Koupíte si celý český akciový trh?

Koupíte si celý český akciový trh?
Kdo se bojí investovat do jednotlivých českých akcií, může vložit peníze do podílového fondu Volksbank, který kopíruje index PX pražské burzy a rozkládá tak riziko možné ztráty. Vývoj českého trhu je ale nejistý a fond je docela drahý. Bude o něj zájem?

Preferujete akcie ČEZ, Telefóniky O2, NWR, některé z bank, nebo máte jiného domácího favorita? Řada drobných investorů se bojí akcií, zároveň však hledá příležitost, jak zhodnotit své peníze víc, než nabízejí spořicí účty či termínované vklady. Jednu z alternativ, ovšem pro investory, ochotné přijmout větší míru rizika, představuje PX-INDEX-FOND Volksbank, který kopíruje vývoj indexu PX pražské burzy. I nový fond s sebou nese riziko, že bude investorova investice ztrácet. Investuje ale do většího počtu akcií, a tak by měl být jeho případný pokles nižší, než bývá běžné u jednotlivých akciových titulů.

Loni index PX díky úspěšnému konci roku posílil o 9,62 %. To je pro agresivnější  investory, kteří váhají, co s penězi, určitě inspirující výsledek. Letos je ale zatím PX zhruba na nule a řada odborníků hodnotí vyhlídky akciových trhů, včetně českého, opatrně. Má nyní smysl uvádět na trh fond, kopírující akciový index? Výkonný ředitel Volksbank Investments Manfred Stagl věří, že ano. Nečeká nijak závratný růst evropské ekonomiky, věří ale, že akcie půjdou nahoru. Nahrávají prý tomu i jejich poměrně férové ocenění a nízké úrokové sazby.

První indexový korunový fond představuje zajímavou příležitost pro institucionální investory, kteří v rámci střední a východní Evropy investují do českých akcií. Místo koupě jednotlivých titulů mohou totiž investovat do všech najednou prostřednictvím tohoto  fondu. Koupit si „celý český akciový trh“ mohou ovšem i drobní investoři.

korunovém fondu, jehož kurz (hodnota vlastního kapitálu na podílový list) je počítán od 15. prosince 2010, zatím činí 25 milionů korun. Jeho podílové listy bude možné koupit nebo prodat za uzavírací kurz, platný v daný den na pražské burze. Skladba portfolia fondu odpovídá vahám akcií v indexu PX. Aktuálně jde o 25,21 % akcií Erste Bank, 24,82 % akcií ČEZ, 17,15 % akcií Komerční banky, 13,08 % akcií Telefóniky O2 a 8,09 % akcií NWR, zbytek tvoří akcie dalších 10 firem.

Báze indexu PX se mění čtvrtletně, první burzovní den po třetím pátku v březnu, červnu, září a v prosinci. Když se některé akcii v předchozím období dařilo, její podíl v indexu stoupá, u neúspěšných naopak klesá. Nově má činit, podle pravidel EU, podíl jedné emise v indikátoru PX nejvýše 20 %, což se dotkne Erste Bank a ČEZ.

Jde o pasivně řízený fond, na jehož výnosy nebo ztráty, nemá žádný vliv výběr akcií jeho správce, ale jen vývoj indexu PX. Růst či ztráta fondu jsou zpravidla nižší, než u jednotlivých akcií, které tvoří index PX. Nejvíce ho samozřejmě ovlivňují tituly s největší tržní kapitalizací (hodnotou) - tedy již citované Erste Bank, ČEZ, Komerční banka a Telefónica O2.

Anketa

Považujete investici do indexového fondu za zajímavou?

Poplatek za správu fondučiní 1,2 % ročně, měsíčně je investorovi strháváno 0,1 %. To je vůči  obdobným fondům vedeným v jiných měnách, poměrně dost. U investic drobných investorů je navíc doporučena emisní přirážka (vlastně  vstupní poplatek) až ve výši 4 %. Je tu i poplatek za držení podílových listů fondu ve výši 0,6 %.

Jak ale řekl serveru Peníze.cz šéf strukturovaných investic Volksbank Investments Miroslav Kousalík, v poplatku za správu fondu najdeme i některé skryté výdaje, které jiné fondy oficiálně neuvádějí a zmíněný čtyřprocentní „vstupní“ poplatek je jen doporučením a mohl by být v budoucnu odstraněn. Manažerský poplatek navíc může časem vystřídat nižší poplatek za držení podílových listů fondu. Minimální výše investice má být podle Kousalíka stanovena na 20-25 tisíc korun.

„Koupit si celý trh“ je přitom možné nejen přes indexový fond, ale i nákupem indexových certifikátů, založených rovněž na kopírování vybraného indexu. Je to ale spojeno s kreditním rizikem. Pokud by zkrachoval emitent, který certifikát vydal, investor přijde o vše. Certifikáty také zpravidla investorovi neumožní získat dividendy, když je firma, zařazená do indexu, vyplácí.

Majitel indexového fondu o dividendynepřijde. Fond je reinvestuje a jeho středně- i dlouhodobý výnos tak může být dokonce vyšší, než kolik vynáší index, na který je navázán.

PX-Index-Fond má být časem kotován na pražské burze, respektive v segmentu SPAD. Pak by ho bylo možné během dne koupit nebo prodat za cenu, nabízenou tvůrci trhu. Zařadil by se tak mezi tzv. ETF (Exchange Traded Funds).

 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 16 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

12. 1. 2011 1:41, A.

no ale to zase nevydela Volkbanks, ze jo. Jinak jo. K cemu kupovat drahy fond na neco, co nepotrebuje zadnou spravu a index PX muzu kopirovat primo z akcii.

+3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (16 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Vítězové a poražení: Atraktivní zůstávají komodity. Čekají nás i další léta růstu akcií?

10. 1. 2011 | František Mašek | 3 komentáře

Vítězové a poražení: Atraktivní zůstávají komodity. Čekají nás i další léta růstu akcií?

Nejlepší investicí byly loni mongolské akcie. Exotické trhy ale nejsou pro každého. Pokud má pravdu portfoliomanažer Lászlo Birinyi, americké akcie čeká ještě několik let růstu, letos... celý článek

Jaké investice preferovat v příštím roce

28. 12. 2010 | Jan Traxler | 15 komentářů

Jaké investice preferovat v příštím roce

Dva roky zpátky jsem říkal: „Dávejte si pod stromeček akcie.“ Globální akciový index MSCI World vzrostl za rok 2009 o 27 %. Loni jsem doporučoval nakupovat pšenici a kukuřici. Obě komodity... celý článek

Investice: Čeká nás další rok zlata a jiných komodit?

20. 12. 2010 | František Mašek

Investice: Čeká nás další rok zlata a jiných komodit?

Akciové trhy si polepší, atraktivní budou hlavně komoditní tituly jako NWR a komodity jako takové, v čele se zlatem. Dluhopisům by se měl investor raději vyhnout. Pozor také na inflaci.... celý článek

Dokážou fondy odlákat peníze z bank?

10. 11. 2010 | František Mašek | 7 komentářů

Dokážou fondy odlákat peníze z bank?

Podílové fondy zažily po finanční krizi a následné recesi velký odliv peněz. Postupně se sice zastavil, v nejisté době ale mnozí investoři dál sázejí spíše na úspory v bankách. Nebo... celý článek

Jak dobře koupit a prodat akcie

20. 9. 2010 | František Mašek | 5 komentářů

Jak dobře koupit a prodat akcie

Najít ideální okamžik ke koupi nebo prodeji akcií či třeba zlata, je bez křišťálové koule, stroje času, nebo štěstí, téměř nemožné. Štěstí je ale možné jít naproti - ani laikovi neuškodí,... celý článek

Partners Financial Services