostatně, často tady píšeme o některých zvláště křiklavých případech manipulativních prodejních technik a podobných lahůdkách.

Dárek pro fondy i pro čtenáře

Bez mučení přiznávám, že podobné průzkumy jsou spíš marketing. Odpovědi mohla ovlivnit i samotná formulace otázek, objektivnější by asi byly otázky otevřené. Jenže to by potom možná tápalo větší procento respondentů.

Co z toho plyne? Fondů se není třeba bát. Ale abyste netápali a zároveň nenaletěli, zachovejte věrnost redakci Peníze.cz.

Mimochodem – ke svému dni dostaly fondy od Peníze.cz dárek. Výrazně jsme vylepšili jejich databázi – najdete tu výkonnost téměř všech otevřených podílových fondů registrovaných k veřejné nabídce v ČR, další průběžně přidáváme. Máme o nich více údajů, u většiny už i odkazy na aktuální měsíční zprávy. Vylepšili jsme i grafické srovnání výkonnosti, kde si nově můžete zvolit i referenční měnu.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

investice, partners, podílové fondy

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Rozvíjející se trhy: Konec snění

6. 1. 2015 | Martin Tománek | 12 komentářů

Rozvíjející se trhy: Konec snění

Zlatá éra rozvíjejících se zemí skončila. Akcie BRIC poklesly ze svého vrcholu dosaženého v roce 2011 bezmála o třetinu.

Sedm divů fondového světa: celebrity, průšvihy a investice do pětiletky

30. 10. 2014 | Aleš Tůma | 2 komentáře

Sedm divů fondového světa: celebrity, průšvihy a investice do pětiletky

Věděli jste, že nejstarší fond světa pamatuje královnu Viktorii? Nebo že investovat lze i do čínské pětiletky? Pokud ne, přečtěte si následujících sedm divů fondového světa.

Velký investiční seriál: Dvojí fondy na jednu penzi

1. 10. 2014 | Daniel Tácha | 15 komentářů

Velký investiční seriál: Dvojí fondy na jednu penzi

Jednou z možností, jak se finančně zajistit na stáří, může být i kombinace doplňkového penzijního spoření a pravidelných investic do klasických podílových fondů. Doplňkové spoření je... celý článek

Očima expertů: Jak vybrat dobrý podílový fond?

19. 9. 2014 | Gabriel Pleska, Ondřej Tůma | 4 komentáře

Očima expertů: Jak vybrat dobrý podílový fond?

V pravidelné anketě hledáme spolu s odborníky způsob, jak se vyznat v nepřeberném množství podílových fondů, které má k dispozici drobný investor.

Velký investiční seriál: A nemůže to zkrachovat?

26. 8. 2014 | Aleš Tůma | 10 komentářů

Velký investiční seriál: A nemůže to zkrachovat?

Podobně jako Němce dodnes straší hyperinflace roku 1923, Češi mají v paměti vryté tunely privatizačních fondů. Je čeho se bát dnes?

Partners Financial Services