Chcete investovat? Sedm výhod podílových fondů

Podílové fondy patří k nejúspěšnějším a nejrozšířenějším finančním produktům. Maximálně totiž usnadňují přístup na investiční trhy a otevírají obyčejnému člověku cestu k investování úspor. Fondy dnes nabízejí možnost podílet se na výnosech podnikání v prakticky jakémkoli oboru.
Chcete investovat? Sedm výhod podílových fondů

Kořeny kolektivního investování sahají až do 18. století. V roce 1774 byly v Holandsku vytvořeny podílové fondy ve formě investičních společností a v roce 1868 se víceméně v podobě, jakou známe dnes, rozšířily také do anglosaských zemí. I dnes je tento způsob investování nejrozšířenější v západních zemích. Podle mezinárodní organizace EFAMA (European Fund and Asset Management Association) byl v polovině letošního roku objem majetku ve fondech celosvětově 22,94 bilionu eur a přes 80 procent z toho připadá na USA a Evropu.

Rozdělení majetku v podílových fondech v jednotlivých zemích světa

Včetně fondů fondů. Data k 30. 6. 2013. Zdroj: EFAMA

Historické okénko

Kořeny podílových fondů najdeme v roce 1774, tehdy už fungoval fond Eendragt Maakt Magt, v překladu „v jednotě je síla“. V žádném případě se sice nejednalo o fond v dnešním moderním pojetí, ale jeho název už naznačuje základní myšlenku, dodnes stejnou: Víc investorů shromáždí své finanční prostředky a společně potom jako majitelé určitého podílu ve fondu můžou dosáhnout na zajímavé investiční příležitosti, které by jim jako jednotlivcům s omezeným kapitálem jinak zůstaly odepřeny.

Česko: obliba fondů roste

Podílové fondy si oblíbili i čeští investoři. To je zřejmé z dlouhodobého vývoje objemu majetku ve fondech v Česku: z 95 miliard v roce 2000 rychle vzrostl na 250 miliard korun o deset let později. Tento víc než dvojnásobný růst dokazují oficiální data Asociace pro kapitálový trh ČR, tedy profesní organizace sdružující tuzemské investiční společnosti a správce majetku. Aktuálně můžeme vidět, že i přes mírné zakolísání v průběhu poslední finanční krize se objem majetku ve fondech dostupných v Česku znovu dostal na úroveň roku 2010 a stále narůstá.

Sedm výhod podílových fondů

Oblíbenost sama o sobě však k investičnímu rozhodnutí nestačí. Proč tedy investovat právě do podílových fondů? Nabízíme vám sedm dobrých důvodů:

ING Investment Management (C.R.), a. s., je předním správcem finančních prostředků, který působí v České republice již od roku 1997 a je jednou z dceřiných společností ING Group. Česká kancelář ING Investment Management řídí aktiva ve výši 102,5 miliard korun (ke konci roku 2012). Své služby poskytuje klientům, jako jsou například pojišťovny, penzijní fondy, firmy nebo neziskové organizace a prostřednictvím podílových fondů také retailovým investorům. V rámci svých investičních aktivit se česká kancelář ING Investment Management specializuje na akciový, dluhopisový a peněžní trh v České republice a na Slovensku a ve spolupráci s lokálními kancelářemi ING Investment Management v Polsku a Maďarsku i na další akciové trhy ve střední Evropě. 

  1. Výrazně usnadňují rozhodování, kam investovat. Dělí se například podle typů aktiv – můžete si tedy vybrat, jestli svoje peníze vložíte do konzervativnějších dluhopisů, anebo do rizikovějších akcií, které ale zase můžou přinést vyšší výnos. Některé fondy se omezují jen na určitý region (Evropa, USA, Asie), jiné si vybírají určitý sektor ekonomiky (energie, zdravotnictví, průmysl) nebo investiční styl (vysoké dividendy). Pro ty váhavé pak můžou být atraktivní smíšené fondy, které investují do více tříd aktiv najednou.
  2. Jsou možná nejuniverzálnějším finančním nástrojem vůbec. Můžete si mezi nimi vybírat podle toho, jak zapadají do vaší investiční strategie – podle toho, jaké jsou jejich očekávané výnosy, rizikový profil, ale také třeba výplaty dividend a zdanění výnosů.
  3. Umí velmi dobře snížit a rozprostřít (tedy diverzifikovat) riziko, protože nakupují do svého portfolia desítky různých cenných papírů a nesázejí pouze na jeden konkrétní titul. Navíc, čím širší má jejich investiční politika zaměření, tím víc dokážou snížit rizika poklesu. Například globální fondy omezují riziko poklesu určitého regionu (USA, Evropská unie, rozvíjející se trhy), smíšené fondy zase vyrovnávají rizika dynamických investic tím, že mají v portfoliu také konzervativnější cenné papíry.
  4. Patří k férovým a spolehlivým partnerům: pravidelně informují o vývoji investic a komunikují se svými klienty. Například všechny fondy skupiny ING jsou regulovány dozorovými orgány jak na evropské úrovni v Lucembursku, tak Českou národní bankou.
  5. Nabízejí rychlý přístup k penězům: většina fondů má denní likviditu, to znamená, že jejich cena se vypočítává každý den a každý den je možné je koupit a odprodat. Oproti tomu například jednotlivé akcie můžou být někdy špatně prodejné a jejich ceny výrazněji kolísají.
  6. Ve fondu investice spravuje špičkový portfolio manažer s řadou let profesionálních zkušeností. Podobnou expertní správu by si investor sám zajistil jen při velkém úsilí a byla by náročná na čas.
  7. Jsou ideální pro ty, kteří mají cíl, pro který potřebují uspořit a zhodnotit peníze, ale už ne znalosti a čas se věnovat kapitálovému trhu

Podílové fondy patří v západním světě mezi oblíbené a dostupné investiční nástroje a postupně si budují tradici i v Česku. Díky své jednoduchosti a schopnosti diverzifikovat rizika jsou vhodné pro začínající investory. Navíc přísná kontrola jak na evropské, tak na regionální úrovni minimalizuje riziko tunelování, jakého jsme u nás byli svědky na začátku 90. let. S investováním jsou samozřejmě spojena i rizika, závislá na aktuálním vývoji finančních trhů. Hodnota vašeho majetku může růst ale i klesat. Na druhou stranu, kdo neriskuje, nic nezíská – a to je podstata investování.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+20
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investiční chyby: Orientujete se podle hvězd

29. 7. 2013 | Martin Tománek

Investiční chyby: Orientujete se podle hvězd

Jak se při investování neztratit? Je to jednoduché: kupujte fondy s pěti hvězdičkami, orientujte se podle hvězd! Ovšem dost možná se vám stane, že místo přístavu jménem Blahobyt skončíte... celý článek

Malé peníze: Kdo smí radit s investicemi

21. 6. 2013 | Jan Müller | 18 komentářů

Malé peníze: Kdo smí radit s investicemi

Náš čtenář by rád investoval do podílových fondů. Jak mu může poradit finanční poradce? Nijak! Na to musí být poradce investiční, certifikovaný centrální bankou. Rozdíl v jediném slůvku,... celý článek

Fondy, které za to stojí: U. S. Pioneer Fund

6. 11. 2012 | Martin Tománek | 18 komentářů

Fondy, které za to stojí: U. S. Pioneer Fund

V dnešním dílu seriálu o pozoru hodných podílových fondech si představíme fond, který psal historii celého fondového průmyslu. Pioneer Funds – U.S. Pioneer Fund je lucemburský klon... celý článek

Fondy, které za to stojí: Jak vybrat podílový fond a nespálit se?

16. 10. 2012 | Martin Tománek | 25 komentářů

Fondy, které za to stojí: Jak vybrat podílový fond a nespálit se?

Peníze.cz přinášejí úvodní díl nového seriálu věnovaného podílovým fondům. Jeho autor se rozhodl postupně představit některé fondy do hloubky. A volí pozitivní přístup: nebude se zabývat... celý článek

Spoření na účet nám bohatství nepřinese

7. 8. 2012 | Tomáš Raputa | 23 komentářů

Spoření na účet nám bohatství nepřinese

V úsporách českých domácností zoufale chybí akciový kapitál. Kdyby vláda prodávala ČEZ, ani bychom nebyli ochotni si jej koupit. Spokojili bychom se s jistotou jednoprocentního výnosu... celý článek

Partners Financial Services