Co vám o sobě fondy neříkají

František Mašek | rubrika: Analýza | 24. 5. 2011 | 4 komentáře
Co vám o sobě fondy neříkají
V podílových fondech má prý peníze milion a čtvrt Čechů. Jiní investují sami – fondy prý nabízejí za hodně peněz málo muziky, nemluvě o tom, že některé informace, jsou-li vůbec k mání, musíte z jejich správců doslova páčit. Nápravu má přinést klíčová informace pro investory (KID).

Chcete investovat prostřednictvím fondů? Zřejmě si o nich budete chtít napřed něco zjistit. Teoreticky je to snadné – stačí projít infolisty, které zveřejňují o svých fondech jednotlivé investiční společnosti. Z nich získáte nejdůležitější informace. Průzkum serveru Peníze.cz mezi desíti investičními společnostmi, které jsou členy Asociace pro kapitálový trh ČR a spravují privátním investorům nejvíc majetku, ale ukazuje, že někdy je vytvoření podobného infolistu nad jejich síly. A pokud jsou potřebná data k mání, musíte je občas složitě hledat. I když tušíte, kde.

Pokud chybí takové ukazatele jako třeba benchmark (index, jímž fondy měří svou výkonnost), nezkušený investor to zpravidla vůbec nezaregistruje, protože je nezná. Horší je, že v některých infolistech či základních dokumentech fondů chybí i renomovaným správcům vstupní či manažerský poplatek. O údaji TER (total expense ratio), který ukazuje, jak je fond ve srovnání s konkurencí drahý či levný, ani nemluvě. Pídit se někdy musíte i po výnosech fondu za delší než pětileté období, struktura aktiv fondu bývá zveřejňována s měsíční, často ale s daleko delší časovou prodlevou.

TIP REDAKCE

Pozor na poplatky!

Výnos fondu je jedna věc, kolik skutečně dostanete, když se rozhodnete své podílové listy prodat, je věc druhá. Jsou tu totiž ještě poplatky fondů – a ty s vaším výdělkem dokážou zacvičit. Spočítejte si na naší kalkuhračce vliv poplatků na výnos podílového fondu

Některé fondy z vás vycvičí detektiva

Nezkušený investor požaduje něco jiného než pokročilý, hájí se někteří správci fondů. Proč ale potom někteří z nich dokážou shrnout vše podstatné na jeden či několik listů papíru formátu A4 a jindy si připadáte jako finanční Sherlock Holmes?

Nejpodstatnější informace o fondu, tedy datum jeho vzniku, jméno manažera fondu, rizikovost, investiční zaměření a strategii, aktuální i minulé výnosy, včetně grafu, nákladovost fondu, minimální investice, poplatků, struktury aktiv fondu, případně i měsíčního komentáře a další dat, zpravidla nabízí zmiňovaný infolist, v některých případech supluje jeho roli měsíční zpráva manažera. A někdy ovšem ani dva dokumenty nestačí.

Dva jedničkáři

Velmi dobře zpracovaný infolist mají fondy spravované společnostmi ČP Invest a Conseq Investment Management. Jako u řady hodnocených českých fondů u ČP Investu chybí TER. U fondů, které investují přes pět let, nenajdete ani průměrný výnos za rok. Zkušenější investoři, kteří budou hledat benchmark, ho budou rovněž hledat marně. Na jednom listě je zde nicméně velmi přehledně shrnuto skoro vše podstatné. Včetně počtu titulů, které má fond v portfoliu, a jeho obrátkovosti (kolikrát se zobchoduje celé portfolio fondu za rok).

V měsíční zprávě manažerů fondů Conseq Investment Management najdeme ještě více informací – jsou totiž na čtyřech až pěti stranách. Od druhé stránky přitom zpráva zachycuje vývoj na finančních trzích, teritoriální a odvětvovou strukturu. Každý si může vybrat to své. Je tedy vidět, že to jde. A je na místě ptát se, proč nemohou podobně zpracovat informace i někteří největší hráči na trhu? Skutečně investory uspokojí jen jedna informačně chudá strana textu?

Dobře uleželá portfolia

Také informace o fondech J&T Asset Management a ČSOB investiční společnosti si vystačí s jedním dokumentem. Korunové fondy J&T neuvádějí velikost TER, obrátkovost a počet titulů v portfoliu – a to může být problém. Jejich portfolia jsou totiž koncentrována do menšího počtu titulů, což nabízí zajímavý výnos, ale i riziko výraznějšího poklesu A to si nemusí nezkušený, leč agresivní investor vždy uvědomit.

Struktura majetku spravovaných fondů by měla být aktualizována v nejbližších dnech, zatím J&T uvádějí hodnotu k 12. lednu 2011, tedy čtyři měsíce starou. Podobný problém se objevuje i u řady dalších fondů. Změny jejich portfolia se v informačních materiálech často objevují s dvouměsíční i delší prodlevou. Správci fondů často tvrdí, že se jejich portfolio příliš nezměnilo, změny ale v materiálech neuvádějí. To má zabránit tomu, aby někdo kopíroval strategii fondů. Jak se ale dozví o změnách v jejich portfoliu ten, kdo vlastní jejich podílové listy? V měsíční zprávě manažera není vše a zdaleka ne všechny fondy o změnách dobře a včas informují.

Kulturisti, stydlíni a tajnůstkáři

ABC investora

Chcete vědět víc o pravidlech investování? V deseti lekcích Investičního kurzu serveru Peníze.cz se dozvíte, jakými zásadami se při investování řídit a jaká pravidla platí pro jednotlivé investiční nástroje. Ať už jde o akcie, dluhopisy, podílové fondy, či alternativní investice. Nakonec se můžete nechat inspirovat slavnými světovými investory.

Informace o fondech Raiffeisenbank obsahují téměř vše podstatné – chybí jen portfoliomanažer a počet titulů v portfoliu. Chvíli však trvá, než se k informacím dostanete. Kdybyste nedělali kliky myší, ale v tělocvičně, máte o fyzičku postaráno. Na domácí stránce Rajfky najdete na první pohled kurzy fondů. Přes ty ale cesta nevede. Zvolte cestu přes investice, cenné papíry, podílové fondy, popis produktu a název fondu a aktuální report, pak stačí už „jen“ šest kliků.

Fondy ČSOB investiční společnosti nabízejí vcelku čerstvou skladbu portfolia ke konci letošního dubna. Ani u nich ale nenajdeme ukazatel TER, stydí se také zřejmě (a nejsou sami) za jméno portfoliomanažera. Také zde nenajdeme údaje o počtu titulů, které tvoří aktiva fondu.

U správců dalších fondů již musíme informace hledat nejméně ve dvou dokumentech. To je případ investiční společnosti Pioneer, kde je třeba kombinovat základní údaje o fondu s měsíční zprávou jejího manažera a Investiční kapitálová společnost Komerční banky, kde se zase vyplatí doplnit informace z měsíčního komentáře některými daty z charakteristiky fondů.

Kdo tají poplatky

V infolistu fondů Investiční společnosti České spořitelny není překvapivě manažerský poplatek fondů. A chybí i v měsíční zprávě manažera, která doplňuje data z infolistu. Koho tento poplatek zajímá, musí si ještě navíc najít tzv. zjednodušený statut. Na podobný problém narážíme i u fondů ING Investment Management, u nichž investor ze základních informací ani měsíční zprávy portfoliomanažera pro změnu nezjistí výši vstupního poplatku. Pokud má fond více distributorů, může snad orientačně uvést alespoň maximální výši těchto poplatků.

V případě AXA investiční společnosti je třeba kombinovat měsíční komentáře s měsíčním reportem. Vědí to ale investoři? Zvídavější se k tomu doberou metodou pokusu a omylu, jiní hledání vzdají...

Standardizovaná evropská občanka pro fondy

Anketa

Investujete do fondů?

Najít dostatek informací o fondech není tedy snadné. Správci fondů dosud odkazovali investory na tzv. zkrácený prospekt, který má obsahovat vše podstatné. Ten se ovšem v EU příliš neujal. Nahradí ho takzvaná klíčová informace pro investory, známá jako KID (klíčový informační dokument). U standardních fondů (tzv. UCITS, což je obdoba českých klasických otevřených podílových fondů), má být KID automaticky zaveden počátkem července napříč Evropou. Vzhledem k přechodnému období by měl být ovšem KID v ČR povinně zaveden až od července příštího roku. Při každé zásadní změně musí dojít k jeho aktualizaci, v praxi pak zřejmě nejméně jednou ročně. Jak to bude v případě speciálních (non-UCITS) fondů, rozhodne každá země ve své legislativě. V ČR to bude „nařízení vlády o sdělení klíčových informací speciálního fondu kolektivního investování“.

Zavedení KID bude znamenat, že standardní fondy v Lucembursku, v Česku či Polsku budou bez ohledu na to, zda jsou akciové, či peněžního trhu, poskytovat investorům stejné informace na jedné či dvou stránkách A4. Budou mít prakticky stejnou strukturu a investor se z nich dozví, o jaký fond jde, jaké má poplatky, na co se zaměřuje, jaký je jeho depozitář atd. Investorům hledajícím informace o fondech by to mělo výrazně pomoci, zejména při srovnávání informací.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+18
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nemovitostní fond: jak investovat do realit, i když na ně nemáte

20. 5. 2011 | František Mašek | 9 komentářů

Nemovitostní fond: jak investovat do realit, i když na ně nemáte

Před pár lety se zdálo, že každá finanční skupina v ČR bude mít vlastní nemovitostní fond. Globální finanční krize ale jejich nástup zastavila. Klasické nemovitostní fondy během ní... celý článek

Fondy, které stojí za pozornost

13. 5. 2011 | František Mašek | 17 komentářů

Fondy, které stojí za pozornost

Dá se během půl či jednoho roku rozeznat dobrý fond od špatného? Nejmenovaný finančník tvrdí, že ano, své know-how ale tají… Řada investorů posuzuje kvalitu fondu podle jeho dlouhodobých... celý článek

Spořicí účty ani fondy peněžního trhu vám penzi nezachrání

17. 2. 2011 | František Mašek | 4 komentáře

Spořicí účty ani fondy peněžního trhu vám penzi nezachrání

Zlatou éru vkladních knížek dávno odvál čas, Češi však dál nakládají s penězi velmi konzervativně. Pokud vůbec investují, obvykle do fondů peněžního trhu či zajištěných fondů. Loni... celý článek

Koupíte si celý český akciový trh?

12. 1. 2011 | František Mašek | 16 komentářů

Koupíte si celý český akciový trh?

Kdo se bojí investovat do jednotlivých českých akcií, může vložit peníze do podílového fondu Volksbank, který kopíruje index PX pražské burzy a rozkládá tak riziko možné ztráty. Vývoj... celý článek

Partners Financial Services