Stavební spoření v listopadu: očekávaný klid

Jiří Šedivý | 1. 12. 2004
Stavební spoření v listopadu: očekávaný klid
Co se děje koncem roku na trhu stavebního spoření? Aktuální tarify, sazby a srovnání "výjimečných nabídek" pro předvánoční trh. Méně ostříleným borcům (matadoři prominou) také připomínáme, na co je dobré před koncem roku nezapomenout.

Letošní podzim není ve znamení takového boomu, jako jsme u stavebního spoření byli zvyklí v minulých letech. Potenciál trhu se loni přečerpal na pár let dopředu a "normální" počty by  v systému stavebního spoření měly začít fungovat někdy v letech 2006 – 2007. I tak je závěrem roku mírné oživení poptávky po nových smlouvách znát. Konkurenční výhody v nabídkách jednotlivých spořitelen si můžete prohlédnout níže.

Upozornění klientům

Jako ostřílení spořitelé nenarazíte na žádnou novinku. Naopak nováčkům spořitelny vzkazují:

  • Pro získání státní podpory je třeba do konce roku uložit peníze na účet.
  • Klienti, kteří uzavřeli smlouvu o stavebním spoření do 31. 12. 2003 a dosud na této smlouvě nečerpali státní podporu, mají poslední možnost zachovat si do dalších let výši státní podpory podle právní úpravy zákona o stavebním spoření účinné do 31. 12. 2003, tj. státní podporu ve výši 25 % z ročně naspořené částky, maximálně však z částky 18 000 Kč. Rozhodující pro přiznání výše státní podpory je uplatnění požadavku na státní podporu k datu 31. 12. 2004.

Dodržením těchto základních informací můžete získat až 4 500 Kč, tedy maximální státní podporu. Pokud z nějakého důvodu hodláte uzavírat další smlouvu o stavebním spoření (jeden z možných důvodů naleznete v článku "Stavební spoření: tip pro vyšší výnos"), můžete si prohlédnout, jak vypadá konkurenční boj mezi jednotlivými spořitelnami.

ČMSS (profil, názory, koupit)

Prodloužila časově omezenou nabídku pro mladé klienty do 18 let do 31. 12. 2004. Mladí tak získají slevu na úhradě za uzavření smlouvy ve výši 50 % z úhrady za uzavření smlouvy o stavebním spoření. Nabídka se ale týká pouze prvotních smluv s maximální cílovou částkou 300 000 Kč

Pokud uzavřete novou smlouvu nebo navýšíte cílovou částku do 31. 12. 2004 a do tohoto data zaplatíte i úhradu za uzavření smlouvy, získáte  adventní kalendář. Na rozdíl od běžných adventních kalendářů o čtyřiadvaceti polích se sladkým překvapením v sobě ten liščí ukrývá okének jednatřicet, stejně jako je dnů v měsíci prosinci. Otevírací okénka skrývají některou z těchto výher: notebook, videokamera, digitální fotoaparát, kávovar espresso, tyčový mixér, čokoládka.

Nová nabídka: ČMSS začala také nabízet otevřené podílové fondy (zajištěné fondy, fond peněžního trhu,  smíšený fond; od ČSOB/KBC a Union Investment) a penzijní připojištění - ČSOB Penzijní fond Progres (profil, názory) nebo ČSOB Penzijní fond Stabilita (profil, názory).

Akce: Topkredit (s úrokovou sazbou 4,3 %. Pokud má klient naspořeno min. 40 % z CČ, u úvěru Topkredit (minimální výše 300 000 Kč) obdrží úrokovou sazbu 4,3 % p.a. Platí do odvolání.

Hypo (profil, názory, koupit)

Nové tarify: NS-EU a NÚ-EU. V současné době má Hypo v nabídce NS-EU, tj. spořící tarif (úroky z vkladů 2 % p.a.) a NÚ-EU, tj. úvěrový tarif (úroky z vkladů 1 % p.a.). Ve spořícím tarifu NS-EU je možné získat nejdříve po 6 letech úrokové zvýhodnění ve výši 1 % p.a. (klient si nesmí vzít úvěr, musí dosáhnou stanoveného hodnotícího čísla a pravidelně spořit). U obou  dvou tarifů (spořícího i úvěrového) je možné návdavkem po 6 letech získat 1 % z CČ (klient si nesmí vzít úvěr, musí dosáhnout stanoveného hodnotícího čísla a musí pravidelně spořit)

SS ČS (profil, názory, koupit)

Pro děti narozené v roce 2004 má Buřinka speciální prémii ve výši 90 % vstupní úhrady, a to až do výše 1 000 Kč. Ostatní děti a mladí, kteří dosáhnou v roce 2004 maximálně 18 let, získají prémii 30 % vstupní úhrady, opět do výše až 1 000 Kč

Spořitelna přestala nabízet úvěr Šampion. Bude mít v nabídce pouze úvěr s 0% akontací Maxi Trend s úrokovou sazbou 6 % p.a. resp. 6,8 % p.a.

RSTS (profil, názory, koupit)

Snížila úrokovou sazbu u úvěru s nulovou akontací Horizont  Tento úvěr nyní nabízí Raiffeisen stavební spořitelna  s úrokovou sazbou 4,9 % p.a (dříve 5,4 % p.a.). Minimální výše úvěru je stanovena na 100 000 Kč.

VSS KB (profil, názory, koupit)

Modrá pyramida nabízí od 1. 10. 2004 penzijní připojištění od Penzijního fondu Komerční banky (profil, názory, koupit) a vybrané pojistné produkty pojišťovny Allianz (profil, názory). Nabídka by měla umožnit klientům přístup k doplňkovým produktům, které při financování svého bydlení nejvíce požadují.

Wüstenrot (profil, názory, koupit)

Zavedla nový tarif 30:70 - OK (profil, názory). Pro přidělení cílové částky stačí kromě dalších podmínek naspořit pouze 30 % z CČ – tzv. OK (optimální kreditní) program

Úprava úvěrového produktu K10 – snížení úrokové sazby na 4,8 % p.a.

Snížila úrokové sazby u svých překlenovacích úvěrů s minimální akontací 40 % na 6 % p.a. (dříve 6,9 % p.a.). U překlenovacích úvěrů, kde zbývá maximálně 6 měsíců do přidělení, snížila úrokovou sazbu na 3,9 % p.a. (dříve 4,5 % p.a.). Snížení úrokové sazby u překlenovacího úvěru Konstanta (s konstantními splátkami) s minimální akontací 28,6 % na 6  % p.a. (dříve 6,9 % p.a.).

Prodloužila akci Kamarád pro děti do 15 let. Pro smlouvy s CČ přesně 150 000 Kč (vklad na účtu na konci roku 2004 musí být minimálně 1 500 Kč) se neplatí žádná úhrada za uzavření smlouvy o stavebním spoření – do konce roku 2004.

Soutěž "Rozjeďte se s Wüstenrotem". Uzavřete-li od 1.10. do 31.12. 2004  smlouvu  s minimání CČ 150 000 Kč a zaplatíte úhradu za uzavření, k tomu vyplníte soutěžní kupón, můžete získat Škodu Octavia. Otázka zní: "Kolik barevných míčků je v zavazadlovém prostoru nové Śkody Octavia" (dle fotografie; průměr míčku je 6 cm, objem zavazadlového prostoru Škody Octavia je 560 litrů). Klient s nejpřesnější odpovědí zvítězí.

*     *     *

Mezi nabídkami spořitelen rozhodně letost nenarazíte na žádnou "bombu". Ale pro jednotlivé cílové skupiny nabízí náš trh něco. Pokud se stále před uzavřením smlouvy rozhodujete, máme pro vás přehlednou tabulku.

Přehled základních parametrů v jednotlivých spořitelnách

Spořitelna

ČMSS

HYPO

RSTS

SS ČS

VSSKB

Wüstenrot

Poplatek za uzavření smlouvy (z CČ)

1 %
do 18 let 0,5 %

1,8 %

1 %
do 25 let 0,85 %

1 %

1 %

1 %

Úrok z vkladů

2 %

až 3 %

2 %

2 %

2 %

1,5 - 2,5 %

Minimální výše CČ
(tis. Kč)

40 000

50 000

50 000

40 000

50 000

20 000

Poplatek za vedení účtu + popl. za výpis z účtu(aktuální tarify, Kč)

290

360

280 + 20

235 + 20

300 + 30

250

Úhrada za úrokové zvýhodnění
(Kč)

100

zdarma

90

¨v poplatku za vedení účtu

180

zdarma

Úrok z úvěru

4,8 %

až  4,9 %

4,9 %

4,75 %

3 - 5 %

4,4 -
- 5,3 %

Poplatek za
poskytnutí úvěru

zdarma

2 % z výše úvěru, min. 200 Kč

zdarma

0,3 % z výše úvěru,
(300 - 900 Kč)

zdarma

zdarma

Měly by stavební spořitelny letošní rok ze svých marketingových aktivit vypusit, nebo je pořád dostatečně atraktivní?  Považujete za rozumné uzavírat letos smlovu? Uzavřeli jste jí, nebo se na to ještě chystáte?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak půjčují stavební spořitelny

9. 11. 2004 | Jiří Šedivý

Jak půjčují stavební spořitelny

Úvěr ze stavebního spoření je pro někoho nástrojem, který již využil a pro jiného pojmem z oblasti, která nemá daleko ke sci-fi. Víte, jak moc a jak rády půjčují stavební spořitelny... celý článek

Stavební spoření: naložte se státní podporou co nejlíp

4. 11. 2004 | Petr Šafránek

Stavební spoření: naložte se státní podporou co nejlíp

Máte-li doma více starších smluv o stavebním spoření, je nejvyšší čas na rozhodnutí, na kterou z nich čerpat státní podporu podle "starých", výhodnějších pravidel. Jak to udělat, čeho... celý článek

Stavební spoření si pod sebou podřezává větev

1. 10. 2004 | Jiří Šedivý

Stavební spoření si pod sebou podřezává větev

Seminář o budoucnosti stavebního spoření naznačil další vývoj tohoto produktu. Jeho budoucnost sice prozatím v ohrožení není, ale máme zaděláno na pěkný hybrid. Také si myslíte, že... celý článek

Stavební spoření: tip pro vyšší výnos

13. 9. 2004 | Jiří Šedivý

Stavební spoření: tip pro vyšší výnos

Prodloužení minimální doby spoření o jeden rok má jeden nepříjemný efekt pro všechny, kdož se snaží pomocí více smluv dosahovat maximálního výnosu. Kdo letos zapomene uzavřít smlouvu,... celý článek

Je to kartel, není to kartel...

6. 9. 2004 | Martin Zika

Je to kartel, není to kartel...

Stavební spořitelny tvrdí, že antimonopolní úřad narušení konkurenčního prostředí neprokázal a jeho argumenty nejsou relevantní. Redakce Peníze.CZ má k dispozici kompletní Rozhodnutí... celý článek

Partners Financial Services