Škola finanční gramotnosti: typy podílových fondů

Roman Baroš | rubrika: Když se řekne | 22. 11. 2011 | 2 komentáře
Škola finanční gramotnosti: typy podílových fondů
Není fond jako fond. Podílové fondy se dělí na více různých typů. Určitě je dobré mít alespoň základní povědomí, co od kterého typu můžete očekávat. Od toho tu je dnešní Škola finanční gramotnosti.

Penzijní připojištění vám na spokojené stáří stačit nebude, už jsme to opakovali v několika lekcích – namátkou v hodině věnované přímo penzijku nebo v hodině o tom, jak spořit na stáří. Měli byste vzít svůj osud do vlastních rukou a začít si vytvářet rezervy na stáří. K tomu právě slouží různé podílové fondy, pomocí kterých můžete svoje peníze investovat. Jde to už od stokoruny měsíčně, takže se nemusíte bát, že na to nemáte peníze.

Samozřejmě, že existují i jiné cesty, jako například založit vlastní firmu a podobně, ale ne každý má podnikatelského ducha, takže mu nezbývá než poctivě chodit do práce a dávat něco „do prasátka“. Fondů je dnes nepřeberné množství, pojďme si říct, jaké jsou jejich základní typy.

Dluhopisový fond

Jak z názvu tušíte, tak v dluhopisovém fondu se investuje do dluhopisů. Dluhopis si můžete představit jako kus papíru, na kterém se někdo zaváže k tomu, že vypůjčené peníze vrátí i s úroky. Vždy je dopředu známa i doba, za jakou to má udělat.

Dluhopisy můžou být jak státní, tak firemní. V podstatě i vy sami můžete vydat svůj vlastní dluhopis, otázka je, zda o něj někdo bude mít zájem.

Dluhopisový kolotoč

Pokud v době splatnosti nemáte na vyplacení dluhopisu, můžete pořídit nový dluhopis, kterým ten starý vyplatíte, samozřejmě včetně úroků. Tohle praktikuje (nejen) náš stát. Samozřejmě to nejde do nekonečna, bude to fungovat pouze do doby, dokud se najde někdo, kdo tento dluhopis koupí. Když se nenajde, přijde krach.

Například jednoletý státní dluhopis, který si dnes můžete koupit v bankách, má úrok asi dvě procenta. Takže když si ho koupíte, dáte za něj 1 000 Kč, stát se vám zavazuje, že za rok vám vrátí 1 020 Kč. Při nákupu dluhopisu se jeho cena určuje také podle toho, jak daleko je moment, kdy bude dluhopis vyplacen. Jednoduše když je tento moment příliš daleko, je cena dluhopisu nižší, než kdyby to bylo příští týden.

S dluhopisy se tedy dá obchodovat, rozhodně ho nemusíte koupit a pak rok jen čekat. Ve fondu má toto obchodování s dluhopisy na starosti člověk, kterému se říká portfolio manažer. Ten spravuje celý balík peněz ve fondu, kde může být mnoho milionů korun od mnoha tisíc lidí. Tímto způsobem se pak dají nakoupit i dluhopisy, na které by běžný smrtelník neměl dost peněz. Často má totiž jeden dluhopis hodnotu přes půl milionu korun. Když se ale „domluví“ pět set lidí a každý dá po tisícovce, lze obchod uskutečnit. Samozřejmě se pak i stejným dílem podělí i o výnos.

Akciový fond

Akcie je velmi jednoduše malý kousíček firmy, která si říká akciová společnost. Když například nějaká firma vydá 300 tisíc kusů akcií, každou za tisíc korun, jejich úspěšným prodejem získá 300 milionů, ale také tím dává všem akcionářům právo, „kibicovat“ hospodaření firmy. Je ovšem jasné, že když máte jednu třísettisícinu, tak váš hlas není moc silný.

Akcie velmi intenzivně mění svoji hodnotu. Každý den můžete sledovat pohyby hodnoty o několik procent nahoru nebo dolů. Cílem portfolio manažera akciového fondu je, aby koupil akcie v momentě, kdy jsou zrovna levnější a prodal je, když jsou zrovna dražší. Zní to jednoduše. Bohužel nikdo nemá křišťálovou kouli, ve které by viděl, v jakém okamžiku se nacházíme právě teď.

Kde hledat základní info o fondu

Tvůrci webových stránek investičních společností někdy dokážou pro základní informace o fondech najít nečekané úkryty. Pátrání po nich se pak mění v detektivní práci. Před nedávnou dobou se jí ujal František Mašek, svá dobrodružství popsal v článku Co vám o sobě fondy neříkají.

Od července příštího roku budou mít investoři k dispozici nový přehledný dokument zvaný KID: klíčový investorský dokument. Z něj by měli vyčíst to nejzákladnější a měl by být vždy čerstvý. Proti kreativním webmasterům ovšem bude jen těžko imunní.

Podrobný výpis toho, jaké akcie se ve fondu nacházejí nebo teoreticky mohou nacházet, vždy najdete v tzv. prospektu fondu (který má mnoho stran textu) nebo ve zkráceném prospektu fondu (který shrnuje ty nejdůležitější informace). Když se nenecháte odradit, určitě daný prospekt vždy najdete.

Fondy peněžního trhu

Tyhle fondy se specializují na finanční nástroje, které mají nízké riziko a stále ještě nějaký výnos. Jedná se například o dluhopisy s velmi krátkou splatností (maximálně jeden rok), státní pokladniční poukázky a termínované vklady různých bank. Dost často je v těchto fondech uložena i prostá hotovost.

Termínované vklady bank totiž fungují tak, že čím větší balík najednou vložíte, tím lepší dostanete úrok. Pro nějaký fond není problém vložit do termíňáku několik desítek milionů korun a získat tak opravdu ty nejlepší podmínky.

Žádné velké obchodování zde nečekejte, fondy peněžního trhu jsou klidným přístavem pro všechny konzervativní investory nebo pro ty, kteří potřebují své peníze někam uklidit na několik málo let a dávat je do akcií nebo dluhopisů by pro ně bylo příliš rizikové.

Škola finanční gramotnosti na Peníze.cz

Ovládáte bezpečně peněžní trivium? Znáte základní počty, víte jak číst smlouvy a kdy je můžete podepsat?

Škola finanční gramotnosti. Již osmnáct lekcí.

Nemovitostní fondy

Nemovitostní fondy fungují trošičku jinak, než všechny tři předchozí. V jednoduchosti to funguje tak, že spousta lidí dá na hromadu peníze a fond za ně koupí nějakou nemovitost, typicky kancelářskou budovu nebo obchodní centrum a podobně. Z nájemného pak fondu plyne zisk a zároveň se hodnota fondu zvyšuje (nebo snižuje) tak, jak se zvyšuje (nebo snižuje) hodnota nemovitosti.

Ve správném nemovitostním fondu samozřejmě není pouze jeden dům, ale je jich tam víc. Portfolio manažer se opět snaží v rámci možností, které mu určuje prospekt fondu, diverzifikovat rozložení nemovitostí ve fondu.

Komoditní fondy

Komodity to jsou suroviny. Všeho druhu: nerostné materiály jako zlato a další drahé i méně drahé kovy, materiály rostlinného i živočišného původu jako dřevo či vlna, potraviny a pochutiny – pšenice, kukuřice, sója, káva, cukrkrávy a vepři, energetické suroviny jako ropa, zemní plyn... a další a další.

Rizikovost a výnosnost fondů

  • Komoditní fondy – největší rizika, největší výnosy
  • Akciové fondy – větší rizika, větší výnosy
  • Nemovitostní fondy – střední rizika, střední výnosy
  • Dluhopisové fondy – menší rizika, menší výnosy
  • Fondy peněžního trhu – nízká rizika, nízké výnosy

Jednotlivé fondy se samozřejmě mírně překrývají, klidně můžete najít dluhopisový fond s větším výnosem (a tudíž s větším rizikem) než nemovitostní fond.

Cena komodit se může proměňovat velmi dramaticky a bleskově. Je často velmi závislá na přírodních a politických podmínkách, které mohou být velmi nestabilní. Vzroste napětí na Blízkém východě, vzroste cena ropy. Vydaří se úžasné počasí, úroda kávy je dvojnásobná a producenti nevědí, jak až jít s cenou dolů, aby aspoň něco prodali.

Z těchto důvodů se nedoporučuje obchodovat s komoditami začátečníkům, kteří sem tam po večerech něco koupí nebo prodají. Prostě nemají šanci sledovat, kde se stala jaká katastrofa a podobně. Když už vás komodity lákají, vyberte si nějaký fond a svěřte svoje peníze profesionálům.

U komoditního fondu je důležité vědět, zda nakupuje komodity jako takové nebo obchoduje s akciemi firem, které komodity produkují nebo zpracovávají. Akcie těchto firem jsou sice s cenami komodit pevně svázané, ale najdou se případy, kdy se chovají protichůdně. Klidně se může stát, že se nějaká firma na zpracování bavlny dostane do potíží, ale není to tím, že by byl problém s bavlnou jako takovou, ale proto, že továrna je na ostrově, kam se zboží dováží letecky, nedaleko bouchla sopka, letecký provoz je pozastaven a lodní spojení přece jenom trvá o něco déle.

Smíšené fondy

Anketa

Investujete nebo byste chtěli investovat do podílových fondů? Jaké jste/byste vybrali?

Aby toho nebylo málo, tak existují i fondy smíšené. Jak už z názvu vyplývá, obchodují nikoli jen čistě s akciemi nebo čistě jen s dluhopisy, ale kombinují. Pokud se chystáte investovat do smíšeného fondu, určitě odkazuji opět do prospektu fondu, kde bude napsáno, zda příslušný portfolio manažer zvládá všechny typy cenných papírů a obchoduje s nimi napřímo nebo se jedná o tzv. fond fondů.

Fond fondů funguje tak, že portfolio manažer se nezatěžuje nějakým obchodováním s akciemi, dluhopisy nebo komoditami, ale nakupuje či prodává podíly v již existujících fondech, jejichž typologii jsme si dnes představili. 

Dnes jsme tedy probrali typy jednotlivých fondů podle toho, s čím obchodují. Příště si řekneme, co jsou to ETF fondy, fondy životního cyklu a jaký vliv má měnové riziko. Tím vším se nám budou proplétat poplatky, kolik za co se platí a zda je lepší si investování předplatit nebo si poplatky nechávat strhávat průběžně.

Autor je finanční poradce Partners For Life Planning

Vaše denní dávka grafů

Na Peníze.cz najdete přehled podílových fondů českých a zahraničních společností nabízených na našem trhu. Aktuální kurzy, profily, žebříčky, poradenství s výběrem fondu. Porovnání fondů.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+20
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Malé peníze: Mám svých půl milionu svěřit makléři k investicím do akcií?

16. 11. 2011 | Jan Müller | 16 komentářů

Malé peníze: Mám svých půl milionu svěřit makléři k investicím do akcií?

Na Peníze.cz jsme o už psali o churningu. Tedy praxi, kdy makléř s vašimi investicemi pracuje nad míru: koupí, prodá, koupí, prodá – až celou investici rozpustí v poplatcích za každou... celý článek

Škola finanční gramotnosti: krachy, krachy, krachy

8. 11. 2011 | Roman Baroš | 7 komentářů

Škola finanční gramotnosti: krachy, krachy, krachy

Co se stane, když... V minulém díle Školy finanční gramotnosti jsme se učili, do čeho neinvestovat. Dnes si řekneme o tom, co nám hrozí, když už jsme svoje peníze do něčeho dali.

Škola finanční gramotnosti: kam neinvestovat

1. 11. 2011 | Roman Baroš | 8 komentářů

Škola finanční gramotnosti: kam neinvestovat

Kam investovat, to vám dneska poví každý: tisk, internet i televize, všude je plno doporučení, kam vložit peníze. Málokdo vám ovšem řekne, kam investovat rozhodně nemáte. I od toho... celý článek

Investorem za stovku měsíčně

17. 10. 2011 | Aleš Tůma | 11 komentářů

Investorem za stovku měsíčně

Utratit všechny uspořené peníze za dovolenou nebo si ji dokonce pořizovat na půjčku je podle finančních odborníků hazard. Místo toho doporučují peníze zhodnocovat investováním a dovolenou... celý článek

Škola finanční gramotnosti: úvod do investování

2. 8. 2011 | Roman Baroš | 11 komentářů

Škola finanční gramotnosti: úvod do investování

Na účtu peníze nevydělávají, sotva si udrží hodnotu. Rádi byste tedy investovali, ale máte strach a pocit, že investování je výsada bohatých. A nevíte jak na to. Strach mít nemusíte,... celý článek

Partners Financial Services