Pioneer Fund: znáte nějaký jiný fond, který vydělal 1 000 000 %?

Datum: 8. 4. 2011
Pioneer Fund – třetí nejstarší americký fond a nejstarší fond skupiny Pioneer Investments, spravovaný z Bostonu, dosáhl od svého založení v roce 1928 ke konci loňského roku nejvyššího kumulativního výnosu, jaký byl kdy podílovým fondem dosažen. Celková výkonnost činila ohromujících 1 043 985,15% a Pioneer Fund tak překonal i své dva starší konkurenty.

Dle dat ratingové agentury Morningstar mělo  1 000 USD investovaných do třídy A fondu Pioneer Fund v době jeho založení a po odečtení vstupního poplatku ve výši 58 USD ke konci roku 2010 hodnotu zhruba 10,1 milionů USD, za předpokladu reinvestovaných dividend a zisků. Index S&P 500 za stejné období „vydělal“ 190 953,36 % včetně reinvestovaných dividend.

Číslo to je tak obrovské, že jej systém ratingové společnosti Lipper nebyl schopen zpracovat a ve chvíli, kdy dosáhlo sedmiciferné hranice, hlásil chybu. Analytici společnosti Lipper poté kontaktovali Pioneer Investments, aby si potvrdili, že tento údaj je opravdu v pořádku. Software prostě nebyl připraven na 1 000 000% výnosy.

Pioneer Fund úspěšně reprezentuje hodnotový přístup vyvinutý zakladatelem společnosti Pioneer, Philipem Carretem. To potvrdili i další manažeři fondu, včetně Johna Careyho, který jej řídí posledních 25 let. „Dlouhodobá výkonnost je zásluhou našeho zaměření na skutečnou hodnotu akcií, důrazu na fundamentální ukazatele, nezávislého výzkumu a manažerského úsilí, “ uvedl k úspěchu fondu Carey. Za více než osmdesátiletou historii existence fondu je teprve jeho čtvrtým portfolio manažerem.

Pioneer Fund je také pozoruhodným příkladem společného přínosu dlouhodobého investování a schopnosti akcií generovat růst. Je to zároveň výborný argument pro aktivní styl řízení v porovnání s pasivním, indexovým investováním. Portfolio fondu je řízeno konzervativně. Portfolio manažer vyhledává především silné a finančně stabilní společnosti, které jsou schopny platit nadprůměrný dividendový výnos. Portfolio je zároveň široce diverzifikováno, obsahuje zhruba 110 až 130 titulů, a je zainvestováno napříč všemi sektory obsaženými v benchmarku podfondu. Při výběru titulů portfolio manažer vyznává sociálně odpovědný přístup – vyhýbá se akciím v sektoru hazardních her, lihovin a tabáku.

Nežijí však již žádní původní držitelé podílových listů fondu Pioneer Fund. Nejstaršími podílníky fondu jsou investoři z 50. a 60. let 20. století.

Článek o mimořádném úspěchu fondu Pioneer Fund publikoval dne 1. února 2011 list The Boston Globe.

Pioneer Investments, Praha

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Partners Financial Services