Analýza: Který komoditní fond zvolit

Jan Traxler | rubrika: Analýza | 18. 6. 2012 | 1 komentář
Je mnoho způsobů, jak se dá využít dnešních nízkých cen a spekulovat na dlouhodobý růst cen komodit tažený zvýšenou inflací. Nejjednodušší cestou – a mnohdy také nejefektivnější – jsou komoditní fondy. Jaká je jejich nabídka v Česku?
Analýza: Který komoditní fond zvolit

Celkem na výběr deset komoditních fondů

Investiční fondy mohou mít různé zaměření, nejčastěji investují majetek podílníků do akcií nebo dluhopisů. Velmi oblíbené jsou také relativně konzervativní nemovitostní fondy. A existují samozřejmě i fondy, které investují do komodit. I když správnější by bylo říct, že spekulují s komoditami, protože komodity nenesou žádný úrok, nájemné ani dividendu, jedná se čistě o spekulaci na růst ceny.

V České republice máme na výběr deset komoditních fondů, z nich některé ještě nabízí více variant měnového zjištění. Mnohé fondy jsou si podobné jako vejce vejci, jiné se od ostatních dost zásadně liší.

ČSOB, ING, BNP Paribas a Credit Suisse – indexové fondy

První skupinku prakticky totožných fondů tvoří komoditní fondy spravované společnostmi ČSOB, ING, BNP Paribas a Credit Suisse. Tyto čtyři fondy můžeme označit za indexové. Správa fondu je ryze pasivní, portfolio fondu kopíruje složení komoditního indexu. V případě ČSOB, BNP Paribas a Credit Suisse se dokonce jedná o stejný index Dow Jones – UBS Commodity.

Jan Traxler

Jan Traxler – ekonom, ředitel FINEZ Investment Management

Přední český odborník na akcie, zakladatel a ředitel společnosti FINEZ Investment Management, poskytující privátní investiční poradenství.

Publikuje pravidelně v deníku E15, v měsíčníku Finanční řízení & controlling v praxi, na portálech Investujeme.cz, Finmag.cz, Peníze.cz a příležitostně v dalších médiích.

ING si kalkuluje vlastní komoditní index UBS ING Commodity Enhanced. Slovo „enhanced“ zde označuje, že index není kalkulován z kontraktů s nejbližší splatností, jak tomu bývá nejčastěji, ale do výpočtu hodnoty indexu se zahrnují kontrakty s různou dobou do splatnosti. To v praxi znamená index, který má lehce nižší volatilitu s dlouhodobě velmi podobnými výsledky. Fond ING má tudíž o něco menší krátkodobé výkyvy než fondy ČSOB, BNP Paribas a Credit Suisse, jejich dlouhodobé výsledky by ale měly být prakticky totožné.

Nicméně tyto čtyři fondy je možné nakoupit v různých měnových variantách, ve všech případech s měnovým zajištěním. Podle toho se pak samozřejmě výsledky po přepočtu do korun mohou výrazně lišit, v závislosti na vývoji měnových kurzů. Například poslední rok výrazně posílil dolar, ještě loni v létě bychom za jeden americký dolar dostali 17 korun, dnes přes 20 korun. Dolarové varianty fondů se tedy mohou po přepočtu do korun chlubit lepšími výsledky.

Fondy ČSOB a ING jsou k mání pouze v korunové variantě se zajištěním měnového rizika proti poklesu kurzu dolaru. BNP Paribas spravuje komoditní fond už řadu let v klasické dolarové variantě. V loňském roce nabídla pro české investory také variantu fondu se zajištěním do koruny, podobně jako ČSOB nebo ING. To je z dlouhodobého pohledu důležitá ochrana proti případnému posilování koruny (oslabování dolaru). Krátkodobě se však ukázalo výhodnější investovat v dolarové variantě fondu.

Nechte si poradit u odborníků

Aleš Tůma

Leží vám na běžném účtu sto tisíc a nevíte, co s nimi? Nejste si jistí garantovanou investicí, kterou vám nabídli v bance? Chcete vědět víc o investování do podílových fondů?

Partners Financial Services

Zeptejte se analytika Partners Aleše Tůmy a dalších odborníků v Investiční poradně na Peníze.cz

Společnost Credit Suisse taktéž spravuje klasický dolarový fond. Jak můžete vidět z tabulky výkonnosti, má prakticky stejné výsledky jako fond od BNP Paribas, neboť kopírují stejný komoditní index. Credit Suisse dále nabízí stejný fond denominovaný v euru bez měnového zajištění. Po přepočtu do korun má tudíž stejné výsledky jako dolarová varianta fondu. Nejsou tomu ještě ani dva měsíce, co byla na trh uvedena také eurová varianta fondu se zajištěním proti poklesu dolaru. Ta má však smysl pro Slováky nebo jiné eurové investory, pro českého investora není měnové zajištění do eura důležité.

O mnoho zajímavější je varianta fondu Credit Suisse s měnovým zajištěním do švýcarského franku. Ta má díky dlouhodobě silnému švýcarskému franku z pohledu českého investora po přepočtu do korun nejlepší výsledky (krátkodobě frank vůči dolaru také oslabil) a nabízí docela zajímavou alternativu měnové diverzifikace portfolia.

Výnosy komoditních fondů po přepočtu do CZK

Raiffeisen, Generali, J&T – fondy fondů

Druhou skupinu komoditních fondů tvoří fondy spravované společnostmi Raiffeisen, Generali PPF a J&T. Tyto tři fondy mají opět velmi podobnou výkonnost, jelikož mají velmi podobné složení. Ve všech třech případech se jedná fakticky fondy fondů, protože neinvestují přímo do komodit, ale nakupují do portfolia jiné zahraniční komoditní fondy nebo komoditní ETF.

Kvůli tomu dochází ke zbytečné duplikaci poplatků. Když k tomu u fondů Generali a J&T ještě přičteme velmi vysoký správcovský poplatek, není divu, že tyto fondy ani veřejně neuvádějí ukazatel celkové roční nákladovosti TER (total expense ratio). V případě fondu Raiffeisen je sice roční správcovský poplatek nižší, ale kvůli duplikaci poplatků i tak vychází velmi vysoký syntetický TER 2,3 procenta ročně.

Poplatky a náklady komoditních fondů

Fond

Vstupní
poplatek

Roční odměna
správce

TER

ČSOB Komoditní fond

2,5 %

1,35 %

x

BNPP World Commodities

5,0 %

1,50 %

1,86 %

CS Commodity Index+

5,0 %

1,40 %

1,57 %

ING Commodity Enhanced

3,0 %

1,30 %

1,70 %

Raiffeisen Active Commodities

3,0 %

1,25 %

2,30 %

Generali PPF Komoditní fond

4,0 %

3,00 %

x

J&T Komoditní Fond

5,0 %

2,50 %

x

Pioneer Commodity Alpha

5,0 %

1,25 %

1,65 %

Parvest World Agriculture

5,0 %

1,50 %

1,83 %

ČPI Zlatý fond

4,0 %

3,00 %

3,29 %

Zdroj: FINEZ Investment Management; Pozn. Některé české fondy bohužel neuvádí ukazatel roční nákladovosti TER.

Pioneer Commodity Alpha – aktivně řízený fond

Jediný komoditní fond z celé desítky je aktivně řízený, tento fond spravuje společnost Pioneer Investments. Jedná se o typický long/short komoditní fond, který aktivně pracuje s portfoliem a kombinací dlouhých a krátkých pozic (spekulací na růst a na pokles) se snaží dosáhnout absolutního výnosu nezávisle na celkovém vývoji trhu.

To můžeme vidět také na výkonnosti fondu, který jako jediný není na roční periodě ve velké ztrátě. Na druhou stranu ve fázi silného růstu cen komodit značně zaostává, protože se soustředí pouze na alfu – nadvýnos jedné komodity nad jinou. Z dlouhodobého pohledu tedy není nejvhodnější variantou, jak se podílet na růstu cen komodit. Tento fond je ale vhodný jako doplněk konzervativnějších a vyvážených portfolií, protože má nízkou volatilitu a jeho výkonnost nekoreluje s vývojem na akciových ani dluhopisových trzích.

Parvest World Agriculture

Zbývající dva fondy nejsou celokomoditní. Fond Parvest World Agriculture, další podílový fond z dílny BNP Paribas, je zaměřen pouze na zemědělské komodity. Jedná se o pasivně spravovaný indexový fond. Zhruba polovinu portfolia tvoří pšenice, kukuřice a sója, v majetku fondu bychom ale našli i kontrakty na cukr, kávu, kakao, bavlnu nebo maso.

Také tento fond je vhodný jako vyvážení portfolia, neboť zemědělské komodity nejsou cyklické a mají nízkou korelaci s akciemi i dluhopisy. Oproti fondu Pioneer nabízí potenciál vyššího dlouhodobého výnosu v případě zvýšené inflace (potraviny jsou nejlepší ochranou před inflací, lepší než zlato). Nevýhodou je ale výrazně vyšší krátkodobá volatilita fondu. Ceny zemědělských komodit jsou náchylné na počasí, hlavním cenotvorným faktorem je zde nabídka (úroda), nikoliv poptávka, která je stabilní s malým ročním přírůstkem (vlivem rostoucí populace).

ČP Invest Zlatý fond

Anketa

Investovali byste do některého z fondů, o kterém dneska byla řeč?

Poslední komoditní fond ve výběru prodává společnost ČP Invest a spravuje Generali PPF Asset Management. Tento fond je zaměřen na drahé kovy, převážně zlato a stříbro. V jeho portfoliu najdeme komoditní ETF a akcie jednotlivých těžebních firem, takže se jedná o fond na rozmezí akciového a komoditního.

Jeho velkou nevýhodou jsou vysoké správní náklady. Ročně si ČP Invest strhává tři procenta z objemu investovaného kapitálu, celková roční nákladovost fondu TER pak vychází na 3,3 procenta. Z hlediska poplatků na správu se jedná o jeden z nejdražších fondů v České republice. Přesto se i tento fond může hodit do portfolia jako vyvážení akciové a dluhopisové složky. Výhodou je zajištění měnového rizika do koruny.

Který fond vybrat?

Nejde říct, který z fondů je nejlepší. Nejkonzervativnější je Pioneer Commodity Alpha. Naopak nejvyšší výnosový potenciál dnes po korekci nabízí klasické indexové komoditní fondy. Zde záleží na koncepci celého portfolia, zda se do něj více hodí fond dolarový nebo se zajištěním do koruny či do švýcarského franku. Do vyváženého portfolia se velmi dobře hodí Parvest World Agriculture, nejlépe v kombinaci s fondem zaměřeným na akcie těžebních společností.

PR

Chcete investovat, ale máte obavy o své úspory? Chcete spravovat své finance s jistotou, ale přesto vydělávat? Investujte s Garancí Plus, která vám přináší 100% návratnost investice a možnost zajímavého zhodnocení.
Více informací o produktu
Nyní sjednáte i přes internet! Sjednat online >>>

Akcie těžebních společností jsou druhým způsobem, jak se dlouhodobě podílet na růstu cen komodit. Zde se růst cen komodit projeví podobně do růstu ceny akcií, ale navíc investor inkasuje dividendy. O této variantě a aktuálních zajímavých investičních příležitostech si řekneme více někdy příště.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Analýza: korekce na komoditních trzích láká k nákupům

30. 5. 2012 | Jan Traxler | 2 komentáře

Analýza: korekce na komoditních trzích láká k nákupům

Cena většiny komodit už rok klesá. Relativně levné komodity lákají k nákupům…, dokud je inflace ještě nízká.

Co pořád všichni s tím zlatem máte?

21. 5. 2012 | Tomáš Raputa | 33 komentářů

Co pořád všichni s tím zlatem máte?

Rok 2008 ukázal, jak je současný ekonomický systém křehký. Jak jej vylepšit, aby se podobným krizím a panikám dalo předejít nebo lépe – aby k nim vůbec nedocházelo? Podstatná část těch,... celý článek

Analýza: Máme se po vlně znárodňování bát investic do Latinské Ameriky?

17. 5. 2012 | Jan Traxler | 5 komentářů

Analýza: Máme se po vlně znárodňování bát investic do Latinské Ameriky?

Po sérii znárodnění v Bolívii a Argentině berou investoři nohy na ramena. Má smysl investovat v Latinské Americe? Není to příliš rizikové?

Kam spořit na důchod (I. díl): Pořiďte si slepici, která snáší zlatá vajíčka

21. 3. 2012 | Jan Traxler | 18 komentářů

Kam spořit na důchod (I. díl): Pořiďte si slepici, která snáší zlatá vajíčka

Současný penzijní systém je neudržitelný. Mladí lidé tudíž hledají, jak se na stáří zabezpečit vlastními prostředky. Jak na to? „Pořiďte si slepici, která snáší zlatá vajíčka.“

Bilancování – komodity v roce 2011

16. 1. 2012 | Jan Traxler

Bilancování – komodity v roce 2011

Většina komodit v roce 2011 zlevnila, kromě masa, ropy a zlata. Nejvíc klesla cena rhodia, bavlny, kakaa, zemního plynu a cínu.

Partners Financial Services