Investoři, Brazílie poroste!

Jan Traxler | rubrika: Analýza | 5. 10. 2012 | 3 komentáře
Slabší kurz realu, nižší úrokové sazby, letní olympijské hry, MS ve fotbale, silná generace třicátníků… to vše jsou důvody, proč by brazilská ekonomika měla růst. Jak se na růstu podílet?
Investoři, Brazílie poroste!

Brazílie po právu patří mezi hlavní světové rozvíjející se trhy hned vedle Číny nebo Indie. Není divu, vždyť se jedná o pátou největší zemi na světě rozlohou (8,5 milionu km2) i počtem obyvatel (199 milionů) Progresivní demografická struktura obyvatel s ročním přírůstkem 1,1 procenta bude mít v příštích letech stále větší vliv na rostoucí spotřebu domácností.

Jak můžeme vidět z populační pyramidy, nejpočetnější generace má dnes 15–35 let a postupně se posouvá do životní fáze, ve které bude utrácet nejvíce peněz (mezi třicátým a padesátým rokem věku). Příštích dvacet let by tedy v Brazílii měla velmi rychle růst spotřeba domácností.

Populační pyramida obyvatel Brazílie

Zdroj: US Census Bureau

Střednědobý potenciál – MS ve fotbale a olympijské hry

Brazílie se pomalu začíná chystat na dva velké sportovní svátky po sobě v rozmezí dvou let. V roce 2014 hostí Brazílie mistrovství světa ve fotbale a dva roky na to budou v Riu de Janeiru letní olympijské hry. Tyto velké akce nutí Brazílii investovat nejen do výstavby nových sportovních areálů, ale zejména do infrastruktury (nové dálnice, železnice, letiště). Brazílie si také dala za cíl do olympijských her vyřešit bydlení milionů chudých lidí ze slumů. Pomohou k tomu mimo jiné i olympijské vesnice. Z toho vyplývá, že stavební sektor v Brazílii čeká obrovský boom.

Nejde však jen o stavebnictví. Z kvalitnější infrastruktury bude dlouhodobě profitovat celá společnost. Obě sportovní akce také přivedou do Brazílie spoustu turistů, kteří zde budou utrácet. Někteří z nich se do Brazílie v budoucnu vrátí a budou zde znovu utrácet. Celkově by tak z chystaných sportovních akcí měla mít prospěch celá brazilská ekonomika.

Krátkodobý potenciál – levnější úvěry a nižší kurz realu

Vývoj kurzu BRL/USD 

Brazilský real × Americký dolar

Zvětšíte kliknutím; zdroj: OnVista.de

Brazilská ekonomika dnes z velké části stojí na exportu komodit počínaje železnou rudou a konče cukrem. Právě brazilští exportéři se v uplynulých letech dostali do problémů pod tíhou silného kurzu brazilského realu. V reakci na to centrální banka začala v srpnu loňského roku postupně snižovat úrokové sazby. Základní sazba selic rate klesla od července 2011 z 12,5 na aktuálních 7,5 procenta.

Nižší úrokové sazby zlevňují úvěry, což podporuje firmy v investicích do nových výrobních kapacit a domácnosti ve spotřebě, zejména při pořizování bydlení, aut apod. V důsledku nižších úroků také klesá kurz brazilského realu, což pomůže exportérům, aby jejich produkty ve světovém srovnání byly levnější.

Vývoj akciového trhu v Brazílii

Brazilský akciový trh byl od roku 2003 v silném růstovém trendu. V roce 2008 ale brazilské akcie postihly silné výprodeje, podobně jako ostatní akciové trhy. Od té doby už pět let akcie na burze v São Paulu více méně stagnují s krátkými úseky růstu i poklesu. Nyní se brazilské akcie od června mírně vzchopily, možná se pomalu začíná blýskat na lepší časy.

Vývoj indexu MSCI Brazil

Zdroj: MSCI

Podílové fondy, ETF, indexové certifikáty

Jan Traxler

Jan Traxler – ekonom, ředitel FINEZ Investment Management

Odborník na akcie, zakladatel a ředitel společnosti FINEZ Investment Management, poskytující privátní investiční poradenství.

Publikuje pravidelně v deníku E15, v měsíčníku Finanční řízení & controlling v praxi, na portálech Investujeme.cz, Finmag.cz, Peníze.cz a příležitostně v dalších médiích.

Menší investoři mají v České republice na výběr čtyři podílové fondy se zaměřením na brazilský akciový trh. Nejdelší historií se chlubí fond HSBC. Nejlevnější na správu je fond Horizon Access Brazil prodávaný v ČSOB. Nejlepších relativních výsledků zatím dosahuje fond Amundi, který jako jediný překonává benchmark (index MSCI Brazil), což je ale dáno kratší historií fondu.

Vesměs jsou ale všechny čtyři fondy dost podobné a každý rok se více daří jinému fondu, takže nelze jednoznačně říct, který z nich je nejlepší. Fond HSBC je oproti ostatním trochu agresivnější, investuje i do menších společností, v důsledku toho vykazuje vyšší volatilitu a měl by dlouhodobě přinést vyšší výnos než zbylé fondy. Prozatím se ale jeho agresivnější investiční strategie neprokázala jako úspěšnější.

Výkonnost podílových fondů po přepočtu do CZK

Fond

1 rok

3 roky (p. a.)

5 let (p. a.)

Amundi Brazil

13,4 %

4,0 %

-

Horizon Access Brazil

11,3 %

0,4 %

-2,6 %

HSBC GIF Brazil

14,7 %

5,3 %

-5,5 %

Parvest Brazil

11,3 %

1,5 %

-2,5 %

FINEZ

Kurzy investování s Janem Traxlerem

FINEZ Investment Management pořádá otevřené kurzy investování:

  • Začínáme investovat
    Naučte se, jak zhodnocovat peníze lépe než v bance. Naučte se investovat chytře a efektivně.
  • Podílové fondy od A do Z
    Naučte se vybírat kvalitně spravované fondy, sestavte si vlastní investiční portfolio.
  • Jak ovládnout akcie
    Naučte se analyzovat akcie a spravovat si vlastní akciové portfolio.

Termíny, přihlášky a kontakty na webu FINEZ

Zdroj: Morningstar

Další možnost, jak se podílet na očekávaném růstu cen akcií v Brazílii, představují indexové fondy a indexové certifikáty. Indexový certifikát s podkladovým aktivem indexem Bovespa emitovaly banky Goldman Sachs, Royal Bank of Scotland nebo Deutsche Bank. Mezi ETF převládají fondy kopírující index MSCI Brazil, což jsou například iShares, db x-trackers nebo UBS. Index Bovespa kopíruje ETF Lyxor.

Fajnšmekři si možná koupí akcie konkrétních firem. Větší firmy se sekundárně obchodují v New Yorku, kde může s akciemi obchodovat každý český broker. S některými klienty například máme nakoupeny akcie společnosti Petroleo Brasileiro, největší brazilské firmy, která se zabývá těžbou ropy a zemního plynu, nebo společnosti Gerdau, jednoho z největších světových producentů oceli.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+31
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Ustojí Polsko a Ukrajina své úžasné Euro?

6. 6. 2012 | Luboš Palata

Ustojí Polsko a Ukrajina své úžasné Euro?

Pozítří začíná v Polsku a na Ukrajině mistrovství Evropy ve fotbale, jedna z největších událostí ve sportovním světě a současně také jedna z nejdražších. Zvláště pro země, které musí... celý článek

Analýza: Máme se po vlně znárodňování bát investic do Latinské Ameriky?

17. 5. 2012 | Jan Traxler | 5 komentářů

Analýza: Máme se po vlně znárodňování bát investic do Latinské Ameriky?

Po sérii znárodnění v Bolívii a Argentině berou investoři nohy na ramena. Má smysl investovat v Latinské Americe? Není to příliš rizikové?

Bilancování – akcie v roce 2011

9. 1. 2012 | Jan Traxler | 4 komentáře

Bilancování – akcie v roce 2011

Rok 2011 nebyl pro akcie vůbec příznivý. Vyjma USA všechny hlavní trhy ztrácely. Nejhůř dopadli majitelé řeckých akcií. Nejlépe si vedly akcie – na Jamajce.

Akcie rozvíjejících se trhů jsou nejvýkonnější

1. 6. 2011 | Roman Dvořák | 7 komentářů

Akcie rozvíjejících se trhů jsou nejvýkonnější

Akcie rozvíjejících se trhů patří historicky mezi nejvýkonnější investice. Dlouhodobě výkonnější než například ropa, zlato nebo komodity.

Rozvíjející se trhy lákají. Víte ale, do čeho vlastně investujete?

15. 10. 2010 | Jan Traxler | 5 komentářů

Rozvíjející se trhy lákají. Víte ale, do čeho vlastně investujete?

Akcie emerging markets jsou v kurzu. Zatímco americké a evropské akcie jsou v průměru na desetiletém horizontu v mínusu, emerging markets akcie vzrostly za stejné období o 10 % p.a.... celý článek

Partners Financial Services