Pravidelné investice: předplácet, či nepředplácet poplatky?

Jan Traxler | rubrika: Jak na to | 20. 2. 2012 | 6 komentářů
Pravidelné investice: předplácet, či nepředplácet poplatky?
Uvažujete o pravidelném investování do fondů? Pak dobře zvažte, zda na začátku předplatit vstupní poplatky „se slevou“, nebo je hradit v plné výši s každou zaslanou investicí.

Prakticky každý dnes může investovat do akcií, komodit nebo nemovitostí formou pravidelného nákupu podílových fondů. Málokdo však ví, že tak může činit i bez obvyklého předplácení vstupních poplatků. Jen některé banky tuto možnost prezentují a málokterý poradce o ní informuje své klienty. Přitom většina fondů předplácení poplatků striktně nevyžaduje, i když ho preferuje.

Není divu, pro správce fondu i pro zprostředkovatele je výhodnější, když se investor upíše k delšímu období pravidelného nakupování podílových listů. Fond si tím zaváže investora, ten je motivován zůstat u správce, u kterého si už zaplatil poplatky, přechod k jiné společnosti si rozmyslí. Zprostředkovateli zároveň vzniká nárok na okamžitou provizi z předplacených poplatků. Žádný zprostředkovatel nestojí o provizi deset korun měsíčně, radši upřednostní dva tisíce dnes.

Nechci slevu zadarmo

Investiční poradna na Peníze.cz

Máte peníze? A máte jich málo? Pochopitelně, vždycky by jich mohlo být víc. Tak s tím něco udělejte! Poraďte se s poradnou.

Investiční poradnu na Peníze.cz vede Marek Hatlapatka, vedoucí analytického oddělení investiční společnosti Cyrrus.


Cyrrus

Aby měl investor motivaci předplatit si vstupní poplatky, dostává od fondu slevu. Místo pětiprocentního poplatku zaplatí například jen tři procenta (konkrétní poplatky se liší podle typu fondu a objemu investice) z takzvané cílové částky, což je součin měsíční investice a počtu měsíců pravidelného investování. Takže na první pohled je to vlastně výhodné i pro investora, neboť zaplatí méně na poplatcích.

Ovšem méně je někdy více. Když vezmeme v potaz inflaci, pak tři procenta dnes můžou být víc než pět procent postupně placených po dobu následujících 30 let. V tomto konkrétním případě by tomu tak bylo při roční inflaci vyšší než 3,85 procenta.

Dále bychom při předplacení vstupních poplatků měli vzít v potaz ušlý zisk. Peníze, které použijeme na předplacený poplatek, by jinak mohly být investovány a generovat zisk. Tak například při investici pět tisíc měsíčně po dobu 30 let s tříprocentním předplaceným vstupním poplatkem bychom na začátku zaplatili 54 tisíc, které by jinak mohly být investovány.

Budeme-li například kalkulovat s průměrným ročním výnosem pět procent, pak by nám za 30 let přinesly výnos téměř 180 tisíc. To je dvakrát tolik, než bychom postupem času zaplatili při plném pětiprocentním vstupním poplatku, ale hrazeném až s každým realizovaným vkladem.

Takže ona sleva na vstupním poplatku není v konečném důsledku pro investora finančně vůbec výhodná. Může za to ušlý zisk a inflace.

Rozdíl vstupních poplatků při investici 5000 měsíčně po dobu 30 let, inflaci 4 % p. a. a průměrném výnosu 5 % p. a.

 

sazba poplatku

výše poplatku

po zohlednění inflace

ušlý zisk

předplacený poplatek

3 %

54 000

54 000

179 385

hrazený postupně

5 %

90 000

52 993

0


Zdroj: FINEZ Investment Management

Menší flexibilita, nebo větší disciplína?

Jan Traxler

Jan Traxler – ekonom, ředitel FINEZ Investment Management

Přední český odborník na akcie, zakladatel a ředitel společnosti FINEZ Investment Management, poskytující privátní investiční poradenství.

Publikuje pravidelně v deníku E15, v měsíčníku Finanční řízení & controlling v praxi, na portálech Investujeme.cz, Finmag.cz, Peníze.cz a příležitostně v dalších médiích.

Kromě finanční (ne)výhodnosti je dobré zvážit i další aspekty, a to flexibilitu a zodpovědnost. Předplacené poplatky značně omezují flexibilitu, ovšem vedou investora k větší disciplíně. Změní-li se má finanční situace, například přijdu o práci, a nebudu schopný dál si ve fondech „spořit“ na důchod, pak pokud jsem si poplatky předplatil, mám smůlu. Nikdo mi nic nevrátí. Jsem také vázán ke konkrétní společnosti a přechod k jiné si asi rozmyslím, neboť bych musel znovu platit vstupní poplatky.

Přesto je pro mnoho lidí vlastně pro jejich dobro, když se upíšou k delší době investování a předplatí si poplatky, protože je to nutí k disciplíně a v konečném důsledku si tak uspoří větší částku. Když se investor dostane do horší finanční situace, prvně škrtne v rodinném rozpočtu nepovinné položky. Pokud si však předem zaplatil poplatky, má větší tendenci sjednané měsíční úložky dodržovat. Sice to lidem v těžkém období vadí, ale po překonání náročného období jsou rádi, že byli podvědomě nuceni nepřerušovat investování (ačkoliv to samozřejmě možné je), a naspořili si tak větší objem kapitálu.

Anketa

Máte podíl ve fondu?

Nenechte se balamutit

Osobně jsem jednoznačně zastáncem větší flexibility, nerad se upisuji na mnoho let dopředu, takže preferuji strhávání vstupních poplatků s každou měsíční investicí. Chápu ale, že zprostředkovatelé potřebují také z něčeho žít, takže ve většině případů preferují předplacené poplatky. Zpravidla to hrají na slevu. Nevěřte ale poradcům, kteří vám tvrdí, že to bez předplacení nejde. Každá mince má dvě strany, a pokud vám druhou stranu zatajují, asi vám nebudou říkat celou pravdu ani u jiných produktů.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

20. 2. 2012 7:03, josef

kdyz si chci koupit fond, sam si ho vyberu. A pak musim zaplatit vstupni poplatek mamlasovi, ktery se mnou nema nic spolecneho, nikdy mi neporadil. A to jen kvuli tomu, ze jini podobni mamlasove musi lidem tyto produkty tlacit a bez provize by se neuzivili.

Zobrazit celé vlákno

+2
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

20. 2. 2012 5:36

Víte, pane Traxlere, články tohoto typu píšou lidi, co se prodejem finančních produktů nikdy neživili čili píšou svoje představy, jak by to mělo vypadat (jsou to takoví Verneové). Praxe je podstatně jiná. Pro mě není problém nabízet fondy s průběžným poplatkem, problém je, že mě to neuživí. On by se totiž musel zásadně změnit vztah lidí k vlastním penězům, k pojištění, musely by významně prořídnout řady tzv. poradců. Dokud bude situace na trhu taková, jaká je, tak ty předplacenky sjednávat budu. Tušíte třeba aspoň mlhavě, kolik peněz padne na storna provizí? Je běžná praxe, že si lidi po půlroce trvání pojistné smlouvy náhle "uvědomí, že je jim pojištění vlastně k ničemu" a smlouvu zruší. Nebo smlouvy ruší, protože jim jejich známý, který si přivydělává prodejem pojištění (proč si nepřivydělává jako neurochirurg nebo prodejce aut?) a v oboru je první týden (a delší dobu v něm nebude), řekl, že má pro ně něco lepšího.

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Bilancování. Měny v roce 2011: koruna nakonec dostala na zadek

23. 1. 2012 | Jan Traxler

Bilancování. Měny v roce 2011: koruna nakonec dostala na zadek

Koruna, zlotý a forint skončily na chvostu. Oslabovat začalo i euro. Naopak nadále posiluje japonský jen a ke konci roku se přidal i americký dolar. Vývoj v roce 2012 je plný nejistot. celý článek

Očima expertů: Investice. Kde zbohatnout v roce 2012?

20. 1. 2012 | Ondřej Tůma | 13 komentářů

Očima expertů: Investice. Kde zbohatnout v roce 2012?

Výhledy na rok 2012 nejsou dobré. Možností k dobrým investicím prý nebude mnoho. Vždy se ale najdou výjimky. Kde bude šance vydělat podle ekonoma Aleše Michla, podnikatele Tomia Okamury,... celý článek

Bilancování – komodity v roce 2011

16. 1. 2012 | Jan Traxler

Bilancování – komodity v roce 2011

Většina komodit v roce 2011 zlevnila, kromě masa, ropy a zlata. Nejvíc klesla cena rhodia, bavlny, kakaa, zemního plynu a cínu.

Bilancování – akcie v roce 2011

9. 1. 2012 | Jan Traxler | 4 komentáře

Bilancování – akcie v roce 2011

Rok 2011 nebyl pro akcie vůbec příznivý. Vyjma USA všechny hlavní trhy ztrácely. Nejhůř dopadli majitelé řeckých akcií. Nejlépe si vedly akcie – na Jamajce.

Malé peníze: Průvodce začínajícího investora (na příkladu Conseq Horizont Invest)

4. 1. 2012 | Jan Müller | 16 komentářů

Malé peníze: Průvodce začínajícího investora (na příkladu Conseq Horizont Invest)

Jan Müller ze serveru Malépeníze.cz odpovídá na otázky čtenářů Peníze.cz. Dnešní otázka se týkala konkrétní možnosti investice. Na konkrétním příkladu si tedy ukážeme, jak postupovat... celý článek

Partners Financial Services