Fondy, které stojí za pozornost

František Mašek | rubrika: Jak na to | 13. 5. 2011 | 17 komentářů
Fondy, které stojí za pozornost
Dá se během půl či jednoho roku rozeznat dobrý fond od špatného? Nejmenovaný finančník tvrdí, že ano, své know-how ale tají… Řada investorů posuzuje kvalitu fondu podle jeho dlouhodobých výnosů. Ani ty nejsou stoprocentní zárukou, přesto mohou investorům posloužit jako určitá inspirace.

Květen nepatří k investorsky úspěšným měsícům a letošní rok není zatím výjimkou. Zdá se, jako by se nebe nad investicemi opět zatahovalo, což platí i pro investiční či podílové fondy. Najít ostatně po roztodivných výkyvech trhů v předchozím desetiletí fond se zajímavým ročním výnosem za deset nebo i více let, není lehké.

Kdo hraje na větší jistotu, měl by zřejmě, jak radí finanční analytik Petr Syrový z firmy KFP, preferovat globálně investující akciové fondy. Syrový by doporučil fond, jehož portfolio tvoří ze dvou třetin akcie amerických a evropských firem, včetně společností s nízkou tržní kapitalizací (small caps). Dalších přibližně 30 % aktiv by měl podle něj mít fond v akciích firem z rozvíjejících se zemí.

Podobným způsobem je možné dobře rozložit riziko, takto zaměřené fondy ale nyní dlouhodobě moc nevynášejí. Zejména po přepočtu jejich výnosu na českou měnu – korunových totiž moc není.

Počkat rok či dva?

Ředitel firmy FINEZ Investment Management Jan Traxler soudí, že trh nyní nemá potenciál růstu. Investorům raději doporučuje rok či dva roky počkat na další zajímavé příležitosti. Pokud nechtějí spekulovat na vývoj cen vybraných akcií.

„Je snadné najít fondy s vysokou historickou výkonností. V desetiletém horizontu je to prakticky každý fond, zaměřený na Latinskou Ameriku, jihovýchodní Asii a také východní Evropu (včetně ČR). Těžko ale najdeme fondy, které budou mít vysokou výkonnost v příštích deseti letech,“ dodává Traxler.

Kdo hodlá investovat přes fondy agresivněji – třeba pravidelně, což snižuje riziko jeho investic – nakonec však stejně zřejmě skončí při výběru fondů u jejich dlouhodobých výnosů. Minulá výkonnost není zárukou té budoucí, dlouhodobě snad přesto alespoň o něčem vypovídá. Je však třeba podívat se také na graf vývoje podílového listu fondu, jeho velikost (malý fond toho obvykle moc nedokáže), renomé správce, a pokud je to možné, zjistit si více detailů o tom, jak si fond vedl v nedávných hektických dobách.

TIP REDAKCE

Pozor na poplatky!

Výnos fondu je jedna věc, kolik skutečně dostanete, když se rozhodnete své podílové listy prodat, je věc druhá. Jsou tu totiž ještě poplatky fondů – a ty s vaším výdělkem dokážou zacvičit. Spočítejte si na naší kalkuhračce vliv poplatků na výnos podílového fondu

Pozor na „jedničkové pravidlo“!

Výkonnost řady fondů denominovaných v české měně zjistíme orientačně poměrně snadno. Většinou začínaly „na jedničce“, tedy s korunovou hodnotou podílového listu. Pokud má po pěti letech hodnotu 0,65, za oněch pět let investorům fond prodělal 35 %. Když naopak činí hodnota podílového listu po sedmi letech 1,70 koruny, za stejnou dobu vydělal 70 %. 

Nikde není řečeno, že fond s hodnotou podílového listu třeba 0,63 nebude v budoucnu úspěšný (například, když je zaměřen na nemovitosti, které zažily velkou krizi). Obecně ale raději zázraky od podobných fondů raději nečekejte.

Pět v českých...

ABC investora

Chcete vědět víc o pravidlech investování? V deseti lekcích Investičního kurzu serveru Peníze.cz se dozvíte, jakými zásadami se při investování řídit a jaká pravidla platí pro jednotlivé investiční nástroje. Ať už jde o akcie, dluhopisy, podílové fondy, či alternativní investice. Nakonec se můžete nechat inspirovat slavnými světovými investory.

Podle dlouhodobých výnosů lze považovat za zajímavé například fondy IKS Balancovaný dynamický, jehož podílový list má hodnotu téměř 2,58 koruny a průměrný roční výnos takřka sedm procent, nebo fond J&T Opportunity, jehož podílový list stojí 2,208 koruny a jeho průměrný roční výnos za necelých 11 let činí asi 10 %.

Měřeno průměrným ročním výnosem, který činil k 31. březnu 8,78 %, stojí v popředí také další korunový fond ING Český akciový fond. Na fondu Sporotrend, který měl ke stejnému datu průměrný výnos necelých pět procent ročně, se dá ukázat nevýhoda krátkodobého pohledu: za rok 2009 vydělal krásných 156 % – což samo o sobě vypadá víc než lákavě. Dokud si neuvědomíme, že rostl z šedesátiprocentního propadu v roce 2008.

Investiční strategie těchto fondů je primárně zaměřena na střední a východní Evropu, Sporotrend pak silně preferuje ruský trh. Investorovi to může přinést zajímavé zisky, ale také velké výkyvy nahoru a dolů. Aktiva některých fondů jsou navíc koncentrována do malého počtu akciových titulů. To je příklad fondu J&T Opportunity, který má přes 60 % aktiv v akciích čtyř podniků – Norilsk Nickel, Unipetrolu, ČEZ a Erste Bank. To lze považovat za vážné riziko, stačí, aby měl jeden z podniků problémy, a vaše investice může být v trapu.

Nejspíš nejzajímavější je ani ne pět let starý fond Top Stocks. Jeho průměrný roční výnos dosahuje zhruba šesti procent. Jeho strategie je zaměřená na 25 investičních příběhů, tedy důkladně vybíraných akcií.

Investice omezená jen na určitý region nebo segment (jako jsou třeba banky) je riskantní a může přinést nemalé výkyvy ceny podílového listu fondu. Kdo ale hodlá – podle svého naturelu s větší či menší částí peněz – riskovat a hledá vyšší výnos ve fondech, bude nejspíš preferovat fondy s vyšším dlouhodobým výnosem než ty, které nikdy nenabídly nic zajímavého. Delší investiční horizont, který podobná investice vyžaduje, ostatně umožňuje nakládat s částí peněz agresivněji.

... a dva v cizích měnách

Na českém trhu je samozřejmě možné koupit i řadu fondů renomovaných správců denominovaných v cizích měnách. Obecně znovu platí, že nejatraktivnější výnosy nabízejí fondy zaměřené na různé regiony, případně odvětví či obory, které mohou procházet nemalými výkyvy. Z rozsáhlého přehledu fondů, který najdeme na webu Conseq Investment a mnohdy obsahuje daleko více informací než pravidelné tabulky Asociace pro kapitálový trh, vyjímáme dva.

Anketa

Který region je nyní pro investování nejzajímavější?

Dolarový fond Templeton Asian Growth, řízený týmem známého investičního guru Marka Mobia, byl založen zhruba před deseti lety a jeho průměrný roční výnos činí 19,30 %. O málo starší dolarový Parvest Equity Latin America má průměrný roční výnos kolem 16 % a výrazně překonává srovnávací index. Při podobných výnosech mohou být tyto fondy, vzdor tomu, že kurz dolaru proti koruně klesl za deset let na polovičku, dlouhodobě atraktivní i pro korunového investora.

Nikdo samozřejmě neví, jak se budou trhy vyvíjet a zda není skutečně lepší počkat. Kdo ale čekat nechce, může se pro zajímavost podívat – s vědomím naznačených rizik – na zmíněné fondy. Jak se ale obvykle dodává: toto neberte jako investiční doporučení.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+15
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 17 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

18. 5. 2011 9:30, cohen

A vy jste, slušně řečeno, hulvát. To, že jste něco napsal, neznamená, že je to pravda. V oblasti fondů se již profesně pohybuji několik let. Znám některé manažery fondů, o kterých se píše v článku, a troufám si říci, že jsou to špičkoví odborníci, kteří dokázali podílníkům jejich peníze slušně zhodnotit. Ano, jako individuální investor můžete vydělat více než prostřednictvím fondu, nesvazují Vás zákonná investiční omezení, ale chce to určité znalosti a čas, který ne každý má.

Zobrazit celé vlákno

+5
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

13. 5. 2011 7:15, chk

tohle mas ze svy hlavy, nebo te nekdo naockoval?:) nejakou vetsi hloupost v zaloze nemas?

Zobrazit celé vlákno

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (17 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Zajištěné fondy: víte, do čeho investujete?

16. 3. 2011 | František Mašek | 19 komentářů

Zajištěné fondy: víte, do čeho investujete?

Zájem o zajištěné fondy sice kvůli nižším výnosům poklesl, někteří drobní investoři však na ně nedají dopustit. Láká je hlavně garance, že jim fond i při nejhorším vývoji na trzích... celý článek

Spořicí účty ani fondy peněžního trhu vám penzi nezachrání

17. 2. 2011 | František Mašek | 4 komentáře

Spořicí účty ani fondy peněžního trhu vám penzi nezachrání

Zlatou éru vkladních knížek dávno odvál čas, Češi však dál nakládají s penězi velmi konzervativně. Pokud vůbec investují, obvykle do fondů peněžního trhu či zajištěných fondů. Loni... celý článek

Martin Mikulášek: Jak sestavit portfolio z podílových fondů

18. 11. 2010 | Michal Šolin | 3 komentáře

Martin Mikulášek: Jak sestavit portfolio z podílových fondů

Široce diverzifikované portfolio z podílových fondů samozřejmě sestavit lze, zásadní je však to, komu jsou peníze svěřovány. Jaké jsou parametry výběru fondu a na co si dát pozor? Rozhodně... celý článek

Dokážou fondy odlákat peníze z bank?

10. 11. 2010 | František Mašek | 7 komentářů

Dokážou fondy odlákat peníze z bank?

Podílové fondy zažily po finanční krizi a následné recesi velký odliv peněz. Postupně se sice zastavil, v nejisté době ale mnozí investoři dál sázejí spíše na úspory v bankách. Nebo... celý článek

Partners Financial Services